gęsi pieczone na kapuście kiszonej z sokiem jabłkowym, śliwkami i żurawiną Sezon na gęsinę dobiega końca. Pomyślałam więc, że warto jeszcze przygotować coś z tym wspaniałym mięsem. To danie przygotowałam jeszcze przed Świętami. Okazało się, że uda udały się bardziej, niż się spodziewałam i okazały się hitem. Do tego wskoczyły w nasze świąteczne menu, zmieniając obiadowe plany. Święta już minęły(...)jest orientacyjny. Jeżeli mięso jest miękkie wcześniej, nie ma potrzeby dłuższego pieczenia, żeby nie przesuszyć gęsi. Składniki: 2 uda gęsi (ok. 800 g) 400 g kapusty kiszonej garść suszonych śliwek garść suszonej żurawiny ½ szklanki soku jabłkowego 1½ łyżki majeranku 2 ząbki czosnku ¾ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 4 ziarna jałowca Uda (jeżeli trzeba oczyścić z pozostałości piór
Pełny talerzCiebie czym jest smalec? Jakieś wspomnienie lub skojarzenie? Składniki: Biała fasola – 2 puszki Cebula – 1 duża Jabłko – 1 średnie (twarde) Granulat sojowy – 6 łyżek Suszone śliwki – 4-6 sztuk Sos sojowy – 1 łyżka Goździki – 2 sztuki Jałowiec – 1 sztuka Liść laurowy – 2 sztuki Ziele angielskie – 2 sztuki Olej
Blendmanłyżeczka proszku do pieczenia- szczypta pieprzu- 75 g masła (roztopionego i wystudzonego)- 3 szklanki mąki (300 g)- 2 szklanki różnego rodzaju orzechów (lub szklanka orzechów i szklanka rodzynek, suszonych moreli, śliwek itp)Składniki na polewę:- 3 łyżki gorzkiego kakao- 3 łyżki masła- 3 łyżki mleka- 3 łyżki cukruPrzygotowanie:1. Mikserem ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy miód. Cały czas miksując(...)kakao, przyprawę do piernika, gałkę muszkatołową, sodę, proszek do pieczenia, pieprz. Następnie dodajemy roztopione masło.2. Wciąż miksując dodajemy powoli - małymi porcjami - mąkę.3. Dodajemy orzechy (ewentualnie rodzynki, suszone śliwki itp) i mieszamy łyżką.4. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pilnujemy żeby ciasto się nie przypiekło zbyt mocno
Kraina Tysiąca Smakówmięsa i suszonych grzybów. Składniki: kapusta kiszona ok 1,5 kg mięso ok 500 g ( końcówki wędlin, kiełbasa, surowe mięso...) suszone grzyby ( dobre 2 garście) kilka suszonych śliwek 1 duża cebula liść laurowy KAMIS, ziele angielskie KAMIS, pieprz czarny KAMIS, papryka słodka KAMIS Wykonanie:Kapustę kiszoną ( u mnie nie płukana i nie siekana) wkładam do garnka(...)szkl. (zawsze to robię na oko). Dodaję kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego. Do tego wrzucam posiekaną cebulę, Namoczone we wrzątku i odciśnięte grzyby suszone, pokrojone śliwki. I tak na małym ogniu duszę swój bigosik przez jakiś czas. Następnie surowe mięso kroję w kostkę i podmarzam na patelni, dodaję pokrojone wędliny i chwilkę razem to smażę. Gotowe wrzucam
Malinowe Pocałunkirosołu lub bulionu drobiowo-wołowego 5 łyżeczek żelatyny pieprz kolorowy do smaku Schab peklowany parzony kroimy w ok. 2 cm plastry. Jajka ugotowane na twardo kroimy w ósemki. Śliwki suszone kroimy w paseczki. Ugotowane marchewki kroimy w plastry. Zielone oliwki kroimy na 3 części. Żelatynę moczymy w kilku łyżkach zimnego rosołu. Rosół podgrzewamy, rozpuszczamy w nim napęczniałą żelatynę, zostawiamy(...)tłuszczu, dopiero potem go podgrzewamy, aby żelatyna się w nim rozpuściła. Głęboki półmisek płuczemy zimną wodą, układamy w nim ozdobnie plastry mięsa, marchewkę, listki natki pietruszki, ósemki jajek, paseczki śliwki i plasterki oliwek, doprawiamy pieprzem, zalewamy tężejącą galaretą. Do dekoracji możemy wykorzystać różne warzywa i dodatki. Odstawiamy półmisek do lodówki na kilka godzin. Ja zostawiłam na noc w lodówce. Powyższy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 600 g kapusty słodkiej 1 mała laseczka kiełbasy podlaskiej 2 łyżki domowego smalcu solidna garść suszonych podgrzygków 5 suszonych śliwek 5 suszonych moreli 2 średnie cebule 4 zabki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka(...)suszonego tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru Sposob przygotowania: Na dnie garnka układany umyte żeberka, przykrywamy kiszoną kapustą, zalewamy wodą, tak aby mięso było przykryte .Gotujemy do czasu, aż z żeberek będzie można łatwo oddzielić kości. Wyjmujemy mięso, kroimy w dość dużą kostkę i ponownie przekładamy do garnka. Dodajemy
Gosia gotujewojną światową nie jadali postnej wieczerzy. Kujawiacy najczęściej jedli potrawy z wszelkiego rodzaju kasz (jagieł) . Wielkim przysmakiem dzieci był deser z ryżu polany stopionym masłem z suszonymi ugotowanymi śliwkami ,rodzynkami i cukrem. Na Podlasiu starano się wykorzystać wszystkie płody ziemi . Dla dzieci pieczono maleńkie ciasteczka w kształcie zwierząt ,na pamiątkę darów składanych Jezusowi . Właściwie ,prawie(...)Gotowano go z mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie
Kulinarny karnet Christopherazwiązku z tym, że preferuję słodkie śniadania, to na moim stole często gości owsianka pod różnymi jej postaciami. Spróbujcie :) Składniki: 4 łyżki płatków owsianych duże jabłko 6 suszonych śliwek łyżka miodu mleko łyżka płatków migdałowych Przygotowanie: Płatki owsiane wsypać do miseczki, zalać mlekiem i odstawić na noc do lodówki (można także użyć płatków błyskawicznych). Rano dosłodzić napęczniałe płatki
ChilliJemyszklanki drobnego cukru do wypieków 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 3 jajka 2 łyżeczki olejku waniliowego 100 g czekolady gorzkiej ( 70 % kakao) 100 g suszonych śliwek 100 g orzechów włoskich 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo na wierzch: 70 g gorzkiej czekolady bakalie do przybrania Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuścić
Na słodko lub wytrawnieZapraszam na ptysie z kremem dla dorosłych… ;)!Ptysie z kremem czekoladowo-śliwkowo-rumowymSkładniki (na ok. 20 szt.):1 szklanka mąki1 szklanka wody1/4 szklanki olejuszczypta soli3 jajkaKrem:200 g suszonych śliwekok 200 ml wody1 łyżka przyprawy do piernika2 łyżki cukru muscovado200 ml rumu100 g gorzkiej czekolady300 ml śmietany 30-36%cukier puder1. Wodę z olejem zagotowujemy i dodajemy mąkę(...)wyciskać ptysie. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze minimum 10 minut. Studzić na kratce. 2. Śliwki przełożyć do rondelka i zalać wodą. Dodać przyprawę i cukier. Gotować na małym ogniu aż śliwki się rozgotują. Masa powinna być gęsta i trzeba uważać, żeby się nie przypaliła. Zestawić
UgotujmyTo.plosób. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 łyżka suszonej bazylii 2 kostki rosołowe 3 łyżki ketchupu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oleju 4 suszone śliwki Folia do pieczenia Sposób wykonania: Olej rozetrzeć z kostkami rosołowymi i ketchupem, dodać koncentrat pomidorowy i bazylię. Wszystko dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Piersi z kurczaka umieścić z woreczku
Na słodko lub wytrawniejutra! SKŁADNIKI: 500 g suchego maku woda (do zalania maku) 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu 2-3 łyżki
Słodko-Słony Świat Ilonyprzełożyć do miski, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Farsz: 750 g kiszonej kapusty z marchewką (odciśniętej) 50 g suszonych grzybów 80 g suszonych śliwek 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki kminku sól i świeżo mielony czarny pieprz łyżeczki Grzyby zalać zimną wodą
Pełny talerzschowałam do lodówki, żeby była w sam raz na kolację. Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale wierzcie mi - warto jej spróbować :) SKŁADNIKI: 1 puszka białej fasoli garść suszonych śliwek 2 cebule 3 łyżki sosu sojowego 100 ml zimnej wody 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 2 goździki 2 łyżki majeranku
Kto ugości moich gości?obiecać, że na jednej kromce się nie skończy! Składniki: puszka białej fasoli, odsączonej z zalewy (możesz też ugotować ją samemu, ale tak jest szybciej) 2 cebule garść suszonych śliwek, pokrojonych na kawałki 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 2 goździki 2 łyżki majeranku 2-3 łyżki sosu sojowego (jasnego) olej do smażenia sól
Food Squaregorąco z ostrym żółtym serem mile zaskoczy gości swoim słodko - ostrym smakiem. Prosta i szybka w przygotowaniu będzie świetną propozycją na sylwestra składniki na 15 śliwek 15 suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek 2 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej szczypta startej gałki muszkatołowej szczypta proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia 10 dag ostrego żółtego sera
Smakowite Daniaopakowanie masy makowej 5 jajek 1/2 kostki masła 3 łyżki cukru 4 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka 2 łyżki miodu po 6 suszonych śliwek i moreli rodzynki i orzechy włoskie Przygotowanie: żółtka ucieramy na puch z cukrem, Białka ze szczyptą soli na pianę Jabłka zcieramy na tarce z drobnymi oczkami do jajek dokładamy masę
Luźna KuchniaŚwiąt Bożego Narodzenia do pysznego ciasta- wypróbujcie przepis ze mną. NALEWKA ŚWIĄTECZNA SKŁADNIKI: 1l wody 1 pomarańcza bez skórki 1 jabłko ze skórką garść rodzynek garść migdałów 4 suszone śliwki 4 suszone morele garść kandyzowanej papai sok z połowy cytryny 1/4 szklanki cukru 2 goździki odrobina kandyzowanej limonki 0,7 l wódki w przepisie podano jeszcze anyż
Kuchnia BeatySKŁADNIKI: 1 główka sałaty masłowej garść suszonych śliwek garść suszonych pomidorów 2 łyżki otrąb pszennych łyżka jagód goi jogurt grecki cebula pokrojona w piórka
ClauditteMissCookingcztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1,5 litra wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 4 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 4 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych
na gazietrzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1 litr wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 3 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych
na gazieCUDO! Cudo z małą dedykacją :) SKŁADNIKI: - jajko, - 1/3 szklanki trzcinowego cukru - bakalie: 3 figi , 1 duże pomelo , rodzynki królewskie, rodzynki korynckie, papaja, mango , aronia, czarna porzeczka suszona , 3 śliwki suszone , 3 mandarynki suszone , jagody inkaskie, - 3 kostki czekolady mlecznej, - orzechy, garść - 3 łyżki oleju kokosowego, - otarta skórka pomarańczy, - czaj korzenny - 2 łyżki czaju na 100 ml wody
Wypisz Wymalujkokosowych 2 łyżki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczka soli1 spora laska rabarbaruBakalie 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki żurawiny 3 suszone brzoskwnie 10 suszonych śliwek 6 suszonych fig Wykonanie: Rabarbar kroimy na małe kawałki i zasypujemy brązowym cukrem. Do miski wrzucamy płatki, otręby, wszystkie przyprawy i olej. Z jabłka wykrwawamy gniazdko i razem
Kulinarne przygody GatityŚwięta coraz bliżej, czas pomyśleć o prezentach. A to pomysł na nalewkę świąteczną. Składniki: 100g suszonych śliwek 100g suszonych moreli 100g suszonej żurawiny 100g rodzynek 100g orzechów włoskich 100g suszonych daktyli 5 goździków 2 laski cynamonu 2 pomarańcze 200g cukru 800ml wódki Słoik wyparzam i układam w nim warstwowo bakalie i pokrojoną pomarańczę (wcześniej wyparzona
Brzuszki Łakomczuszki