z winogronem - 472 przepisów (strona:23/32)

Pikantne kotleciki na fasolce 167

łyżeczki sosu sojowego szczypta pieprzu ziołowego szczypta curry szczypta kminku mielonego mąka do obtoczenia klopsików liść Kafiru 1 goździk 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu chili słodko-kwaśnego 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 1 puszka fasolki szparagowej ( cienka) - ok. 400 g Wyrobić mięso mielone z   sosem sojowym

Buniabaje w kuchni
Wermiszelowe placuszki 278

szklanki słodkiej śmietanki 18 % ( pewnie mleko też może być ) szczypta soli 1 pełna łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 pełne łyżki mąki pszennej olej z pestek winogron do smażenia dodatki do wyboru ( użyłam rozmrożonych malin , kiwi, mandarynki, konfitury wiśniowej, śmietany kwaśnej i cukru) Przygotować składniki na ciasto wbijając do miski jajka i dodając do nich mąkę, szczyptę

Buniabaje w kuchni
Sznycle w fasoli 167

małych kawałków. Rozklepać przez folię spożywczą by nie porozrywać włókien.  Posypać kotleciki Jarzynką. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju z pestek winogron. Fasolkę z puszki odsączyć z sosu na sitku ( sos ma zostać.). Włożyć do garnka. Na fasolce ułożyć sznycle. Polać z wierzchu sosem od fasolki.  Dusić parę minut na bardzo małym

Buniabaje w kuchni
Mintaj z pikantną gruszką 160

czarna rozpacz. Do osuszenia po rozmrożeniu ( 0,60 dag- 3 filetów ) zużyłam prawie całą rolkę ręczników kuchennych . Czas: 45 minut Składniki: 3 filety z mintaja ( mrożone) olej z pestek winogron 1 cytryna 1,5 gruszki 4 łyżki cukru 1 goździk sól papryka mielona słodka mąka do oprószenia 1/2 pomidora 1,5 łyżeczki marynowanego czerwonego pieprzu szczypta mielonego pieprzu czarnego

Buniabaje w kuchni
Kokosowe curry z groszkiem wg Buni 167

smaczna - każdy doprawia po swojemu i to się liczy. Czas: 15 - 20   minut Składniki : 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki oleju z pestek winogron 1 czubata łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki kurkumy 2 liście limonki Kafir szczypta soli do smaku szczypta brązowego cukru nie rafinowanego do smaku 1 goździk plaster pomarańczy plaster cytryny

Buniabaje w kuchni
Buni wersja Parmesan hash browns 165

cebuli. Podałam bez dodatków bo sam ser zapewnia smak. Czas: 15 minut Składniki: 2   duże ziemniaki 4 łyżki tartego sera Dziugas ( odpowiednik parmezanu) olej z pestek winogron do smażenia Ziemniaki obrać , umyć i utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić szczyptą soli i zostawić na moment. Odcisnąć. Utrzeć ser. Wymieszać z ziemniakami. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką

Buniabaje w kuchni
Sos z karkówki do makaronu 184

makaronem penne. Czas: 1 godzina Składniki: 15 dag karkówki ( mogą być odkrojone kawałki lub duży kotlet) garść suszonych grzybów 2 cebule 1 pomidor 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka masła 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 6 ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren jałowca gałązka świeżego jałowca sól pieprz mielony 3 szklanki wody Suszone grzyby namoczyć i ugotować

Buniabaje w kuchni
Roladka z piersi z cukinią i mielonym 233

pierś z kurczaka ( pojedyncza ) 10 dag mielonego drobiowego 1 mała cukinia sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie do smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron 1 łyżka mąki 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 szklanki wody Pierś z kurczaka rozklepać ( przez folię spożywczą ) na cienki płat. Ja wcześniej

Buniabaje w kuchni
Gotowane kawałki kurczaka w ognistej panierce 370

kawałki kurczaka wielkości skrzydełek) 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki zmiksowanych chipsów serowych 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej sół 1małe jajko tłuszcz do smażenia ( ja mieszam olej z pestek winogron z masłem ) Z lekko ciepłych po wyjęciu z wywaru ugotowanych skrzydełek ( lub innych kawałków mięsa) usunąć delikatnie   kości i   chrząstki ( dolna łącząca elementy skrzydełka chrząstka zostaje ). Zmiksować

Buniabaje w kuchni
Cukinia nadziewana kuskusem i mielonym z indyka 204

płynie do smaku Jarzynka lub podobna przyprawa ok. 1/2 łyżeczki 2 szklanki wody 3 g koncentratu pomidorowego 30 % ( ok. 2 czubate łyżeczki) szczypta cukru 1 łyżka oleju z pestek winogron Przygotować podstawowe składniki. Cukinię umyć. Odciąć końcówki. Podzielić na 4 kawałki. Każdy wydrążyć za pomocą małej łyżeczki tak by powstał ,, kubek". Wydrążony miąższ zostawić. Kuskus zalać wrzącą wodą

Buniabaje w kuchni
Sezamowa rzodkiewka-sałatka 154

pęczek rzodkiewki kilka gałązek dymki lub szczypioru sól 1/3 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej cukier sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka czarnego sezamu 3 łyżki oleju z pestek winogron natka   kolendry (nie lubię więc używam   melisy lub mięty ) Umyć rzodkiewki. Obciąć ogonki. Pokroić w cienkie plasterki. Lekko posolić. Usiekać szczypiorek. Wymieszać olej z pastą cytrynową, szczyptą cukru

Buniabaje w kuchni
Golonki w piwie karmelowym 139

mielony papryka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka miodu sos sojowy lub maggi lub inna przyprawa do sosów olej z pestek winogron 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 % 2 szklanki piwa karmelowego ( Karmi ) Dzień wcześniej   ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim , liściem laurowym   dobrze oczyszczone golonki .Wyjąć

Buniabaje w kuchni
Yakitori wg Buni 294

już maniacy gotowania dbają. Czas: 45 minut Składniki: 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka białe części od pęczka szczypioru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju z pestek winogron ( lub ryżowego) 1 pełna łyżka brązowego cukru nie oczyszczanego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej papryki lub szczypta mielonego chilli szczypta

Buniabaje w kuchni
Szaszłyczki z łososia i warzyw z sezamem 151

łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki mielonej papryki 1 łyżka brązowego cukru nie rafinowanego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej 1 łyżka oleju z pestek winogron lub ryżowego 2 łyżki białego sezamu Pokroić łososia por, rzodkiewkę w bardzo małe kawałki , a pomidorki na ćwiartki. Umieścić w osobnych miseczkach. Wymieszać składniki marynaty: ketchup, sos sojowy

Buniabaje w kuchni
Jejunio inspirowane brakiem internetu 177

zrobiłam z tego co było pod ręką. Czas: 20 minut Składniki: garść makaronu grube rurki ( lub inny gruby ) sól pieprz mielony papryka mielona słodka 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 cebula 5-6 pomidorków koktajlowych 1 jajko 2 łyżki utartego parmezanu Makaron ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić pozostawiając pół szklanki wywaru z gotowania makaronu. Pokroić w piórka

Buniabaje w kuchni