z suszonymi śliwkami - 1000 przepisów (strona:23/67)

Pieczeń mielonka z ciecierzycy i dyni (bez glutenu) 111

zmielonej gotowanej ciecierzycy 10 zblanszowanych młodych listków jarmużu (u mnie fioletowy) 100 g rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku ćwiartka drobno pokrojonej czerwonej papryki 100 g startej dyni 2 jajka kilka suszonych śliwek łyżeczka mielonego kminku płaska łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku gałka muszkatołowa sól, pieprz odrobina oleju do nasmarowania formy(...)natłuszczonej keksówki wyłożyć kilkoma liśćmi jarmużu. Resztę jarmużu drobno posiekać. Wymieszać wszystkie składniki (poza śliwkami) i doprawić masę do smaku. Część masy wyłożyć na jarmuż w keksówce. Na środku ułożyć szlaczek ze śliwek. Wyłożyć resztę masy, mocno docisnąć i wygładzić. Piec ok. godziny w nagrzanym piekarniku. Upieczoną mielonkę odstawić do ostudzenia, a potem wyjąć z formy do góry spodem

Weekendy w domu i ogrodzie
Wigilijne śledzie ze śliwkami 149

kaszubsku czy z suszonymi pomidorami.  Kiedy więc zobaczyłam przepis na śledzie ze śliwkami , postanowiłam spróbować.  Teraz wiem, że wersja ze śliwkami to też moje smaki.  Zdecydowanie.   Składniki: 5  matjasów  100 g rodzynek irańskich  20 szt. śliwek suszonych kalifornijskich 1 cebula sok z cytryny olej (ok 1/2 szklanki) sól, pieprz cytrynowy(...)godzin.  Wyjąc i osuszyć.  Pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny.   Cebulę drobno pokroić i zalać wrzątkiem (na sitku).  Wystudzić.  Rodzynki i śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.  Wylać wodę, owoce osuszyć i ostudzić.  Zimne śliwki posiekać.  Ułożyć w słoiku warstwami.  Na dole cebula, śledź, rodzynki

Sto kolorów kuchni
Barszczyk czerwony 185

robiony na zakwasie :) Pyszności!!!! Składniki: 1,5 l zakwasu 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/2 pora 1 cebula 5-6 suszonych, namoczonych  grzybów 5-6 namoczonych śliwek suszonych 3-4 średnie buraki czerwone 2-3 ząbki czosnku 5-6 kulek ziela angielskiego 5-6 kulek pieprzu 2-3 liście laurowe sok z 1 cytryny cukier sól(...)pora oczyszczam, wrzucam w całości do wywaru. Grzyby gotuję do miękkości, w osobnym garnuszku. Ugotowane wyjmuję i zostawiam do uszek Około 10 min przed końcem gotowania dorzucam  namoczone śliwki. Następnie dolewam wywar grzybowy Gotowy barszcz przecedzam przez sito, dolewam zakwas z buraków, podgrzewam( nie gotuję), w razie konieczności doprawiam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Barszczyk

Bea(u)ty kitchen
Ciastka owsiane z bananami (395 kcal/100 g) 128

płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 65 g zmielonych orzechów włoskich 30 g słonecznika łuskanego 25 g pokrojonych daktyli suszonych 25 g (2 sztuki) pokrojonych śliwek suszonych 45 g rodzynek 30 g sezamu 15 g płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Banany miksujemy z cukrem i jajkiem. 2. Dodajemy wszystkie składniki i mieszamy aż masa się ładnie połączy

Malowane smakiem
Musli z orzechami, żurawiną, śliwkami i słonecznikiem 151

Siemię lniane i śliwki poprawiają perystaltykę jelit. Dodatkowo śliwki są najmniej kaloryczne ze wszystkich suszonych owoców. Takie musli można dodawać do jogurtu lub mleka. Dodatkowo można dodać łyżkę lub dwie miodu wtedy musli będzie słodsze Składniki(...)szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego (w ziarenkach) 50 g żurawiny suszonej (nie słodzonej) 50 g suszonych śliwek Wykonanie: Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy płatki owsiane, orzechy, siemię i słonecznik. Wszytko razem mieszamy i rozkładamy równomiernie na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

IMPRESJA SMAKU
Chleb marchwiowy 143

wcale tak nie smakuje.. Marchwiowe smużki wyglądają jak lekki zakalec.. ale wręcz przeciwnie zakalca nie ma i nie jest słodki ;-) Wyrazisty smak innych przypraw, lekko wyczuwalne suszone śliwki zatopione w lekko pomarańczowym miąższu, chrupiąca skórka i  lekki zapach ziół sprawił że wypiek ten mogę nazwać moim własnym (przepis własny)sukcesem nazwanych przez innych idealnym(...)ubita szklanka marchwi startej na tarce o bardzo drobnych oczkach ( na miazgę) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 – 4 listki świeżej bazylii 6 śliwek odrobina kminku ( nie za dużo) 7 g suszonych drożdży Dodatkowo do smarowania: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka ziarna sezamu do posypania. Sposób wykonania: Marchew umyć i zetrzeć na drobnych oczkach na miazgę

Na słodko lub wytrawnie
Śniadanie z musli i jogurtem z ziarenkami 147

niejednokrotnie. Pomaga, wzmacnia i daje tzw.kopa. Składniki -musli Sante -Słoneczne Pola od ziarenkowo -przekąska z Błonnikiem – taki mały spryciarz co potrafi odciagnąć od lodówki -jogurt, u mnie truskawka -śliwka suszona Sante- mam pewene problemy i ta śliwka mi pomaga.. je rozwiązać -jabłuszko Wsyp składniki sypkie do miski, wymieszaj. Dodaj śliwki pokrojonej w paseczki, jedna śmiało wystarczy, gdyż

Z Kuchni Do Kuchni
Kompot z suszu / Compote with dried fruits 99

Składniki / Ingredients:250 g suszonych śliwek / 250 g of dried plums 100 g suszonych fig / 100 g of dried figs 100 g suszonych moreli / 100 g of dried apricots sok z cytryny / lemon juiceskórka z cytryny / lemon peel 300 g suszonych jabłek / 300 g of dried apples 300 g suszonych gruszek(...)wkładamy do oddzielnych naczyń (figi i morele wkładamy razem). Następnie zalewamy owoce zimną przegotowaną wodą, tak żeby pokryła owoce. Owoce moczymy całą noc. Oddzielnie namoczone owoce gotujemy. Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę cukru i tylko je zagotowujemy. Do fig i moreli dodajemy łyżkę cukru, sok z cytryny, skórkę z cytryny i gotujemy przez 5 minut. Do jabłek i gruszek dodajemy

Projekty ze smakiem
Moczka 127

bakalii oraz jest bardzo gęsta. Składniki: 1 kg piernika do moczki 1 kompot z wiśni (wiśnie należy wydrylować) sok z 1 pomarańczy sok z ½ cytryny 400 g suszonych śliwek 220 g migdałów 200 g rodzynek 200 g suszonej żurawiny 100 g moreli 100 g orzechów laskowych 150 g daktyli 55 g kandyzowanej skórki z pomarańczy ½ tabliczki gorzkiej czekolady(...)Wykonanie: Piernik pokroić w kostkę, zalać zimną wodą i zostawić by namókł. Migdały zalać wrzącą wodą, gdy woda ostygnie ściągnąć z nich skórkę. Śliwki, migdały, orzechy, morele i daktyle posiekać. Do garnka o grubym dnie wlać kompot, dodać sok z cytryny i pomarańczy oraz wszystkie bakalie. Jeśli kompotu jest zbyt mało bakalie zalać wodą, całość doprowadzić do wrzenia i gotować

Mama Gotuje
Drożdżówka z czekoladą i rodzynkami z automatu 192

chleba..wystarczy wrzucić składniki , ustawić odpowiedni program i gotowe...nic więcej nie trzeba robić ..Przepis na na ciasto drożdżowe podpatrzyłam tutaj .. ja dodatkowo dodałam pokruszoną czekoladę i pokrojone śliwki, daktyle i rodzynki..Ustawiłam program wedle autorki przepisu na jasną skórkę, ale mi się nie upiekła tak jak trzeba..więc dodatkowo jeszcze dopiekłam kilka minut.. No i zabrakło mi cukru(...)mnie 7 dkg i 2 łyżki miodu mniszkowego ] szczypta soli 50 dkg  mąki 2 łyżeczki suszonych drożdży lub 20 g świeżych kilka kostek czekolady garść rodzynek, daktyli , śliwki suszonej Wszystkie składniki wsypać do formy wg podanej wyżej kolejności, na mące rozsypać drożdże lub rozkruszyć świeże (nie mogą mieć kontaktu z cukrem ani solą). Ustawić na maszynie program

Moje domowe kucharzenie
Bigos orientalny 174

duże cebule pokrojone w drobną kostkę  60 g suszonych grzybów leśnych przywiezionych z Polski (z shitake wolałem nie eksperymentować)  6 - 9 wędzonych śliwek (ale mogą być też śliwki suszone) lub 2-3 łyżki stołowe powideł śliwkowych  1 strąk suszonej bardzo ostrej papryki  1 łyżka stołowa miodu (użyłem czarnego egipskiego, a Ola lipowego(...)cały strąk suszonej ostrej papryki oraz kminek i gotować około godziny. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na ostrym ogniu, do silnego zrumienienia. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę. Mięso, boczek z cebulką i pokrojoną w kostkę kiełbasę (można ją wcześniej także zrumienić na patelni) dodać do kapusty. Śliwki i grzyby odsączyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dziad 124

Dziada zamiast popularnej Baby. Składniki: 700 g mąki 70 g drożdży 200 g masła 150 g cukru 3 jajka 2 żółtka 1 i ⅓ szklanki mleka Nadzienie: 200 g suszonych śliwek 150 g rodzynek 150 g orzechów 100 g suszonych moreli 1 - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g daktyli według uznania migdały i inne bakalie Wykonanie: Masło rozpuścić

Mama Gotuje
KOMPOT WIGILIJNY 157

mogło go zabraknąć  przy wigilijnym stole  ale dla  tego że teraz go uwielbiam, zarówno z makaronem jaki do popijania miedzy kolejnymi potrawami. 30 dag suszonych śliwek (bez pestek) 30 dag fig 30 dag gruszek suszonych 30 dag jabłek suszonych około 5 łyżek cukru 5-6 goździki mała cytryna Wszystkie owoce płuczemy. Następnie zalewamy chłodną

RAROSSA
recenzje - Kamis Kulinarne Inspiracje - kurczak ze śliwką owijany boczkiem 135

Kurczak ten smakował nam bardzo i do tego pieczone ziemniaczki - czego chcieć więcej? 'Kulinarne Inspiracje Kamisa - kurczak ze śliwką, owijany boczkiem' Składniki: - 1 zestaw Kulinarnych Inspiracji Kamisa - 16 suszonych śliwek (dałam mniej) - 300g wędzonego boczku w plastrach - 500g pieczarek - 375ml śmietanki UTH 30% - 700g obranych ziemniaków - 1 łyżka oleju (dodałam 2) - sól morska Kamis Specjalite Ziemniaki pokroić

CookYourself
Kapusta z grochem i grzybami + film 134

kolacji wigilijnej. Ten wyjątkowy przysmak, który obok smażonego karpia i ziemniaków stanowi sycący posiłek można przygotować w dwóch wersjach. W sposób przedstawiony poniżej lub bez grochu z dodatkiem suszonych śliwek.  składniki na 4 porcje 700 g kapusty kiszonej garść suszonych grzybów 2 szklanki całego grochu 2 cebule 2 łyżki oleju 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 ziarenek ziela

Smakowite Dania
Śliwowica 152

dajemy do laboratorium najlepiej przy zakładach spirytusowych ( wynik będzie bardzo dobry ). Sposoby doprawienia śliwowicy: 1. Dorabiamy nalewką ze śliwek zasypanych cukrem. 2. Dorabiamy poprzez dodanie nalewki wykonanej z suszonych śliwek zalanych alkoholem. 3. Dobieramy czystą wodą. 4. Dobieramy lekką zapalankę z cukru, kolor lekko złoty 5. Dobieramy do mocy w/g gustu, najlepiej

Proste Potrawy