szelmowskim uśmiechem wita każdy nowy dzień! Gdzie popełniłam błąd wiodąc nudne życie kury domowej przy boku tego pantofla?” A ja idę po bułki. Albo po mięso na zrazy. Wszystko jedno… PRZEPIS NA ZRAZY WOŁOWE Zrazy wołowe – składniki: 600 g wołowiny na pieczeń 100 g wędzonego boczku 500 ml bulionu 3 ogórki kiszone 3-4 suszone borowiki(...)mała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki musztardy 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego, ale może być i zwykłe) 2 łyżki mąki Sól, pieprz Zrazy wołowe – wykonanie: Wołowinę kroimy na 6 plastrów i rozbijamy tłuczkiem. Najlepiej jest położyć mięso między dwoma kawałkami folii spożywczej, wówczas nie poszarpiemy mięsa przy rozbijaniu. Boczek kroimy na cienkie plastry. Można też od razu kupić
Marder&Marder ManufactureZrazy wołowe nadziewane białą kiełbasą Moje ulubione danie na niedzielę, roladki wołowe nadziewane kiełbasą z przystawką z zielonego groszku firmy Hortex. Mięso wołowe potrzebuje dłuższego gotowania więc danie to przygotowywuję sobie dzień szybciej. W przepisie tym wykorzystałam też szybkowar, żeby mięso było mięciutkie i soczyste. Oczywiście można gotować w sposób tradycyjny. SKŁADNIKI kilka plastrów mięsa wołowego 1 kg białej(...)wołowego rozbić tłuczkiem Każdy kawałek posolić a następnie posypać poszatkowanym czosnkiem i natką pietruszki. Na plastach układać kawałek białej surowej kiełbasy i ciasno zawinąć. Każdą roladkę owinąć sznurkiem spożywczym. Zrazy obtoczyć w mące i obsmażyć z wszystkich stron na oleju z oliwek. Obsmażone zrazy zalać szklanką białego wina. Po odparowaniu alkoholu przełożyć zrazy do szybkowaru, zalać wrzątkiem
zielonacukinkaZrazy wołowe to potrawa z mięsa duszonego z dodatkiem warzyw i przypraw. Jest to tradycyjne danie kuchni staropolskiej, przede wszystkich szlacheckiej i myśliwskiej. Obecnie znajdziemy je nie tylko w kuchni polskiej, ale też w kuchniach narodów dawnej Rzeczypospolitej szlacheckiej: białoruskiej, litewskiej i ukraińskiej. Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym - przepis na 4 porcje Do przygotowania zrazów będziesz potrzebować(...)oprósz pieprzem. 2. Natkę pietruszki posiekaj. 3. Każdy kawałek mięsa posyp posiekaną natką, połóż kawałek przekrojonego wzdłuż ogórka, zawiń i zepnij wykałaczką. 4. Cebulę pokrój w piórka. 5. Zrazy włóż do garnka, dodaj cebulę i zalej bulionem. Duś pod przykryciem ok. 1,5 godziny na bardzo małym ogniu. 6. 15 minut przed końcem gotowania do garnka dodaj chleb razowy
Z notatnika dietetykałyżki masła, 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz świeżo mielony, cukier, sok z cytryny, 1 - 2 jajka, mąka gryczana do oprószenia zrazów, masło i olej do obsmażenia zrazów Grzyby włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Grzyby odcedzić zostawiając wywar. 1/2 wywaru użyć do gotowania kaszy, reszta przyda się do sosu grzybowego. Cebule pokroić(...)Odstawić do ostudzenia. Kaszę wymieszać z jajkiem i mąką. Z ciasta lepić podłużne placki, najlepiej układać je na papierze do pieczenia. Na każdym placku układać farsz. Zwijać zrazy. Zrazy obtaczać w rozmąconym jajku i następnie w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Obsmażone zrazy ułożyć w formie do zapiekania, wstawić do pieca nagrzanego
królestwo garówwołowego rozbić tłuczkiem Każdy kawałek posolić a następnie posypać poszatkowanym czosnkiem i natką pietruszki. Na plastach układać kawałek białej surowej kiełbasy i ciasno zawinąć. Każdą roladkę owinąć sznurkiem spożywczym. Zrazy obtoczyć w mące i obsmażyć z wszystkich stron na oleju z oliwek. Obsmażone zrazy zalać szklanką białego wina. Po odparowaniu alkoholu przełożyć zrazy do szybkowaru, zalać wrzątkiem(...)Często używam groszku firmy Hortex, gdyż świeżo zebrany zielony groszek jest natychmiast zamrażany tuż po zbiorach i to właśnie dzięki temu zachowuje piękny zielony kolor, witaminy oraz smak. Ugotowane zrazy pokroić na szerokie plastry i podawać z dodatkiem zielonego groszku SMACZNEGO :) Do tego pysznych zrazów polecam równie pyszny i super smaczny sok pomarańczowy firmy Hortex
zielonacukinkaByły zrazy , no i jest też zupa ze zrazami .Zrazy gotowane były w wolnowarze, a potem na tym bulinie ugotowałam zupkę , dodałam ziemniaki , warzywa i wyszła pyszna zupka. bulion ze zrazów zrazy wieprzowe kilka ziemniaków warzywa [ u mnie chińska mieszanka warzyw] koper Do bulionu ze zrazów dodać pokrojone ziemniaki , warzywa i gotować
Moje domowe kucharzeniekawałki mięsa przełożyć cebulę, ogórka i boczek. Przygotowane mięso zawinąć - najpierw tył, później boki i mocno ścisnąć, aby zrazy się nie rozleciały. Jeżeli boicie się, że podczas smażenia zrazy zdeformują się to owińcie je sznurkiem bądź użyjcie wykałaczek. Do szerokiego garnka wlać odrobinę oleju (musi przykryć całe dno!). Rozgrzać olej, a następnie mięso przesmażyć z obu stron(...)także wlać 2-3 szklanki wody. Dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości mięsa (najlepiej na małym ogniu). Formowanie zrazów Smażenie zrazów
UgotowaćŚląsku. Nie każdy ma odwagę je przyrządzać, a nie słusznie, bo nie jest to wielka filozofia. Dla tych, co nie boją się nieco przełamać tradycyjne smaki – przepis na wołowe zrazy z delikatnie zmienionymi składnikami. Mięso wołowe na zrazy Ogórki w occie Papryka w occie Cebula Chrzan (może być musztarda) Suszone pomidory z czosnkiem (gotowa przyprawa – można zastąpić świeżym(...)czosnkiem) Liść laurowy i ziele angielskie Sól i pieprz Kawałek tłustszego mięsa Mięso na zrazy myjemy i suszymy, Kroimy w porcje i rozbijamy. Można kupić już gotowe do zawijania kawałki mięsa. Każdy kawałek przyprawiamy solą i pieprzem. Wewnętrzną stronę nacieramy świeżo startym chrzanem (to wersja doskonała na Wielkanoc. Zamiast chrzanu można jednak użyć dowolnej musztardy). Dodajemy ogórka i paprykę
MarcinChefpieprzem i solą , rozsmarowujemy po jednej łyżeczce mieszanki grzybów z musztardą, następnie układamy pokrojony boczek i ogórek, może być więcej niż jeden słupek zależy od wielkości składników. Tak przygotowane zrazy zwijamy w rulony i spinami wykałaczkami lub związujemy nicią. Zrazy obtaczamy dokładnie w mące i obsmażamy z każdej strony, aż się zarumienią. W oddzielnym garnku wstawiamy wodę(...)zakryła nasze wszystkie zrazy (jeśli mamy możemy użyć do tego bulionu) z liściem laurowym i zielem angielskim, a także jeśli zostały nam ogórki i boczek to też dodajmy do garnka. Gdy woda zagotuje się ,zmniejszamy temperaturę i umieszczamy w niej podsmażone zrazy , paprykę ,majeranek i dusimy wszystko około 60 min pod przykryciem, aż mięsko będzie rozpływać nam się
Niezły MłynekPRZYGOTOWANIA Na każdym płacie wołowiny ułożyć kawałki papryki i sera, posypać odrobiną soli. Zwinąć ciasno obydwa końce zraza i zamknąć przy pomocy wykałaczki Opruszyć lekko mąką po wierzchu. W szerokim naczyniu lub głębokiej patelni rozgrzać olej , dodać papryczkę, cebulę, ułożyć zrazy. Zarumienic z obydwu stron mięso, dodać dwie nalewki gorącej wody ( aby nie wstrzymać czasu gotowania(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Posolić do smaku, dodać kilka kulek ziela angielskiego i gotować około 30 minut na małym ogniu. Dodana woda podczas gotowania częściowo wyparuje, jeśli zrazy są jeszcze twarde można dodać wrzątku i dalej gotować. Gdy zrazy są już prawie miękkie dodać przecier pomidorowy i gotować przez następne 15 minut. Mała rada:- należy policzyć użyte
zielonacukinkamieszanie – nie chodzi tylko o to, aby składniki połączyć, ale całość porządnie zagniatać przez dwie trzy minuty – wówczas będziesz mieć pewność, że kotlety się nie rozpadną. Składniki: Zrazy: 1 łyżka oliwy ½ szklanki posiekanej cebulki dymki 1 ząbek czosnku, posiekany ½ papryczki chili, pozbawionej nasion i posiekanej 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 450 g startej na drobnych oczkach marchewki ½ łyżeczki(...)oprószenia deski olej ryżowy do smażenia Ziemniaki: 1 kg ziemniaków, obranych i przekrojonych na połówki ½ szklanki mleka sojowego 2 łyżki wegańskiej margaryny sól i pieprz do smaku Aby przygotować zrazy, na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć posiekane cebule, czosnek, papryczkę chili oraz gałkę muszkatołową i smaż całość przez dwie minuty. Dodaj startą marchewkę oraz sól, dokładnie zamieszaj, całość
Roślinna - blog wegańskiskórki i pokroić w paski. Każdy płat mięsa smarować łyżką pesto, na nim układać po 2 fileciki anchois, 6 kaparów, pomidory. Oprószyć mieszanką przypraw i świeżo zmielonym pieprzem. Boki zrazów z dwóch stron zawinąć do środka (około 1,5 cm) a następnie zwinąć wzdłuż tych podwiniętych boków. Spinać je szpilką do zrazów, wykałaczką lub związywać nitką. Oprószyć mąką(...)wszystkich stron na rumiano. Podsmażone zrazy przełożyć do naczynia do zapiekania. Wlać bulion warzywny, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę, aż zrazy będą miękkie. Po około 40 minutach zajrzeć, w razie potrzeby dolać bulionu lub wody. Podawać z kuskusem. *może być pesto z czosnku niedźwiedziego lub z bazylii ** mieszanka przypraw
królestwo garówPyszne zrazy zawijane z szynki wieprzowej, z dodatkiem boczku, cebulki i ogórka kiszonego. Składniki: 0,5 kg chudej szynki wieprzowej 2 ogórki kiszone 1 cebula 10 dkg boczku parzonego lub wędzonego 1 kostka bulionu 2 liście laurowe,3 ziarenka ziela ang. papryka słodka,pieprz, sól olej do smażenia Wykonanie: Mięso kroimy w plastry około 1 cm,.Ubijamy tłuczkiem każdy(...)trochę solą,pieprzem i papryką.Plastry mięsa doprawiamy solą,pieprzem i papryką.Na każdy kawałek kładziemy po kostce cebulki ,ogórka i boczku.Zwijamy i obwiązujemy nitką..Rozgrzewamy olej i rumienimy zrazy na złoty kolor.Podlewamy bulionem rozpuszczonym w wodzie.Dodajemy ziele,liść laurowy,sól do smaku i gotujemy ok. 1 godz. do miękkości.Na koniec zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z zimną wodą
Olcia gotuje!Zrazy z mięsa mielonego, czyli tak zwane oszukane zrazy – często goszczą na niedzielnym stole u mojej Mamy z tą różnicą, że ona z reguły podaje je w ciemnym sosie :) U nas ostatnio żadnego duszonego mięska nie było, więc z braku sosiku podałam The post Zrazy z mięsa mielonego. Oszukane zrazy. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojestrony posmarować musztardą. 5. Na musztardzie ułożyć plastry boczku, paseczki cebuli i ogórka. Zwinąć mięso, tworząc zraz. Można zabezpieczyć zraz wykałaczkami. 6. Każdy zraz obtoczyć w mące, nadmiar otrzepać. 7. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść zrazy i zrumienić je. Przełożyć do rondla. 8. Olej wylać. Na patelnię z chrupkami po rumienieniu mięsa wlać wodę, podgrzać, aby „smak” po mięsie(...)rozpuścił się w wodzie. 9. Wodą zalać zrazy w rondlu, powinno jej być tyle, by mięso było przykryte. Gotować zrazy na małym ogniu około 1 godziny. 10. Po tym czasie sprawdzić konsystencję sosu. Jeśli nam odpowiada, zostawić. Gdyby był zbyt rzadki, lekko zagęścić go mąką. 11. Podawać z ziemniakami lub kaszą i wyrazistą surówką. Smacznego
W mojej kuchniZrazy wołowe to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Najlepsze zrazy wołowe robiła moja babcia... z boczkiem, papryką i ogórkiem kiszonym - zawsze przygotowywała je na święta lub różne uroczystości jak, np. moja Pierwsza Komunia. Jak byłam dzieckiem, danie to zawsze kojarzyło mi się z wykwintnością i ekskluzywnością - może dlatego, że jadłam je tylko od wielkiego święta. Zapraszam Was dziś(...)zrazy babci Krysi, ale w wersji mieszanej tj. wołowe i wieprzowe. Zrazy z tego przepisu są naprawdę kruche i mięciutkie, a sos jest bardzo aromatyczny. Danie to należy do pracochłonnych, ale od święta warto się "pomęczyć", aby zjeść iście królewski obiad 😉 U nas w domu zawsze były podawane z kaszą, najczęściej gryczaną. A Wy z czym podajecie zrazy
Kuchnia MagdaLenyZrazów troszkę u mnie na blogu już jest.Tym razem prawdę mówiąc robiłam zrazy specjalnie do zupki, ale można oczywiście zrobić takie zrazy w jakimś sosie.Moje zrazy gotowały się w wolnowarze, ale można także normalnie w zwykłym garnku. kilka plastrów polędwicy wieprzowej troszkę mielonego mięsa domowa vegeta musztarda susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek(...)plastry i rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy plaster mięsa kłaść mięso mielone [ wcześniej doprawione].Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze [high 2 -4 lub low około
Moje domowe kucharzeniepociąć w wzdłuż na grube słupki i położyć po kawałku na płacie mięsa. Delikatnie zawinąć, tworząc roladę, zabezpieczyć wykałaczką, żeby się nie rozwinęły. Na patelni roztopić masło i obsmażyć zrazy ze wszystkich stron na złoty kolor. Podlać wodą, zagotować. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić. Gotować na małym ogniu do miękkości. Jak już zrazy są miękkie, zlać(...)garnuszka i zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Powoli wlać do gotującego się sosu. Ponownie zalać tym sosem zrazy. Podawać z ziemniakami w towarzystwie kapusty zasmażanej białej lub czerwonej. Niebo w gębie, mniam Smacznego
Kuchnia PokoleńZrazy z łopatki w sosie własnym Pyszne i kruchutkie zraziki , wypełnione tradycyjnym farszem . Nie jest to klasyczny przepis , tylko tuningowany , ale to nie zmienia faktu ,że w chłodne dni , moje dzieciaki pochłaniają je jak by to były pączki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 6 zrazów : 1 kg wieprzowej łopatki 1 ogórek kiszony – duży kawałek boczku wędzonego – około 100 g 1 cebula dość spora sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka suszu warzywnego
Ogrodnik w podróżyZrazy z mięsa mielonego to super pomysł na zrobienie przepysznego obiadku. Mięciutkie i soczyste roladki w sosie, nadziewane tradycyjnym nadzieniem. Szybciutkie i bardzo proste w wykonaniu a smakiem zasmakują wszystkich. Jezeli znudziły Wam się tradycyjne kotlety z mielonego to zapraszam do korzystania z mojego przepisu na mielone inaczej, a mianowicie pyszne zrazy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy(...)wędzonego 2 ogórki kiszone bułka tarta 3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego sos pieczeniowy Winiary (ciemny) sól. pieprz ,olej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy z mięsa mielonego – sposób przygotowania Siekamy połowę cebuli ,dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko ,dodajemy sól i pieprz wyrabiamy .Można dodać trochę tartej bułki ,aby mięso było bardziej
Olcia gotuje!Zrazy wołowe to pomysł na smaczny i pożywny obiad. Pyszne zrazy zawijane według tego przepisu wychodzą idealnie. Sprawdzony przepis mojej mamy. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy wołowe w sosie własnym – składniki: 1 kg mięsa wołowego(ładny kawałek,najlepiej bez żył) 25 dag boczku parzonego lub wędzonego 2 cebule 3 ogórki kiszone 3 ziarenka ziela(...)liście laurowe sól,pieprz,papryka słodka do smaku olej, mąka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy wołowe w sosie własnym – wykonanie: Mięso kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Każdy kawałek ubijamy lekko tłuczkiem. Solimy z obu stron, pieprzymy i posypujemy papryką. Boczek ogórek,i cebulkę kroimy w kostki. Na rozbite plastry mięsa nakładamy po kawałku,boczku, ogórka
Olcia gotuje!Każdy kto lubi tradycyjne zrazy wołowe lub te z karkówki z pewnością polub roladki z mięsa mielonego – oszukane zrazy! Praktycznie niczym się nie różnią, tylko mięso jest zmielone Dzięki temu, łatwiej jest uformować roladki i nie trzeba ich związywać nitką. Często i gęsto zdarza się, że taką niteczkę z tradycyjnych zrazów niekiedy zjemy(...)oszukanych zrazach tego problemu nie ma Serdecznie polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na roladki z mięsa mielonego – oszukane zrazy: 0,5 kg mięsa mielonego 3 ogórki konserwowe 1 cebula 3 łyżki musztardy kilka plasterków boczku 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, papryka słodka, majeranek 3 łyżki bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia roladek (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Gotuj z Prezesemmięsa mielonego mogą być nadziane Waszymi ulubionymi składnikami. Ja najczęściej nadziewam je papryką, ogórkami i cebulą, ale sprawdzi się też ser, szpinak lub podsmażone i drobno posiekane ogórki. Zrazy z mięsa mielonego nie potrzebują wykałaczek lub związywania. Dość prosto je formować, choć trzeba pamiętać o dokładnym zlepieniu brzegów. Mniejsze roladki ładniej trzymają swój kształt. Roladki z mięsa mielonego(...)suszone zioła) Roladki z mięsa mielonego w sosie z papryką, przygotowanie: Przygotować mięso mielone: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem, bułką tartą, przyprawami i jajkiem, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować zrazy (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa): z porcji mięsa mielonego uformować placuszek, delikatnie posmarować musztardą, nałożyć pokrojoną w drobną kostkę połowę papryki
Lekcje w kuchniKiedyś nie bardzo lubiłam zrazy, generalnie zawsze byłam raczej wybrednym dzieckiem i niejadkiem. Ale ostatnio zasmakowały mi zrazy które robi moja mama, więc postanowiłam odtworzyć ten przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Zrazy z karkówki składniki: 5 plastrów karkówki musztarda dijon 2 duże ogórki kiszone 1 duża(...)cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Zrazy z karkówki wykonanie: Karkówkę solimy i pieprzymy i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Smarujemy musztardą dijon. Ogórka kroimy w cienkie paseczki, a cebulę w piórka. Układamy po równo na mięsie. Zawijamy zrazy i związujemy nitką. Podsmażamy na rumiano na patelni. Układamy w naczyniu
Delusional Trinerozgrzanej oliwie , wlać wino i dusić parę minut. Następnie dodać śmietanę i dusić kolejne kilka minut, często odwracając zrazy na patelni. Na koniec wlać sos pieczeniowy, wymieszać. Zrazy wyjąć, przełożyć do naczynia do zapiekania, podlać sosem. Ser pleśniowy pokroić w plastry i ułożyć na każdym zraziku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać do rozpuszczenia sera. Ziemniaki(...)osolonej wodzie. Wyjąć na blaszkę doprawić solą, pieprzem ,papryką, skropić oliwą i zapiekać do czasu kiedy będą miękkie. Talerz polać kilkoma łyżkami sosu, ułożyć plastry ziemniaka i na wierzchu zrazy. Świeże warzywa pokrojone w słupki podpiec na patelni ( jak do zrazów) i podawać jako przystawkę. Gotowe. Smacznego:) Artykuł Zrazy drobiowe pod serem pleśniowym pochodzi
gotuj ze mnąZrazy to roladki mięsne z pysznym farszem, podaje z pieczeniowym sosem. Można je przygotować z różnych gatunków mięsa. Natomiast zrazy wołowe mają niepowtarzalny, pyszny smak w dodatku sos wychodzi o wiele ciemniejszy niż z innego mięsa. Są bardzo smaczne na ciepło jak i na zimno. Nadają się do zamrożenia. SKŁADNIKI : 1/5 kg mięsa wołowego roladowego(...)smażymy na wysokiej patelni, na odrobinie oleju aż dobrze cię podpieką z każdej strony. Kiedy już uzyskaliśmy przypaleniznę, wlewamy teraz wodę, dodajemy liść, ziele i pieprz oraz przyprawy. Zrazy dusimy około 1 godziny pod przykryciem. Kiedy mięsko jest już miękkie wyjmujemy je na talerz, po ostudzeniu wyjmujemy wykałaczki. Do powstałego sosu dolewamy wody o ile chcemy mieć
Kulinarne Fantazje Marioligotowała.Późnym wieczorkiem zrobiłam zrazy , przełożyłam je do wolnowaru , ustawiłam i poszłam spać.Rano dodałam pokrojone ziemniaki ,"wybyłam" z domu a jak wróciłam to zupka była już gotowa. Zrazy kilka plastrów polędwicy wieprzowej troszkę mielonego mięsa domowa vegeta musztarda susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą(...)każdy plaster mięsa kłaść mięso mielone [ wcześniej doprawione].Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze ] prawie do miękkości zrazów. Zupa ziemniaki koper Do gotujących się , prawie miękkich zrazów dodać pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości ziemniaków.Dodać koperek, doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzeniemusztardą i nałożyć porcje ogórka, cebuli, boczku, posypać trochę pieprzem ciasno zwinąć na zrazy, spiąć wykałaczkami lub nitką obwiązać, na smalcu w garnku szybkowara zrumienić z każdej strony zrazy obsypane mąką do zrazów wlaćwodę, dodać pozostałe składniki nadzienia jeśli zostały, dodać kostki rosołowe, ziele i liście laurowe, zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu(...)spuści ciśnienie, wyjąć zrazy na talerz, do wywaru wsypać resztę mąki, dodać śmietanę i pozostały pieprz mielony, wszystko blenderem zmiksować i doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia schabowe zrazy są kruche, soczyste, najlepiej smakują z kaszą lub ziemniakami i surówką jaką się lubi............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZrazy znana w Polsce od ponad 200 lat potrawa przyrządzana przeważnie z wołowiny. Mogą być również z baraniny lub cielęciny. Ja przygotowałam zrazy zawijane z kaczki . 4 kacze nogi, 1 -2 twarde gruszki, musztarda (u mnie francuska), tymianek do oprószenia mięsa, sól, 8 ziaren pieprzu czarnego, gałązka tymianku, mąka do oprószenia 200 ml mocnego bulionu drobiowego (najlepiej(...)sito, doprawić do smaku sola i cukrem (j a do sosu dodałam trochę przecieru z leśnych owoców mrożonych). Sos zagotować, dodać zimne masło, wymieszać. Zdjąć z ognia. Zrazy podawać z sosem. zastawa
królestwo garówsztuki, mąka pszenna - ile potrzeba, smalec 1 łyżka, woda 6 szklanek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku zrazy gotowałam wieczorem, rano zebrałam tłuszcz z sosu = porcje(...)mało tłustej karkówki rozbić tłuczkiem na duże plastry, boczek wędzony, cebule, paprykę, pieczarki, ogórek kiszony pokroić na kawałki każdą rozbitą porcję karkówki posmarować musztardą, nałożyć nadzienie i ciasno zawijać zrazy, pospinać wykałaczkami na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony zrazy obsypane mąką do zrazów wsypać pozostałe składniki nadzienia jeśli zostały i kucharka, wlać wodę i pod przykryciem
W Mojej Kuchni Lubiętakie smaczne mięso, ale cena jej jest dość wysoka. Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na lepszy kąsek mięsa. Kupiłam piękny kawałek łopatki wołowej i zrobiłam zrazy z pieczarkami. Ale to nie wszystko:) Udusiłam je w czerwonym winie i to dopełniło smaku. Polecam Wam również takie zraziki. Najlepiej smakują podane z kaszą lub ziemniakami(...)sznurkiem lub spiąć szpilkami do zrazów. Na patelni rozgrzać 50 g masła i obsmażyć zrazy na rumiano z każdej strony. W rondlu rozgrzać pozostałe masło przekładamy zrumienione zrazy, dodajemy pieczarki pokrojone w plastry i zalewamy winem. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Przed podaniem usunąć sznurek lub szpilki. zrazy wołowe z pieczarkami
O kuchni z uczuciem