indyka z suszonymi owocami to ciekawe zestawienie, pomysłodawczynią farszu byłam ja Indyk w raju 1 kg piersi z indyka 10 szt. suszonych moreli 10 szt. suszonych śliwek 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki miodu 0,5 szklanki octu balsamicznego świeżo mielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki papryki słodkiej otarta skórka z cytryny szpinak baby folia aluminiowa Przygotowanie(...)minut, rozcinamy folię od góry i pozwalamy mięsu „dojść”. Podajemy mięso z owocami na liściu sałaty. The post Indyk w raju, czyli pierś z indyka z suszonymi owocami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżeczka proszku do pieczenia szczypta dowolnego barwnika lub kilku barwników 500 ml śmietanki kremówki 3 -4 łyżki żelatyny 125 ml gorącej wody 3 łyżki cukru pudru suszone śliwki, daktyle , rodzynki Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem(...)nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Wystudzić i przekroić na połowę. Żelatynę rozpuścić w wodzie, odstawić.Śmietanę ubić razem z cukrem, dodać żelatynę , wymieszać.Dodać suszone owoce i znów wymieszać.3/4 masy wyłożyć na jedną część ciasta.Odstawić do zastygnięcia, przykryć drugą połową ciasta,na które wylać resztę masy śmietanowej.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenieświata nie wzięłabym ryby do ust, a co dopiero takiego surowego, oślizgłego śledzia. Od dwóch lat robię kilka ich wersji. W zeszłym roku największym powodzeniem cieszyły się śledzie ze śliwkami i orzechami włoskimi. Przepis znalazłam na kwestii smaku. Kiedy robię coś po raz pierwszy często tam zaglądam. Osobiście, uwielbiam sałatkę śledziową z curry i ogórkami konserwowymi, którą też(...)teraz?Składniki4 śledzie a'la matias12 suszonych śliwek1/2 szklanki orzechów włoskich1/4 białej cebuli pokrojonej w piórka5-7 gałązek świeżego tymiankuolejsól i pieprzSposób przygotowaniaŚledzie moczymy przez noc w mleku. Następnego dnia płuczemy i kroimy w kawałki na jeden kęs.Orzechy rozkruszamy na drobniejsze kawałki w dłoniach i krótko prażymy na patelni.Śliwki kroimy w paseczki. Tymianek zrywamy z gałązek.Wszystko
W kuchni wieczoremproszek) 2 jajka 2 łyżki mielonych otrębów żytnich 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki sody około łyżki ksylitolu firmy Oleofarm około 5 suszonych śliwek Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z ksylitolem śliwki kroimy na drobne kawałki dodajemy do jajek wszystkie pozostałe składniki, mieszamy smażymy (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać placki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki: kapusta kiszona 1 kg kapusta biała w główce 1 kg boczek wędzony 20 dag kiełbasa zwyczajna 40 dag cebula 2 marchew - niekoniecznie jabłka-3 duże sztuki śliwki suszone -5 sztuk sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, masło- pół kostki grzyby prawdziwe suszone 10 dag , ewentualnie pieczarki około 500 ml rosołu Przygotowanie: "Uszatkować kapustę białą, osolić dobrze(...)ułożone warstwy zalewamy dobrym rosołem lub bulionem, dodajemy przyprawy i przykrywamy garnek, gotujemy około 2 godzin, mieszając często, by bigosu nie przypalić Kiedy bigos prawie miękki dodajemy pokrojone śliwki, mieszamy, dodajemy do smaku sól i powtórnie mieszamy Taką kapustę można odgrzewać, bo zyskuje na smaku
Proste Potrawytygodniu też zrobię podobny! Składniki: 200 gram soczewicy czerwonej 100 gram kaszy jaglanej 3 małe cebule szczypta kurkumy szczypta soli pieprz majeranek łyżka oliwy z oliwek 10 suszonych śliwek mała garść nasion słonecznika Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy (osobno) w wodzie, według czasu podanego na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oliwie z oliwek, doprawiamy solą
Mango PapajaKLIK- miejsce gdzie aktualnie dany produkt jest w promocji. SKŁADNIKI: 800-1000 g kapusty kiszonej 3/4 główki białej kapusty KLIK 3 duże cebule czosnkowe 300 g śliwek suszonych KLIK 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szklanki wody 40 g suszonych podgrzybków 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki kardamonu i cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ziarenka(...)zamknąć pokrywę. Tym razem ustawić opcję STEW i czas 1 godzina. Po jakiś 15 minutach otworzyć pokrywę i ponownie przemieszać. zamknąć pokrywę. Na 10 minut przed końcem dorzucić śliwki i przemieszać. Zamknąć pokrywę i poczekać do końca pracy programu. Gotowe
ClauditteMissCookingWychodzi na to, że niczym Święty Mikołaj albo jakaś "Gwiazdka z nieba" spełniam świąteczne życzenia :) Ten keks też jest takim życzeniem mojego męża na tegoroczne święta
Delicious Titbitskajmaku 125 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% fix do śmietany (opcjonalnie) ok. 200-300 g dowolnych bakalii (np. orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy ziemne, migdały, rodzynki, suszone morele, śliwki, żurawina) Mazurek z Kajmakiem i Bakaliami - Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i jej środek(...)całej po wierzchni. Za pomocą pozostałego kajmaku (ok. 150 g - lub mniej) tworzymy dekoracje. Całość przystrajamy dowolnymi orzechami, np. laskowe, włoskie, ziemne, migdały oraz bakaliami (np. suszone morele, śliwki, rodzynki, żurawina). Moje posty
Słodka Stronaostrej papryki 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz 1 ząbek czosnku ½ papryczki chilli oliwa z oliwek Sos śliwkowy: 1/2 szklanki powideł śliwkowych 4-5 śliwek suszonych 2 łyżki wody 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu winnego 2-3 łyżki sosu sojowego Pomidorki koktajlowe: 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu(...)Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Przygotowujemy sos. Do rondelka dodajemy powidła, 3 łyżki wody, cukier, sos sojowy. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę śliwki i ocet winny. Podgrzewamy sos do zagotowania, następnie dusimy jeszcze 3-4 minuty. Pomidorki przekładamy do naczynia żaroodpornego, którego dno wcześniej smarujemy oliwą. Przyprawiamy i polewamy octem balsamicznym. Zapiekamy
Mania GotowaniaI w końcu się doczekałam :). Minusowe temperatury, delikatnie biało (choć czekam na większe zaspy), skrzyp śniegu pod butami, opóźnienia pociągów :). Mamy w końcu zimę. Nie wiem
Moje pyszne gotowaniepoprawia perystaltykę jelit, daje uczucie sytości, a także zmniejsza ryzyko różnych chorób, w tym nowotworów. Znajdziemy w nich sporo składników mineralnych, np. cynku, fosforu, wapnia, żelaza czy potasu. Suszone śliwki są polecane dla osób z problemami trawiennymi, morele dostarczą nam pewnych ilości beta-karotenu i pomogą walczyć z nadciśnieniem. Żurawina jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, jest(...)Warto wspomnieć, że chociaż bakalie są dużo lepszą i zdrowszą przekąską, niż słodycze, to osoby odchudzające się nie powinny spożywać ich w nadmiarze. Mają one wysoką wartość kaloryczną. Suszone owoce są źródłem fruktozy - cukru prostego, który nie sprzyja odchudzaniu i który bardzo szybko podnosi glikemię - uwaga ta dotyczy też więc cukrzyków. No i cukier "bywa" dodawany już w procesie
Katsuumirazu, to zostawcie go na noc. Najlepszy jest oczywiście po kilku dniach, wielokrotnie odgrzewany, gdy wszystkie smaki porządnie się przegryzą. Składniki: 800 g kiszonej kapusty, 8 śliwek suszonych (1 garść), 30 g suszonych grzybów (ja dałam podgrzybki), 3 mini suszone papryczki chili, 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 3 ziarenka jałowca, 1 łyżka kminku całego, 1 duża(...)grzyby razem z sosem, kminek i nadal gotujemy. Na patelni podsmażam na kilku łyżkach oleju: posiekaną cebulę, startą na dużych oczkach marchew i pokrojony w kostkę czosnek. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko dodajemy do kapusty. Kapustę gotujemy ok. 3 godziny, na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając i w miarę potrzeby dolewam troszkę wody, gdy odparuje
Moniki Smakołykicukru trzcinowego 120 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 150 g czekolady gorzkiej 25 g posiekanej suszonej żurawiny 25 g posiekanej suszonej śliwki 25 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych Kaszę gotujemy do miękkości pod przykryciem, na małym ogniu ok 20 minut. Pozostawiamy do ostudzenia. Wystudzoną kaszę mielimy blenderem na gładką masę. Mąkę
Chocolate Muffin BlogJuż wiecie, że my lubimy wątróbkę, zarówno drobiową, wieprzową, czy też inną. Ostatnio pokazałam Wam przepis na przygotowanie pieczonej wątróbki z jabłkami i suszonymi śliwkami. Każdy powinien pamiętać, że zła obróbka wątróbki sprawia, że twardnieje i staje się gorzka, do tego niesmaczna. Przed obróbką wątróbki zawsze moczę ją w mleku, co usuwa goryczkę i zdecydowanie poprawia jej smak(...)karmelizowaną czerwoną cebulą i duszonymi cząstkami jabłek. 500 g wątróbek drobiowych 150 g masła 1 mała cebula biała 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 50 ml brandy lub whisky sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki Na dużej patelni rozgrzewamy 100 g masła i wkładamy 1/2 kg świeżej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię