szalotki, 500 g suszonych śliwek kalifornijskich, olej słonecznikowy, 2 liście laurowe, laska cynamonu, 2 ząbki czosnku, 4 ziarenka świeżego pieprzu, korzeń imbiru (ok 3 cm), 300 g ciemnego cukru, skórka otarta z 1 pomarańczy, 200 ml octu balsamicznego kremowego, 1 łyżeczka kminu mielonego, pół pęczka świeżej kolendry, sól Śliwki kalifornijskie pokroić w cienie paski. Zalać wodą, tak aby były(...)dniu Święta Dziękczynienia i w związku z tym, na stole królował indyk, do którego chutney świetnie pasował :) Zapraszała śliwka kalifornijska - California Prune Board . Całość prowadził Paweł Loroch. „ Śliwki kalifornijskie to śliwki odmiany Petite d’Agen. W przeciwieństwie do producentów suszonych śliwek z innych rejonów świata, kalifornijscy sadownicy pozwalają owocom dojrzewać na drzewach tak długo, aż ich twardość
królestwo garówplasterków pomarańczy i soku z cytryny.Przyprawiony cynamonem i goździkami.Tradcycyjny i niezastąpiony na Wigilijnej Kolacji.Polecam!Składniki:150 g suszonych jabłek;100 g suszonych moreli;150 g suszonych śliwek;50 g suszonej żurawiny;50 g rodzynek;1 łyżeczka cynamonu;7 goździków;1 pomarańcza;Sok wyciśnięty z połowy cytryny;Łyżka białego cukru;1,5 litra przegotowanej, zimnej wody.Spos(...)wychodzi około 1 litr kompotu (przecedzonego) plus owoce.Owoce suszone do kompotu można dowolnie dobierać zachowując proporcje wagowe tj. w kompocie powinno się znaleźć 100 do 150 g suszonych śliwek, przynajmniej 100 g suszonych jabłek i 50 g rodzynek. Pozostałe owoce można dowolnie zmieniać. Można użyć suszonych bananów, gruszek czy fig. Można także użyć dostępnej
Gospodyni MiejskaSzybka przekąska dla miłośników połączenia owoców z mięsem. Suszone śliwki zawinięte w szynkę parmeńską i zapieczone przez około 10min. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Znana przekąska imprezowa. Potrzebujemy: 200g suszonych śliwek 2 opakowania szynki parmeńskiej Każdy plaster szynki parmeńskiej przekrawamy w zdłuż na pół i zawijamy w niego 1 suszoną śliwkę. Tak popakowane
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Kolejny pomysł na wykorzystanie oscypka, pyszne kieszonki z piersi kurczaka nadziewane wędzonym boczkiem i oscypkiem właśnie. Do tego aromatyczny sos z gruszek i suszonych śliwek z dodatkiem kolendry i goździków. Prawdziwe jesienne danie. Polecam! Składniki: - warkocz oscypkowy -pierś z kurczaka 2szt - boczek wędzony - 3 dojrzałe gruszki - 12 suszonych śliwek - kolendra - goździki - masło i oliwa(...)sól i pieprz Pierś oprószamy przyprawą do kurczaka, robimy kieszonkę, do której wkładamy boczek i oscypka. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy kieszonki, gruszki pokrojone w ćwiartki, suszone śliwki, posypujemy kolendrą, dodajemy goździki, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku około 40 minut w temp. 200 stopni C. Smacznego! Kochani jeśli podoba się Wam mój blog, zachęcam
SMYKWKUCHNIspróbujcie koniecznie :) Składniki na duży półmisek: 400 g śledzi marynowanych (ja użyłam "Wiejskich" pewnej znanej firmy ;) ) 1 słoik powideł śliwkowych, najlepiej własnej produkcji 1 duża cebula Duża garść suszonych śliwek 2 łyżki koncentratu pomidorowego płaska łyżeczka cynamonu sól, pieprz, chili Cebulę obieramy(...)kroimy w jak najcieńsze półplasterki. Filety śledziowe i suszone śliwki kroimy na drobniejsze kawałki. Przygotowujemy "marynatę": Cebulę podsmażamy na rozgrzanej patelni uważając, aby się nie przypaliła. Gdy jest już zeszklona dodajemy powidła, koncentrat pomidorowy i pokrojone śliwki. Możemy dodać troche gorącej wody, aby cebula i śliwki fajnie zmiękły. Wszystko razem smażymy przez kilka minut na dużym ogniu często mieszając
Zawsze głodna!potraw. Tym razem Mama zajęła się większością dań i upieczeniem dwóch babek. Za to dziś przedstawiam Wam przepis na pieczoną białą kiełbasę w piwie z dodatkiem cebuli i suszonych śliwek. Przygotowuje się ją szybko, wstawia do piekarnika, a w tym czasie można posiedzieć z rodzinką przy stole. Składniki: 500 g białej kiełbasy 500 ml jasnego piwa 2 cebule(...)opakowanie suszonych śliwek 2 ząbki czosnku majeranek tymianek sól, pieprz Wykonanie: Każdą kiełbaskę podzielić na pół. Posypać majerankiem, tymiankiem, solą, pieprzem i wymieszać z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim kiełbasę, posypać suszonymi śliwkami. Zalać piwem i na koniec poukładać cebulę pokrojoną w plastry. Przykryć i piec w temp. 180 st.C przez
Pasja SmakuCiasteczka owsiane z rodzynkami i suszonymi śliwkami to idealna porcja energii. Są dietetyczne, przygotowane bez dodatku tłuszczu i z niską zawartością cukru. Ponad to poprawiają metabolizm, gdyż zawierają dużo cennego błonnika. Czas przygotowania: 30 min. Składniki na 8 ciastek Koszt przygotowania: 6,00 zł SKŁADNIKI: 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka płatków owsianych 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 3 łyżeczki cukru trzcinowego (brązowego) 1 łyżka rodzynek 12 suszonych śliwek 1/2 szklanki gorącej wody PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy i dodajemy rodzynki i pokrojone w kostkę suszone śliwki. Dolewamy gorącej wody i mieszamy. Składniki powinny się zbrylać. Z masy formujemy niewielkie kulki, które spłaszczamy na kształt ciasteczka
kulinarnyJaDzisiaj zapraszam na pyszne aromatyczne kacze uda duszone w winie i pomarańczach. Z dodatkiem suszonych śliwek, pachnące kardamonem, podane z kluseczkami śląskimi i pikantną marchewkową surówką stanowią znakomity pomysł na niedzielny obiad. Do przygotowania dania użyłem: 4 kaczych udek, 2 pomarańczy, 1 limonki, 150 gram suszonych śliwek, 0,5 litra czerwonego półwytrawnego wina, 3 marchewek, 1 jabłka(...)podsmażyłem je również od strony mięsa, po czym zdjąłem uda z patelni. Do dużego garnka wlałem 0,5 litra czerwonego półwytrawnego wina i dodałem do niego 150 gram suszonych śliwek oraz trzy goździki w całości oraz cztery lekko pokruszone liście laurowe. Pomarańcze wyparzyłem, pokroiłem na ćwiartki i również dodałem je do garnka wraz z podsmażonymi wcześniej kaczymi udami
Wyprawy kulinarnesmacznych produktów firmy Kresto. Dziś zostały przygotowane roladki drobiowe z suszonymi śliwkami w panierce z siemienia lnianego, złotego. Zapraszam również na stronę Świadome Odżywianie Roladki drobiowe ze śliwkami Składniki: ( 4 porcje ) filet z kurczaka - 1 szt podwójna jajko - 1 szt śliwki suszone - 8 szt sól i pieprz siemię lniane złote do panierki tłuszcz(...)smażenia Przygotowanie : Filety umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowę Oprószyć mięso solą i pieprzem. Na każdym filecie ułożyć po 2 śliwki suszone, zwinąć mięso w roladki. Jajko roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. Zanurzać roladki w jajku, panierować w siemieniu lnianym. Smażyć roladki w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusiwychodzą idealne rogaliki? Moje zawsze są jakieś nierówne, jeden większy drugi mniejszy ale taki ich urok. Rogaliki z kandyzowanym aloesem, gruszką i suszonymi śliwkami SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 125 ml mleka 50 ml oleju szczypta soli 1 jajko 1 żółtko 100 g kandyzowanego aloesu SKWORCU 1 gruszka(...)suszonych śliwek 1/2 cytryny 3/4 szklanki cukru pudru kilka orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajko, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na dwie części i każdą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimąki pełnoziarnistej oraz miód- mieszamy i pozostawiamy na godzine w ciepłym miejscu do wyrośnięcia Po godzinie dosypujemy mąkę pszenną, płaska łyżkę soli, 2 łyżki ziaren dyni oraz pokrojone drobno śliwki suszone i wyrobiamy tak długo, az ciasto będzie odchodzić od ręki Ja swoje ciasto przełozyłam do automatu do pieczenia chleba i w nim rosło przez noc Nastepnego dnia piekłam(...)temp. 190 stopni C przez około 2 godz. - sprawdzać patyczkiem Ten chleb po upieczeniu był wilgotny i kwaskowy od maślanki, dlatego myślę, że dobrze komponował się z dodaną śliwką suszoną, smarowałam powidłami z czarnej porzeczki
Proste Potrawykapusty około 1 kg karkówki 2 czybate łyżki skwarek z boczku wędzonego 1 cebula 1 liść laurowy 2 kostki warzywne knorr 1 pęczek koperku ale niekoniecznie majeranek suszone śliwki suszone grzyby sól, pieprz, ostra papryka, odrobina cukru, woda, koncentrat pomidorowy WYKONANIE: kapustę pokroić posypać solą, pieprzem dodać odrobinę cukru, możyć około 2 godz. karkówkę usmażyć z przyprawami, cebulą(...)majerankiem do miękkości, połączyć kapustę z mięsem, skwarkami i koncentratem dodać drobno pokrojony koperek pokrojone w paski śliwki suszone oraz ugotowane(1/2h) grzyby z dodatkiem odrobiny wywaru gotować około 40 min. i gotowe-sprawdź smak w razie co dodaj potrzebne przyprawy SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się
Kuchnia Beatyprzyznać, że pasztet w wersji roślinnej ma zdecydowanie inny wymiar niż ten mięsny i jak dla mnie smakuje zdecydowanie lepiej. A to dzięki dodatkowi odpowiednich przypraw i grzybów. Suszona śliwka jest tu niczym „wisienka na torcie”, przełamując wytrawny smak pasztetu odrobiną słodyczy. To zabawne, ale zawsze piekę dwie formy roślinnego pasztetu: jeden dla nas, drugi dla naszego psa, który(...)mięsa. Składniki: ½ szkl. czerwonej fasoli ½ szkl. ciecierzycy 1 duża cebula 2 małe marchewki ½ średniego selera 4 ząbki czosnku 350 g pieczarek 4 suszone podgrzybki Kilka suszonych śliwek ½ -1 szkl. płatków owsianych 1 łyżka oliwy przyprawy- po ½ łyżeczki: majeranku, kolendry, cząbru, kminku, tymianku 2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pierz do smaku Fasolę i ciecierzycę namocz na kilka godzin
Roślinna - blog wegański