z suszonymi śliwkami - 1000 przepisów (strona:10/67)

Owsianka czekoladowo-śliwkowa 170

tylko podgrzanie. Składniki: 3 łyżki płatków owsianych (górskich) łyżka siemienia lnianego 5 suszonych śliwek pokrojonych na kawałeczki łyżeczka kakao łyżeczka miodu filiżanka mleka łyżeczka ziaren słonecznika szczypta cynamonu 1 duża świeża śliwka pokrojona na plasterki Przygotowanie: Wieczorem wsypałam płatki, siemię, kakao oraz suszone śliwki do garnka i zalałam wszystko mlekiem. Zostawiłam na całą noc w temperaturze pokojowej

Kulinarny Pamiętnik
Śliwki po londyńsku, marynowane w Earl Grey 181

London's plum, marinated in Earl Grey Składniki. 30 dag śliwek suszonych 300 ml wody 7 łyżeczek herbaty Earl(...)Grey czarnej 25 dag cukru 250 ml octu czerwonego Ponti 0,5 cytryny 7 goździków 3 ziarna ziela angielskiego 3 cm kory cynamonowej szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu Wykonanie. Śliwki suszone, nie wędzone, przelać ciepłą wodą i przełożyć do miski. Zaparzyć mocną herbatę, przecedzić i zalać nią śliwki. Zakryć i odstawić przynajmniej na 12h, a najlepiej na noc. Przełożyć

Kulinarny karnet Christophera
Jarzynka duszona z mięsem 173

była dokładka :)Składniki:-25 dkg ugotowanej fasoli-5 średnich czerwonych buraczków-5 średnich ziemniaków-1/4 średniej główki białej kapusty-4 marchewki-1/2 kg mięsa (szynki)-10 suszonych śliwek-3 ząbki czosnku-sól, pieprz, koperek-1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu   Mięso kroimy w dużą kostkę.   Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy solą(...)pieprzem i odstawiamyna czas przygotowania warzyw.   Obieramy i tarkujemy na grubych oczkach buraczki i marchewkę.   Kapustę szatkujemy a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Śliwki suszone kroimy w kosteczkę.   W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięsoi pokrojony koperek.   Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem (musi mieć zdecydowany

Maminek kulinarny
Mazurek migdałowo-kajmakowy z bezą 186

Dodatkowo: ·       mała puszka masy kajmakowej ·       2 łyżki mleka ·       70 g śliwek suszonych ·       kieliszek wódki(...)powidła śliwkowe ·       lukier kolorowy lub polewa czekoladowa ·       płatki migdałów   Przygotowanie: Śliwki suszone kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski i zalewamy wódką. Przesiać mąkę. Połączyć ją z cukrami i mączką migdałową. Przełożyć mąkę na blat. Dodać żółtka i pokrojone w kostkę masło. Nożem połączyć składniki

Mania Gotowania
Nutellinka 162

czekoladowo :)  Nutellinkę możecie również przygotować w wersji bezalkoholowej, wystarczy śliwki zamoczyć w wodzie na 2 – 3 minuty, a reszta już jak w przepisie :) Składniki: 400 – 500g suszonych śliwek 250ml alkoholu (rumu, spirytusu lub wódki) 500ml śmietany kremówki (30%) 2 śmietan fixy 2 łyżeczki cukru waniliowego Krem: 1 średni słoik nutelli 200g miękkiego masła Biszkopt kakaowy:   6 jajek(...)szklanki cukru   1 ½ szklanki mąki   1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia   1 czubata łyżka kakao Suszone śliwki przelewamy wrzątkiem, odcedzamy, a następnie wkładamy do słoika, lekko uciskamy, po czym zalewamy alkoholem, zakręcamy słój i pozostawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej tak przygotować śliwki dzień wcześniej. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę

Smakowy Raj
Brazylijski krem z sosem z śliwek suszonych 157

czekoladę w proszku. Mieszamy 2 minuty, aż czekolada się rozpuści. Wykładamy z lodówki miseczkę i na białą część kremu teraz nakładamy część czekoladową.Składniki na sos z suszonych śliwek: - 3 łyżki cukru- 100 ml wody- 8 śliwek suszonychPrzygotowanie  sosu:Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy 3 łyżki cukru. Wrzucamy śliwki i gotujemy na niskim ogniu przez

Smaki Brazylii
BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY 191

Święta pewnie u większości z nas gości również bigos.Dziś mam dla Was przepis na taki tradycyjny, z kiszonej kapusty, ze śliwkami , suszonymi grzybami i mięsem.Niesamowicie sycący, który jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta.Najlepszy oczywiście taki, który postoi kilkanaście godzin – smaki się przegryzą i nabiorą pełni aromatu.Polecam!SKŁADNIKI:* kapusta kiszona – 700 g* cebula(...)łopatka wieprzowa – 200 g* boczek – ok. 50 g* czerwone wino – 50 ml* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki* suszone grzyby – 2 szt* suszone śliwki – 2 szt* liść laurowy – 2 szt* ziele angielskie – 4 szt* kminek – 1 szczypta* majeranek – 1 szczyptasól – do smaku* pieprz – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Suszone

Ostra na Słodko
Bakaliowiec 211

Kolejny przepis z akcji testowania z portalem Świadome Odżywianie.Dziś przetestowałam słonecznik, skórkę z cytronu, mieszankę skórek, migdały słupki, wiśnie kandyzowane, śliwki suszone, morele suszonePyszne ciasto pełne bakalii BakaliowiecSKŁADNIKI:jajka - 3 sztmąka -4 łyżkicukier - 100 gmieszanka skórek - 100 gskórka z cytronu - 100gżurawina suszona - 100 gmigdały słupki - 100 g    KRESTOorzechy włoskie - 100 gwiśnie kandyzowane - 100 gsłonecznik łuskany(...)KRESTOśliwki suszone - 200 g    KRESTOmorele suszone - 100 g  KRESTOprzyprawa do piernika -1 opakaromat do ciasta- dowolnycukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE:Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i cukrem. Jajka wybić do miski , rozmieszać widelcem. Do miski wsypać wszystkie bakalie, śliwki, morele i orzechy można pokroić na mniejsze kawałki. Do bakalii dodać wymieszane produkty sypkie, dokładnie wymieszać

Kuchnia Danusi
Nadziewane roladki wieprzowe 377

popołudniowego grilla i jak zwykle poniosła mnie wyobraźnia. Składniki (na ok 15 kawałków) : 1,5 kg karkówki wieprzowej 15-20 plastrów boczku wędzonego pażonego 1 średnia cukinia śliwki Kalifornijskie suszone marynata => TUTAJ PRZEPIS Przygotowanie : Kupując karkówkę najlepiej wybierać taką "mało przerastaną". Karkówkę kroję w takie słuszne kawałki w kształcie prostokąta(...)gram) i marynuję w marynacie miodowo-musztrdowej przez 3-4 godziny w lodówce. Po tym czasie z cukinii odcinam końce i obieraczką do warzyw ścinam ją na plastry. Śliwki suszone przygotowuję krojąc na połówki. Na plasterku boczku układam plaster cukinii, na to kładę kawałek karkówki którą nacinam a w to nacięcie wkładam śliwkę. Całość zawijam w roladkę. Roladki nabijam

Mechanik grilluje
Lidl. Kolekcja win francuskich na święta. Wszystkie smaki świątecznej radości. 148

trzech dych. W tej kategorii cenowej znajdziemy w ofercie Lidla kilka ciekawych propozycji. Château La Rose Perriere Lussac Saint-Emilion (49,99 zł) Dominują tu aromaty dojrzałych wiśni, suszonych śliwek oraz aromaty ziemi i dymu. Przyjemna kwasowość. Dekantować przed podaniem. Będzie doskonałe do dań z wieprzowiny lub jagnięciny. Château de Carillon Fronsac 2009 (39,99 zł) typowe, bardzo smaczne(...)towarzystwie dań z wieprzowiny, wołowiny oraz z serami. Château Andron Blanquet Saint-Estephe 2008 (59,99 zł) Kolejne typowe Bordeaux. Dominują aromaty czarnej porzeczki, dojrzałej wiśni, ciemnej czekolady, suszonych śliwek. „ Poważne wino” podawać do dań z wołowiny a nawet z dziczyzny. Vieux Château Bourgneuf Pomerol 2007 (99 zł). Drogie ale po prostu pyszne. Michał Jancik poleca to wino

królestwo garów
Sałatka z pora i kukurydzy 191

Lubię łączyć pora z różnymi warzywa i owocami. Intensywny smak pora przełamany słodką kukurydzą i suszoną śliwką to idealny dodatek do pieczonego mięsa.  Składniki: 1 por 1 puszka kukurydzy śliwki suszone majonez sól Por pokroić w półtalarki i posolić. Dodać osączoną kukurydzę i majonez. Śliwki drobno pokroić, część dodać do sałatki, a pozostałymi ozdobić. Smacznego

Salonik smaków
Wegetariański pobudzający lunch z suszonymi owocami 205

pierwszy dzień mojej ulubionej pory roku zapraszam Was na równie pobudzający do działania lunch! Niebo w gębie :) W składzie: - plasterek wędliny sojowej z suszonymi śliwkami/ firma Polsoja - plasterek vege plastrów o smaku Cheddara/ firma Polsoja - trochę masełka - kromka razowego chleba - żurawina - miska suszonych owoców: śliwki + morele - świeżo rwana rzeżucha - herbatka pokrzywowa z trawą cytrynową

upichcona
Poniedziałkowy "fit" - pieczone jabłka z nadzieniem twarogowym 196

duże jabłka  100 g twarogu  6 suszonych śliwek  cynamon  kawałek imbiru (ok 1 cm)  1 łyżka jogurtu naturalnego  goździki Jabłka myjemy i ścinamy wierzch z ogonkiem na grubość ok 1-2 cm. Usuwamy gniazda nasienne, uważając aby nie przedziurawić dna jabłka. Śliwki suszone kroimy na małe kawałki. Twaróg mieszamy z jogurtem, cynamonem(...)kawałkiem startego imbiru. Dodajemy śliwki. Przygotowaną masą twarogową napełniamy jabłka, a resztę twarogu kładziemy na wierzch.  Przykrywamy pokrywkami z jabłek, z powbijanymi goździkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki