makaronu Numer 7. Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Numer 8 Sałatka z ryżem,kurczakiem i ananasem Numer 9 Schab ze słoika Numer 10 Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami
Kulinarne przygody Gatitycytryny * 1/4 szklanki cukru masa * 250 g truskawek * 10 łyżeczek żelatyny * 500 ml jogurtu naturalnego * 100 g cukru * 250 ml śmietany kremówki * 1/2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo * 500 g winogrona lub innych owoców Sposób wykonania biszkopt Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając kolejno żółtka. Na koniec dodać przesianą
Mix smakumąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 6 jajek * 2/3 szklanki cukru * 1cukier wanilinowy * 150 ml oleju * 1/2 łyżeczki kurkumy * dowolne owoce (2 duże brzoskwinie, winogrona, rabarbar) Sposób wykonania Oddzielić białka od żółtek , białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy, następnie ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku, na koniec dodać
Mix smakuktóry jest też bardzo zdrowy. Na 1 litr soku potrzebne będą: 4 jabłka 8 łodyg selera naciowego 1 cytryna ze skórką Kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka) Ok 50 owoców winogron Wszystkie składniki po wyciśnięciu z nich soku tworzą coś takiego: Smacznego
Kulinarna rozmowaIngredients: watermelon peeled, prickly pear peeled, grapes, blueberries Składniki: arbuz obrany, opuncja obrana ze skóry, winogrona, borówki Arrange the fruit in the bowl. Chill in the fridge before serving. You can use different fruits flavors and imagination are the most important in the kitchen. Należy poukładać owoce na talerz. Schłodzić przed podaniem. Można dodac innych owoców, smaki i wyobraźnia
Kulinarna rozmowaCena: od 30 zł. Cava (Hiszpania) Cava to wino musujące wytwarzane w Katalonii, w regionie Penedés. Produkuje się je tą samą metodą co szampana, jednak z innych szczepów winogron. Co najważniejsze jest od niego ponad połowę tańsza :) Cava to zazwyczaj białe wino, ale czasem można znaleźć także różowe. Jeżeli chcecie poczuć się jak prawdziwy Hiszpanie, wnieście toast Cavą podaną
Chilli Czosnek i Oliwamango i kurczakiem Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Wraps z kurczakiem Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Warzywne chili Chili
Kulinarne przygody Gatitybrzoskwiniami i kokosem. Poniższe składniki, w moim wypieku, zwiększyłam o połowę i lekko zmodyfikowałam przepis. Składniki: - 4 jajka - 1 szkl. jogurtu naturalnego (grecki) - 2/3 szkl. oleju (z pestek winogron) - 3 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - brzoskwinie - wiórki kokosowe (i płatki) Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Brzoskwinie myjemy, przekrajamy na połówki
mojewypiekiinietylkokostkę główkę czosnku, pokrojoną zieloną cebulkę oraz natkę pietruszki – mieszamy. Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy partiami do masy mięsnej i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron, łyżką nakładamy porcje masy. Smażymy na rumiano z obu stron. Siekane kotleciki zawsze się cieszą dużą popularnością. Ich zaletą jest to, że mięso którym dysponujemy staje się podzielniejsze, a dokładniej
mojewypiekiinietylkoprzyprawy: - 3/4 łyżeczki kuminu, po ok. ½ łyżeczki kardamonu, cynamonu, imbiru, gałaki muszkatołowej, ziela angielskiego, goździków, pieprzu czarnego, chili - 1 łyżeczka sody - 3-4 łyżki zimnej wody - olej z pestek winogron do smażenia Aby zrobić idealny falafel skorzystałam z rad i sposobu przygotowania Marty z jej wegeprzewodnika Jadłonomia . Po pierwsze używamy tylko ciecierzycy suszonej. Po drugie – moczymy
mojewypiekiinietylkomiód " 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej 1/6 szklanki wody 1 łyżeczka miodu pieprz kolorowy grubo mielony do smaku sok z 1/4 cytryny szczypta soli 2 łyżki oleju z pestek winogron Zaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód . Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem
Buniabaje w kuchnimiód " 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej 1/6 szklanki wody 1 łyżeczka miodu pieprz kolorowy grubo mielony do smaku sok z 1/4 cytryny szczypta soli 2 łyżki oleju z pestek winogron Zaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód . Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem
Buniabaje w kuchninią w Kwestii Smaku i zrobiłam wczoraj by ugościć teściową. Smakowała nam obu. Surówka Super Slaw 1/4 małej główki białej kapusty 1 marchewka 1 jabłko kiść czerwonych małych bezpestkowych winogron, u mnie zielonych 1/3 szkl. suszonej żurawiny 1/2 szkl. orzechów włoskich sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki octu
Dzieje kuchennej WiewióryNamiastka lata :) Owoce i smak galaretki dowolny! Podaję moją wersję, którą ostatnio robiłam. Składniki: 2 galaretki truskawkowe 750 ml wody 200 g truskawek 1 pomarańcza 1 duża garść czerwonego winogrona 1 banan 1 jabłko Sposób przygotowania: 1. Rozpuszczamy galaretki w 750 ml gorącej wody. Studzimy. 2. Owoce myjemy, obieramy, wyciągamy szypułki itp. :) 3. Keksówkę (u mnie żaroodporna) polewamy wodą
Kuchnia domowa Anidrobno posiekana 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 łyżeczka garam masala 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry szczypta soli morskiej świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwa z oliwek Na sos curry 3 łyżki gotowej pasty curry (użyłam czerwonej) 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 4 pomidory, posiekane (użyłam pokrojonych z puszki - 400g
Stare Garyprzyjaciółmi- z pewnością wszystkim będzie smakować :) Polecam! Sałatka (dla 3 osób): * rukola- 250 g (opakowanie) * pomidorki koktajlowe- 12 szt * jajko- 5 szt. * słonecznik- 1/3 szklanki * olej z pestek winogron- 2 łyżki (lub inny) * sok z cytryny- 1 łyżka * sól, pieprz Sos balsamiczny: * ocet balsamiczny- 1/3 szklanki * miód- 1 łyżka Sałatka: Jajka ugotować na twardo. Umytą rukolę przełożyć do miski, dodać
Kraina Miodem Płynącaśmietanka 30%- 250 ml * cebula- 1 duża szt. * sól, pieprz Sałatka: * sałata- 5 liści * pomidorki koktajlowe- 6 szt. * mango- połowa * rzodkiewka- 6 szt. * sezam- 2 łyżki * olej z pestek winogron- 2 łyżki * sok z cytryny- 1 łyżka * sól, pieprz Polędwiczka: Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Polędwiczkę oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem i dosłownie chwilę podsmażyć, z dwóch stron, na rozgrzanym
Kraina Miodem PłynącaWypróbujcie, jest naprawdę pyszna! 3 porcje: * ryż parboiled- 100 g * pomidorki koktajlowe- około 10 szt. * ogórek kiszony- 2 średniej wielkości * jajka- 3 szt. * szczypiorek- 3 gałązki * oliwa z pestek winogron- 2 łyżki * sól, pieprz, sok z cytryny- do smaku Ugotować ryż i jajka, ostudzić. Do miski z ryżem dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w kostkę ogórki kiszone
Kraina Miodem Płynącaajoene wystepujaca w czosnku przyczyni sie do obnizenia cisnienia krwi ,zapobiegnie powstawaniu zakrzepow i poprawi prace serca.Zredukuje ryzyko miazdzycy tetnic. antocyjany nadajace niebieska barwe sliwkom,owocom jagod,winogron wykazuja silne dzialanie antyoksydacyjne.Zapobiegaja kurzej slepocie i degeneracji plamki zoltej. resveratrol dzieki ktoremu Francuzi pomimego niezdrowego stylu zycia dozywaja poznej starosci w bardzo dobrej kondycji i zdrowiu.Wlasnie w wypijanym przez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczka brązowego cukru (może być biały) kawałek papryczki chili (opcjonalnie) 1 łyżeczka masła 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego ser Grana Padano lub parmezan do posypania olej (np. z winogron lub rzepakowy) WYKONANIE: Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego posiekaną drobną cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę i dorzuć do cebuli. Uważaj, żeby go nie przysmażyć, tylko poddusić
Słodko-Słony Świat Ilonybudyń waniliowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła cukier waniliowy Dodatkowo: ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Niestety sezon pomału dobiega końca, więc postanowiłam wykorzystać jeszcze dostępność świeżych owoców i przygotować przeurocze babeczki z owocami. Przepis znalazłam na blogu Słodka Strona i zgodne z moimi
Świat Ciastaszklanki mąki ziemniaczanej - cukier waniliowy - 3 łyżki oliwy Kremy: - 2 opakowania kremu do tortów wg. uznania (Ajerkoniak/Czekolada/Wanilia) - opakowanie bitej śmietany (ŚNIEŻKA) Dekoracja: - owoce: ananas/brzoskwinia z puszki -kiwi , winogrona , truskawki itp. - posypka (kawałki czekolady) - sos czekoladowy (lub inny , jaki chcesz) Sposób przygotowania: 1.Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po jednej łyżce dodawać cukier oraz cukier
Gotuj Z Muzykąbiałek - 300g cukru pudru - 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej - szczypta soli Krem: - 1 budyń śmietankowy - pół kostki masła Środek: - kisiel owocowy (najlepiej z kawałkami owoców) - owoce ( według uznania np. winogrona i kiwi) Dekoracja : - Owoce ( takie jakie w środku bezy lub tak jak na zdjęciu liczi i limonka) Sposób przygotowania : 1.Beza: Białka ubić z odrobina soli na sztywna pianę. Następnie dodawać
Gotuj Z Muzykąkolejny naleśnikowy przepis ( tych nigdy dosyć ;) ) W sezonie letnim staram się zjadać jak najwięcej warzyw i owoców. Truskawki , maliny , winogrona i borówki goszczą w ciastach , deserach , racuchach i naleśnikach. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, puszyste naleśniki o delikatnie malinowym smaku wypełnione po brzegi pysznym kremem mascarpone i borówkami . Niebo w gębie! Świetny pomysł zarówno na obiad
Ostra na SłodkoPoza tym należy pamiętać, że niektóre owoce (np. banan) warto skropić sokiem z cytryny, aby uniknąć nieestetycznego ciemnienia owoców. Szaszłyki Owocowe - Składniki: (na moją wersje szaszłyków) borówki amerykańskie czerwone winogrona kiwi banany mango truskawki patyczki do szaszłyków Szaszłyki Owocowe - Sposób przygotowania : Wszystkie owoce dokładnie myjemy. Kiwi, banany i mango kroimy na mniejsze kawałki. Kolejno wszystkie owoce nabijamy na patyczki
Słodka Stronasamej nazwy? Podobno nazwa pojawiła się w XIX wieku od ukraińskiej potrawy hołubci. Nie ma jednak co do tego zgody ;) Nasze tradycyjne gołąbki podobne są do greckich dolmadakia (liście winogron faszerowane jagnięciną z koperkiem), żydowskich klopsików zawiniętych w liście kapusty w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym zwanych holiszkes. Chorwaci też mają swoje gołąbki, jednak używają liści kapusty ukiszonej. U nich taki
Codzienna kuchnia niecodziennaZdrowy, lekki deser owocowy. Składniki: -puszka brzoskwiń w syropie -puszka kawałków ananasa -kilka mandarynek -2 banany -kiść winogron -garść rodzynek Odsączamy brzoskwinie i ananasy. Mandarynki i banany obieramy ze skórki. Wszystkie owoce kroimy na cząstki, dosypujemy rodzynki i mieszamy. Pozostawiamy na ok. godzinę, aby smaki się wymieszały. Przekładamy do pucharków i gotowe. Można podać
Maminek kulinarnykuchni. Z tej okazji zamiast tortu przygotowaliśmy koreczki na melonie. ( pomysł podpowiedziany przez Beatkę B. którą serdecznie pozdrawiamy) Składniki: -melon lub arbuz -papryka -pomidorki koktajlowe -winogrona -śliwki -salami -kabanosy -sery Melonowi dla utworzenia podstawy odcinamy spód bez naruszania miąższu. Ustawiamy go na talerzu. Wędliny, sery, warzywa i owoce kroimy dowolnie. Nakładamy
Maminek kulinarnyzawsze mam w lodówce porcję pieczonego puree. Pieczenie wydobywa z dyni naturalną słodycz a przygotowanie dań (zupy, ciasta, desery, placuszki…) znacznie się skraca. Dynia, tak jak orzechy i winogrona, jest uważana za super food, razem tworzą znakomite połączenie. Czas przygotowania: 5 minut Porcje: 2 Składniki: 1 szklanka pureedyniowego , 150 g serka mascarpone, 4 łyżki Mieszanki Studenckiej
SzczyptaSmaQłyżki solonego sera owczego, 4 łyżki kaszy gryczanej, 2 łyżki gęstego jogurtu, 1 łyżka masła, 1 łyżka octu winnego, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy lub z pestek winogron, do przybrania: zielenina i czerwony pieprz. Przygotowanie: Przygotować popcorn: w rondlu mocno rozgrzać olej, wsypać kaszę gryczaną, chwilę smażyć, wyjąć ziarna metalowym sitkiem, wysypać na papierowy ręcznik żeby
SzczyptaSmaQcebula, 4 ząbków czosnku, 4 gałązki świeżego rozmarynu, garść ziaren kawy, ½ szklanki zaparzonej kawy, 1 szklanka bulionu wołowego, 100 ml whisky, 200 ml Razowego Kwasu Chlebowego Olej z pestek winogron, sól, pieprz do smaku. Pikantne puree marchewkowe w koszyczkach z boczku: 8 plastrów boczku, 2 duże ziemniaki, 6 marchewek, 1 posiekana chili, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, oliwa aromatyzowana czarną truflą
SzczyptaSmaQkilka i za parę lat Batumi będzie zupełnie inne). Alfabet gruziński jest tak unikalny, że postanowiono go uczcić 130-metrowym budynkiem. Alfabet składa się z 33 liter inspirowanych liśćmi winogron (litery mniej więcej odpowiadają naszym) i powstał w V wieku . Gruzini są dumni ze swojego języka, ponieważ jest zupełnie unikalny i niepodobny do innych. To dlatego gruziński jest tak trudny
Poezja smakuminusie. Czas to zmienić, przynajmniej w diecie! Składniki na mocno kolorowe śniadanie na jutrzejszą niedzielę! Cynamonowy Raj od Ziarenkowo- gotowa mieszanka prażonych ziaren jogurt owocowy banan jabłko białe winogrono mandarynka kiwi Do swojego ulubionego jogurtu wsypałam sporo ziaren Cynamonowy Raj, wymieszałam. Na talerzu poukładałam kolorowe owoce. Jeszcze tylko kilka ziaren po wierzchu i...niedzielne , zdrowe śniadanko gotowe ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniszklanki kuskus 1 pęczek mięty 1 pęczek szczypiorku 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 3 pomidory sok z 1/2 limonki 3 łyżki oliwy z pestek winogronu sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia: Kaszę zalać posolonym wrzątkiem ( 1 cm ponad powierzchnię), odstawić na 10 minut do napęcznienia, a następnie wymieszać widelcem i ostudzić. Świeżą miętę i szczypiorek opłukać, osączyć
pieprzny smaczeklubi. Na takie "wybrzydzanie" zasłużyła sobie sama, przez swój dość nietypowy i charakterystyczny smak. Niemniej dla mnie jest w porządku. Ostatnio spróbowałam bardzo ciekawego połączenia z pomarańczą i winogronem. Natomiast dziś proponuję inną wersję, "na bogato". A co! SAŁATKA: TOFU, RUKOLA, CUKINIA, SUSZONE POMIDORY /współpraca z Winiary ; własny;/ dla 2 osób porządna garść świeżej rukoli 1/2 kostki tofu (naturalnego
W kuchni Karmel-itkiSkładniki na jedną porcję. Składniki: 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka cukru palmowego SKWORCU 1/3 szklanki mleka Dodatki: 5 winogron 1 krówka Przepis: Do garnuszka wsypujemy płatki owsiane oraz siemię lniane. Zalewamy je wodą i podgrzewamy do momentu aż cała woda zostanie wchłonięta (stale mieszając). Następnie w spieniaczu do mleka umieszczamy zimne
Emcia PichciTagliatelle ze szpinakiem, piersią z kurczaka i kremowym sosem z gorgonzoli… Pycha ! Spróbujcie Składniki: 300 g tagliatelle 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżki oleju z pestek winogron 3 ząbki czosnku 200 g szpinaku (użyłam mrożonego, rozdrobnionego) 200 g gorgonzoli 400 ml. śmietanki 18% sól pieprz Przygotowanie: 1. Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. 2. Makaron ugotować al dente
Oryginalny smakgęstą czy też nie) 4 - 5 łyżek płatków owsianych 1 łyżka otrębów (u mnie pszenne i owsiane) 2 łyżki rodzynek orzechy cynamon (opcjonalnie) owoce - u mnie 3 śliwki, winogron i 1/4 jabłka Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy płatki owsiane i otręby. Gotujemy do czasu, aż nam to zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Dodać cynamon i wymieszać. Wlać
charlotte gotujeHiszpanii. Nie wiem dlaczego wcześniej nie trafiłam na przepis. Jest rewelacyjna, zwłaszcza, że od dłuższego czasu jestem wielbicielką ... selera naciowego. W restauracjach podawana jest dodatkowo z oliwkami lub czerwonym winogronem, jednak ja wolę wersję podstawową (+ dodatkowo pierś z kurczaka - w oryginale nie ma) i taką przygotowałam :) Składniki: pęczek selera naciowego garść orzechów włoskich 1 winne jabłko pół piersi z kurczaka
Walijskie Pichcenielokalnymi produktami. Restauracja okazała się bardzo smaczna, jednak dość droga i stołowaliśmy się tam tylko raz. Kiedy tylko chciałam, mogłam chodzić po winnicy i oglądać z bliska dojrzewające winogrona... ... albo wpaść w zadumę w gaju oliwnym ale najbardziej lubiłam chodzić do zwierząt gospodarskich. Kury, kaczki, gęsi, pawie, kozy, owce oraz świnki znajdowały się w otoczonych siatką, osobnych zagrodach. Ciekawskie
Chilli Czosnek i Oliwaznikają dnia pierwszego. Nigdy nie robię ich konkretnie wagowo. Ale w przybliżeniu podam, że: - 1kg ogórków gruntowych, - gałązki lub pęczek świeżego kopru, - duży liść chrzanu, - dowolne liście np. wiśni, winogron, dębu. Dosłownie kilka sztuk - ok 4 ząbków czosnku. Ogórki myjemy i odcinamy końcówki po obu stronach. Umyty koper, liście układamy na dno naczynia w którym będą leżały ogórki. Wkładamy ogóreczki
Malinowe Pocałunkidrewnianej desce. Dlaczego? Wydaje mi się, że po prostu taka forma najładniej prezentuje ich różnorodny wygląd. Pomiędzy można ułożyć czarne oliwki (zielone komponują się idealnie z młodymi serami), winogrona oraz orzechy, pasują idealnie! 2. Aby deska była skomponowana idealnie, na stole powinno się znaleźć od 3 do 5 rodzajów serów. Ten "wachlarz" pozwoli gościom cieszyć się różnymi smakami
Kitchens AlphabetSkładniki: 2 sztuki makrela wędzona, 1 średnia papryczka chili, 1 sztuka cebula,1 płaska łyżeczka cukru, - ile potrzeba oliwa z pestek winogron makrele wędzone średniej wielkości obrać dokładnie z ości pognieść obraną makrelę widelcem cebulę obraną pokroić w kostkę i posypać ją cukrem, cebula ma delikatniejszy smak - zostawić na 5 minut i potem ją wsypać do makreli dodać pokrojoną papryczkę
W Mojej Kuchni Lubięsztuka większa makrela wędzona, 1 kostka 25 dag twaróg, 1 sztuka cebula średnia, 1 sztuka papryczka chilli mała zielona, 1 sztuka papryczka chilli mała czerwona, - ile potrzeba oliwa z winogron do miski obraną makrelę dokładnie obrać z ości i obraną włożyć do miski papryczki umyte pokroić drobno razem z pestkami, cebulę pokroić drobno i wsypać do makreli dodać kostkę drobno
W Mojej Kuchni Lubiędzbanka Dafi - ile potrzeba ogórki jędrne gruntowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, potem je wytrzeć na dnie dużego gara kamionkowego układać koper, chrzan korzenie i liście, liście winogron, ząbki czosnku, ciasno ogórki układać zalać odpowiednią ilością wody filtrowanej, posypać kminkiem, wsypać sól kamienną z 1.5 łyżki na litr wody ogórki nakryć talerzykiem i kamieniem, przykryć ściereczką
W Mojej Kuchni Lubięśliwkami, borówkami czy wiśniami. Oprócz większych kawałków owoców układanych na wierzchu można dodać także drobno posiekane do masy dzięki czemu ciasto będzie bardziej wilgotne. Tu dobrze sprawdzają się też winogrona. Ciasto jest proste, szybkie i nie może się nie udać także ciężko znaleźć jakąś wymówkę żeby go nie upiec. Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki
Animelka Blogświeżej rukoli 200 g serka typu wiejskiego 100 g kiełbasy chorizo pomidorki koktajlowe sos 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z pestek winogron sól, pieprz Przygotowanie: W mikserze do sałatek połączyć starannie wszystkie składniki sosu. Rukolę umyć i osuszyć, pokroić serek, kiełbasę i pomidorki - wszystko delikatnie zamieszać i dolać sos. Smacznego
Niezły Młynekcebula 1 ząbek czosnku 150 ml śmietanki 12% 200 ml mleka 1 łyżka mąki sok z 1/2 cytryny sól,biały pieprz 1/3 posiekanego pęczka pietruszki olej z pestek winogron do smażenia 200g suchego makaronu Makaron gotuję w osolonej wodzie, a gdy będzie odpowiednio miękki, a zarazem sprężysty (al dente), odcedzam i odstawiam na bok. Brokuła płuczę pod bieżącą wodą
W kuchni Karmel-itkiSłodka pokusa - zapiekanka z owoców sezonowych : -jesiennych -letnich. Dla 2 osób. 400 g owoców np. śliwki ,jabłka ,gruszki ,winogrona ,brzoskwinie (morele, nektarynki) i banany obowiązkowo . Cukier cynamonowy ewentualnie waniliowy. 150 ml śmietany kremowej 150 ml mleka 2 żółtka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła Owoce obrać i pokroić na kawałki . Dwie foremki do zapiekanek wysmarować masłem i ułożyć
Kulinarny karnet ChristopheraCiasto super łatwe ,szybkie i smaczne. Mix owoców jesiennych-jabłka ,śliwki ,gruszki ,winogrona. Składniki: 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy 1 łyżeczka cynamonu 300 ml śmietany kremówki na wierzch Na dno średniej ,wysmarowanej tortownicy wsypać pokrojone owoce i posypać cynamonem. Ja dno tortownicy obsypałem posiekanymi bardzo drobno orzeszkami
Kulinarny karnet Christopheramięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin - polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów - twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy; 4.dwa rodzaje sałatek np. tradycyjna jarzynowa - zawsze bardzo popularna, dla osób uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką
Kulinarny karnet Christopheramoże wykorzystać spaghetti połamane dokładnie na 4 cm kawałeczki. Potrawa zyskuje swój niepowtarzalny smak dzięki nieodzownemu aceto balsamico, octowi balsamicznemu. W Modenie od lat produkuje się na bazie niesfermentowanych winogron odmiany Trebbiano ten cenny ocet. Musi on dojrzewać aż 10 lat w beczułkach specjalnej konstrukcji, aby uzyskać swój niepowtarzalny smak. Butelka z etykietą "Aceto balsamico tradizionale di Modena" stanowi
Kulinarny karnet Christopherabeszamelowego, polać nim szparagi, posypać startą mozzarellą i zapiec w piekarniku pod grillem około 10 minut. Dodałem do naczynia do zapiekania ugotowane młode ziemniaki, posypane koperkiem i kilka ciemnych winogron
Kulinarny karnet Christopherabanan wymieszać ze śmietanką i cytryną. Nałożyć na twarz i szyję .Po 15 minutach zmyć letnią wodą, osuszyć i nałożyć krem. Maseczka odżywiająca. 1banan 1 łyżeczka oliwki z pestek winogron lub oliwy z oliwek Składniki wymieszać, nałożyć na twarz i szyję na 20 minut. Maseczkę zmyć letnią wodą ,osuszyć i nałożyć krem nawilżający. Kiedy będziemy już jędrni i upiększeni
Kulinarny karnet Christopheranasion(len, sezam, słonecznik, dynia) posiekane orzechy włoskie żurawina rodzynki cynamon imbir 3-4 łyżki miodu/syrop z agawy w wersji wegańskiej 1/4 szklanki oleju(lniany, sezamowy lub z pestek winogron) 2 szklanki wody WYKONANIE: 2 szklanki płatków owsianych mielimy na mąkę, 2 bierzemy w normalnej postaci- wsypujemy do miski razem z wiórkami kokosowymi, migdałami i miksem nasion Orzechy włoskie, żurawinę
peanutbuttermonsterzdjęcia to 457kcal w tym 44,5g białka , 8,8g tłuszczu , 45,8g węglowodanów i 11,9g błonnika . SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO MIĘSA: 1 łyżeczka oleju z pestek winogron 2 łyżki soku z cytryny świeża, posiekana bazylia świeże, posiekane oregano estragon tymianek papryka słodka czosnek granulowany imbir pieprz sól kurkuma POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 140g piersi z kurczaka 40g kaszy jaglanej
peanutbuttermonsterPóki czas warto korzystać z owoców sezonowych. Możemy sięgać po maliny, winogrona, jabłka, śliwki czy gruszki, które teraz smakują najlepiej. Od kilku dni zastanawiałam się właśnie nad słodkim i ciepłym deserem z wykorzystaniem owoców. Otrzymana od firmy Ziarenkowo przesyłka utwierdziła mnie w przekonaniu, że połączenie gruszek i cynamonu to będzie TO! Po raz kolejny jest to propozycja szybka i prosta
peanutbuttermonsterłasny;/ dla 1-2 osób 1/2 szklanki kaszy jaglanej 50g daktyli suszonych 2 szklanki dyni (obranej i pokrojonej w kostkę) szczypta soli 1-2 łyżki oleju z pestek winogron 1/2 szklanki wody Kaszę jaglaną przelewam na sicie gorącą wodą (ale nie wrzącą! ok. 80 stopni), aby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki. Następnie zagotowuję 2 pełne szklanki wody, dodając szczyptę soli. Wrzucam
W kuchni Karmel-itkisera koziego w kawałku, pokrojonego w kostkę garść orzechów włoskich, posiekanych drobno natka pietruszki- kilka listków łyżka syropu klonowego łyżka octu balsamicznego łyżka oliwy z oliwek/ oleju z pestek winogron Buraka kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu w takiej formie jakiej lubimy. Ser kozi, pokrojony w kostkę (bądź starty), układamy na burakach, całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi
Mango Papajaszklanki kakao. poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody, sok z połowy cytryny, 3 łyżeczki cukru. krem: 250 g serka mascarpone, 300 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, owoce: kiwi, winogrona, nektarynki. Przepis: Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i kakao. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka roztrzepujemy widelcem i dodajemy
Aga w kuchniBigos Gołąbki w liściach winogron z kurkami Kapusta z grzybami Krem z kurek Krokiety Kurki w cieście naleśnikowym Kurki w sosie śmietanowym Makaron z borowikami Makaron z kurkami Marynowane kurki Marynowane opieńki Pierogi z kapustą i grzybami Placki z kurkami ze śmietaną Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Pyzy z kurkami Rolada z grzybami i kurczakiem Sakiewki z kurkami Tagliatelle
Aga w kuchniwychodzi super aksamitny i bardzo gęsty. Do przygotowania możemy użyć zarówno octu winnego, spirytusowego jak i soku z cytryny (co komu bardziej odpowiada). Oleju użyłam rzepakowego (olej z pestek winogron się nie nadaje, przynajmniej w moim odczuciu, nadał majonezowi bardzo dziwnego posmaku). Jest to produkt bez konserwantów, bez cukru (musztarda Dijon go nie zawiera), bardzo zdrowy i bardzo smaczny. Można
Smaczne Zdroweboczek wszystkim przypada do gustu. Musicie spróbować tego połączenia, bo warto! Najważniejszym składnikiem tej sałatki są zawijaski z kurczaka i zielony dressing. Można też do sałatki dodać np. winogrona i ser feta lub kozi jeśli chcemy by sałatka była bogatsza w składniki. Sałatka z kurczaka i zielonym dressingiem: SKŁADNIKI na 4 porcje: Mix sałat z pestkami dyni 10 szt. polędwiczek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięduży ziemniak (lub 2 mniejsze) 1/2 cebuli 1/2 pęczka natki pietruszki niecały 1 litr bulionu warzywnego liść laurowy 2 ziela angielskie 3 ziarenka pieprzu 2 łyżki oleju z pestek winogron Cebulę siekam i szklę na oleju. Kroję obrane: marchew i pietruszkę - w półplasterki, ziemniaki - w kostkę i wrzucam do garnka z cebulą. Wsypuję także przepłukaną zimną wodą zieloną
W kuchni Karmel-itkiSzpinakowe roladki z łososiem Świąteczna galantyna drobiowa Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Domowy majonez w słoiku Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy
Kulinarne przygody Gatityserów wszystko co najlepsze- raz spróbujecie i stanie się to Waszą ulubioną przekąską : ) Polecam Składniki: ser camembert ser brie ser z żurawiną ser czosnkowo- bazyliowy ser wędzony winogron krakersy oliwki nadziewane papryką mus jabłkowy dip czosnkowy Wykonanie: Układamy sery na desce. Dodajemy oliwki do miseczki, mus jablkowy do drugiej i dip czosnkowy. Dip czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki
Smaki Edytyudział w hamowaniu procesu starzenia się, działają zbawiennie na układ rozrodczy, mięśniowy i naczyniowy. Olej kukurydziany ma zastosowanie do pikantnych surówek, sałatek, majonezów, sosów i past. Olej z PESTEK WINOGRON można stosować do smażenia, pieczenia i gotowania, nie jest tłoczony na zimno. Potrawy smażone na tym oleju zachowają swój naturalny smak i nie będą mieć tłustego posmaku. Olej
Proste Potrawysmaku, papryka mielona słodka i ostra Przygotowanie: Umyte mięso kroimy w kostkę, marchew i cebulę podobnie Mięso oprószamy paprykami, przekładamy na patelnię z gorącym olejem z Pestek Winogron firmy Oleofarm Smażymy na złoty kolor, dodajemy marchew i cebulę, mieszamy i smażymy do momentu, aż cebula stanie się szklista ( nie przypalić!) Przekładamy do garnka z grubym dnem, podlewamy połową szklanki
Proste Potrawycebule 4 gałązki selera naciowego 1 suszona papryczka chili pół butelki czerwonego wytrawnego wina liście laurowe - 2, sól, pieprz ziarnisty i mielony prawdziwy czarny smalec i olej z pestek winogron do smażenia 4 ząbki czosnku puszka pomidorów pelati zioła- u mnie suszone, ale lepsze byłyby świeże : tymianek, rozmaryn i szałwia Przygotowanie: Marchew, seler pokroiłam w kostkę, obrany czosnek i cebulę
Proste Potrawymnie to smaczny sok. Sok Multiwitamina - Dr Witt z kompleksem 12 witamin. W swoim składzie ma owoce polskie jak jabłka i gruszki oraz egzotyczne : pomarańcze, ananasy, cytryny, winogrona, nektarynki, mango, morele, brzoskwinie, guawy i morele. Przygotowane są z odtworzonych, zagęszczonych soków i przecierów. Smak i kolor do przyjęcia. Pojemność szklanych butelek
Proste Potrawyprzez wiele, wiele osób:) Robić je trzeba raczej dużym robotem, mój mały podczas pracy" ledwie zipał" :) Składniki : 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki oleju z pestek winogrona 3 szklanki mąki pszennej 5 dużych jajek 2 raczej czubate łyżki kakao 5 jabłek - obrać i pokroić drobno w kostkę 2 łyżeczki sodki (można rozmieszać w 3-4 łyżkach
Proste PotrawySkładniki : małe papryczki ostre lub łagodne- najlepsze " mięsiste"np. czuszka sól około 2 łyżek cukier -1/2 szklanki łodygi winogrona, kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 szklanka octu 10 % 2 i 1/2 szklanki wody Przygotowanie : Papryczki umyć i ułożyć dość ciasno w umytych słoiczkach Wodę z cukrem, solą, octem i zielem zagotować i gorącą wlać do słoiczków Słoje zakręcić, wstawić
Proste Potrawyłyżki przyprawy - pięć smaków do kurczaka duża łyżka miodu, 3-4 łyżki oleju płaska łyżeczka pieprzu sól do smaku, pół szklanki wytrawnego wina- u mnie wino z winogron domowej roboty Przygotowanie : Z przeciśniętego czosnku, miodu, oleju, startego imbiru, przyprawy 5 smaków, pieprzu oraz wina zrobić w misce marynatę (ze solą ostrożnie) Mięso lekko ponacinać i włożyć do marynaty, przynajmniej
Proste Potrawysposób można przechowywać ogórki jeszcze przez kilka tygodni. Niewielkie, kształtne ogórki korzeń chrzanu czosnek liście laurowe (2-3 na butelkę) zasuszony koper z nasionami liście wiśni, dębu, winogron sproszkowana, ostra papryka - po pół łyżeczki na butelkę Zalewa (przykładowa ilość) 5 litrów wody 8 łyżek soli 2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka kolendry kilkanaście ziaren pieprzu Ugotować zalewę, ostudzić. Ogórki układać
Praktyczna plpłynnych (koktajle i zupy), które nie obciążają układu trawiennego - każdy dzień należy rozpoczynać od wypicia szklanki rewitalizowanej wody z cytryną i posiekanym imbirem - dużo odtruwających owoców (cytryny, jabłka, śliwki, winogrona, ananasy, grejpfruty) i warzyw (seler, buraki, kapusta, brokuły, marchew) - min. 2 litry rewitalizowanych płynów dziennie w postaci wody mineralnej, świeżo wyciśniętych i niesłodzonych soków owocowo-warzywnych i herbatek ziołowych - rezygnacja
NaKońcuJęzykacukru 120 g masła, zimnego 1 jajko i 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie: 8 łyżek ulubionego dżemu lub frużeliny, Włosi używają dżemu z winogron lub wiśni Przygotowanie: Przygotuj kruche ciasto - do miski wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki. Dłońmi rozcieraj masło z suchymi składnikami
Chilli Czosnek i Oliwapłatków migdałowych - listki świeżej melisy - łyżka płatków z suszonych pomidorów sos z octem balsamicznym: - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka soku z pomarańczy - odrobina soli - łyżeczka oleju z pestek winogron Idealna, obłędna i wyjątkowa! Koniecznie do zrobienia! Buuuziaki! Zapraszam na mój profil na Facebooku
SMYKWKUCHNIPomału należy pożegnać się z letnimi owocami, już nawet maliny się skończyły. Na szczęście zostały jeszcze brzoskwinie, winogrona czy gruszki. Dzisiejszymi bohaterkami będą brzoskwinie w połączeniu z delikatnym sernikiem na zimno. Dosyć często robię serniki na zimno, nie tylko latem i najbardziej smakuje mi w tej wersji, nie jest słodki lekko kwaśny smak, idealny do popołudniowej kawy. Polecam:) Składniki
ciastkarnia na kruchym spodzieczosnek, więc guma do żucia lub miętówka wskazana. Poza tym... czosnek ma właściwości afrodyzjakalne! Pomyśl więc o tym, szykując romantyczną kolację. PIECZONY CZOSNEK całe główki czosnku olej z pestek winogron lub inny roślinny ( nie oliwa z oliwek, gdyż ma za niską temp. dymienia ) Czosnek przekrawam w pół, całą główkę, nie obierają. Nacieram oleję i wstawiam do piekarnika na około
W kuchni Karmel-itkiUlubione danie całej mojej rodziny :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Składniki (dla 4-5 osób): 2 łyżki oleju z pestek winogron 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone
Tajskie smakigreckich restauracjach, które odwiedziłam w czasie wakacji, danie traktowano jako niedroga przystawka (3-4 euro). Chętnie zamawiałam je w parze z drugą przystawką, np. dolmades (liście winogron nadziewane ryżem) i otrzymywałam pyszny urozmaicony obiad. Ale gigandes plaki samo w sobie jest na tyle sycące, że w połączeniu z chlebem może stanowić satysfakcjonujący i zdrowy wegetariański obiad
Chilli Czosnek i Oliwagotowania wody z solą szykujemy słoiki: Słoiki na ogórki należy porządnie umyć i wyparzyć. Na dno każdego słoika układamy kilka ząbków czosnku, parę ziarenek ziela angielskiego, po liściu z winogron lub z porzeczki oraz po kawałku korzenia chrzanu (ok. 1-2 cm). Im więcej chrzanu dodamy tym będą ostrzejsze. Ogórki szorujemy i układamy dość ściśle w słoikach. Nakrywamy sporą gałązką
prawdziwe jedzeniejest niezmienny od lat : chrzan pokrojony w wiórka, czosnek, baldachy kopru i sól/ 1 pełna łyżka na litr zimnej wody. Niektórzy kombinują z dodatkami np. dodają liście dębu, porzeczek, winogron, jakieś przyprawowe specjały, czy też gotowe mieszanki z torebek, wg mnie ogórki tracą wtedy swój niepowtarzalny smak i aromat, który nadają im chrzan, czosnek, czy koper. Ogórki kiszone przygotowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięteż do sałatek jest ser kozi! Niektórzy nie lubią takich połączeń. Ale warto spróbować! Polecam np. sałatkę z truskawkami: Sałatka z truskawkami, kurczakiem i sosem balsamico , albo sałatkę z winogronami Sałatka z wędzonym łososiem i przepiórczymi jajkami . Do sałatek pasują też świeże figi. Świeże figi ostatnio pojawiły się w wielu sklepach, są bardzo tanie w zależności od sklepu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobydwu stron. Płaską stronę placuszka smarujemy kremem orzechowo-czekoladowym i przygniatamy płaską stroną drugiego placuszka. Zjadamy. Cudowne z kawą. Uśmiech jego z dawnych czasów . Czarne winogrona. Spacer. Deszcz i wiatr. Kilka wiadomości. Polonez usłyszany w radiu. Spóźniony prezent. Bliskość. Toksyczność. I chęć bycia wciąż obok
Weganizm infantylnymusi kiedyś utonąć. Hermann Hesse Składniki: 3 banany średniej wielkości 1.5 szklanki mąki (użyłam 1 szklankę białej pszennej i 1/2 szklanki pszennej pełnoziarnistej) 1/3 szklanki oleju z pestek winogron 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżki syropu z agawy 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mielonego siemienia lnianego dowolne otręby (użyłam granulowanych z czarną porzeczką) cynamon Przygotowanie
Weganizm infantylnyteż jest odpowiednia. Możliwości podania tego słodkiego owocu są przeróżne. Ja dzisiaj chcę pokazać przystawkę arbuzową w formie kanapki:) Sposób przygotowania: Arbuza pokroiłam na kawałki dodałam pokrojone truskawki, banany, winogrona i posypałam go starkowaną czekoladą. Sposób podania jest inny, a gościom smakowało i bardzo ich zaciekawiło. Jeżeli lubisz inne owoce stwórz swoją własną kompozycję
Niezły Młyneksól – 1 pełna łyżka na litr bardzo gorącej wody. Takie dodatki do ogórków dodawała moja mama, tak robię i ja. Raz w życiu dodałam. dodatkowo liście porzeczek i winogron, wg mnie ogórki straciły swój niepowtarzalny smak. Ogórki kiszone są twarde i jędrne, swoją twardość ogórki zawdzięczają dużej ilości chrzanu. Ogórki kiszone w słoikach twist-off: Składniki: ogórki ( dowolna ilość
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobiady Babka z krówkami Drożdżówka w wielkim mieście Wilgotna babka czekoladowa bez jajek Babka piaskowa z polewą Dziewczyna do zjedzenia Proste ciasto z krakersów i żurawiną Jasne ciasto z winogronami Gospodyni Miejska Babeczki-majonezowe do wielkanocnego koszyczka Gotuj się do gotowania ! Śmietankowa babka-puszek Niezawodna prosta babka-cytrynowa Gotuj Się Kto Może Babka cytrynowa Healthy Craving Trójkolorowa babka jogurtowa
Moje domowe kucharzenieupiec...szperałam w przepisach i w sumie nic nie znalazłam co by mi pasowało....potem wpadło w oko kilka przepisów i w planach było inne ciasto-tarta z winogronami..ale może jeszcze zrobię..ba..na pewno zrobię.. znając możliwości moich smakoszy ha ha...a teraz zapraszam na ciasto bawarskie, które zrobiłam także z powodu gotowania z Formułą
Moje domowe kucharzenieziemniaków (ścieramy na tarce) - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - kolendra - łyżeczka cukru - 2 jajka - 4 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki mieszamy w misce, smażymy na oleju z pestek winogron. Najlepiej smażyć grube a małe placki, pięknie się prezentują. Kurczak w curry indyjskim - 2 piersi z kurczaka - curry indyjskie płaska łyżka - sól - pieprz cytrynowy - 200 ml śmietanki 30% - świeże oregano
SMYKWKUCHNIsmakuje na słodko jak i na słono. Lubię go w sałatkach, dodaje do zapiekanek, ale najpyszniejszy jest z grilla. składniki: 3 małe camemberty 3 plastry ananasa kiść różowych winogron Serek cammembert w wersji na słodko jako lekki posiłek a można powiedzieć że też i deser, jak kto woli. Proste i bardzo pyszne. Serki wrzucić na grilla lub patelnię grillową
Monia miesza i gotujepołówce arbuza (bez miąższu i oczyszczonej). Podstawa dla koreczków to ser i szynka, bądź ser i kabanos (pół na pół), a dalej co tylko wymyślicie: pomidorek koktajlowy, cebulka marynowana, winogrono, korniszon, pieczarki marynowane, oliwki. Wszystko symetrycznie ułożone zapewni jeszcze lepszy efekt. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkipołówce arbuza (bez miąższu i oczyszczonej). Podstawa dla koreczków to ser i szynka, bądź ser i kabanos (pół na pół), a dalej co tylko wymyślicie: pomidorek koktajlowy, cebulka marynowana, winogrono, korniszon, pieczarki marynowane, oliwki. Wszystko symetrycznie ułożone zapewni jeszcze lepszy efekt. 3 2053 wejść Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym Czyli kolejne starcie z kuchnią lidla
Brzuszki ŁakomczuszkiPomysł na przekąske na imprezę I nie tylko :), sery rewelacyjnie sprawdzają się z musem jabłkowym I winogronem. U nas dzisiaj przy małym głodzie królują oliwki I pomidorki koktailowe. Polecam . Zaczynamy Skadniki: ser camembert ser brie ser z żurawiną pomidorki oliwki nadziewane krakersy Wszystko układamy na desce I gotowe :) polecam I życzę smacznego
Smaki Edytytakiego odpoczynku nie wsparła kulinarnie... I tak właśnie powstała sałatka owocowa i koktajl mocno witaminowy. Sałatka owocowa warstwowa. Składniki: 1 pomarańcza 1 gruszka 1 jabłko 1 banan garść winogron czerwonych 1 łyżka otrąb z żurawiną 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny Owoce kroimy, (pomarańcze i banany obieramy -oczywiście) i układamy warstwami w miseczce. Z miodu i soku
Miksturowniksałaty, kurczaka i owoców. Wykwintna sałatka z owocami - przepis Składniki: ulubiona mieszanka sałat, filet z kurczaka, czosnek egzotyczny w oleju OLE ( można pominąć ) truskawki, winogrona różowe, pomarańcza. Mięso z kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić, pokroić w paski.Owoce pokroić w cząstki. Czosnek pokroić w grube plasterki. Sałatę, mięso,czosnek i owoce delikatnie
kolorowotorcikowołyżeczka cukru waniliowego sól szczypta Krem 250 ml zimnej kremówki 160 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny maliny jeżyny borówki banan brzoskwinia kiwi winogrona ciemne 2 szt polewa do tortów bezbarwna Przygotowanie: Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry, śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie
Ala piecze i gotujesię nie przejadło. Szybkie i bardzo smaczne danie. Tym razem w wersji dla dorosłych podałam z włoskim czerwonym , półwytrawnym winem Celebro . Jest to wino wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron, rosnących w słonecznych winnicach północnej Italii. Najlepiej podawać w temp. 16-18°C. Idealne do wieprzowiny, makaronów i pizzy. Po więcej informacji i fantastycznych przepisów zapraszam do Klubu Celebro
Ala piecze i gotujejajka 1 szk cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 szk oleju z pestek winogron 1 łyżeczka cynamon 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szk startej marchewki 1 szk orzechów włoskich krojonych 1 3/4 szk mąki pszennej Lukier królewski 1 szk cukru pudru 1 białko
Ala piecze i gotujerówna się ospałości w pracy!! Godzina 16,00-17.00, podwieczorek jest albo i go nie ma, zależy od czasu jakim dysponuję i wskaźnika głodu). Chętnie zjem gałkę lodów, kiść winogron czy jogurt, a w zimne dni gorącą herbatę i ciasteczka . Godzina 19.30-20.00 pora na kolację. Pewnie byłoby dla mnie lepiej kolacji w ogóle nie jadać, bo i metabolizm już
Mia Cucina Sofietapietruszki. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni, dodać do fasolki. Dressing: łyżka octu balsamicznego, łyżeczka musztardy Dijon (użyłam Kamis), 2 łyżeczki oleju z pestek winogron, sól morska z pieprzem (użyłam Kamis). Wszystkie składniki sosu dokładnie połączyć. Sałatkę ułożyć na talerzu, polać przygotowanym dressingiem
Z miłości do słodkościMoga to byc pokrojone w plastry ogorki kiszone lub konserwowe, marchewka, pokrojona w paseczki papryka. Jesli ktos lubi polaczenia z owocami to mozna uzyc do tego celu ananasa, wisienki, winogrono itp. Gdy zelatyma zacznie sie juz scinac mozemy delikatnie zalac nia jajka. By nie uszkodzic dekoracji najlepiej robic to na wpol scieta zelatyna. Do calkowitego zastygniecia galaretki jajka przechowujemy
Przysmaki Karolkisiostra a obecnie od lat 10 jest to moja córka... a właściwie jej noga, bo to nogą od x lat ubijamy kapustę tak jak kobiety w wielkich kadziach ubijały winogrona na wino tak u nas kisi się kapustę. Gdy dzieci były małe wystarczyło im porządnie wyparzyć i wyszorować nogi, bo nic lepiej nie ubija, nie wyciska soku jak siła zawarta
Bernika - moj kulinarny pamietnikzupy 1/6 szklanki porwanych listków natki pietruszki 2 łyżeczki chrzanu tartego ( nie za mocnego) 1 jajko sól pieprz bułka tarta mąka 2 łyżki masła 3 łyżki oleju z pestek winogron Mięso zmiksować w malakserze z natką. Dołożyć jajko, chrzan i 3 łyżeczki bułki tartej - jeszcze chwilę miksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podzielić masę na 4 części. Panierować małe
Buniabaje w kuchnigotowy. Ten typ marynaty stosuję do ryb o mało intensywnym zapachu i smaku- a taka ryba jest Tilapia. Czas: 45 minut Składniki: 2 filety z Tilapii olej z pestek winogron 1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego chilli 2 łyżeczki sosu barbecue ( lub pikantny ketchup) sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny sól mąka do oprószenia papryka mielona słodka
Buniabaje w kuchnipiersi z kurczaka 1, 5 szklanki płatków kukurydzianych Corn flakes ( bez cukru) 2 jajka 3 łyżki mąki sól pieprz mielony musztarda ( po 1/4 łyżeczki na sznycel) olej z pestek winogron do smażenia 1 łyżka masła 1/2 szklanki wody 1/2 łyżki maggi w płynie Zmiksować płatki kukurydziane na proszek i wymieszać z mąką. Pierś z kurczaka pokroić na 6-8 małych
Buniabaje w kuchniwystarcza jedno ) 1 szalotka 5-6 suszonych śliwek kalifornijskich 5-6 suszonych moreli 1/3 szklanki rodzynek 3 goździki 1 listek Kafiru 5 łyżek oleju z pestek winogron czerwona papryka mielona słodka pieprz ziołowy pieprz czarny mielony curry szczypta soli 10 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego 2 łyżeczki sosu śliwkowego TaoTao sos sojowy ciemny do smaku 4 połówki brzoskwiń
Buniabaje w kuchnipieprz mielony 2 łyżki usiekanej natki pietruszki 2 łyżki usiekanych listków świeżego lubczyku ( może być rozkruszony suszony) mąka do oprószenia ryby bułka tarta do panierowania kotletów olej z pestek winogron do smażenia ryby i kotletów Filety z Tilapii posolić i oprószyć mąką. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Rybę i ziemniaki pokruszyć na mniejsze
Buniabaje w kuchnitwierdzili , że ryb nie lubią . A teraz sami biorą się za ich przyrządzanie . Czas: 1 godzina Składniki: 1 duży filet pstrąga tęczowego olej z pestek winogron 1/2 szklanki soku z pomarańczy ( bez cukru ) 1 łyżeczka sosu chilii z limonką i kolendrą ( Tao Tao) 1 łyżeczka brązowego cukru 1/3 łyżeczki soli mąka do oprószenia Umyć rybę . Usunąć dokładnie ości. Delikatnie oddzielić
Buniabaje w kuchnigodzina Składniki: 8 średnich ziemniaków 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 jajko sól olej do smażenia ( ja używam słonecznikowy lub z pestek winogron bo rzepakowego nie lubię ) 1 duża pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 3 cebule 3 pomidory pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku 1 łyżeczka brązowego
Buniabaje w kuchniposiekanej świeżej mięty 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 2 łyżki posiekanego świeżego lubczyku 1/2 litra przecieru pomidorowego 2 łyżeczki sosu chilli słodko-kwaśnego 3,5 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżeczka cukru brązowego 1 cebula lub 3 małe szalotki 1/4 czerwonej papryki świeżej ( bez pestek i gniazda nasiennego). Pokroić drobno cebulę i paprykę. W rondlu rozgrzać 3 łyżki
Buniabaje w kuchnicukru i innych dodatków) 4 łyżki zmielonych orzechów nerkowca 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich kilka orzechów włoskich do dekoracji sól pieprz mielony 2 łyżki masła olej z pestek winogron 1/3 szklanki wody 1 /2 łyżeczki maggi w płynie Zmielić w malakserze oba rodzaje orzechów. Dodać płatki kukurydziane i zmielić razem. Piersi podzielić na 4 części każdą i rozklepać
Buniabaje w kuchniwyglądem. Przypomniałam sobie o surówce kuzynki ( Iwonki) i trochę ja zmodyfikowałam. Czas: 10 minut Składniki: 20 dag kiszonej kapusty 1/3 dużego soczystego buraka czerwonego 3 łyżki oleju z pestek winogron sól do smaku cukier do smaku pieprz mielony szczypiorek do dekoracji Kapustę posiekać na drobniejsze kawałki niż to jest normalnie w kiszonej kapuście. Jeśli kapusta jest za kwaśna -lekko
Buniabaje w kuchniłyżeczki sosu sojowego szczypta pieprzu ziołowego szczypta curry szczypta kminku mielonego mąka do obtoczenia klopsików liść Kafiru 1 goździk 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu chili słodko-kwaśnego 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 1 puszka fasolki szparagowej ( cienka) - ok. 400 g Wyrobić mięso mielone z sosem sojowym
Buniabaje w kuchniszklanki słodkiej śmietanki 18 % ( pewnie mleko też może być ) szczypta soli 1 pełna łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 pełne łyżki mąki pszennej olej z pestek winogron do smażenia dodatki do wyboru ( użyłam rozmrożonych malin , kiwi, mandarynki, konfitury wiśniowej, śmietany kwaśnej i cukru) Przygotować składniki na ciasto wbijając do miski jajka i dodając do nich mąkę, szczyptę
Buniabaje w kuchnimałych kawałków. Rozklepać przez folię spożywczą by nie porozrywać włókien. Posypać kotleciki Jarzynką. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju z pestek winogron. Fasolkę z puszki odsączyć z sosu na sitku ( sos ma zostać.). Włożyć do garnka. Na fasolce ułożyć sznycle. Polać z wierzchu sosem od fasolki. Dusić parę minut na bardzo małym
Buniabaje w kuchniczarna rozpacz. Do osuszenia po rozmrożeniu ( 0,60 dag- 3 filetów ) zużyłam prawie całą rolkę ręczników kuchennych . Czas: 45 minut Składniki: 3 filety z mintaja ( mrożone) olej z pestek winogron 1 cytryna 1,5 gruszki 4 łyżki cukru 1 goździk sól papryka mielona słodka mąka do oprószenia 1/2 pomidora 1,5 łyżeczki marynowanego czerwonego pieprzu szczypta mielonego pieprzu czarnego
Buniabaje w kuchnismaczna - każdy doprawia po swojemu i to się liczy. Czas: 15 - 20 minut Składniki : 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki oleju z pestek winogron 1 czubata łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki kurkumy 2 liście limonki Kafir szczypta soli do smaku szczypta brązowego cukru nie rafinowanego do smaku 1 goździk plaster pomarańczy plaster cytryny
Buniabaje w kuchnicebuli. Podałam bez dodatków bo sam ser zapewnia smak. Czas: 15 minut Składniki: 2 duże ziemniaki 4 łyżki tartego sera Dziugas ( odpowiednik parmezanu) olej z pestek winogron do smażenia Ziemniaki obrać , umyć i utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić szczyptą soli i zostawić na moment. Odcisnąć. Utrzeć ser. Wymieszać z ziemniakami. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką
Buniabaje w kuchnimakaronem penne. Czas: 1 godzina Składniki: 15 dag karkówki ( mogą być odkrojone kawałki lub duży kotlet) garść suszonych grzybów 2 cebule 1 pomidor 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka masła 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 6 ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren jałowca gałązka świeżego jałowca sól pieprz mielony 3 szklanki wody Suszone grzyby namoczyć i ugotować
Buniabaje w kuchnipierś z kurczaka ( pojedyncza ) 10 dag mielonego drobiowego 1 mała cukinia sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie do smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron 1 łyżka mąki 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 szklanki wody Pierś z kurczaka rozklepać ( przez folię spożywczą ) na cienki płat. Ja wcześniej
Buniabaje w kuchnikawałki kurczaka wielkości skrzydełek) 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki zmiksowanych chipsów serowych 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej sół 1małe jajko tłuszcz do smażenia ( ja mieszam olej z pestek winogron z masłem ) Z lekko ciepłych po wyjęciu z wywaru ugotowanych skrzydełek ( lub innych kawałków mięsa) usunąć delikatnie kości i chrząstki ( dolna łącząca elementy skrzydełka chrząstka zostaje ). Zmiksować
Buniabaje w kuchnipłynie do smaku Jarzynka lub podobna przyprawa ok. 1/2 łyżeczki 2 szklanki wody 3 g koncentratu pomidorowego 30 % ( ok. 2 czubate łyżeczki) szczypta cukru 1 łyżka oleju z pestek winogron Przygotować podstawowe składniki. Cukinię umyć. Odciąć końcówki. Podzielić na 4 kawałki. Każdy wydrążyć za pomocą małej łyżeczki tak by powstał ,, kubek". Wydrążony miąższ zostawić. Kuskus zalać wrzącą wodą
Buniabaje w kuchnipęczek rzodkiewki kilka gałązek dymki lub szczypioru sól 1/3 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej cukier sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka czarnego sezamu 3 łyżki oleju z pestek winogron natka kolendry (nie lubię więc używam melisy lub mięty ) Umyć rzodkiewki. Obciąć ogonki. Pokroić w cienkie plasterki. Lekko posolić. Usiekać szczypiorek. Wymieszać olej z pastą cytrynową, szczyptą cukru
Buniabaje w kuchnimielony papryka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka miodu sos sojowy lub maggi lub inna przyprawa do sosów olej z pestek winogron 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 % 2 szklanki piwa karmelowego ( Karmi ) Dzień wcześniej ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim , liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki .Wyjąć
Buniabaje w kuchnijuż maniacy gotowania dbają. Czas: 45 minut Składniki: 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka białe części od pęczka szczypioru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju z pestek winogron ( lub ryżowego) 1 pełna łyżka brązowego cukru nie oczyszczanego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej papryki lub szczypta mielonego chilli szczypta
Buniabaje w kuchniłyżeczki czarnego pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki mielonej papryki 1 łyżka brązowego cukru nie rafinowanego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej 1 łyżka oleju z pestek winogron lub ryżowego 2 łyżki białego sezamu Pokroić łososia por, rzodkiewkę w bardzo małe kawałki , a pomidorki na ćwiartki. Umieścić w osobnych miseczkach. Wymieszać składniki marynaty: ketchup, sos sojowy
Buniabaje w kuchnizrobiłam z tego co było pod ręką. Czas: 20 minut Składniki: garść makaronu grube rurki ( lub inny gruby ) sól pieprz mielony papryka mielona słodka 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 cebula 5-6 pomidorków koktajlowych 1 jajko 2 łyżki utartego parmezanu Makaron ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić pozostawiając pół szklanki wywaru z gotowania makaronu. Pokroić w piórka
Buniabaje w kuchniłyżka pokrojonych listków świeżego ( lub suszonego ) lubczyku 1 łyżka pokrojonego koperku 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego ( lub woda i szczypta przyprawy typu vegeta) szczypta cukru olej z pestek winogron do smażenia Pangę przygotować do smażenia tzn. rozmrozić i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi ( niestety zużyjemy pewnie ćwierć rolki bo ryba jest mokra że aż strach- suszymy do oporu
Buniabaje w kuchniłopatki bez kości ( w miarę chudej) 3 średnie cebule 2 duże pomidory 15 dag koncentratu pomidorowego 30 % ( 1 1/2 małego słoiczka) cukier do smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron suszone oregano do smaku suszona bazylia do smaku suszony czosnek do smaku pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku przyprawa do zup i sosów do smaku
Buniabaje w kuchniziemniaki ( po 3-4 na osobę) 3 świeże gałązki rozmarynu sporą gałązkę natki pietruszki 1/2 cytryny szczypta soli szczypta mielonego pieprzu szczypta cukru 6 łyżek oleju z pestek winogron 2 łyżki masła 2 pomidory (aromatyczne np. malinówki ) mąka do oprószenia Łososia jeśli był zamrożony rozmrozić. Umyć . Osuszyć. Lekko posolić. Skropić sokiem z cytryny. Posypać otartymi z 1 gałązki rozmarynu
Buniabaje w kuchniziaren czarnego pieprzu 4-6 małych ziemniaczków sól maggi w płynie 1/2 łyżeczki miodu 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 gałązki świeżego rozmarynu 5 łyżek oleju z pestek winogron 1 łyżka masła 4 szklanki wody Obrane i umyte warzywa opiec na patelni razem z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem tak by się zrumieniły tworząc naturalny karmel. W garnku ułożyć udko
Buniabaje w kuchnismażonego kurczaka( piersi). Czas: 10 minut Składniki: garść ( 6 łyżek ) ugotowanego makaronu nitki 1 jajko ( małe) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżki oleju z pestek winogron szczypta soli szczypta pieprzu 1 duży pomidor 1 łyżka otartego świeżego rozmarynu ( lub zamiennie szczypta ulubionych suszonych ziół ) Na patelni rozpuścić masło. Wsypać bułkę tartą i zrumienić ją. Dołożyć rozdrobniony
Buniabaje w kuchniSkładniki: filet z pstrąga ( na 2 porcje)- ja miałam filetów ze skórą 3 świeże gałązki rozmarynu 1/2 cytryny szczypta soli szczypta mielonego pieprzu 3 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki masła mąka do oprószenia 3 duże cebule 4 ziemniaki Pstrąga lekko posolić. Skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na połowie pokrojonej w piórka cebuli. Na wierzch wysypać resztę cebuli
Buniabaje w kuchnigodziny Składniki: 1 kg żeberek 2 łyżeczki mielonej papryki 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki pikantnego ketchupu 1 łyżeczka musztardy 5 łyżek oleju z pestek winogron 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1/2 dużej cebuli czerwonej 2 cebule białe 1/2 pora ( biała i zielona część ) 2 marchewki 1/2 pietruszki 1 czerwona papryka 1 pomidor
Buniabaje w kuchnipyszny sos rekompensuje ten brak. Czas: 45 minut Składniki: 3-4 skrzydełka 1/2 czerwonej dużej cebuli 1 mała biała cebula 1/2 dużego pomidora 4 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonego kminku ( nie kminu- bo nie lubię) 1/2 łyżeczki brązowego cukru nie rafinowanego 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/2 otartej skórki cytryny
Buniabaje w kuchniduży stek z halibuta 1/4 cytryny sól do smaku pieprz mielony do smaku 2 łyżki usiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka masła Rybę po rozmrożeniu umyć. Wyciąć kręgosłup tak by powstały 2 płaty ze skórą. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Pietruszkę bardzo drobno usiekać. Posypać szczyptą soli i pieprzu . Polać łyżką
Buniabaje w kuchnicebula 6 łyżek otrębów żytnich 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka pokrojonego koperku szczypta przyprawy typu Jarzynka 4 łyżki oleju z pestek winogron 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 % 1/3 szklanki śmietanki 1 łyżka masła 2 płaskie łyżeczki mąki 1 szklanka wywaru warzywnego 2/3 łyżeczki maggi w płynie Zmielić w malakserze mięso. Wymieszać. Cebule pokroić
Buniabaje w kuchniblog bo pochodzą sprzed jego założenia. Parówki panierowane- smażone : Czas : 15 minut Składniki : 1 parówka na osobę,1 jajko na 3 parówki, bułka tarta, olej z pestek winogron do smażenia 1 łyżka masła na 3 parówki Parówki ( grube w naturalnym flaczku) lekko ponacinać .Panierować w jajku i bułce tartej 2 razy. Na patelni rozgrzać olej z masłem
Buniabaje w kuchniziemniaczanego 20 dag filetu rybnego bez skóry i ości ( płat ) 6 łyżek pokrojonego świeżego tymianku 1 cebula 1 jajko 1/2 średniej bułki sól pieprz mielony mąka olej z pestek winogron do smażenia Filet rybny rozmrozić i dobrze osuszyć . Pokroić i zmiksować z pokrojoną w kostkę bułką. Cebulę usiekać drobno i rumienić na 2 łyżkach oleju . Pokroić drobno tymianek. Zmieszać
Buniabaje w kuchniCzas: 30 minut Składniki: 20 dag ryżu parabolicznego 2 cebule cukrowe ( lub zwykłe białe) 1/6 szklanki oberwanych i przesiekanych listków tymianku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju z pestek winogron 3 szklanki bulionu drobiowego lub wywaru warzywnego jak kto woli Rozgrzać w garnku o grubym dnie olej z masłem. Wrzucić drobno pokrojone cebule i smażyć mieszając aż się zacznie lekko
Buniabaje w kuchniSkładniki : 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki otrębów żytnich 3/4 szklanki jogurtu 1 opakowanie suszonych drożdży ( ok. 7 g - świeżych 4 dag ) szczypta soli olej z pestek winogron do smażenia 2 jajka 25 dag truskawek 2 łyżeczki cukru pudru 1/3 szklanki wody cukier do smaku Truskawki umyć , obrać z szypułek. Odłożyć kilka do dekoracji z szypułkami
Buniabaje w kuchnimąki pszennej 1/4 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/2 opakowania suszonych drożdży ( ok. 3,5 g - świeżych 2 dag ) szczypta soli olej z pestek winogron do smażenia 1 jajko 15 dag jagód 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki cukru brązowego kokosowego 1 łyżeczka drobnego cukru 2 łyżki letniej wody Drożdże utrzeć
Buniabaje w kuchniszklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego ( lub kawałek laski wanilii) 1 szklanka wody 4 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki - kwaskowatej 5 dag masła 8 łyżek oleju z pestek winogron natka pietruszki Przygotować syrop. Wsypać do garnka cukier, cukier waniliowy, szafran. Wrzucić goździk i listek Kafiru. Wlać wodę i zagotować. Umyć i przekroić na połówki gruszki. Usunąć gniazda nasienne. Obrać. Włożyć
Buniabaje w kuchnidrugi dzień gotuję gęsty barszcz lub żurek z ziemniakami i dodatkami. Czas:15 minut Składniki: 3 białe surowe kiełbasy 2 łyżki masła 2 łyżki oleju z pestek winogron 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 cebula szczypta cukru szczypta pieprzu mielonego maggi w płynie woda ( ok. 1/2 litra - zależy jak mocny mam zakwas - jeśli używa się barszczu z torebki to bierzemy tyle
Buniabaje w kuchniwitamin, wpływa na pracę nerek, obniża zły cholesterol - więcej poczytajcie TU Czas: 15 minut Składniki: 2 bulwy Topinamburu ( na osobę - średniej wielkości) szczypta soli 2 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki usiekanej natki pietruszki Topinambur obrać ze skórki. Umyć. Pokroić w cienkie plasterki. Zalać w garnuszku osoloną wodą i gotować 10 minut. Odcedzić ( najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej
Buniabaje w kuchniSandry * spokojny sobotni wieczór i odpoczynek po całym ciężkim tygodniu * ostatnie letnie kwiaty z ogrodu * mój nowy zakup - wrzos z lidla * nektarynki , granaty i figi * czerwone winogrona * kominek z woskami Yankee Candle * orzechy włoskie * scena Jarmarku Miodu i Wina Czekam na Wasze wspomnienia minionego tygodnia
Magiczne Życie Martykosteczkę. Kremówkę ubić, ja już nie dodawałam cukru. Do ubitej kremówki dodać serek waniliowy. W pucharkach układać warstwami kremówkę, ciasteczka posiekane w kosteczkę, galaretkę i ulubione owoce. U mnie winogrona, banan i kiwi. Udekorować serduszkami z galaretki, owocami i pokruszonym ciasteczkiem
Magiczne Życie Martynowe danie, bardzo smaczne :-). Roladki z suszonymi pomidorami świetnie smakują razem z sałatką, w której przeważają słodkie smaki, bo są i karmelizowane gruszki i szalotki, a także słodkie czerwone winogrona. Całość doprawiona aromatyczną szałwią. Nie sposób się oprzeć! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćjabłko. 2. Pomarańczowe Frugo . słodycz pomarańczy przeplatana nutką Passiflory i cytryny. 3 . Białe Frugo. połączenie banana i kokosa, ananasa z kuszącą domieszką Liczi. 4. Czarne Frugo. czarne winogrona z dodatkiem czerwonej wiśni, czarnej porzeczki i owocu Pitahaya. 5. Różowe Frugo. grejpfrut, smak egzotycznego Grosse Lucum z dodatkiem cytryny. A TY KTÓRY WYBIERASZ? SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkikurek w śmietanie? Nie ma mowy! KURKI W ŚMIETANIE. / znany;/ dla 1-2 osób 300g kurek 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 duża cebula sól, pieprz olej z pestek winogron 1/3 paczki makaronu pełnoziarnistego Cebulę obieram i siekam drobno. Szklę na rozgrzanym oleju. Kurki płuczę pod bieżącą wodą, wrzucam do cebuli. Kiedy wydzieli się woda, przykrywam, chwilę duszę, po czym odcedzam
W kuchni Karmel-itkinajbardziej się jej należało. Emocje nie zdążyły opaść, a już zaczęła się kolejna atrakcja - warsztaty czekolady Choco Vine, gdzie odzwierciedlają one kompozycje zapachowe i smakowe win z rożnych odmian winogron, a zawartość kakao dostosowana jest do mocy wina. Np. czekolada Chardonnay, to 60% gorzka czekolada wzbogacona o nutę wanilii, liofilizowane jabłka oraz brzoskwinie, ponieważ to akcenty wyczuwalne w winie Chardonnay
W kuchni Karmel-itkiczerwona papryka 2 cebule 1/2 białej części pora pęczek pieruszki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (200g) sól, pieprz, listek laurowy 2 ziela angielskie 3 łyżki oleju z pestek winogron woda przegotowana Cebule obieram i siekam, szklę na rozgrzanym oleju. Następnie kroję por w talarki, dorzucam do cebuli, chwilę przesmażam. Paprykę myję, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, pieczarki
W kuchni Karmel-itkiPIETRUSZKI. /własny od podstaw;/ 4-6 porcji 1 kg pietruszki (bulwy) 3 duże cebule 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) 3 łyżki oleju z pestek winogron pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej ew. sos sojowy do smaku Cebulę obieram, siekam i szklę na rozgrzanym oleju w garnku. Pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Wrzucam do cebuli, zalewam bulionem
W kuchni Karmel-itkisałaty (lodowa, masłowa lub jakiś mix sałat) 1/2 białej części pora 2 - 3 szklanki bulionu warzywnego 150g serka ziołowego pęczek posiekanego koperku 2 łyżki oleju z pestek winogron Pora kroję w plasterki, szklę na oleju. Cukinię kroję w plasterki, wrzucam na patelnię i smażę chwilkę. Następnie zalewam bulionem tak, aby cukinia była całkowicie zakryta, ale dość cienką warstwą płynu
W kuchni Karmel-itkinią wyciągnięte do sosu i wzmocnione. Naprawdę, ciekawy smak. PENNE ALLA VODKA / inspiracja: W Krainie Smaku ./ dla 2-4 osób 1 duża cebula 2-3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki wódki puszka pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku 125 ml kremówki pół pęczka posiekanej bazylii sól, pieprz kolorowy 400g makaronu penne Makaron gotuję według receptury na opakowaniu. Następnie
W kuchni Karmel-itkipuszki 100 g sera żółtego długo dojrzewającego (Bursztyn) 1 jajko 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 mielonego lnu łyżka świeżo posiekanej bazylii sól i pieprz do smaku olej z pestek winogron do smażenia Cukinię ścieram na tarce z dużymi oczkami. Posypuję solą, przekładam na durszlak i odstawiam na 15 minut, by cukinia puściła sok. Następnie odciskam w dłoniach
W kuchni Karmel-itkiMIĘTĄ. /inspiracja z sieci;/ na 2-4 porcje 450g zielonego groszku 650 ml bulionu warzywnego około 1/2 szklanki liści mięty w całości 1 cebula 2 łyżki oleju z pestek winogron pieprz biały ewentualnie sól lub sos sojowy Cebulę obieram, kroję dość drobno i szklę na rozgrzanym oleju. Następnie wrzucam groszek, dodaję bulion i całość gotuję aż do miękkości groszku, dodając
W kuchni Karmel-itkifleszem. SOCZEWICA Z DYNIĄ I POREM. /własny;/ na 2-4 porcje 1/2 dyni piżmowej 1 szklanka (250ml) soczewicy zielonej 1/2 szklanki pokrojonego drobno pora olej z pestek winogron 1 l bulionu chili w płatkach łyżka kolendry pieprz kolorowy Dynię obieram i kroję w niewielką kostkę. W garnku rozgrzewam olej, a na nim szklę pokrojonego pora. Następnie dorzucam suchą
W kuchni Karmel-itkiściemniały. Szpinak płucze, suszę i siekam. Czosnek obieram, rozgniatam i wraz z pokorjonym w talarki porem, szklę na niewielkiej ilości tłuszczu (najlepiej olej ryżowy lub z pestek winogron). Wrzucam szpinak, czekam aż się skurczy, po czym zalewam bulionem, wrzucam ziemniaki i doprowadzam do wrzenia. Gotuję do miękkości ziemniaków, po czym miksuję za pomocą blendera na gładki krem. Doprawiam
W kuchni Karmel-itkipszennej krupczatki (odsypać 1 szkl. mąki i zastąpić 1 szkl. mąki żytniej pytlowej) 5 dkg świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 1/2 łyżki soli 3 łyżki oliwy z pestek winogron garść słonecznika garść dyni 1 szkl. otrąb pszennych 2 łyżki siemienia lnianego 2 szkl. mleka 0,5 szkl. wody 3 średniej wielkości ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę szczypta kminku odrobina
coolinarnastrefa.blogspot.comszkl. jeśli wolimy mniej słodkie lub chcemy ograniczyć kalorie :)) 3 jajka 1 budyń śmietankowy w proszku 1 łyżka mąki pszennej zapach waniliowy 1/3 szkl. oleju (może być z pestek winogron, ale nie polecam oliwy z oliwek, niektóre bywają zbyt dominujące w smaku i mogą popsuć smak, ja dałam olej ryżowy) Dodatkowo 2 galaretki morelowe truskawki Przygotowanie Ciasto kruche. Zagnieść ciasto
coolinarnastrefa.blogspot.comkardamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki kakao ok. 1 szkl. orzechów (orzechy laskowe, brazylisjkie, włoskie) 2 jaja (dałam 3) 3 łyżki oleju kukurydzianego (użyłam z pestek winogron) sok z 1 pomarańczy Krem 300 g sera ricotta (jeśli nie będziemy ciasta przekrajać na pół to ok. 220-250g) 4-5 łyżek cukru pudru (ilość wedle uznania
coolinarnastrefa.blogspot.comniesłodzonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1/4 szkl. masła orzechowego 3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam oleju z pestek winogron) 1 duże jajko 2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 szkl. orzechów włoskich, posiekanych 1/3 szkl. suszonej żurawiny lub wiśni (pominęłam) 30 g czekolady deserowej, posiekanej (pominęłam) Przygotowanie W misce wymieszać mąkę
coolinarnastrefa.blogspot.comdrugie śniadanie w czasie pracy :) Składniki : 1 czubata szkl. kaszki kuskus 1 czerwona papryka 3 duże pomidory 1 duży ogórek sałatkowy 2 średnie cebule 2/3 szkl. oliwy z winogron sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii sól , świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania : Kuskus przesyp do miseczki. Zalej olejem oraz sokiem z cytryny. Posól
Słodkości i nie tylkoopakowanie budyniu smietankowego 3/4 kostki masla 100g winogron lub innych owocow (wszystkie pasuja) 1 opakowanie herbatnikow mleko Robimy budyn tak jak na przepisie opakowania z tym ze z mniejsza iloscia mleka tj. zamiast 500 ml mleka to dajemy 400 ml i odstawiamy do ostygnięcia Do sniadaniowki wrzucamy herbatniki i gnieciemy je ( ja rozgniatam walkiem) Do 1/4 rozpuszczonego
Klaudynkowa kuchniaSchiacciata to toskański, płaski chleb. To wypiek bardzo podobny do chleba focaccia, który pewnie znacie lepiej. Można go upiec z różnym dodatkami - różnymi ziołami, winogronami albo tylko z solą. Je się sam albo z pomidorami, wędliną czy serem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Ja przygotowałam wersję razową z dodatkiem oliwy bazyliowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasera białego - 1 i 1/3 szklanki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 8 dag budyniu śmietankowego - 1 szklanka śmietanki 30 % - 1 szklanka mleka - 1 szklanka oleju z pestek winogron (ja użyłam oleju rzepakowego, bo taki akurat miałam) - 2 jajka - 4 żółtka Beza orzechowa: - 6 białek - szczypta soli - 15 dag cukru - 15 dag mielonych orzechów włoskich - 1 łyżka mąki - 1 łyżka bułki
Zainspirowana w kuchniPost Surówka z białej kapusty, kukurydzy, marchwi i pora pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojeszynką, sałatą, ogórkiem, pomidorem i papryką . A do picia mieliśmy pyszny i orzeźwiający kompot z rabarbaru. Nie mogło zabraknąć owoców, dlatego wzięliśmy pokrojone czerwone jabłuszko oraz kiść białego winogrona. Piknik jest bardzo dobrą formą spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Na chwilę odetchnienia od codziennego zgiełku. Można zabrać na niego całą rodzinę czy zebrać większe grono znajomych
cookplgrubszej panierki. Krążki kładziemy na rozgrzany olej i smażymy po 2-3 min z obu stron. Układamy na talerzu podajemy z owocowym sosem lub ze świeżymi owocami ( jagody, żurawina, winogrono). Można podawać z tostami z masłem. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościgazowana) 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatki: u mnie bita śmietana ( ok 700 ml śmietanki 30%) oraz owoce-truskawki i winogrona Do miski wlać mleko, wodę i olej. Dodać cukier,sól i jajka, dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły
Monia miesza i gotujeOto druga sałatka od Kai. To zdecydowanie mój nr 1 wśród sałatek. Łączy wszystkie smaki, które uwielbiam. Są warzywa, są owoce, są bakalie. I jest czosnek
bistro mamaMoja ulubiona sałatka w kolejnej odsłonie. Nie będę się specjalnie rozpisywać, powiem tylko, że jak nie mamy specjalnych obiadowych planów, albo nie jesteśmy głodni tak, że
bistro mamaDzisiaj wielu z was na pewno będzie bawić się na rożnych imprezach andrzejkowych. Ale jeśli mimo andrzejek zostajecie jednak w domu proponuję zrobić sobie niecodzienną kolacje
Bernika - moj kulinarny pamietnikWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Post Sałatka z łososiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje .
Marta GotujePost Tortilla z mozzarellą, kurczakiem i suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przeboje( Recipe in English ) Co czwartek z samego rana jeżdżę na gdański rynek i kupuję duże ilości pysznych owoców. Uwielbiam to miejsce i jest ono na stałe
Przepisy AleksandryKasza na słodko to było przekleństwo dzieciństwa, przedszkolnych obiadów i podwieczorków. Nigdy nie lubiłam ryżu czy kaszy podanej z owocami, i nikt u mnie w rodzinie
Bernika - moj kulinarny pamietnikPost Surówka z białej kapusty oraz czerwonej i zielonej papryki pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePost Surówka z białej kapusty, marchewki, szczypiorku i koperku (z musztardą) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przeboje