dania kwitował stwierdzeniem: smaczne, ale tym się nie najem . Podjęłam wyzwanie kuchni polskiej jakiś rok temu. Jak to możliwe skoro umiem upiec świetny tort,a przerastają mnie zwykłe zrazy?! Niedoczekanie (zrazów!) Pokonałam zrazy i wiele innych dań. Walczyłam o tarty, najlepszą pomidorową i nieprzeciągnięte mięso, nie zapominając by nadrobić luki w wiedzy na temat serników. Problem
U Fiolkiproste do przygotowania. Przy okazji chciałabym pochwalić się moim pierwszym „dzieckiem” na Youtube. Mam nadzieję, że króciutki filmik zachęci Was do zmierzenia się z tym daniem. Zapraszam:) ZRAZY WOŁOWE wołowina (udziec lub ligawa) marchewka cebula boczek wędzony ogórek kiszony musztarda sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie mąka i suszone grzyby opcjonalnie Mięso pokroić na plastry i roztłuc(...)wodą i dusić do miękkości (około 1,5 godz). Gdy mięso jest miękkie to wyciągnąć je na półmisek, a sos zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą i zagotować. Artykuł ZRAZY WOŁOWE pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniasłodką. Boczek pokroić w paski, cebulkę w piórka. Na każdym plastrze mięsa położyć paseczek boczku, kilka piórek cebuli, kawałek ogórka kiszonego, dwa grzybki suszone. Zawinąć mięso w rulon tworząc zraza. Zabezpieczyć wykałaczką przed rozwinięciem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki na złoty kolor. Jeśli macie kurki w zalewie wlać wszystko do mięsa. Zagotować i doprawić do smaku solą
Kuchnia Pokoleńszpilkami metalowymi do zrazów lub obwiązać nitką. Na patelni rozgrzewamy olej. Zrazy z każdej strony obsmażyc do zrumienienia, zaczynając tak aby część zlepienia była na spodzie. Obsmażone zrazy układamy ciasno w garnku, zalewamy wodą lub bulionem do przykrycia mięsa. Dodajemy 2 x zielę angielskie, listek laurowy i plasterki czosnku. Na patelni podsmażamy pozostałą cebule i dodajemy
Atlas Smakówjest jasne, nic nie jest takie jak gdzie indziej. I dlatego jest takie ciekawe. Dzisiaj więc chcielibyśmy przedstawić Wam jedno z typowo śląskich dań. Śląska rolada, czyli zrazy zawijane. Potrzebujemy: 2,5 kg wołowiny (u nas z udźca) 500 g boczku wędzonego (kroimy w słupki) kilka kiszonych ogórków (kroimy w słupki na cztery) 3 duże cebule(...)posiekanej cebuli. Kładziemy kawałek ogórka, kawałek wędzonego boczku i kawałek skórki od chleba. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i zawijamy jak roladę. Spinamy wykałaczkami lub związujemy nicią kuchenną. Obtaczamy zrazy w mące pszennej. Rozgrzewamy na patelni smalec lub olej i obsmażamy zrazy z każdej strony. Podlewamy wodą, dodajemy kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego. Możemy wkruszyć
Marder&Marder Manufacturekilku dni panuje przeraźliwy mróz. Nasz organizm potrzebuje ciepłych, rozgrzewających i sycących pokarmów, aby mógł odpowiednio się rozgrzać. Idealnie nadaje się do tego tradycyjne danie kuchni polskiej, a mianowicie zrazy. Fantastyczna potrawa dla wszystkich fanów tradycyjnych smaków ( a zwłaszcza mięsożerców). Do jej przygotowania idealnie nadaje się brytfanka, którą można używać na kuchence indukcyjnej oraz w piekarnika. Bardzo fajną znajdziecie(...)płacie karkówki przy jednym (węższym końcu) układamy po kawałku chleba, boczku, 2 kawałkach ogórka i cebuli. Karkówkę zawijamy w rulonik i związujemy nitką. Rozgrzewamy brytfankę z odrobiną oleju. Obsmażamy zrazy układając je złączeniem do dołu. Wówczas rolady nie rozpadną się. Kiedy obsmażymy na złoty kolor wszystkie zrazy z każdej strony układamy je w brytfance i zalewamy ciepłym bulionem
Kolizje SmakówPrzepyszne ZRAZY nadziewane warzywami ,serem i SZYNKĄ z mielonego mięsa.Świetne danie dla całej rodziny.Możemy je podawac z różnymi sosami do ziemniaczków czy makaronu.Delikatne i przepyszne ZRAZY z rozpływającym się serem żółtym.Myślę , że każdemu zasmakują.Uwaga , wykorzystujemy tu Warzywa z rosołu.Jaką oszczędność mamy przy okazji:)!Zapraszam. 0.5 kg.mięsa mielonego(...)gotowane z rosołu marchew , pietruszka ogórki kiszony plasterki sera żółtego plastry wędzonej karkóweczki lub szynki bułka tarta do panierowania olej do smażenia w głębokim tluszczu kawałek folii do zawijania zrazów ********************************************** Do miski włożyć mięso mielone , dodać obraną i startą na tarce cebulę,dodać namoczoną Bułkę kajzerkę i przyprawy ,jajka oraz musztardę, dokładnie wymieszać.Na folii Układać mięso mielone ,uformować
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZrazy mogą być nie tylko mięsne, warzywa też doskonale się sprawdzają :) Składniki 2 duże bakłażany 200 g szynki gotowanej 150 g sera Dziugas pomidorowy sos z bazylią sól pieprz Przygotowanie Bakłażana umyłem, pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Posoliłem(...)puściły sok, osączyłem. Plastry bakłażana usmażyłem na patelni gilowej. Na bakłażanach ułożyłem plastry szynki mniej więcej takiego samego kształtu, na to plasterki sera. Tak przygotowane bakłażany zwinąłem jak zrazy i spiąłem wykałaczkami. Do żaroodpornego naczynia wlałem sos pomidorowy z bazylią. Do środka włożyłem zrazy, posypałem resztą startego sera. Zapiekałem 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Podałem gorące
R'n'G KitchenZrazy-tradycyjne danie kuchni staropolskiej, zwłaszcza szlacheckiej i myśliwskiej, obecne w kuchniach narodów dawnej Rzeczypospolitej szlacheckiej: polskiej, litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej(...)swoim tradycyjnym kształcie najprawdopodobniej wywodzi się z kuchni litewskiej chociaż jego nazwa wywodzi się z języka polskiego i oznacza plaster mięsa czy pieczeni odcięty od całości- Tyle wikipedia. Obecnie zrazy robi się z różnych gatunków mięsa i nie tylko uciętego plastra ale i niekiedy z mielonego mięsa .Najważniejsze żeby tam znalazł się grzybek i cebulka. A tak skrótowo
Eli Gotowaniedoprawiamy majerankiem , solą i pieprzem. Wszystko wyrabiamy na gładką masę mięsną. Formujemy z mięsa zrazy. (mi wyszło 8 sztuka). Każdy oprószamy mąką . Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy zrazy na rumiano z dwóch stron. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Wodę mieszamy z ketchupem i przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy mięso. Sos W mleku rozrobić mąkę(...)ziemniaczaną i połączyć ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Wlać na zrazy i zapiec wszystko w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut, zapiekane zraziki
O kuchni z uczuciemKlasyczne zrazy z szynki, które robię mają trochę inne dodatki. Chciałam coś dla odmiany w nich zmienić i tak powstały odmienione zrazy z szynki z papryką konserwową. Składniki: Dowolna ilość szynki Cienkie plastry boczku wędzonego Ogórki kiszone Papryka konserwowa Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Olej Bulion / woda Nitka Wykonanie: Szynkę kroimy w plastry ( jak na kotlety ), rozklepujemy(...)każdej strony przyprawiamy solą i pieprzem. Na przygotowanej szynce układamy plaster boczku, kawałek ogórka i kawałek papryki konserwowej. Zwijamy w rulon i zabezpieczamy nitką aby się nie rozwinął. Przygotowane zrazy dodatkowo przyprawiamy słodką papryką. Następnie obsmażamy na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Warto na koniec gotowania zdjąć nitki
Smaki Ewybubli. Przykrywa z zaworem jest bardzo prosta w obsłudze, a wisienką na torcie jest to, że naczynia świetnie się myją i nadają się do wszystkich rodzajów kuchenek. Przygotowałam dzikie zrazy z sarny, normalnie przygotowuję je ok 2h z szybkowarem zajęło mi to 35-45 minut, różnica czasowa jest ogromna dlatego taki szybkowar powinien znaleźć się(...)wcześniej przygotowanym, i ułóż po jednym plastrze słoniny oraz cienki plaster ogórka, zwiń boki do środka, a potem jak naleśnik, możesz przebić wykałaczką dla bezpieczeństwa aby się trzymały. Zrazy obtocz w mące i obsmaż na smalcu z każdej strony, następnie ułóż na dnie szybkowaru. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki, obrany i pokrojony seler, pokrojoną w kostkę paprykę, przecier
Niezły MłynekDziś po prostu Zrazy wołowe w sosie własnym z kaszą SKŁADNIKI: 4 kotlety wołowe musztarda ogórki pikantne korniszone cebula ząbek czosnku zasmażka (mąka+ masło) 2 torebki kaszy sól, pieprz, olej Nie jest to takie trudne jakby się wydawało :D Umyte i osuszone kotlety należy porządnie utłuc, by były grubości(...)Posmarować musztardą z jednej strony i na nią nałożyć farsz z pokrojonych w kostkę ogórków i cebuli. Oprószyć jeszcze solą i pieprzem. Zawinąć jak krokiety. Zrazy można przebić wykałaczką lub związać nitką by się nie rozleciały. Na początek obsmażyć zrazy z każdej strony, tak by się zarumieniły. Następnie zalać wodą i dusić pod przykryciem minimum 1h, ale lepiej
MarciochaKucharzykolejna propozycja z wykorzystaniem wołowiny krzyżowej QMP od Dobrej Wołowiny . Bardzo kruche i delikatne, pełne smaku. U nas z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej. Zrazy wołowe ze śliwką na ok 20 zrazów: ok 1,2 kg wołowiny odpowiedniej na zarazy np. część krzyżowa 20 suszonych śliwek 20 kawałków (słupków) wędzonego boczki 20 łyżeczek(...)plaster mięsa nakładamy łyżeczkę musztardy, pieprzymy, układamy po 1 śliwce i kawałku boczku. Zwijamy ciasno. Spinamy wykałaczką lub związujemy nicią. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na rumiano wszystkie zrazy. Wkładamy je do garnka lub naczynia do zapiekania. Solimy. Naczynie przykrywamy i stawiamy na niewielkim ogniu. Dusimy pod przykryciem ok 1,5 godziny, ja podlewałam je trochę wodą. Możemy
Dzieje kuchennej Wiewiórygotowana kapusta kiszona w mojej wersji. Mieszanina smaków ogromna, jednak uwierzcie, dobrana i przygotowana z iście szwajcarską precyzją. ;) Składniki na 4-6 porcji: Rolady szwajcarskie 6 plastrów wołowiny na zrazy po 130-150 g każdy (zrazówka lub pierwsza krzyżowa) ½ jabłka 6 cienkich plastrów sera grueyre 6 plastrów specku kilka łyżek musztardy miodowej garść orzechów włoskich sól i pieprz(...)wino, zagotować. Dusić na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, uzupełniając co jakiś czas ilość płynu wodą. Gdy mięso jest już miękkie dodać czekoladę, rozpuścić i dokładnie wymieszać. Zrazy wyjąć na półmisek, przykryć folią aluminiową. Pozostały w garnku sos zmiksować lub przetrzeć przez sito, ponownie zagotować. Jeżeli to konieczne, podgrzać w nim rolady. Gotowe zrazy podawać polane
Pełny talerz