Pyszne ,rozpływajace sie w ustach knedelki z suszonymi śliwkami , obtoczone grubą warstwą maślanej bułki tartej z cynamonem. Knedle ze śliwkami o tej porze roku ? …czemu nie…te suszone również świetnie się spisują.... Składniki: ok. 200 g suszonych , miękkich śliwek bez pestek 1 kg ugotowanych ziemniaków/ 1 szklanka mąki
Zakamarki mojej kuchnimnie rodzice ją wielbić :) Wg moich rodziców profanacją jest dodawać do zupy rodzynki, oryginalnie powinien być susz owocowy (jabłka, śliwki i gruszki). Czerninę przygotowałam wraz z moimi rodzicami :)Składniki:cała kaczka z podrobamiwłoszczyzna jak na rosółziela angielskie, liście lauroweokoło 6-10 suszonych grzybkówokoło 6 - 10 suszonych śliwekokoło 6-10 suszonych ćwiartek jabłekokoło 6-10 połówek gruszek400
Bon Appetit Małgorzatygarnka. Warzywa zalewamy zimną wodą i na małym ogniu doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia. Do gotującego się wywaru dodajemy przepołowione ząbki czosnku, liście laurowe, ziarna pieprzu, suszone śliwki i płaską łyżeczkę soli. Gotujemy wywar na małym ogniu, pod przykryciem. Wywar ma się gotować bardzo powoli, żeby wyciągnąć z warzyw jak najwięcej smaku. Ja najczęściej gotuję go przez około(...)średnie pietruszki 1 mały seler lub ½ dużego 1 biała część niedużego pora 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 liście laurowe 1 średnie, winne jabłko 3-4 suszone polskie śliwki (lekko wędzone) 4-6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu 2,5 litra wody 5 łyżek octu balsamicznego– nigdy nie spirytusowego! sól
Karo in the Kitchenszkl.śmietany1/2 szkl.oleju3 jajka2 czubate łyżki masy kajmakowej Heliododatki:orzechy włoskie Helioorzechy laskowe Heliopolewa biała Heliopolewa mleczna Heliożurawina suszona Heliodaktyle suszone Heliośliwka suszona Helioskórka cytrynowa Heliorodzynki Wszystkie bakalie wymieszać razem, śliwki i daktyle pokroić.Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej, a następnie wymieszać razem.Dodać bakalie , wymieszać i przełożyć do keksówki.Piec
Moje domowe kucharzenieoraz owoców. Jest słodkie, sycące i ma zdecydowany smak, to wszystko dzięki gorzkiej czekoladzie, która ze słodką śliwką tworzy prawdziwy odlot! Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych Garść suszonych śliwek 50 gr gorzkiej czekolady Siemię lniane (łyżka stołowa) Garśc pestek dyni Masło (łyżka stołowa) Miód (3 łyżki stołowe) Przygotowanie: Miód rozpuszczam w rondelku z masłem i odstawiam do ostygnięcia
Pause Gotowanie!wymieszać skórkę pomarańczową, rodzynki, suszonego ananasa, daktyle lub inne suszone owoce) 3 łyżki słonecznika 3 łyżki sezamu 2-3 łyżki miodu 4 świeże śliwki można zastąpić suszonymi 1 łyżeczka aromatu waniliowego Przygotowanie:Mąkę, cukier, płatki owsiane, otręby umieszczamy w misce(...)dodajemy masło i zagniatamy palcami tak aby powstała kruszonka. Dodajemy wszystkie bakalie oraz miód. Wyrabiamy ciasto, tak aby składniki się połączyły. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Jeśli używamy śliwek suszonych dodajemy je razem z pozostałymi bakaliami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy blaszkę ciastem. Ciasto powinno mieć grubość około 3 cm. Na wierzch
Mania Gotowaniałyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z pomarańczy Masa śliwkowo-truflowa. 30 dag masła 125 ml mleka 30 dag czekoladek truflowych 10 dag śliwek suszonych 2 łyżki spirytusu Polewa. 1 tabliczka czekolady z orzechami 1 łyżka masła 50 ml kremówki Wykonanie. Śliwki pokroić i zalać spirytusem. Jajka ubić z cukrem, dosypać mąkę z proszkiem
Kulinarny karnet Christopheramiodu..Przepis z ulotki dołączonej do pesso. 1 opakowanie pesso pszennego 100 g miodu - miodowej lawendy 100 g rozdrobnionych orzechów włoskich Kresto 150 g rodzynek i śliwek suszonych Kresto 20 g masła Pesso zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut aż napęcznieje.Rodzynki i śliwki namoczyć w letniej wodzie.Do ciepłego i rozdrobnionego widelcem pesso dodać masło
Moje domowe kucharzenieSkładniki Wątróbka drobiowa 550g Pierś kurczaka 350g Cebula 1 duża Pietruszka 1 pietruszka Marchew 3 średnie marchewki Jajko 2 całe jajka + 1 żółtko Śliwki suszone 150g Sól Pieprz Liść laurowy 1 liść Ziele angielskie 2 ziarenka Vegeta 1 łyżeczka Wykonanie: Wątróbkę dokładnie oczyścić z błon i skrzepów. Pierś z kurczaka umyć i usunąć błonki. […] The post Pasztet drobiowy(...)śliwkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeBardzo wilgotne ciasto czekoladowe, któremu charakteru i wyrazu nadaje suszona, podwędzana śliwka- suska sechlońska. Ma ona mięsisty miąższ i pomarszczoną, lepką skórę w kolorze od ciemnigranatowego do czarnego. W smaku jest lekko słodka z dymnym posmakiem i aromatem wędzenia. Została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako produkt ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wytwarzana jest na obszarze 4 gmin województwa małopolskiego(...)Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina). Śliwka ta ma szerokie zastosowanie kulinarne. Poza słodkościami stosowana jest do potraw takich jak: bigosy, zupy, sosy, pieczenie, pierogi, kompoty. Składniki: 250 g suszonych śliwek (suska sechlońska) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 125 g masła w temperaturze pokojowej 145 g cukru 2 jajka, roztrzepane 185 g mąki+3/4 łyżeczki sody+1/2 łyżeczki proszku
Smakowity Blog Kulinarnyhumor.SKŁADNIKI2 litry wywaru warzywnego1/2 litra żuru ( u mnie domowy)wędzone śliwkikilka suszonych grzybów4 ząbki czosnku8 średnich ziemniaków1 duża cebula2 łyżki oliwy50 ml mleka sojowegoPRZYGOTOWANIEDo wywaru warzywnego dodaję śliwki, suszone grzyby i rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach. Całość doprowadzam do wrzenia i gotuję na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie dolewam dobrze wymieszany żur, mieszam i całośc gotuję
Magiczna kuchnia Dariisłodko-kwaśnym sosem, albo jako danie samodzielne lub dodatek do mięs. Płatki owsiane czy jęczmienne to idealne śniadanie. Można dodać mleko lub jogurt i koniecznie bakalie. Suszone śliwki, morele, pestki dyni czy ziarna słonecznika. Samo zdrowie na talerzu :) Zachęcam was do ich spożywania! P.S. Wiecie co? Nigdy nie jadłam pyszniejszych kasz i suszonych moreli! Z pewnością zostanę
Sajkofanka smakuwszystkich 3 części na widelcu jest po prostu nie do opisania. Składniki (na 8 szt) : 4 sztuki wątróbki indyczej 8 plasterków boczku wędzonego 1 średnia cukinia 4 szt. śliwki suszonej (kalifornijskie) 2 większe jabłka 1 owoc granatu 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamiczny 1 łyżeczka przecieru z chilli lub kilka kropel tabasco 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)cytryny Przygotowanie : Wątróbkę oczyszczam i dzielę na połowę. Na plasterku boczku kładę plasterek cukinii, wątróbkę i połówkę śliwki. Całość zawijam tworząc roladkę spiętą wykałaczką. Grilluję na wysokiej temperaturze unikając jakichkolwiek płomieni. W tym samym czasie z boku na grillu grilluję 1 cm plastry jabłka natarte sokiem z cytryny. W między czasie otwieram owoc granatu wydobywając pestki które podsmażam w rondlu
Mechanik grillujefig20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 80 g migdałów80 g orzechów włoskichKutia z Bakaliami - Sposób przygotowania: Migdały zalewamy wrzątkiem (ok. szklanki). W osobnym naczyniu umieszczamy suszone morele, śliwki, figi oraz rodzynki - zalewamy ok. 550 ml wrzątku i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie owoce odsączamy (wodę w której moczyły się owoce zostawiamy) i drobno
Słodka Stronałyżeczki soli Nadzienie: - garść prażonych pestek dyni - garść prażonych ziaren słonecznika - pół szklanki prażonego sezamu - 5 suszonych moreli - pół szklanki rodzynek - 8 suszonych śliwek - kilka kwiatków lawendy - szklanka miodu - szczypta cynamonu Ciasto zagniatamy z podanych składników i chowamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie na patelni prażymy ziarna sezamu, słonecznika i pestek dyni
Sajkofanka smaku