zrazy - 703 przepisów (strona:6/47)

MIELONE ZRAZY Z WARZYWAMI 121

Mielone zrazy? Tak. Próbowaliście? Jeśli nie, to musicie koniecznie nadrobić, przy najbliższej okazji zrobić je właśnie w ten sposób. Zrazy są pyszne, podane z sosem niczym nie ustępują tym tradycyjnym zrazom. Mówię Wam - pycha! Składniki: 350 g mięsa wołowego zmielonego 350 g mięsa wieprzowego zmielonego sól,pieprz, słodka papryka mielona, majeranek 4 łyżki bułki tartej farsz: pół(...)Spłaszczamy na dłoni. Smarujemy musztardą, kładziemy plaster boczku , na to wykładamy po kilka sztuk każdego warzywa-wykładamy na środek, boki pozostawiamy puste. Po nałożeniu farszu formujemy zraz. Tak postępujemy z całym mięsem. Wszystkie zrazy obtaczamy w bułce tartej, smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.  *Po usmażeniu zrazy przekładamy do wrzącego bulionu, do którego

Z Majeczką w kuchni
Zrazy z szynki ze słoninką i ogórkiem 211

Zrazy z szynki ze słoninką i ogórkiem Miały być zrazy wołowe, ale nie mogłam w sklepie znaleźć ładnego kawałka wołowiny. Za to piękny kawałek szynki wieprzowej do mnie się uśmiechnął i od razu trafił w moje ręce.  Zwijane zrazy, to było danie popisowe mojej Mamy.  Małe, piękne, smaczne zwijańce i kilometry białej nitki...Kochałam jeść(...)zrazy i zarazem ich nie cierpiałam, za to, że nitka wydawać się mogło nie miała końca. Dodatkowym utrapieniem tego nieszczęsnego zabiegu był zachlapany stół, ubranie i wszystko wokół :) Jednakże wszystko powyższe nie miało znaczenia, gdy już w końcu do buzi trafiał pierwszy kęs zraza. Niebo w....sami Wiecie :) Składniki: ładny kawałek szynki wieprzowej (około

na moim stole...
Zrazy wołowe tradycyjne 126

Takie zrazy robiła moja mama, są to zwykłe nic nie udziwnione zrazy i do tego pyszne. Mięso wołowe pokroić na plastry, mocno rozbić na cienkie płaty. Doprawić solą i pieprzem z każdej strony. Na każdym płacie położyć słupek boczku wędzonego, słupek ogórka kiszonego, kilka wiórków cebuli. Dokładnie zawinąć i spiąć wykałaczkami, żeby podczas smażenie się nie otworzyły(...)patelni z odrobiną oleju obsmażyć zrazy na złoty kolor. Pod koniec dodać suszone grzybki i kilka pieczarek przekrojonych na cztery części. Wlać wywar wołowy i wodę, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jak nie macie wywaru można dolać tylko wodę. Gotować na małym ogniu, aż zmiękną. Trwa to dosyć długo

Kuchnia Pokoleń
Zraz zawijany z mielonego. 186

Rolls of minced meat. Składniki. 50 dag mięso mielone 1 cebula 0,5 bułki namoczonej w mleku 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% sól pieprz

Kulinarny karnet Christophera
Roladki z karkówki z ogórkiem i cebulą w sosie własnym 198

cebulą to pyszny i nieskomplikowany obiad z karczku wieprzowego. Mięciutkie roladki z karkówki w sosie własnym nie wymagają wiele pracy, wykorzystujemy do nich zwykłe, łatwo dostępne składniki. Jak zrobić zrazy zawijane z karkówki? Zrazy z karkówki wieprzowej są proste w przygotowaniu. Plastry mięsa należy rozbić, oprószyć przyprawami, posmarować musztardą i nałożyć farsz. Po zawinięciu roladki spinamy wykałaczkami(...)oprószamy mąką. Po obsmażeniu z cebulą i czosnkiem zalewamy całość wodą i dusimy do miękkości, na końcu zagęszczając sos.  Czym można nadziać roladki z karkówki? Moje tradycyjne zrazy z karkówki w sosie to roladki z ogórkiem i cebulą . Do farszu dodałam również paseczki papryki i posmarowałam każdy plaster musztardą. Do farszu dobrze sprawdzi się również pokrojony na paseczki

Lekcje w kuchni
"oszukane" zrazy z mielonego mięsa z airfryer... 19

był w środku. Obtoczyć roladki w mące pszennej, forma silikonowa 22 cm spryskana olejem, układać w formie, jeśli pozostał nadmiar farszu to wsypać go do formy, farsz i wierzch zrazów spryskać olejem. Włożyć do airfryer, ustawić program manual, 190C, czas 20 minut i włączyć. Po tym czasie zrazy obrócić, spryskać olejem, wlać do formy 1 szklankę wody(...)dalej na 190C, czas 20 minut i zrazy są gotowe. Formę z kosza airfryera wyjąć, zrazy wyjąć na talerz, cały wywar wlać do garnuszka, dodać kostkę rosołową, wlać wodę, wsypać mąkę pszenną, mieszać rózgą od razu do zagotowania i zagęszczenia sosu, do sosu włożyć zrazy - w airfryer bez smażenia na patelni, gotowania zrazy są delikatne, mniej

W Mojej Kuchni Lubię
Zrazy gryczane 34

Zrazy to klasyka polskiej kuchni. A jak zrazy, to wołowina, prawda? Cóż, na pewno nie tym razem 😄  Jarskie zrazy z kaszy gryczanej to nie jest nowy wynalazek. Popularne było choćby w dwudziestoleciu międzywojennym. Gryka ma dość specyficzny smak i nie wszyscy ją lubią, tym zrazom jednak zdecydowanie warto dać szansę! Zrazy gryczane - przepis(...)porcje Do przygotowania zrazów będą Ci potrzebne: 150g pieczarek, łyżeczka masła klarowanego, 2 cebule, 150g kaszy gryczanej, jajko, 2 łyżki mąki pszennej, 2-3 łyżki oleju rzepakowego, bułka tarta do obtoczenia, sól i pieprz do smaku. 1. Pieczarki oczyść i opłucz, zalej je wodą w garnku i lekko obgotuj, po czym odcedź, ale zachowaj wywar. 2. Przestudzone grzyby

Z notatnika dietetyka
Zrazy wołowe 119

szelmowskim uśmiechem wita każdy nowy dzień! Gdzie popełniłam błąd wiodąc nudne życie kury domowej przy boku tego pantofla?” A ja idę po bułki. Albo po mięso na zrazy. Wszystko jedno… PRZEPIS NA ZRAZY WOŁOWE Zrazy wołowe – składniki: 600 g wołowiny na pieczeń 100 g wędzonego boczku 500 ml bulionu 3 ogórki kiszone 3-4 suszone borowiki(...)mała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki musztardy 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego, ale może być i zwykłe) 2 łyżki mąki Sól, pieprz Zrazy wołowe – wykonanie: Wołowinę kroimy na 6 plastrów i rozbijamy tłuczkiem. Najlepiej jest położyć mięso między dwoma kawałkami folii spożywczej, wówczas nie poszarpiemy mięsa przy rozbijaniu. Boczek kroimy na cienkie plastry. Można też od razu kupić

Marder&Marder Manufacture
Zrazy wołowe nadziewane białą kiełbasą 99

Zrazy wołowe nadziewane białą kiełbasą Moje ulubione danie na niedzielę, roladki wołowe nadziewane kiełbasą z przystawką z zielonego groszku firmy Hortex. Mięso wołowe potrzebuje dłuższego gotowania więc danie to przygotowywuję sobie dzień szybciej. W przepisie tym wykorzystałam też szybkowar, żeby mięso było mięciutkie i soczyste. Oczywiście można gotować w sposób tradycyjny. SKŁADNIKI kilka plastrów mięsa wołowego 1 kg białej(...)wołowego rozbić tłuczkiem Każdy kawałek posolić a następnie posypać poszatkowanym czosnkiem i natką pietruszki. Na plastach układać kawałek białej surowej kiełbasy i ciasno zawinąć. Każdą roladkę owinąć sznurkiem spożywczym. Zrazy obtoczyć w mące i obsmażyć z wszystkich stron na oleju z oliwek. Obsmażone zrazy zalać szklanką białego wina. Po odparowaniu alkoholu przełożyć zrazy do szybkowaru, zalać wrzątkiem

zielonacukinka
Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym 111

Zrazy wołowe to potrawa z mięsa duszonego z dodatkiem warzyw i przypraw. Jest to tradycyjne danie kuchni staropolskiej, przede wszystkich szlacheckiej i myśliwskiej. Obecnie znajdziemy je nie tylko w kuchni polskiej, ale też w kuchniach narodów dawnej Rzeczypospolitej szlacheckiej: białoruskiej, litewskiej i ukraińskiej. Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym - przepis na 4 porcje Do przygotowania zrazów będziesz potrzebować(...)oprósz pieprzem. 2. Natkę pietruszki posiekaj. 3. Każdy kawałek mięsa posyp posiekaną natką, połóż kawałek przekrojonego wzdłuż ogórka, zawiń i zepnij wykałaczką. 4. Cebulę pokrój w piórka. 5. Zrazy włóż do garnka, dodaj cebulę i zalej bulionem. Duś pod przykryciem ok. 1,5 godziny na bardzo małym ogniu. 6. 15 minut przed końcem gotowania do garnka dodaj chleb razowy

Z notatnika dietetyka
Zrazy z kaszy gryczanej z grzybami 90

łyżki masła, 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz świeżo mielony, cukier, sok z cytryny, 1 - 2 jajka, mąka gryczana do oprószenia zrazów, masło i olej do obsmażenia zrazów Grzyby włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Grzyby odcedzić zostawiając wywar. 1/2 wywaru użyć do gotowania kaszy, reszta przyda się do sosu grzybowego. Cebule pokroić(...)Odstawić do ostudzenia. Kaszę wymieszać z jajkiem i mąką. Z ciasta lepić podłużne placki, najlepiej układać je na papierze do pieczenia. Na każdym placku układać farsz. Zwijać zrazy. Zrazy obtaczać w rozmąconym jajku i następnie w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Obsmażone zrazy ułożyć w formie do zapiekania, wstawić do pieca nagrzanego

królestwo garów
Zrazy wołowe nadziewane białą kiełbasą 161

wołowego rozbić tłuczkiem Każdy kawałek posolić a następnie posypać poszatkowanym czosnkiem i natką pietruszki. Na plastach układać kawałek białej surowej kiełbasy i ciasno zawinąć. Każdą roladkę owinąć sznurkiem spożywczym. Zrazy obtoczyć w mące i obsmażyć z wszystkich stron na oleju z oliwek. Obsmażone zrazy zalać szklanką białego wina. Po odparowaniu alkoholu przełożyć zrazy do szybkowaru, zalać wrzątkiem(...)Często używam groszku firmy Hortex, gdyż świeżo zebrany zielony groszek jest natychmiast zamrażany tuż po zbiorach i to właśnie dzięki temu zachowuje piękny zielony kolor, witaminy oraz smak. Ugotowane zrazy pokroić na szerokie plastry i podawać z dodatkiem zielonego groszku SMACZNEGO :) Do tego pysznych zrazów polecam równie pyszny i super smaczny sok pomarańczowy firmy Hortex

zielonacukinka
Zupa ze zrazami 144

Były zrazy , no i jest też zupa ze zrazami .Zrazy gotowane były w wolnowarze, a potem na tym bulinie ugotowałam zupkę , dodałam ziemniaki , warzywa i wyszła pyszna zupka. bulion ze zrazów  zrazy wieprzowe kilka ziemniaków warzywa [ u mnie chińska mieszanka warzyw] koper Do bulionu ze zrazów dodać pokrojone ziemniaki , warzywa i gotować

Moje domowe kucharzenie
Tradycyjne zrazy wołowe 184

kawałki mięsa przełożyć cebulę, ogórka i boczek. Przygotowane mięso zawinąć - najpierw tył, później boki i mocno ścisnąć, aby zrazy się nie rozleciały. Jeżeli boicie się, że podczas smażenia zrazy zdeformują się to owińcie je sznurkiem bądź użyjcie wykałaczek. Do szerokiego garnka wlać odrobinę oleju (musi przykryć całe dno!). Rozgrzać olej, a następnie mięso przesmażyć z obu stron(...)także wlać 2-3 szklanki wody. Dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości mięsa (najlepiej na małym ogniu).  Formowanie zrazów Smażenie zrazów

Ugotować