z suszonymi śliwkami - 1000 przepisów (strona:26/67)

Gulasz wołowy ze śliwką 174

wołowiny znaleziony u Witaminki. Polecam!Składniki:500 g wołowinygarść suszonych śliwek2 litry wywaru (na kości lub z kostki)1 szklanka wody2 łyżki mąki pszennejsól, pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Wołowinę umyć, pokroić w kostkę (u mnie większe kawałki), zalać zimnym wywarem i gotować 1 godzinę.2. Śliwki pokroić w paseczki, dodać do mięsa i gotować kolejną godzinę

Kuchnia domowa Ani
Marynowane śliwki suszone 96

przygotowane śliwki idealnie nadają się jako dodatek do mięs lub sałatek. Kilka takich słoików koniecznie musi się znaleźć każdego roku w mojej spiżarni. Składniki: 40 dag suszonych śliwek 1 ¼ szklanki mocnej herbaty ½ litra octu 2 szklanki cukru 15 goździków 1 mała laska cynamonu 1 szczypta gałki muszkatołowej 5 ziaren ziela angielskiego Wykonanie: Śliwki zalać zimną herbatą i zostawić

Tradycyjna Kuchnia
Schab pieczony z suszonymi śliwkami 121

faszerowanie schabu śliwkami to strata czasu :) Wystarczyło go obłożyć suszkami, podlać wodą i upiec. Smak rewelacyjny, a przy okazji trochę zaoszczędzonego czasu. Składniki: 1 kg schabu 15 dag suszonych śliwek Sól, Smalec 1 łyżka mąki Wykonanie: Schab umyć, natrzeć solą i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wlać 1/3 szklanki wody i obłożyć śliwkami

Tradycyjna Kuchnia
Współpraca z Piątnica :) 133

suszona w płatkach   Papryka czerwona w płatkach Curry Estragon  Cząber Zioła prowansalskie Przyprawa naturalna Cynamon mielony Cynamon w laskach Wanilia w laskach Sól himalajska Rodzynki Golden Śliwka suszona Morela suszona Orzechy brazylijskie łamane Orzechy Pecan Kawa mielona zielona Herbata czerwona truskawkowa :) Herbata zielona  Klikając w wybraną pozycję przeniesie Was od razu na stronę producenta

Zdrowie na języku :P
Pieczony schab nadziewany żurawiną 161

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam domową wędlinę. Bez konserwantów i innych dziwnych dodatków. Dzisiaj proponuję pieczony schab  z żurawiną. Żurawinę  możecie  zastąpić suszonymi śliwkami lub morelami albo zrobić schab nadziany pół na pół. Przepis jest prosty a schab wyborny. Do dzieła... schab bez kości 1,5-1,8 20 dag suszonej żurawiny pół łyżeczki

Humanistka w kuchni
Śledzie ze śliwkami 139

już wspominałem – z deserów najbardziej lubię śledzie:) Szczególną sympatią darzę śledzie w occie, w przeróżnych odsłonach. Tym razem proponuję je w zestawieniu z suszonymi śliwkami. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Schab ze śliwką i purée z selera 129

śliwkami nasączonymi w półsłodkim winie, z purée selerowym. No to zaczynamy! Do przygotowania dania potrzeba nam: schab w całości - oczywiście bez kości (około 0,5 kg) 250 g suszonych śliwek 20-25 cienkich plastrów parzonego boczku 400 ml czerwonego półsłodkiego wina 3 małe czerwone cebule 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa  2-3 liście laurowe świeżo mielony czarny pieprz

Kuba Gotuje
Tarninówka, nalewka z tarniny ze śliwką i goździkiem 232

przygotowaną nalewkę powinno się zlać znad owoców max. po miesiącu.    Składniki:1 kg owoców tarniny,1 l spirytusu,500 ml wody,10 goździków,10 suszonych śliwek,1/2-1 szklanka miodu gryczanego.Przygotowanie:Owoce zebrać po przymrozkach lub zmrozić w zamrażalniku (1 dzień). Umyć, osuszyć, nakłuć igłą. Śliwki umyć, jeśli mają pestki usunąć.Owoce i goździki włożyć do słoja

SzczyptaSmaQ
Serca drobiowe w śliwkowym sosie z Olejem rzepakowym 144

Serca drobiowe w śliwkowym sosie z Olejem rzepakowymMoże nie każdy lubi serca drobiowe, ale serca przygotowane w sosie śliwkowym są przepyszne.Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów

Kuchnia Danusi
Szaszłyki na słodko 100

połączenia na patyczku do szaszłyki, sprawdźcie czy sodki smak śliwki, kruchy kurczak i chrupiący boczek zadowoli wasze podniebienie. Składniki: pierś z kurczaka ulubiona przyprawa do drobiu lub grilla śliwki suszone boczek cienko pokrojony w plasterki  patyczki do szaszłyków  Sposób przygotowania: Śliweczki owinąć boczkiem. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i doprawić do smaku. Na patyczku do szszłyka nadziać(...)naprzemiennie śliwki w boczku i kurczaka. Grillować aż mięso będzie kruche. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Mazurek z konfiturą śliwkową 186

żółtka 1/4 szklanki zimnej wody 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli masło do wysmarowania formy nadzienie 1 słoik konfitur ze śliwek 100g śliwek suszonych pół szklanki miodu pitnego Sposób przygotowania Mąkę, cukier i masło dokładnie posiakać (może być w malakserze). Dodać żółtka i wodę, i zagnieść ciasto. Zostawić w lodówce na godzinę. Śliwki pokroić

W kuchni wieczorem
Mini torcik brownie z rumową śliwką i sosem miodowym 130

Składniki 170 g czekolady 75% kakao,  4 jajka,  90 g cukru,  80 g masła,  3 łyżki mąki pszennej,  20 szt. śliwki suszonej, np "Suska sechlońska",  70 ml rumu,  2 łyżki podkarpackiego modu spadziowego,  100 g orzechów laskowych,  1 łyżeczka oleju rydzowego lub dobrego oleju rzepakowego 3 andruty np.  kaliskie(...)Wykonanie: Śliwki zalewamy rumem - odstawiamy na 2 godziny.Po tym czasie delikatnie odsączamy i kroimy na ćwiartki.Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy na parze razem z masłem( do garnka wlewamy na dno wodę, na nim umieszczamy drugie naczynie, w którym będziemy rozpuszczać czekoladę. Garnek stawiamy na małym ogniu. )Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę.Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, pokrojone

kolorowotorcikowo
Polędwiczka wieprzowa pieczona w cieście 177

stole świątecznym ale sprawdzi się też przy niezapowiedzianych gościach, bo można ją przygotować w 30 minut. Wystarczy polędwiczka wieprzowa, duże opakowanie ciasta francuskiego i jakieś owoce do nadziewania: suszone śliwki, figi, żurawina, brzoskwinie z puszki... w tym przepisie świeże daktyle.   Czas przygotowania: 30 minut Składniki: duże opakowanie ciasta francuskiego (jeden płat), polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, 5 świeżych

SzczyptaSmaQ
Schab z pieczarkami i morelami 209

schab z pieczarkami lub morelami .Takie mięsko nadaje się jako wędlinka na kanapkę lub danie obiadowe . Schab praktycznie można nadziewać wszystkim , co kto lubi  : pieczarkami , morelami  suszonymi śliwkami lub pomidorkami .  Mięsko piecze się w rękawie i dlatego jest soczyste rozpływające się w ustach . Jeśli przejadł Wam się niedzielny kurczak to proponuję zrobienie takiego dania :)Składniki :Schab

Sama słodycz i szczypta chili
Phyllo na słodko i wytrawnie. 143

greckim znaczy "liść". Po upieczeniu rozdziela się ,jest chrupiące i delikatniejsze niż francuskie. Dzisiaj proponuję pyszne przekąski, dla łakomczuszków słodkości jak i wytrawnych łakoci. 8 arkuszy filo 8 śliwek suszonych  8 plastrów marcepana-10dag 8 daktyli raczej świeżych 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej 1 jajko roztrzepane Arkusze ciasta filo poskładać po dwa, czyli otrzymamy cztery ,podwójne. Podzielić(...)prostokątów. Każdą śliwkę owinąć kawałkiem marcepana. Śliwki muszą być miękkie. Jeżeli nie, to podgotować i osuszyć ,albo włożyć na moment do mikrofali. Śliwki ułożyć na kawałku filo i zwinąć w cukierek. Podobnie postępujemy z daktylami. Każdy daktyl zawinąć w szynkę, położyć na kawałku filo i zawinąć w cukierek. Końce przewiązać nicią kuchenna. Cukiereczki przepędzlować jajkiem i piec w temp.180 stop

Kulinarny karnet Christophera