z suszonymi śliwkami - 1000 przepisów (strona:13/67)

Bezglutenowy murzynek z karobem i śliwką 191

wyciągnięcie ręki mamy tyle zdrowotnych mąk nie wypada zadowalać się mocno zmieloną pszenną tylko puścić wodzę fantazji. Tak o to powstał gryczano-wiesiołkowy murzynek bez cienia glutenu napakowany suszoną śliwką i gotowy by dać nam dobrodziejstwa gryki i wiesiołka. Gryka uraczy nas dużą zawartością aminokwasów które musimy dostarczać sami do organizmu i konkretną dawką witamin z grupy(...)EKO1/2 szklanki mąki wiesiołkowej EKO1/2 szklanki cukru bądź ksylitolu3 łyżki śmietany z górką 36% tł3 jajka EKO1/2 szklanki mleka EKO3,5 łyżli karobu 6 dużych suszonych śliwek kalifornijskich1 płaska łyżka sody oczyszczonejPrzygotowanie:1/ Bierzemy wysoką miskę i wsypujemy do niej mąki, sodę, karob i cukier, Śliwki kroimy drobno w kostkę.2/ Mleko i śmietanę

Kuchnia PROzdrowotna
Pasztet z kaczki i wątróbki drobiowej ze śliwką 220

gram (mięso to jest najbardziej soczyste) 250 gram wątróbki drobiowej szklanka mleka 2 cebule 50 gram masła 1/2 gruszki 2 jaja sól pieprz 10-11 suszonych śliwek Wątróbkę myjemy i moczymy w mleku przez minimum 2 godziny. W tym czasie również gotujemy mięso kaczki do miękkości. Następnie cebulę i gruszkę kroimy w kostkę, na patelni rozpuszczamy(...)powoli, stopniowo dodajemy do musu. Taką puszystą masę przekładamy do keksówki  ( o długości 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw 2/3 przygotowanej masy, następnie w rządku układamy suszone śliwki, które przykrywamy resztą masy. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 minut. Po tym czasie pozwalamy by pasztet spokojnie ostygł

Mango Papaja
Twarożek z orzechami, śliwką, żurawiną i słonecznkiem 151

lekką kolację :) Idealne połączenie białego sera i jogurtu z suszoną śliwką, żurawiną oraz orzechami włoskimi. Jako że mam słabość do słonecznika, nie mogłam się powstrzymać przed dodaniem go również tutaj. Zdrowego nigdy za wiele! Składniki : 4 łyżki twarożku 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka orzechów włoskich 3 śliwki suszone kilka żurawin suszonych 1 łyżeczka nasion słonecznika Twarożek mieszamy

Chocolate Muffin Blog
Bigos po mysliwsku 163

Poza sztandarowymi składnikami jakimi są mięso i kapusta inne składniki, oraz ich proporcje nie są już tak oczywiste. Tym razem przygotowałam bigos myśliwski, z mieszanką wieprzowiny  dziczyzny, suszonymi śliwkami, grzybami i czerwonym winem. Był pyszny. Spróbujecie? Bigos myśliwski (porcja dla 10-12 osób) 2kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1,5kg różnych gatunków mięs (u mnie szynka(...)patelni (począwszy od boczku- wytopiony z niego tłuszcz służył do obsmażania innych rodzajów mięsa). Na łyżce oleju podsmażyłam posiekaną cebulę oraz pokrojoną w plastry kiełbasę. Mięso, grzyby, suszone śliwki i cebulę dodałam do kapusty. Zalałam wywarem z grzybów. Dodałam 4 łyżki przecieru pomidorowego i często mieszając dusiłam przez 1,5 godziny. Następnie wlałam połowę wina i dusiłam jeszcze przez

Zapiski Młodej Żony
Tajine z wołowiny z patelni 145

spróbujcie :) Nie bez powodu firma Ballarini jest Globalnym Partnerem Produktowym programu Master Chef Składniki ok 1 kg wołowiny (może być pręga) 4 - 5 moreli suszonych 5 - 6 suszonych śliwek 2 średniej wielkości cebule 2 średnie marchewki  3 ziemniaki  ewentualnie jedna świeża papryka Przyprawy: Najlepiej byłoby dodać gotową mieszankę Ras el hanout, ale jeśli nią nie dysponujemy(...)hanout Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz) obsmażyć na suchej patelni do zrumienienia (opcjonalnie można to zrobić na niewielkiej ilości oleju). Na patelnię włożyć posiekaną cebulę, suszone śliwki, morele, przyprawy i wymieszać. Dodać podsmażone mięso i zalać taką ilością wody, aby sięgała do połowy wysokości mięsa. Ustawić płomień na minimalny, przykryć garnek ustawiając zawór pokrywki w pozycji

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Owsianka z jabłkami, żurawiną, suszonymi śliwkami i cynamonem 205

osoby Koszt przygotowania: 3,50 zł SKŁADNIKI: 1 miarka płatków owsianych 2 miarki wody 1/2 miarki mleka 2 łyżeczki miodu 1 łyżka suszonej żurawiny 3 suszone śliwki 1/2 świeżego jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu PRZYGOTOWANIE: Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Gotujemy na średnik ogniu, aż płatki zmiękną i zgęstnieją. Dolewamy mleka, mieszamy i zestawiamy z ognia(...)Dodajemy miód i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Doprawiamy cynamonem. Następnie owsiankę przekładamy do miseczki. Posypujemy pokrojonymi suszonymi śliwkami, jabłkami i żurawiną. Smacznego

kulinarnyJa
Salami na słodko 128

mają nic wspólnego z tą wędliną. Jedynie wygląd przypomina - właśnie salami.       Składniki:      - 250g herbatników- 150g miękkiego masła- 1 duże jajo- 70g cukru pudru- ok. 200g bakalii (migdały, orzechy, śliwki suszone itp., co kto lubi)- kilka pianek marshmallow- 3 czubate łyżki kakao (ok. 50g)- 100g czekolady (min. 70%)- dodatkowo cukier puder(...)posypania  Czekoladę rozpuścić (najwygodniej w mikrofali). Migdały, orzechy rozdrobnić na tyle, aby były widoczne większe kawałki. Połowę herbatników zmiksować w blenderze. Drugą część herbatników pokruszyć na kawałki. Śliwki suszone i pianki pokroić na cząstki. Zmiksowane i krojone składniki wsypywać do miski.  Jajko wyparzyć, zanurzając na 30 sek. we wrzątku (proszę się nie przejmować, że białko się trochę

mojewypiekiinietylko
Chrupiąca tarta Jabłkowo- marcepanowa 127

składniki: 3 plastry ciasta Filo 1 kubek mleka 4 łyżki masła 8 dużych jabłek cukier puder 1 op masy marcepanowej 1 kubek suszonych śliwek bez pestek 1 jajko 2 łyżki cukru muscovado cynamon goździki cukier waniliowy Przygotowanie: ciasto Filo układamy na mokrym, czystym ręczniku piekarnik nagrzewamy do 175*C każdy plaster smarujemy mlekiem, tniemy ciasto na nieduże trójkąciki jabłka(...)myjemy, obieramy, kroimy w kosteczki. Wrzucamy do miski, doprawiamy cynamonem, goździkami, cukrem waniliowym Dorzucamy suszone śliwki masę marcepanową mieszamy z jajkiem, cukrem muscovado, a następnie z jabłkami formę żaroodporną smarujemy masłem, wsypujemy jabłka i przykrywamy trójkącikami z ciasta filo, gdzieniegdzie łyżeczką nakładamy kawałeczki masła Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 25 minut na złoty kolor Serwujemy na gorąco

Luźna Kuchnia
JEDZENIE NA CZCZO MI SZKODZI – kradzione ciastko czekoladowe 126

Przepis ukradziony Rafałowi, z którym mam przyjemność gotować. Osoba Rafała zasługuje na osobny rozdział, ale o tym później. Robiliśmy ciastko czekoladowe z kremem waniliowym, konfiturą z wiśni i suszonymi śliwkami z miętą. Pycha!! Chcecie spróbować? Oto przepis: 150 g gorzkiej czekolady 250 g brązowego cukru 2 duże jajka 350 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli(...)kefiru 125 ml wody 125 g masła 0,5 l śmietany 30% ziarenka z jednej laski wanilii kilka suszonych śliwek i listki mięty Miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę oraz proszek do pieczenia. Dalej miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy kefir, wodę i rozpuszczone masło. Miksujemy. Dodajemy partiami mąkę, nie przerywając miksowania. Łyżką wykładamy

ladykitchen
V Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P 117

Sauvignon (po 25%), leżakowało przez 12 miesięcy w dębowych beczkach, następnie rok w butelce. W efekcie powstało wino o głęboko rubinowej barwie i aromatycznym bukiecie pełnym dojrzałych owoców, suszonych śliwek, pieprzu i korzennych przypraw. Wino o mocnej, bogatej strukturze, jedwabistych taninach i eleganckim finiszu. Dobrze komponuje się z mięsnymi sosami, grillowanym mięsem i włoskimi wędlinami. De Stefani Kreda Refosco(...)zdecydowanie najsmaczniejsze wino od tego producenta (choć wszystkie są zdecydowanie godne polecenia). Wino o głębokiej, rubinowej barwie, intensywnym aromacie dojrzałych owoców, suszonych śliwek i fiołków. Eleganckie, dobrze zbudowane z aksamitnymi taninami i bogatym finiszem. Leżakuje w dębowych beczkach przez 24 miesiące. Jest idealne do pieczonych mięs, w szczególności jagnięciny.  Kolejny kraj - Portugalia i kolejne dobre wina z Barbeito

królestwo garów
Chrupiąca pomarańczowa zupa! 130

stole ląduje bardzo kremowy i śmietankowy serek naturalny. serek jest idealną bazą wyjściową do tworzenia zup. Dzisiaj serwuję gęstą, kremową pomarańczową zupę, z dużą ilością prowansalskich grzanek, suszonych śliwek i świeżej natki pietruszki. Najlepsza rozgrzewająca zupa na jesienny obiad! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 szt serka Arla Apetina naturalny - 3 szklanki puree z upieczonej dyni piżmowej - 2 ząbki czosnku - świeży imbir(...)kardamon - chili - 3 łyżki śmietanki kokosowej - 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej - sól morska - 2 litry wody - 4 łyżki oliwy z oliwek na wierzch: - garść suszonych śliwek - bagietka pełnoziarnista prowansalska - świeża natka pietruszki - pestki z dyni A oto jak to zrobić: - polaną miodem dynię pieczemy w piekarniku przez 40 minut, miąższ oddzielamy i miksujemy na gładką masę - w garnku

SMYKWKUCHNI
Suszone śliwki - są cenniejsze od świeżych owoców ! 126

Suszone śliwki - są cenniejsze od świeżych owoców ! Są cenniejsze od świeżych owoców, zawierają siedmiokrotnie więcej błonnika i pięciokrotnie więcej witamin. Mają też niestety dużo więcej cukru, więc są dużo bardziej kaloryczne ( 288 kcal w 100 gramach ). Ze względu na dużą zawartość żelaza i fosforu są zalecane wegetarianom. Są także doskonałym źródłem potasu, regulującego ciśnienie i zapobiegającego obrzękom. Jedzenie(...)suszonych śliwek dziennie reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom. najlepiej jest moczyć je przez noc w przegotowanej wodzie i rano zjadać wraz z płynem.                 Pamiętaj : owoce = zdrowie

Przepisy i porady kulinarne
Soczysta polędwiczka wieprzowa w śliwkowym sosie 167

drodzy, dzisiaj polecam na obiad soczystą polędwiczkę, która dosłownie rozpływa się w ustach, polaną sosem z suszonych śliwek.Sos jest kremowy i słodki i naprawdę dobrze oraz smacznie komponuje się z polędwiczką.Ja podałam do tego sałatę z dodatkami, które akurat miałam pod ręką.Do tej polędwiczki świetnym dodatkiem będzie kasza gryczana.Na ten prosty, łatwy i zarazem perfekcyjny obiad(...)potrzebujecie tylko 25 minut- więc do dzieła!Smak tego dania na pewno Was urzeknie :)Polędwiczka: * polędwiczka wieprzowa- 1 szt.* masło klarowane- 50 g* sól pieprz, tymianekSos śliwkowy:* suszone śliwki- 15 szt.* śmietanka 30%- 250 ml* cebula- 1 duża szt.* sól, pieprzSałatka:* sałata- 5 liści* pomidorki koktajlowe- 6 szt.* mango- połowa* rzodkiewka- 6 szt.* sezam- 2 łyżki* olej

Kraina Miodem Płynąca
Pleurotus do syta czyli leśny gulasz w sosie boczniakowym, z suszoną śliwką i pieczarkami 158

szaleje gdy dostarczę mu rozkoszy podsmażanych grzybów, suszonych owoców, gotującego się ryżu jaśminowego z dodatkiem krojonego koperku :) Składniki (na 4 porcje) - opakowanie boczniaków - opakowanie pieczarek - 8 sztuk suszonych śliwek -  jedna podwójna pierś z kurczaka - 1/4 szklanki słodkiej śmietany 30% - koperek - 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej rozpuszczonej w szklance wody) - olej rzepakowy do podsmażenia(...)paski boczniaki i pieczarki, podsmażamy ok 3 minut, dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, podsmażamy kolejne 3 minuty. Całość zalewamy szklanką bulionu drobiowego, dodajemy przekrojone w pół suszone śliwki, podgotowujemy na małym ogniu ok 10 minut. Dolewamy śmietanę (w zależności od gustu nie musi być akurat 1/4 szklanki, można mniej), jeszcze chwilę zostawiamy na ogniu. Podajemy z ryżem

upichcona
Pasztet z kaczki z suszoną śliwką 132

mielenia mięsa. Do masy dodać jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Dodać wyciśnięty czosnek. Napełnić połówkę foremki , ułożyć suszoną śliwkę. nakryć pozostałym farszem. Piec ok. 1,5 godz. w temperaturze 180 C.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy