z suszonymi śliwkami - 1000 przepisów (strona:9/67)

Łącki przekładaniec 740

pszennej; 300 g masła; Wykonanie: Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając, dodawać po trochę przestudzonego budyniu. Dodatkowo: 500 g suszonych śliwek bez pestek; Suszone śliwki namoczyć w ciepłym alkoholu i odstawić na całą noc. Miękkie śliwki po odmoczeniu pokroić w paski. Przełożenie ciasta: Biszkopt kakaowy-cienka warstwa kremu-ciasto

In my kitchen
Blok czekoladowy z żurawiną, śliwkami i herbatnikami 402

szklanki cukru 1/2 szklanki wody cukier wanilinowy (1 opakowanie) 5 czubatych łyżek kakao 3 szklanki mleka w proszku (400 g) 100 g herbatników (1 opakowanie) 100 g suszonych śliwek 100 g suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Masło rozpuścić w rondlu, dodać cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz kakao i gotować chwilę na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać wodę(...)doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Do ostudzonej masy porcjami, cały czas mieszając, dodawać mleko w proszku. Następnie wsypać pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki, żurawinę i pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia (np. keksówki). Lekko ugnieść, by masa szczelnie wypełniła formę i wstawić na kilka godzin

W SMAK
Bigos II 188

również przesmażamy, wkładamy do garnka.Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy ją na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka z mięsem. Po kolei dodajemy suszone grzyby, suszone śliwki i jabłka, przyprawy, koncentrat i wszystko zalewamy winem.Garnek stawiamy na małym gazie, przykrywamy i dusimy przez około godzinę, raz na jakiś czas mieszając. Kapusta puści sok, więc ja nie podlewam

Kulinarne przygody Gatity
Bakaliowe 'lizaki' dla dorosłych 218

dzieci wystarczy pominąć rum, ozdobić kolorową posypką i uśmiech na twarzy gwarantowany!!! :)Przepis zmodyfikowany, jednakże zainspirowany z Blog Babeczka :)* migdały- 50 g** orzechy laskowe- 50 g** suszone śliwki- 1/2 szklanki* suszona żurawina- 1/2 szklanki* rum- 1 łyżka* przyprawa do piernika- 1/2 łyżeczki* czekolada deserowa- 80 g (lub mleczna/gorzka)* olej- 1 łyżka* patyczki do lizaków- opcjonalnieSuszone śliwki

Kraina Miodem Płynąca
Sos owocowo-korzenny ( dodatek do wielu deserów ) 189

suszonych moreli1 łyżka brązowego cukru 300 ml soku z czarnej porzeczki1 łyżka masła3 gwiazdki anyż1 laska cynamonu3-4 całe nasiona kardamonuWykonanie:Wiśnie rozmrażamy.Do rondla przekładamy wiśnie, suszone śliwki i morele. Całość zalewamy sokiem z czarne porzeczki. Do owoców dodajemy gwiazdki anyżu, nasiona kardamonu ( w całości ) oraz laskę cynamonu, a także cukier.Całość gotujemy na wolnym ogniu

kolorowotorcikowo
Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami 141

łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła 1/2 szklanki cukru dark muscovado 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g czekolady gorzkiej 50 g suszonej śliwki 40 g orzechów włoskich 50 g mieszanki bakalii(...)keksu 20 g żurawiny suszonej pół łyżki mąki do obtoczenia bakalii 4-5 śliwek polewa czekoladowa Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Świeże śliwki kroimy na ćwiartki i zasypujemy cukrem. Odkładamy aby puściły sok. Suszone śliwki i orzechy siekamy na drobniejsze kawałki. Do orzechów, śliwek, mieszanki keksowej

Mania Gotowania
Śliwki w boczku 704

Sylwestra oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra Śliwki w boczku – Składniki: kilka suszonych śliwek (użyłam kalifornijskich) boczek parzony w plastrach musztarda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śliwki w boczku – Wykonanie: Każdy plasterek boczku posmarować musztardą. Następnie na każdy plasterek boczku nałożyć 1 lub 2 suszone śliwki, zawinąć i spiąć wykałaczkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez

Kulinarne Przeboje
Obłędne muffiny z owocową niespodzianką 194

śliwki około 10 szt. Przygotowanie: Z daktyli przygotować pastę (przepis tu ) Zmieszać składniki suche Dodać mokre składniki (oprócz owoców, wanilię pokroić na mniejsze kawałki) i miksować przy pomocy blendera na gładką masę Foremki napełnić ciastem mniej więcej do połowy. Do części dodać borówki, do pozostałych po jednej śliwce. Przykryć resztą ciasta. na wierzchu muffinek ze śliwką ułożyłam małe kawałki suszonych śliwek Piec w 180 st. 20-25 minut Smacznego

pyszne zdrowości
Chleb pszenno – owsiany z suszonymi pomidorami. 158

drożdży 3 łyżki oliwy 320 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych 4 suszone śliwki drobno pokrojone 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego majeranku ½ łyżeczki kminku 1 łyżeczka prażonej cebulki. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka Ziarno do posypania Sposób

Na słodko lub wytrawnie
Keks 111

szklanki mąki pszennej-3/4 szklanki cukru pudru-3/4 kostki margaryny-3 jajka-łyżeczka proszku do pieczenie-6 łyżek mleka-aromat rumowy-bakalie ( orzechy, rodzynki, suszone śliwki i morele,żurawiny )   Orzechy, suszone śliwki i morele kroimy ( każdego solidną garść).Dokładamy rodzynki i żurawiny.Oprószamy mąką i mieszamy.   Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy margarynę

Maminek kulinarny
Lepienie pierogów uspokaja. Inne pierogi świąteczne. 152

robi się kluski z makiem, kutię i inne cuda. Biedak jest tego pozbawiony, więc należy mu to wynagrodzić. Najlepiej pierogami innymi niż wszystkie. Pozwólcie, że wam przedstawięPIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI, SEREM, MIODEM, SUSZONYMI ŻURAWINAMI I ORZECHAMICiasto na pierogi:1kg przesianej mąki pszennej1 jajko1 łyżeczka soli1 łyżeczka cynamonu2 łyżki olejumocno ciepła wodaDo tego nadzienia ciasto musi być grubsze. Inaczej(...)pół godziny. Niech odpocznie. Z tej ilości ciasta, wałkując deko grubiej niż zazwyczaj wychodzi 80 – 90 zgrabnych pierogów.Nadzienie:2 szklanki drobno pokrojonych suszonych lub wędzonych śliwek½ szklanki suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi to proponuję dodać wiśni suszonych)0,5 kg sera białego półtłustego, nie mielimy tylko dziabiemy widelcemszklanka posiekanych orzechów włoskich½ szklanki mioduSer rozdrabniamy widelcem

ladykitchen
Bigos wegetariański (ok. 38 kcal / 100 g) 307

oczyszczonych pieczarek 2 (130 g) cebule 10 g suszonych podgrzybków (lub ew prawdziwków) 3/4 kostki rosołowej 3 szklanki wody 1 łyżka vegety  55 g suszonych śliwek (ok. 5 - 6 sztuk) sól Przygotowanie: 1. Pieczarki kroimy lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebule siekamy w drobną kostkę. 2. Cebulę i pieczarki wolno smażymy na oleju, solimy(...)gorącą wodą wymieszaną z kostką rosołową. Dodajemy vegety.   4. Do gotującej się kapusty dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą oraz rozdrobnione suszone grzyby (niekoniecznie). 5. Dodajemy drobno pokrojone śliwki suszone. 6. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok godziny. Kaloryczność: Kaloryczność na 100 g słodzonej przez noc w lodówce kapusty: ok. 38 kcal / 100 g Porcja 260 g (zdjęcie

Malowane smakiem
Czekoladowa granola 143

Składniki: 1 szklanka płatków owsianych po 1/3 szklanki: migdałów, orzechów włoskich i laskowych garść siemienia lnianego 2 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki ziaren słonecznika po 1/3 szklanki suszonej śliwki, moreli, żurawiny 5 daktyli 2 łyżki owoców goji 2 łyżki kakao 3 łyżki miodu wrzosowego 2 kostki czekolady gorzkiej o zawartości kakao minimum 77% z dodatkiem kardamonu i kawy(...)naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut. Po tym czasie mieszankę studzimy, jednak jeszcze ciepłą posypujemy posiekaną czekoladą. Stworzy się pyszny crunch. Suszoną śliwkę, morelę oraz daktyle kroimy w paski. Suszone owoce mieszamy z mieszanką czekoladową. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju

Mango Papaja
Bardzo szybki makaron z pomidorami 358

chcieli wytrawnego wina...i co tu podać ? Składniki. Ja użyłam takich, a efekt zadziwił moich gości. makaron lasagnette czyli łazanki pofałdowane suszone na słońcu pomidory w oleju kilka śliwek suszonych sos pomidorowy czerwona cebula bazylia parmezan sól i oliwa z oliwek trochę czosnku Operację "szybki makaron" zacznij od zagotowania i posolenia wody. Wrzuć na gotującą wodę makaron. Masz(...)mnie patelnia wysoka Woll Szafir - wlej trochę oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, czosnek w plasterkach. Pokrój nożyczkami- ja tak robię- suszone pomidory oraz suszoną śliwkę, dodaj trochę oleju z zalewy i wlej sos pomidorowy. Dosmacz solą, a jeśli lubisz, również pieprzem. " Ci sta" – pasuje! Kiedy sos bulgocze delikatnie pod przykryciem , zetrzyj parmezan i odcedź

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto Maminkowe 211

orzechów włoskich-1,25 szklanki cukru-4 jajka3 łyżki mąki   Składniki warstwy prażonych zbóż ze śliwkami:-35 dkg prażonych ziaren zbóż ( crunchy )-15 dkg suszonych śliwek, pokrojonych na małe kawałki   Na początek gotujemy mleko z 1/2 szklanki cukru, dosypujemy wiórki i mieszamydo wchłonięcia się mleka i studzimy.   Zagniatamy składniki kruchego ciasta.Jeśli klei(...)rozwałkowujemy.   Dno blaszki o wymiarach ok. 35 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.Placek kruchego ciasta przekładamy na blaszkę.   Ziarna zbóż mieszamy z pokrojonymi suszonymi śliwkami.   Przygotowujemy masę wiórkową.Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywna pianę.Stopniowo dosypujemy 3/4 szklanki cukru.   Dodajemy żółtka i miksujemy.Na koniec dodajemy przesianą mąkę

Maminek kulinarny
Ziemniaki z kominka. 160

zapiekałem na wigilijnej kapuście zasmażanej.   Wigilijna Kapusta zasmażana. 1 kg. kapusta kiszona 10 dag. grzyby suszone borowiki ( może być podgrzybek) 2 duże cebule 2 jabłka 10 suszonych śliwek bez pestek Kminek, garść majeranku, 1 łyżeczka Vegety, świeżo zmielony pieprz. Grzyby suszone zalać zimną wodą i zagotować. Pozostawić w wodzie do następnego dnia. Kapustę wyłożyć na deskę(...)dłoniach majeranku. Tak postępujemy z każdymi suszonymi  ziołami. Rozcieramy w dłoniach w celu uwolnienia z nich aromatu. Cebulę z jabłkami dodać do gotującej się kapusty. Dodać śliwki suszone, kminek i pozostałe przyprawy. Gotować do miękkości na małym ogniu. Dodanie jabłek do kapusty bardzo podnosi jej smak

Kulinarny karnet Christophera
Zupa z suszonych owoców - śliwek 110

Dzisiaj przedstawiam wam kolejną zupę z serii smaki z dzieciństwa mojej babci. Jest to zupka z suszonych śliwek z kładzionymi kluseczkami. Składniki: - 2litry wody - 300g suszonych śliwek - cukier do smaku ja wsypałam 2 łyżki - szczypta soli - 3 łyżki kwaśnej śmietany - 2 łyżeczki cytryny Umyć śliwki i wrzucić do garnka, gotujemy z cukrem 15min , gdy już się zagotuje

Tanio szybko zdrowo
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-musztardowym a'la Strogonow 170

łyżki oleju  - łyżka masła - 2 łyżki kremowego serka śmietankowego lub gęstej śmietany (18 %) - łyżka musztardy delikatesowej  - ok. 250 g pieczarek - cebula - ząbek czosnku  - kilka suszonych śliwek - przyprawy : sól,pieprz, 2 liście laurowe, łyżeczka suszonego rozmarynu - łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu Przygotowanie:  Polędwiczkę umyć, wysuszyć i oczyścić z białej błonki po zewnętrznej stronie. Pokroić(...)podlać wodą. Wszystko przełożyć do jakiegoś naczynia. Na patelnię wrzucić mięso i krótko obsmażyć (ok.3-5 minut). Wlać szklankę wody, wrzucić wcześniej podsmażone pieczarki, cebulę i czosnek, drobno pokrojone suszone śliwki, musztardę i przyprawy. Całość zagotować. Dusić na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Pod koniec danie zabielić śmietaną i zagęścić mąką. Gotowe. Smacznego

Kuchnia Ellie
Schab nadziewany śliwką 183

Składniki:600 g schabu,ok 10 suszonych śliwek,przyprawy: tymianek, rozmaryn, vegeta, majeranek, pieprz,ciemny sos (u mnie z wczorajszego obiadu),brokuły.Przygotowanie:  Schab myjemy, polewamy lekko olejem i nacieramy przyprawami. Wzdłuż schabu robimy nacięcie długim nożem z obu stron. Prze otwory wkładamy suszone śliwki, tak by były umieszczona dość gęsto. Następnie schab nakłuwamy widelcem. Owijamy

Aga w kuchni