prawda dzisiaj piątek, dlatego dzisiejszy przepis polecam na niedzielny obiad;) Myślę, że tak jak to było z sałatką jarzynową tak i ze zrazami - każdy ma na nie swój własny przepis. Ja przyrządzam je tak, jak nauczyła mnie mama;) Wszyscy je uwielbiamy! Składniki: 1kg polędwicy wołowej, duża cebula, 3 kiszone ogórki, 150g wędzonego boczku, sól morska(...)ciemno-brązowy kolor. Następnie zalać wodą tak, by całe mięso było zakryte i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 80minut, w razie potrzeby dolewając wody. Następnie wyjąć zrazy, doprawić sos, można zaciągnąć łyżeczką mąki rozrobioną z odrobiną wody
Z miłości do słodkościZrazy z mielonej wołowiny to świetny pomysł na oryginalny i smaczny obiad dla całej rodziny. To jeden z moich ulubionych przepisów na obiad z mielonej wołowiny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy przygotowałam z mielonego mięsa wołowego, które nadziałam pysznym farszem na bazie marchewki i ogórka kiszonego z odrobiną musztardy. Oczywiście przepisów na zrazy jest mnóstwo i można(...)mięso przechodzi przygotowanym sosem, dzięki czemu jest jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne. Ja użyłam sosu pieczeniowego ciemnego, który wzbogaciłam suszonymi grzybami. Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na domowe zrazy wołowe z mięsa mielonego. Pyszne danie z piekarnika, które z pewnością zachwyci Was swoim smakiem. Idealnie smakuje z dodatkiem tradycyjnych ziemniaczków i ulubionej surówki. PRZEPIS NA ZRAZY
Przepiski.plOstatnio mięso ważyło ponad kilogram. Przygotowujemy dużą patelnię z pokrywką. Zrazy podczas obsmażania trochę zmaleją, a podczas duszenia zmaleją znacznie. Patelnia powinna mieć taką wielkość, aby po obsmażeniu, zrazy udało się na niej zmieścić. Jednocześnie nie powinna być za duża, bo zbyt wiele wody będzie trzeba dolać, aby je przykryć podczas duszenia. Wołowinę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym(...)faszerowania zrazów zużyjemy połowę przygotowanej cebuli. Tą, która pozostanie, dodajemy w późniejszym etapie do sosu. Mięso zawijamy, formując zrazy i obwiązujemy białą nitką. Na patelni rozgrzewamy olej. Zrazy obsmażamy z każdej strony na ciemno - brązowy kolor. Najlepiej jest obsmażać zrazy w dwóch turach. Będzie nam łatwiej je obracać. Do obsmażonych zrazów, na patelnię dolewamy około
Smak mojego domupyszne. Zobacz też: Co zrobić na wielkanocny obiad? Pomysły na niedzielę i poniedziałek Smakowite drugie danie Choć typowym mięsem dla kuchni polskiej jest wieprzowina, drób i dziczyzna, to także zrazy wołowe idealnie sprawdzą się jako drugie danie podane podczas tradycyjnego polskiego obiadu. Na polskich terenach bydło było najczęściej hodowane głównie ze względu na nabiał, jednak z biegiem czasu wskutek(...)ryby, smażone podroby czy rolady z wieprzowiny. Wśród nieco nowszych dań, na które spory wpływ miały kuchnie innych krajów, znajdziemy kotlet schabowy, gulasz czy golonkę. W moim odczuciu jednak zrazy są daniem tradycyjnym i eleganckim, będą zatem doskonałym pomysłem na bardziej wystawny obiad . Zobacz, jak je przygotować. Zrazy 750 g chudej wołowiny w kawałku 250 g wędzonego boczku
RozdomowionaZapraszam na ukraińskie zrazy, czyli po naszemu kotlety z ziemniaków. To kolejny hit, jaki na stałe wejdzie do naszego menu. Przepis pochodzi od mojego ukraińskiego gościa Vali. Pewnego dnia Vala powiedziała, że na obiad zrobi zrazy. No dobrze, zrazy jak zrazy, mięcho, do tego pewnie ziemniaki i obiad będzie. A tutaj niespodzianka. Zrazy w kuchni(...)ukraińskiej to kotlety robione z ziemniaków z niewielkim dodatkiem mąki i jajkiem. Zrazy możemy zrobić same lub z ulubionym nadzieniem. Vala zrobiła nadzienie z mięsa drobiowego – były to różne kawałki kurczaka i indyka, które zmieliła w maszynce, do tego dodała drobniutko posiekaną cebulkę i czosnek oraz sól i pieprz. Jakież to było smaczne… Co mnie zdziwiło
Mieszam w GarnkuProsty przepis na pyszne duszone zrazy z mięsa mielonego z cebulką i pieczarkami w sosie własnym. Idealna propozycja na obiad z mięsa mielonego i pieczarek. Niezwykle smaczne, soczyste i bardzo delikatne roladki, które przygotujesz z kilku prostych składników! Oprócz mielonego, grzybów oraz cebulki, będziesz potrzebować tylko nieco klasycznych dodatków i przypraw, które są w każdej kuchni! Po prostu pyszne(...)domowe smaki i aromaty, którym nie sposób się oprzeć. Przepis jest uniwersalny i możesz bez problemu dostosować go do własnych preferencji smakowych. Zrazy faszerowane z mięsa mielonego z cebulą, to pomysł na obiad, który często gości w naszym domu. Zamiennie przyrządzamy go również w wersji z kapustą lub w sosie pomidorowym. Nie przepadamy za to w wydaniu z warzywami
Kuchnia Na WypasieZrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowo - śmietanowym Dziś pomysł na mięsne roladki, czyli zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowo - śmietanowym. Są bardzo proste w przygotowaniu, sprawdzą się na niedzielny lub świąteczny obiad. Zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowym ze śmietanką przygotowuje się podobnie jak tradycyjne zrazy wołowe, ale te mielone są gotowe(...)znacznie szybciej i nie potrzeba do nich wykałaczek ;) Ja wysmarowałam je od środka musztardą i nadziałam ogórkami, pieczoną czerwoną papryką i cebulką. To dość klasyczny zestaw do zrazów, który możecie wzbogacić o kilka plasterków boczku lub szynki. Roladki z mięsa mielonego w sosie są tez smaczne z innym farszem, na przykład pieczarkowym, tak naprawdę jeśli chodzi o nadzienie ogranicza
Lekcje w kuchniOlaboga! Zrazy zrobić? Toż to strasznie, przeraźliwie trudne! - i tak mijały lata, a zrazów nie robiłam. Ale w końcu zrobiłam dla mojej głodomory, bo "zrób zrazy, zrazy(...)takie dobre, no zrób, zrób, zrób...". I zrobiłam. Wyszły pyszne, delikatne i kruche - tak pyszne, że nawet piesa ukradła zraza i zanim się zorientowałam, to tylko ogórek z paszczy wystawał :) Czyli nie taki diabeł straszny jak go malują! Zrazy są proste, pracy jest niewiele, tylko doglądać trzeba, gdy się duszą. A nawet, gdy zapomni się posolić i popieprzyć mięso
dobra gospodyni dom wesołym czyniZrazy zawijane robię w kilku wersjach. Duszone w sosie z dużą ilością cebuli, grzybami, smarowane musztardą z całymi ziarnami gorczycy lub gładką. Zmieniają się też użyte przyprawy - raz jest majeranek innym razem nie itd. Wszystkie są bardzo smaczne. Ten przepis jest na najbardziej tradycyjną odmianę. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniSmakowita Pajda zaskoczyła mnie po raz kolejny..pieczarki smażone na smalczyku z ziołami dużo zyskały na smaku..a gotowe zrazy były pyszne.. schab, polędwica 50 dkg pieczarek 1 cebula 1-2 łyżki Smakowitej Pajdy puszka pomidorów sól, pieprz, wegeta mąka Cebulę drobno pokroić , przełożyć na patelnię i zeszklić na smalczyku. Dodać pokrojone pieczarki [ kilka zostawić]. Doprawić solą
Moje domowe kucharzenieOdmian zrazów i roladek jest tyle , że tylko wybierać jakie zrobić .Warto przygotować w większej ilości podwajając lub nawet potrajając ilość składników, bo tak jak wszystkie duszone mięsa są smaczniejsze gdy robi się ich więcej na raz . Można potem zamrozić je z sosem. Podałam z polentą z kaszy Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami Jednym zdaniem poezja smaku, zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami w tym wydaniu są naprawdę pyszne, składniki i smaki komponują się idealnie i na pewno potrawa sprawdzi się przy wykwintnym np. proszonym obiedzie. Gorąco polecam Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem(...)karkówki wieprzowej 500g pieczarek 200g boczku parzonego, wędzonego 150g suszonych śliwek 3 cebule 20g masła 6 małych ząbków czosnku Musztarda Sól i pieprz 3-4 łyżki oleju Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami Przygotowanie: Pieczarki dzielimy na dwie części, połowę pieczarek kroimy w cienkie plasterki które następnie przesmażamy do miękkości na maśle, na patelni doprawiając
Księga-Smakutańsza alternatywa dla zrazów wołowych. Z podanych niżej składników wychodzą 2 duże zrazy – oczywiście ilość składników można zwiększyć i dostosować do ilości osób. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy z szynki wieprzowej – Składniki: 2 duże plastry szynki wieprzowej (ok. 300g) 2 duże cebule do sosu i 1 mała cebula do wnętrza zrazów 1 liść laurowy(...)papryką z obu stron. Na wewnętrznej stronie każdego zraza rozsmarować łyżeczkę musztardy, a następnie nałożyć na każdy z nich: pół cebulki, kawałek boczku i pół ogórka kiszonego. Zwinąć dokładnie roladki i związać je nitką (lub spiąć wykałaczkami). Dwie duże cebule pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Kolejno dodać zrazy i podsmażyć je na złoty kolor
Kulinarne PrzebojePieczarkowy tydzień trwa ...więc są zrazy..z mielonego mięsa...z dodatkiem oczywiście pieczarek..pycha.. 50 dkg mielonego mięsa 1 jajko cebula pieprz, sól 30 dkg pieczarek bułka tarta Pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć, pod koniec dodać odrobinę bułki tartej. Doprawić solą i pieprzem.Mięso wymieszać z jajkiem, cebulą, doprawić.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć
Moje domowe kucharzenie