zrazy - 671 przepisów (strona:4/45)

Zrazy wołowe nadziane kaszą i grzybami 180

Zrazy wołowe to mięsne danie, które nieodłącznie kojarzy mi się z polską kuchnią. Lubię łączyć nieoczywiste ze sobą dodatki, dlatego poniższe zrazy nadziałam kaszą i suszonymi grzybami. Dodatkowo, zasmażane buraczki podmieniłam na plasterki pieczonych buraków. W ten sposób, lekko odchudziłam całe danie. Przepis na zrazy w nowoczesnej odsłonie przygotowałam na konkurs „#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim”. Jeżeli szukacie(...)kawałki wołowiny przełożyć kaszę wraz z grzybami. Przygotowane mięso zawinąć - najpierw tył, później boki i mocno ścisnąć, aby zrazy się nie rozleciały. Jeżeli boicie się, że podczas smażenia zrazy zdeformują się to owińcie je sznurkiem bądź użyjcie wykałaczek. Przygotowane zrazy należy bardzo dokładnie obtoczyć w mące. Do szerokiego garnka wlać Olej Wielkopolski Słonecznikowy (musi przykryć całe

Ugotować
Zrazy drobiowe 282

przygotowuje się o wiele szybciej niż wołowe. Delikatne mięso nie potrzebuje tak długiego gotowania jak wołowina, nie ma co ukrywać, że są także o wiele tańsze w przygotowaniu. Choć zrazy wołowe uwielbiam, to i drobiowym nie można niczego odmówić. Dobrze natarte musztardą z akcentem z ogórka, kiełbasy, papryki, cebuli i suszonych pomidorów - rozpływają się w ustach! W tym roku(...)przygotowuję zrazy z obydwóch rodzajów mięsa, gotuję je w jednym garnku - przy czym drobiowe wyciągam szybciej, bo nie potrzebują tyle czasu co wołowina. Zobacz również przepis na -----> ZRAZY WOŁOWE , KURCZAKA Zrazy drobiowe - przepis: Składniki: duża podwójna pierś z kurczaka 1 średniej wielkości ogórek kiszony 4 paski czerwonej papryki suszone pomidory kawałek kiełbasy 2 małe cebule sól

Moje Qulinaria
Zrazy wołowe 147

tłuczkiem na cienkie plastry, które doprawiamy solą i pieprzem. Plastry wołowiny smarujemy musztardą. Następnie przy jednym boku układamy słupek boczku, kawałek kiszonego ogórka oraz ósemkę cebuli. Bardzo dokładnie zwijamy zrazy i spinamy wykałaczką na środku. Wszystkie zrazy obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przysmażone zrazy przekładamy do żeliwnego garnka. Na tym samym(...)oleju co smażyliśmy zrazy, smażymy pokrojoną cebulę w piórka. Kiedy cebula stanie się złota, przekładamy ją do garnka ze zrazami. Całość podlewamy wrzącą wodą, ok. 1/2 litra. Zrazy dusimy do miękkości mięsa. Jeżeli woda zbyt szybko odparuje, uzupełniały stopniowo jej ilość. Podczas duszenia powstaje nam pyszny i aromatyczny sos do zrazów. Jeżeli chcemy uzyskać gesty

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zrazy wołowe jak u babci 141

zabezpieczamy ją nitką (białą), wykałaczkami lub specjalnymi igłami do zrazów. Osobiście używam nitki i daje, jak dla mnie, najlepsze efekty trzymania zraza „w kupie”. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na mocnym ogniu obsmażamy zrazy z każdej strony, aż się zrumienią. Zrumienione zrazy układamy w brytfannie, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone grzyby suszone (jeśli macie świeże dodajcie(...)dopiero pod koniec), poszatkowany czosnek i szalotkę oraz natkę pietruszki (najlepiej związać ją nitkę, bo będzie trzeba ją wyjąć przed końcem gotowania). Dodajemy wino. Zrazy dusimy około 2 godzin lub do miękkości. Wyjmujemy zrazy wołowe z brytfanny, wyjmujemy pietruszkę. Powstały sos zagęszczamy (opcjonalnie) 1 łyżką mąki i śmietaną lub mlekiem. Zrazy wołowe z obłędnym sosem winno-grzybowym

Pociąg Do Kuchni
Zrazy wołowe 52

masz pomysłu na obiad? Wołowina jest niesamowita w smaku, dlatego klasyczne polskie zrazy wołowe są tak lubiane jak Polska długa i szeroka. Na Śląsku nie wyobrażają sobie domowego obiadu bez zrazów i klusek śląskich, ale w innych częściach Polski równie często podaje się je z ugotowanymi ziemniakami, ziemniaczanym purée czy ziemniakami pieczonymi. Bo to przecież od Was zależy(...)chcecie je podać, nie od przyzwyczajeń innych ludzi. Zapraszam Was na przepis poniżej, gdzie krok po kroju wyjaśniam jak zrobić przepyszne zrazy. Musicie trochę poczekać, aby mięso było idealnie miękkie, ale warto! @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin

nietylkopasta.pl
Wołowe zrazy zawijane - w sam raz na świąteczny obiad. 136

Wołowe zrazy zawijane Wołowe zrazy zawijane podane z kaszą gryczaną kojarzą mi się z tradycyjnym niedzielnym lub świątecznym obiadem. Przygotowanie dania jest bardzo proste jednak zajmuje nieco czasu, więc ja zawsze robię większą ilość i część zamrażam. Zrazy są kruche z lekko słodkawym posmakiem, oprócz kaszy można podawać je również z ziemniakami(...)łyżka musztardy, 2 -3 grzybki suszone, 1 łyżka mąki, sól i pieprz do smaku, 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka majeranku, olej do smażenia. Sposób przygotowania wołowych zrazów zawijanych: Cebulę kroję w piórka, ogórka w paski. Plastry mięsa rozbijam tłuczkiem, oprószam solą i pieprzem. Jedną ze stron smaruję musztardą i na brzegu układam

Gotuj Się Kto Może
Zrazy wołowe z nadzieniem z kaszy i grzybów 158

Zrobiłam te zrazy na niedzielę, wyszły pyszne. Jestem pewna, że będę je robiła jeszcze wiele razy. Mięso na zrazy pokroić w plastry, mocno rozbić. Przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Grzyby suszone posiekać na drobne kawałki i zalać wrzącą wodą. Tyle wody tylko, żeby wszystkie grzyby były zakryte. Przykryć i zostawić. Na patelni obsmażyć kawałki boczku, następnie(...)woreczka ugotowanej kaszy, suszone grzyby. wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Nadzienie musi być dobrze doprawione. Na każdym płacie mięsa rozłożyć farsz i zwinąć zrazik. Zabezpieczyć zrazy przed rozwinięciem nitką lub zabezpieczyć wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć zrazy na złoty kolor. Wlać wodę do 3/4 wysokości zrazów, dodać listki laurowe i ziele

Kuchnia Pokoleń
Zrazy mielone w sosie cebulowym 221

polędwicą surową ułożoną na musztardzie. Całość uduszone w pysznym cebulowym sosie, który nadał daniu przepyszny smak. W domu unosił się piękny zapach, który zwabił domowników na smaczny obiadek ...  Zrazy mielone w sosie cebulowym SKŁADNIKI: zrazy: 700 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej sól i pieprz do smaku 1 czerstwa bułka bułka tarta(...)rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule, zarumieniamy ją, wlewamy 600 ml wody, wrzucamy kostkę i zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 20 minut.  W tym czasie przygotowujemy zrazy.  Bułkę czerstwą wkładamy do miseczki, zalewamy wodą i namaczamy.  Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy przyprawę, sól pieprz i odciśniętą bułkę. Całość mieszamy, dodajemy bułkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Grzybowe zrazy z łopatki 97

votes ) Grzybowe zrazy z łopatki Zrazy zawsze są dobrym obiadem , a szczególnie zrazy z łopatki . Dlaczego bo są delikatniejsze niż wołowe i można z nimi wykonać więcej udanych kombinacji . Z uwagi na fakt ,że w tym roku czego , jak czego ale grzybów to nam przyroda nie poskąpiła , więc jest sposobność użyć ich w pysznym farszu . Doskonałe kruche(...)plastry grubości około 1,5 cm i rozklepujemy cieniutko . Każdy smarujemy musztardą , solimy i pieprzymy do smaku , a następnie układamy solidną porcję farszu . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zawijamy jak tradycyjne zrazy . Ja nigdy nie spinam wykałaczkami , gdyż jak się przysmaży w pierwszej kolejności na łączeniu , a mięso na zrazy było uczciwe rozklepane , to się nie rozpadną ,nie ma siły

Ogrodnik w podróży
Zrazy wołowe – roladki śląskie 257

Zrazy wołowe , znane też jako roladki śląskie, rolady czy też zrazy zawijane to jedno z najbardziej charakterystycznych dań polskiej kuchni regionalnej. Na śląsku podawane kiedyś w niemal każdą niedzielę – u mnie także często je przygotowywano, choć pochodzę z zupełnie innego rejonu kraju. Smak roladek zawsze przywołuje mi na myśl rodzinne obiady u mamy i babci. Smakują(...)obawom młodych gospodyń i gospodarzy, wcale nietrudno je przygotować – gdy dokładnie rozbijemy mięso, nie będziemy mieć problemu ze zwijaniem – musimy uzbroić się tylko w cierpliwość podczas gotowania. Zrazy wołowe – roladki śląskie: 1 kg wołowiny zrazówki* (6 plastrów) 6 czubatych łyżeczek musztardy sarepskiej 6 szerokich lub 12 cienkich plastrów boczku 2 duże cebule 2 niewielkie ogórki kiszone

Poezja smaku
Zrazy wołowe zwijane z suszonymi pomidorami, z wolnowaru 168

foliowego woreczka Plastry wołowiny rozłożyć obok siebie.Posolić i popieprzyć. Każdy posmarować dosyć grubo musztardą,  rozłożyć  plaster boczku, posypać kaparami i szczypiorkiem, położyć suszony pomidor. Zrazy zawinąć, spiąć wykałaczkami, szpilkami do zrazów bądź związać sznurkiem kuchennym. Zawinięte i spięte zrazy oprószyć lekko mąką i mocno zrumienić ze wszystkich stron  na tłuszczu. Na dnie(...)misy wolnowaru  ułożyć  cebulę pokrojona w piórka, na niej  położyć obsmażone zrazy.  Patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem podlać winem, drewnianą łyżką zeskrobać resztki. Dolać bulion, zagotować. Płynem zalać zrazy. Dodać czosnek, zioła, przykryć  i gotować w ustawieniu low ok 10  - 11 godzin. Gdy mięso będzie miękkie, zrazy przełożyć do innego

Stare Gary
Zrazy schabowe w sosie po węgiersku 157

Schab w sosie po węgiersku. Zrazy schabowe w sosie po węgiersku Składniki: 600g schabu mąka do oprószenia kotletów sól i pieprz smalec lub olej do smażenia zrazów Sos węgierski do zrazów schabowych: 3-4 łyżki masła 1 duża, drobniutko posiekana cebula 1 posiekany ząbek czosnku 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1/2-1 łyżeczka ostrej mielonej papryki około 400ml(...)wywaru z mięsa 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki mąki 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego sól, cukier i pieprz do smaku Przepis na zrazy schabowe w sosie po węgiersku: Krok 1. Koncentrat pomidorowy poddusić razem z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, mieloną słodką i ostrą papryką na połowie masła dla wydobycia silniejszego zabarwienia i smaku. Z reszty masła i mąki przygotować

Moja Książka Kucharska
Zrazy z porem i serem 143

się zarumienić. Wymieszać i zdjąć z patelni. Tak przygotowaną masę rozłożyć na płatach mięsa. Łyżka farszu na jeden zraz.Mozzarellę pokroić w plasterki i położyć na każdym płacie mięsa. Zrazy zwinąć w taki sposób, żeby farsz nie wypłynął. Boki założyć do środka i następnie zawinąć zrazy. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć zrazy na złoty kolor. Smażenie(...)zacząć od strony gdzie jest końcówka mięsa po zwinięciu. W tem sposób unikniemy rozwinięcia się zrazika. Zdjąć zrazy z patelni, włożyć do żaroodpornego naczynia. Na patelnię wrzucić pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem i lekko je obsmażyć. Muszą tylko zmięknąć, następnie wlać wodę i zagotować. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać wszystko na zrazy. Nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Pieczone zrazy wieprzowe. Pełne aromatycznego farszu. Przepis bez sznurowania 85

zrazy są pieczone, a nie duszone, dlatego nie wymagają sznurowania, które zabiera sporo czasu. W środku klasycznie nadziane boczkiem, ogórkiem i cebulką, a wszystkie smaki łączy odrobina musztardy. Świetne na rodzinny obiad. Przepis na zrazy pieczone Składniki: 6 kawałków schabu wieprzowego o grubości około 3 cm, około 250 gramów wędzonego boczku, 2-3 ogórki kiszone, 1 większa cebula(...)musztarda, sól, pieprz, mąka pszenna do obtoczenia, olej, dodatkowo 1-2 cebule do wyłożenia brytfanki, do sosu łyżka papryki słodkiej, łyżka mąki pszennej. Jak zrobić pieczone zrazy wieprzowe? Plastry schabu rozbij przy pomocy tłuczka na cienkie placki – uważaj, żeby nie przedziurawić mięsa. Boczek pokrój w cienkie plastry lub kostkę, ogórki w kostkę, cebulę drobno posiekaj. Każdy placek oprósz

Kulinarna Polska
Zrazy z łopatki w sosie pieczeniowo-pieczarkowym, danie na wyjazdy 99

votes ) Zrazy z łopatki w sosie pieczeniowo-pieczarkowym, danie na wyjazdy Pyszne zrazy z łopatki, które bez problemu możesz wziąć w trasę, na studia lub do pracy za granicą. Wiem też, że świadomość kulinarna i pro-zdrowotna, Polaków bardzo się zmieniła w ostatnich latach. Ponownie cenimy to co zdrowe , domowe, naturalne i pyszne. Wiele osób woli przed biwakiem(...)mięso się nie rozpadnie. Każdy kawałek, przesmaruj łyżeczką musztardy, posól pieprzem i sola do smaku. Ułóż na nim spory kawałek słoniny i cebuli (ćwiartkę), mocno zroluj jak każde zrazy, ściskając na koniec dłońmi żeby ze środka wyszło powietrze. Obsmaż na smalcu, konkretnie, aż powstaną brązowe pieczątki z każdej strony. Zawsze zaczynaj smażenie od strony na której jest zamknięcie mięsa

Ogrodnik w podróży
Zrazy wołowe zawijane z boczkiem i ogórkiem 233

Dzisiaj przepis bardzo tradycyjny - roladki wołowe czyli zrazy z boczkiem i ogórkiem SKŁADNIKI 500 g ligawy - ładnie się rozbija i dusi 4 długie plastry boczku wędzonego 4 małe ogórki kiszone musztarda 1 cebula mąka do obtoczenia sól, pieprz słodka papryka olej do smażenia 1 szklanka bulionu ziele angielskie liście laurowe PRZYGOTOWANIE Mięso kroimy na 4 plastry. Rozbijamy cienko tłuczkiem(...)Kładziemy plastry boczku i ogórki. Zwijamy i spinamy wykałaczkami.  Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i papryką i obtaczamy w mące. Obsmażamy na gorącym tłuszczu z każdej strony.. Przekładamy zrazy do garnka. Na patelni z pozostałym tłuszczem podsmażamy pokrojoną cebulę. Przekładamy ją do zrazów i podlewamy bulionem. Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Dusimy pod przykryciem

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania