drugi dzień gotuję gęsty barszcz lub żurek z ziemniakami i dodatkami. Czas:15 minut Składniki: 3 białe surowe kiełbasy 2 łyżki masła 2 łyżki oleju z pestek winogron 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 cebula szczypta cukru szczypta pieprzu mielonego maggi w płynie woda ( ok. 1/2 litra - zależy jak mocny mam zakwas - jeśli używa się barszczu z torebki to bierzemy tyle
Buniabaje w kuchniwitamin, wpływa na pracę nerek, obniża zły cholesterol - więcej poczytajcie TU Czas: 15 minut Składniki: 2 bulwy Topinamburu ( na osobę - średniej wielkości) szczypta soli 2 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki usiekanej natki pietruszki Topinambur obrać ze skórki. Umyć. Pokroić w cienkie plasterki. Zalać w garnuszku osoloną wodą i gotować 10 minut. Odcedzić ( najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej
Buniabaje w kuchniSandry * spokojny sobotni wieczór i odpoczynek po całym ciężkim tygodniu * ostatnie letnie kwiaty z ogrodu * mój nowy zakup - wrzos z lidla * nektarynki , granaty i figi * czerwone winogrona * kominek z woskami Yankee Candle * orzechy włoskie * scena Jarmarku Miodu i Wina Czekam na Wasze wspomnienia minionego tygodnia
Magiczne Życie Martykosteczkę. Kremówkę ubić, ja już nie dodawałam cukru. Do ubitej kremówki dodać serek waniliowy. W pucharkach układać warstwami kremówkę, ciasteczka posiekane w kosteczkę, galaretkę i ulubione owoce. U mnie winogrona, banan i kiwi. Udekorować serduszkami z galaretki, owocami i pokruszonym ciasteczkiem
Magiczne Życie Martynowe danie, bardzo smaczne :-). Roladki z suszonymi pomidorami świetnie smakują razem z sałatką, w której przeważają słodkie smaki, bo są i karmelizowane gruszki i szalotki, a także słodkie czerwone winogrona. Całość doprawiona aromatyczną szałwią. Nie sposób się oprzeć! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćjabłko. 2. Pomarańczowe Frugo . słodycz pomarańczy przeplatana nutką Passiflory i cytryny. 3 . Białe Frugo. połączenie banana i kokosa, ananasa z kuszącą domieszką Liczi. 4. Czarne Frugo. czarne winogrona z dodatkiem czerwonej wiśni, czarnej porzeczki i owocu Pitahaya. 5. Różowe Frugo. grejpfrut, smak egzotycznego Grosse Lucum z dodatkiem cytryny. A TY KTÓRY WYBIERASZ? SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkikurek w śmietanie? Nie ma mowy! KURKI W ŚMIETANIE. / znany;/ dla 1-2 osób 300g kurek 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 duża cebula sól, pieprz olej z pestek winogron 1/3 paczki makaronu pełnoziarnistego Cebulę obieram i siekam drobno. Szklę na rozgrzanym oleju. Kurki płuczę pod bieżącą wodą, wrzucam do cebuli. Kiedy wydzieli się woda, przykrywam, chwilę duszę, po czym odcedzam
W kuchni Karmel-itkinajbardziej się jej należało. Emocje nie zdążyły opaść, a już zaczęła się kolejna atrakcja - warsztaty czekolady Choco Vine, gdzie odzwierciedlają one kompozycje zapachowe i smakowe win z rożnych odmian winogron, a zawartość kakao dostosowana jest do mocy wina. Np. czekolada Chardonnay, to 60% gorzka czekolada wzbogacona o nutę wanilii, liofilizowane jabłka oraz brzoskwinie, ponieważ to akcenty wyczuwalne w winie Chardonnay
W kuchni Karmel-itkiczerwona papryka 2 cebule 1/2 białej części pora pęczek pieruszki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (200g) sól, pieprz, listek laurowy 2 ziela angielskie 3 łyżki oleju z pestek winogron woda przegotowana Cebule obieram i siekam, szklę na rozgrzanym oleju. Następnie kroję por w talarki, dorzucam do cebuli, chwilę przesmażam. Paprykę myję, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, pieczarki
W kuchni Karmel-itkiPIETRUSZKI. /własny od podstaw;/ 4-6 porcji 1 kg pietruszki (bulwy) 3 duże cebule 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) 3 łyżki oleju z pestek winogron pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej ew. sos sojowy do smaku Cebulę obieram, siekam i szklę na rozgrzanym oleju w garnku. Pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Wrzucam do cebuli, zalewam bulionem
W kuchni Karmel-itkisałaty (lodowa, masłowa lub jakiś mix sałat) 1/2 białej części pora 2 - 3 szklanki bulionu warzywnego 150g serka ziołowego pęczek posiekanego koperku 2 łyżki oleju z pestek winogron Pora kroję w plasterki, szklę na oleju. Cukinię kroję w plasterki, wrzucam na patelnię i smażę chwilkę. Następnie zalewam bulionem tak, aby cukinia była całkowicie zakryta, ale dość cienką warstwą płynu
W kuchni Karmel-itkinią wyciągnięte do sosu i wzmocnione. Naprawdę, ciekawy smak. PENNE ALLA VODKA / inspiracja: W Krainie Smaku ./ dla 2-4 osób 1 duża cebula 2-3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki wódki puszka pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku 125 ml kremówki pół pęczka posiekanej bazylii sól, pieprz kolorowy 400g makaronu penne Makaron gotuję według receptury na opakowaniu. Następnie
W kuchni Karmel-itkipuszki 100 g sera żółtego długo dojrzewającego (Bursztyn) 1 jajko 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 mielonego lnu łyżka świeżo posiekanej bazylii sól i pieprz do smaku olej z pestek winogron do smażenia Cukinię ścieram na tarce z dużymi oczkami. Posypuję solą, przekładam na durszlak i odstawiam na 15 minut, by cukinia puściła sok. Następnie odciskam w dłoniach
W kuchni Karmel-itkiMIĘTĄ. /inspiracja z sieci;/ na 2-4 porcje 450g zielonego groszku 650 ml bulionu warzywnego około 1/2 szklanki liści mięty w całości 1 cebula 2 łyżki oleju z pestek winogron pieprz biały ewentualnie sól lub sos sojowy Cebulę obieram, kroję dość drobno i szklę na rozgrzanym oleju. Następnie wrzucam groszek, dodaję bulion i całość gotuję aż do miękkości groszku, dodając
W kuchni Karmel-itkifleszem. SOCZEWICA Z DYNIĄ I POREM. /własny;/ na 2-4 porcje 1/2 dyni piżmowej 1 szklanka (250ml) soczewicy zielonej 1/2 szklanki pokrojonego drobno pora olej z pestek winogron 1 l bulionu chili w płatkach łyżka kolendry pieprz kolorowy Dynię obieram i kroję w niewielką kostkę. W garnku rozgrzewam olej, a na nim szklę pokrojonego pora. Następnie dorzucam suchą
W kuchni Karmel-itki