votes ) Zrazy z łopatki w sosie pieczeniowo-pieczarkowym, danie na wyjazdy Pyszne zrazy z łopatki, które bez problemu możesz wziąć w trasę, na studia lub do pracy za granicą. Wiem też, że świadomość kulinarna i pro-zdrowotna, Polaków bardzo się zmieniła w ostatnich latach. Ponownie cenimy to co zdrowe , domowe, naturalne i pyszne. Wiele osób woli przed biwakiem(...)mięso się nie rozpadnie. Każdy kawałek, przesmaruj łyżeczką musztardy, posól pieprzem i sola do smaku. Ułóż na nim spory kawałek słoniny i cebuli (ćwiartkę), mocno zroluj jak każde zrazy, ściskając na koniec dłońmi żeby ze środka wyszło powietrze. Obsmaż na smalcu, konkretnie, aż powstaną brązowe pieczątki z każdej strony. Zawsze zaczynaj smażenie od strony na której jest zamknięcie mięsa
Ogrodnik w podróżyDzisiaj przepis bardzo tradycyjny - roladki wołowe czyli zrazy z boczkiem i ogórkiem SKŁADNIKI 500 g ligawy - ładnie się rozbija i dusi 4 długie plastry boczku wędzonego 4 małe ogórki kiszone musztarda 1 cebula mąka do obtoczenia sól, pieprz słodka papryka olej do smażenia 1 szklanka bulionu ziele angielskie liście laurowe PRZYGOTOWANIE Mięso kroimy na 4 plastry. Rozbijamy cienko tłuczkiem(...)Kładziemy plastry boczku i ogórki. Zwijamy i spinamy wykałaczkami. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i papryką i obtaczamy w mące. Obsmażamy na gorącym tłuszczu z każdej strony.. Przekładamy zrazy do garnka. Na patelni z pozostałym tłuszczem podsmażamy pokrojoną cebulę. Przekładamy ją do zrazów i podlewamy bulionem. Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Dusimy pod przykryciem
Moje Kuchenne RewelacjeDawno już nie robiłam takich klasycznych zrazów. Nawet nie wiem czemu, bo to potrawa prosta i smaczna. Mnie kojarzy się z latami wczesnej młodości, kiedy miałam raz w tygodniu praktyki w szpitalu i robiliśmy na przemian: jeden tydzień pierogi, drugi tydzień zrazy. Były tego kosmiczne ilości, bo i szpital duży :) Skoro takim nowicjuszom(...)przygotowania potrawa :) Zrazy bardzo lubię i zawsze, kiedy je przygotowuję, przypominają mi się te godziny spędzone w szpitalnej kuchni ze wspaniałą ekipą :) Moje dzisiejsze zrazy są w wersji lżejszej, bo bez słoniny czy boczku, za to z paróweczką. Wyszły jednak równie smacznie :) Składniki: wołowina (np. rostbef, udziec, ligawa...) ogórek kiszony, marchewka, dymka, cienka parówka
Codzienna kuchnia niecodziennaZrazy wieprzowe to znakomita propozycja na domowy obiad, cała rodzina będzie się zajadać. Zrazy wypełnione ogórkiem, plastrem boczku, kiszonym ogórkiem, papryką oraz cebulą, doskonale smakują podane z ziemniakami i ulubioną surówką. składniki na 5 porcji 5 sztuk plastrów karkówki wieprzowej 1 ogórek kiszony 3-4 cebule 1 mała czerwona papryka 5 plastrów wędzonego boczku 5 łyżeczek(...)musztardy 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego mąka pszenna do posypania zrazów + 1 łyżeczka do zagęszczenia sosu 500 ml gorącej wody olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę kroimy w piórka. Ogórki kiszone kroimy w paski. Czerwoną paprykę również kroimy w niewielkie paski. Plastry karkówki cienko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, z obu stron. Mięso posypujemy
Smakowite Daniaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najlepszy przepis na kruche i soczyste zrazy wołowe. Przygotowane wg. rodzinnej tradycji. Smaczny obiadek na bogato dla całej rodzinki. Zraziki w pysznym aromatycznym sosie a w środku pyszne dodatki to prawdziwy raj dla podniebienia. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy wołowe składniki: około 600 g wołowiny ( 4 plastry) 1 średni ogórek kiszony(...)boczku parzonego lub surowego wg. uznania 1 cebula do nadzienia 4 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 średnie cebule do sosu mąka pszenna do obtoczenia zrazów olej rzepakowy do smażenia 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz i słodka papryka 2 łyżki sosu sojowego 750 ml bulionu ( u mnie z rosołu, może też być woda 1 czubata łyżka mąki
Olcia gotuje!Zrazy z mięso mielonego w sosie to pyszne i trochę niecodzienne danie, które można podać na niedzielny obiad. Za sprawą kilku dodatków, które dodajemy z mięsa, jest to taka klasyka w nowoczesnym wydaniu. Z czym podać zrazy z mięso mielonego w sosie? Do mięsa sprawdzą się oczywiście gotowane ziemniaki lub puree ziemniaczane. Można je również podać z kaszą(...)ryżem. Do tego świetnie będą pasować buraczki lub kiszone ogórki. Składniki na zrazy z mięso mielonego w sosie: 400 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe, w lżejszej wersji może też być z indyka) duża papryka czerwona pieczona 5-6 pieczarek marynowanych garść suszonej żurawiny (50 g) jajko kajzerka pół szklanki mleka 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz
e-PrzepisyKulinarnecytrusy płyną właśnie do Polski 😉 A wczoraj moi sąsiedzi, a właściwie aromat z ich mieszkania, przypomnieli mi pewne danie sprzed lat. Kiedyś bardzo lubiłam zapach podsmażania zrazów zawijanych. Zapach z patelni był niesamowity, choć za samymi zrazami nie przepadałam. A to za sprawą smaku mięsa, który nie odpowiadał mi już wtedy. Dziś postanowiłam wrócić do tamtych zapachów(...)znane regionalne dania wcale nie są takie regionalne 😉, bo można je spotkać w kuchniach innych okręgów odległych nawet o 250 km, jak to jest w przypadku rolad i zrazów zawijanych 😉😊 Składniki (na 3 porcje): 3 steki sojowe ok. litra wywaru warzywnego pieprz 4 ziarna ziela angielskiego liść laurowy pół łyżeczki kozieradki pół łyżeczki suszonego lubczyku 3 łyżeczki musztardy (rosyjskiej
Weekendy w domu i ogrodziekarkówki wydają się być bardzo pracochłonne. Jednak nie jest to prawdą. Powiedziałabym, że wymagają sporo czasu na przygotowanie, ale nie sprawiają trudności w przyrządzeniu. Aby karkówka, z której przyrządzamy zrazy była miękka i delikatna, należy wcześniej ją zamarynować i odstawić na przynajmniej kilka godzin. Zachęcam do przygotowania mięsa dzień wcześniej. Do nadziewania moich zrazów użyłam ogórka konserwowego, cebuli(...)papryki oraz żółtego sera – to znakomite połączenie. Tutaj znajdziecie zdjęcia, na których pokazuję jak nałożyć farsz , a tutaj, jak zwinęłam roladki . Zachęcam do przygotowania tych smacznych i aromatycznych zrazów oraz zrobienia większej porcji niż moja, bo mięso znika w mig. Smakuje wspaniale od razu po przygotowaniu i także na drugi dzień. Nie będziecie zawiedzeni. Zobacz też: Pieczony kurczak
Kuchnia Bazyliicórce robiłam schabowe..a, że ja i druga córka nie jemy smażonego, a jemy zupki -zrobiłam kilka zrazów gotowanych..no, a potem jeszcze ugotowałam na tym wywarze ze zrazów zupkę chrzanową..tak więc dla odmiany zupka chrzanowa zamiast z białą kiełbasą była ze zrazami..jajko też oczywiście było.. Zrazy kilka plastrów polędwicy wieprzowej marchewka gotowana(...)rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy plaster mięsa kłaść po paseczku boczku, marchewki i ogórka .Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze ] prawie do miękkości zrazów. Zupa [ ilość składników wedle gustu] ziemniaki chrzan ze słoiczka 1 żółtko śmietana jajka gotowane Do gotujących
Moje domowe kucharzenierazem przepis oparty na tradycyjnej kuchni śląskiej, czyli zrazy. W oryginale wykonywane są z wołowiny, ale ja zastępuję ją mięsem wieprzowym – karczkiem. Dzięki temu zrazy są bardziej soczyste, szybsze w przygotowaniu ponieważ czas duszenia jest dużo krótszy a przy okazji bardziej ekonomiczne Składniki na 10 zrazów: 1,5 kg karczku wieprzowego (10 plastrów karkówki wieprzowej(...)tłuszczem z patelni. Podlać 1 szklanką gorącej wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie. Zrazy można podawać tradycyjnie z kapustą zasmażaną lub z dowolną surówką, warzywami lub po prostu z kiszonkami, które osobiście najbardziej polecam ;)Smacznego! Artykuł ZRAZY Z OGÓRKIEM I BOCZKIEM (keto, LCHF
Ola la LCHFwywodzą się z tradycyjnej kuchni staropolskiej. Wykonuje się je z mięsa wołowego, pokrojonego w plastry, cienko rozbitego, w które zawija się kiszone ogórki, kawałki słoniny, grzyby, cebulę, boczek itp. Zrazy obsmaża się na patelni, a następnie długo dusi na wolnym ogniu, aż zmiękną. Ja przygotowałam zrazy z „farszem” z kiszonych ogórków oraz cebuli. Część z nich uprzednio posmarowałam(...)niewielka ilością ostrej musztardy. Zrazy wyszły zwarte, miękkie i soczyste. Podczas serwowania można polać je wytworzonym podczas gotowania pysznym sosem oraz podać z dodatkami w postaci gotowanych ziemniaków lub różnego rodzaju kasz. Składniki: 1 kg wołowiny (np. udźca) 2-3 cebule (w zależności od wielkości) kilka kiszonych ogórków mąka (do obtoczenia zrazów) kilka łyżeczek musztardy (opcjonalnie) sól pieprz
MyCookBook.plvotes ) Zrazy z kaczej piersi Zrazy z kaczej piersi są o wiele smaczniejsze od klasycznych wołowych. Szczególnie jeśli użyjecie kaczek własnego chowu Nasze kaczuchy już dorosły i właśnie zostały zakwaterowane w zamrażarce, stąd zwiększona ilość przepisów z użyciem tego pysznego mięsa. Jak wiadomo kaczka jest też zdrowa, a przygotowana w niebanalny sposób robi się niezwykle ciekawa. Polecam, naprawdę(...)Każdy smarujemy musztardą,ale niezbyt obficie. Solimy, pieprzymy do smaku. Drugą cebulkę także kroimy i podsmażamy, zostawiamy do późniejszego użycia. Na mięsie rozprowadzamy, warstwę pasty pieczarkowej. Zwijamy jak klasyczne zrazy i obsmażamy na patelni na niewielkiej ilości smalcu, tak żeby się mocno przypiekły. Jeśli mięso było dobrze rozklepane to zrazów nie trzeba wiązać, nie rozpadną się. Przekładamy
Ogrodnik w podróżyZrazy z szynki wieprzowej(...)pyszna, aczkolwiek tańsza alternatywa dla zrazów wołowych. Z podanych niżej składników wychodzą 2 duże zrazy – oczywiście ilość składników można zwiększyć i dostosować do ilości osób. Zrazy z szynki wi The post Zrazy z szynki wieprzowej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojetego kawałka mięsa są świetnym pomysłem . Pieczarkowe nadzienie jest dopełnieniem ekstrawagancji jakiej się dopuścicie jeśli zrobicie to danie Profanacja ,przecież zraz jest wołowy .. powiedzą zagorzali tradycjonaliści .. Cóż , lubię prowokować więc zaszalejmy .. w kuchni i zróbmy wieprzowe zrazy pieczarkowe Mniam.. nie odetnę sobie ucha jak Van Gogh , ale kocham ekstrawagancję kuchenną składniki na 3 osoby : 6 małych plastrów szynki(...)Każdego zraza , obsmażamy na patelni na złoty kolor , powoli na niezbyt dużym ogniu . Przekręcając na każda stronę dość często ,żeby się równo smażyły . Proces przeprowadzamy tak długo , aż będą gotowe , czyli około 15 -20 minut . Gotowe , serwujemy na gorąco , najlepiej z kasza lub pure ziemniaczanym , można też dodać jakiś sos… itd .. Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczarkowe zrazy
Ogrodnik w podróżyKlasyczne zrazy wołowe Zwane też roladami śląskimi, tradycyjne faszerowane bitki wołowe, najczęściej podawane z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Dobre zrazy powinny być mięciutkie, kruche i aromatyczne, zanurzone w pysznym sosie pieczeniowym. Składniki: 8 plastrów wołowiny zrazowej 10 dkg wędzonego boczku 1- 2 ogórki kiszone 1-2 cebule skórka od chleba, najlepiej razowego 4-5 łyżek musztardy sól(...)patelni, używając niewielkiej ilości oleju *** *** Następnie całość zalewamy wodą, dodajemy suszone grzybki (opcjonalnie) i dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny *** *** Po tym czasie gdy zrazy będą już całkowicie miękkie wyjmujemy je z duszenia. Powstały sos oprószamy mąką, doprawiamy solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty należy
Blog z Apetytem