zrazy - 703 przepisów (strona:11/47)

Rolady śląskie mielone 598

Rolady śląskie mielone Wszyscy znają tradycyjne rolady śląskie zwane też zrazami. U mnie dzisiaj takie zrazy dla leniwych, czyli faszerowane roladki z mięsa mielonego. Jest przy nich dużo mniej roboty, a smakują tak samo pysznie jak te oryginalne. Warto wypróbować ten przepis!     Składniki: ok 600 g mięsa mielonego wołowego (można zamiennie użyć wieprzowego) 1 cebula

Blog z Apetytem
Zraz obranej drogi 86

Zrazy to danie kuchni Staropolskiej, przy czym przez Polskę, mamy tu na myśli podział administracyjny, niekoniecznie tożsamościowy, kiedy to te granice obejmowały tereny obecnej Litwy, Łotwy, Estonii, Białorusi, Ukrainy i Rosji. Reasumując, zgodnie z tym co twierdzi mój brzuchpasterz Robert Makłowicz: Nie ma czegoś takiego jak kuchnia patriotyczna. Ba! Nie ma czegoś takiego jak kuchnia polska. Każde sformułowanie(...)poleskie. Co do jednego jesteśmy pewni, nazwa pochodzi od kształtu kawałków mięsa oraz, że było to danie szlacheckie, bo chłopi niezbyt często jadali mięso, zwłaszcza na śniadanie, a że zrazy jadano z rana, to możemy przeczytać w naszej epopei narodowej autorstwa Adama Mickiewicza Pan Tadeusz. Co chcę przez to powiedzieć, to że zrazy nie zawsze były zawijane. Początkowo

Kryzysowa Książka Kucharska
Zrazy z cebulką 98

Zrazy z cebulką Uwielbiam zrazy, nie tylko wołowe, z wieprzowiny również są pyszne. Smak tych zrazów wieprzowych, zostanie z Tobą na długo. Nie da się o nich łatwo zapomnieć. Przekonaj się i zrób. czytaj

Kulinarna Chwila
Zrazy 451

Domowe zrazy wołowe to wspaniały pomysł, na sycący obiad dla całej rodziny. Zapraszam po mój ulubiony i sprawdzony przepis na zawijane zrazy, które można podać na wiele sposobów.  - bardzo dokładny opis i zdjecia krok po kroku - wiele porad i pomysłów na farsz i dodatki do sosu - garść ciekawych propozycji podania zrazów na obiad

AniaGotuje.pl
Kotlety folwarczne – zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami 72

Kotlety folwarczne czyli pyszne zrazy z mięsa mielonego faszerowane serem żółtym z sosem śmietanowym z pieczarkami i porem świetnie sprawdzą się na domowy obiad dla całej rodziny. W towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki tworzą bardzo smaczny posiłek, który zadowoli nawet wybredne podniebienia. Danie, choć proste i z niewyszukanych składników, jest zaskakująco pyszne.   Składniki na kotlety folwarczne(...)dusimy pod przykryciem około 7-8 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pieczarki, zioła i przyprawy. Smażymy jeszcze kilka minut, aż sos się nieco zredukuje. Kotlety folwarczne – zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami   Zobacz inne przepisy na kotlety z mięsa mielonego: Kotlety mielone zapiekane à la pizza Zapiekane kotlety mielone po węgiersku Kotlety mielone z indyka

e-PrzepisyKulinarne
Zrazy z mozzarellą w młodej kapuście 85

Zrazy z mozzarellą w młodej kapuście Pyszne zrazy z mięsa wieprzowego z dodatkiem mozzarelli, która sprawia, że mięso jest soczyste, podane w młodej kapuście. 11 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 kg schabu ·        2 kulki mozzarelli ·        Mąka do panierki(...)łączymy z kapustą. 4.    Pod koniec gotowania doprawiamy octem, Vegetą, pieprzem oraz cukrem i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy i wykładamy na zrazy. 5.    Danie gotowe. 6.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Zrazy wołowe 95

Zrazy wołowe to jeden z moich ulubionych obiadów, głównie ze względu na pyszny aromatyczny sos, który powstaje podczas duszenia się zrazów wołowych. Rolady śląskie zawijane z boczkiem, cebulką i ogórkiem sprawdzą się nie tylko jako zwykły, ale równie The post Zrazy wołowe appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Roladki schabowe 201

Wróć teraz do mięsa, które przygotowałeś na początku. W dolnej części rozbitego mięsa ułóż ciasno warzywa pokrojone w słupki. Dodaj tak po dwie, trzy sztuki, aby łatwo było zwijać zrazy. Uformowane roladki zabezpiecz wykałaczkami. Zbij po dwie wykałaczki w zwiniętego zraza. Powinna zostać cebula i papryka – później dodasz ją do sosu. Roladki schabowe przepis Tak przygotowane roladki schabowe(...)wlać tyle wody, lub bulionu aż roladki będą całe zakryte. Dodaj pokrojonego pora, cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę – warzywa te zostały z początku przepisu, kiedy dodawałeś do zrazów. Wymieszaj. Roladki schabowe sos W kuchni już roznosi się piękny zapach. Dodaj do sosu liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Majeranek przed dodaniem rozetrzyj w dłoniach, aby wydobyć jego

ugotuj-przepis.pl
Zrazy wieprzowe 106

Dziś pyszne zraziki - tym razem z użyciem mięska wieprzowego. Są świetnym sposobem na obiadek, przyjęcia- robi się je łatwo , a smakują wspaniale- zapraszam :) Zrazy wieprzowe - 6 kotletów ze schabu - 2 duże białe cebule - 1 duży kiszony ogórek - 2 marchewki - sól, pieprz do smaku - 3 plastry boczku wędzonego - 3 ząbki czosnku - olej do smażenia - liście laurowe, ziele angielskie Kotlety dokładnie(...)garnka. Zalewamy wodą- tyle, żeby przykryć mięso. Na patelni, na której obsmażamy mięso podsmażamy chwilę marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy wszystko do zrazów i mieszamy bardzo delikatnie. Dokładamy kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka listków laurowych. Gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości mięsa. A na koniec doprawiamy do smaku sos. Jeśli

Kuchnia Pełna Emocji
Zraziki z ryżem w śmietanie 111

łyżka soku z cytryny 100 ml śmietany 18% Masło rozgrzać, wrzucić cebulę, zeszklić , wystudzić. Dodać do mięsa cebulę, ryż , jajko, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę. Formować płaskie zrazy, obtaczać w mące i kłaść na rozgrzany olej, smażyć z każdej strony na rumiano(...)Podlać rosołem z kostki i dusić około 5 minut pod przykryciem. Kilka łyżek rosołu ze zrazów przełożyć do miseczki, wlać śmietanę, sok z cytryny i wymieszać. Wlać do zrazów i dusić kolejne 5 minut mieszając co jakiś czas. Podawać z buraczkami, kluskami lub dowolnymi dodatkami. Smacznego:)   Artykuł Zraziki z ryżem w śmietanie pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Zrazy z mięsa mielonego 106

Dzisiejszą moją propozycją na obiad są przepyszne zrazy z mięsa mielonego. Jako farszu użyłam boczku, cebuli, papryki oraz ogórków konserwowych. Całość usmażyłam na patelni, ale można też włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać niewielką ilością oleju i zapiec w piekarniku.  To danie robiłam już jakiś czas temu, ale zawieruszyły mi się zdjęcia na komputerze i dopiero niedawno je odkopałam(...)obrać, pokroić w piórka. Ogórki pokroić w paski lub ćwiartki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. 4. Mięso podzielić na 5-6 części (zależy jakie duże chcemy zrazy) i każdą część rozklepać dłonią na placek. Na każdym z nich ułożyć plasterek boczku i pozostałe składniki. Następnie dłońmi zmoczonymi wodą uformować roladki. 5. Gotowe zrazy obtoczyć

Danka Pichci
Zrazy wołowe w sosie 179

Składniki: Wołowina na zrazy 1kg ( 7 plastrów) Musztarda 7 łyżeczek Ogórek kiszony 2 Boczek wędzony kilka plasterków Cebula 2 Czosnek 2 ząbki Bulion 1/2 l lub woda Sól  Pieprz Mąka pszenna do obtaczania Olej do smażenia Mięso podzielić na plastry rozbić i doprawić z każdej strony solą oraz pieprzem. Każdy plater posmarować po całości cienką warstwę musztardy. Położyć(...)oraz czosnek do miękkości a następnie dodać do zrazów. Zalać wszystko gorącym bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości ok 1-1,5 h w zależności od wielkości zrazów.Smacznego! ( Uwaga! jeśli użynamy wody zamiast bulionu dodajemy dodatkowo liść laurowy i ziele angielskie) Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie

Kulinarne przygody
Roladki faszerowane z mięsa mielonego 5502

laurowy, ziele angielskie 1 łyżka posiekanej pietruszki kilka plasterków suszonych grzybów 1,5 szklanki bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia pół szklanki mąki do obtoczenia zrazów       *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Cebulę oraz kiełbasę kroimy w kosteczkę *** *** Przyprawione mięso dzielimy na 6-7 porcji. Każdą(...)część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek i obkładamy porcją cebulki oraz kiełbasy *** *** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka i formujemy w dłoniach zgrabne roladki. Następnie zrazy obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach lekko dociskając aby nie otwierały się podczas smażenia *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na złoty kolor *** *** Następnie mięso

Blog z Apetytem
Pomysły na niedzielny i świąteczny obiad! 940

PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie dania.       *** Wiejski rosół PRZEPIS TUTAJ *** *** Klasyczne zrazy wołowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Kotlety schabowe marynowane PRZEPIS TUTAJ *** *** Kotlety Twardowskiego PRZEPIS TUTAJ *** *** Oszukane zrazy PRZEPIS TUTAJ *** *** Rolady/zrazy z karkówki PRZEPIS TUTAJ *** *** Kebabowa karkówka PRZEPIS TUTAJ *** *** Siekane kotleciki z kurczaka i majonezu PRZEPIS TUTAJ *** *** Kurczak pieczony w maślance PRZEPIS TUTAJ *** *** Strogonow PRZEPIS TUTAJ *** *** Schabowe(...)roladki z suszoną śliwką PRZEPIS TUTAJ *** *** Kruche i soczyste kotlety schabowe w musztardzie PRZEPIS TUTAJ *** *** Zrazy z mięsa mielonego PRZEPIS TUTAJ *** *** Bogracz PRZEPIS TUTAJ *** *** Wiejskie roladki schabowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Polonezy – faszerowane roladki schabowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Golonka pieczona w piwie i kapuście PRZEPIS TUTAJ *** *** Zawijane zraziki z mięsa mielonego PRZEPIS TUTAJ *** *** Kurcze pieczone w pysznej marynacie PRZEPIS TUTAJ *** *** Schab

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania