kapusty kiszonejok. 1,5 kg wieprzowiny (np. karkówka, ale nie schab)ok. 0,5 kg kiełbasy (najlepiej jałowcowej)ok. 0,5 kg boczku wędzonego3-4 cebulegarść suszonych grzybówok. 15 śliwek suszonychsól, ziarnka pieprzu, ziele angielskie, papryka, majeranek, owoce jałowca, nasiona kminuoliwa1. Kapustę przełożyć do dużego garnka, podlać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, garść majeranku (dodać go dużo
UgotujmyTo.plgustuję w pszennych chlebach na drożdżach. Więc idealnym do lekkiego zamaskowania (nie do zlikwidowania, tylko właśnie lekkiego zamaskowania) tego smaku są słodkie dodatki. Ja dodałem 50 g posiekanych suszonych śliwek i 50 g suszonej żurawiny. A do tego, tak dla wyrazu małą garstkę suszonych płatków czosnku. Smak naprawdę był doskonały. Przekładamy ciasto do keksówki, przykrywamy ściereczką
Marder&Marder Manufactureprzepis na pyszny barszczyk który moja babcia pamięta jako smak dzieciństwa. Składniki: - 2l wody - 3 żeberka lub inny kawałek mięsa - sól, pieprz - 1 liść laurowy - mogą być dwie suszone śliwki lub 2 plasterki suszonego jabłuszka suszone i dwa plasterki suszonej gruszki - 2 ziarenka ziela angielskiego - 1/2 łyżeczki majeranek - 1/4 łyżeczka ziół prowansalskich - mniej niż połowę kostki
Tanio szybko zdrowoSkładniki: 2 kg mięsa z szynki 300 g suszonych śliwek kalifornijskich 200 g suszonych fig 120 g suszonych moreli Składniki na marynatę: 5 łyżek oliwy 2 łyżki miody pszczelego 4 łyżki białego wina 4 łyżki syropu z granatów 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu pszczelego 2 łyżki mieszanki greckiej - suszonka (oregano, majeranek, czosnek, chilli, cebula
ClauditteMissCookingbanan 30 g ziarenek Cynamonowy Raj (ok. 3 łyżki) 100 g puree z dyni 1 laska wanilii Dodatkowo: 25 g rodzynek (2 łyżki) 25 g suszonych śliwek (6 szt.) 25 suszonych moreli (4 szt.) 15 g orzechów pecan (10 szt.) 5 g jagód goj (1 łyżka) Przygotowanie: Wymieszaj ze sobą główne składniki, czyli płatki,rozgnieciony
Zdrowie na języku :PAromatyczny, tradycyjny napój ...Składniki 10 suszonych śliwek ok. 20 cząstek suszonych jabłekok. 20 cząstek suszonych gruszekok. 2 - 3 łyżki miodu1 laska cynamonu4 goździki1 cytrynaOwoce wypłukać a następnie zalać zimną wodą i odstawić na około 3 godzin. Cytrynę umyć, wycisnąć sok do kubeczka. Do namoczonych owoców
Bon Appetit Małgorzatycrunch, zalewamy masą bananowo- śmietankową, w każdym pucharku układamy po 10 wiśni wydrylowanych (mogą być takie np. z kompotu), zalewamy pozostałą masą, na sam wierzch kroimy po 2 suszone śliwki i po jednej suszonej fidze. Polewamy albo odrobiną ajerkoniaku, bądź syropem klonowym, ewentualnie syropem z pędów sosny. Rewelacja! P.S. Taki deser musicie potraktować jako pełny posiłek
SMYKWKUCHNIszklanki płatków owsianych (u mnie Kupiec) 3 łyżki sezamu 3 łyżki słonecznika 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki posiekanych płatków migdałów 2 łyżki rodzynek 2 łyżki pokrojonych suszonych śliwek 2 łyżki pokrojonych suszonych moreli 5 łyżek miodu 10 łyżek wody 2 łyżki soku z cytryny ( można pominąć) 1 jajko Przygotowanie: Wszystkie suche składniki, tj. płatki owsiane, ziarna
Ze smakiem i z pasjąSkładniki:250 g cukru4 torebki herbaty Earl Grey230 g masła miękkiego4 jajka230 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia80 g żurawiny suszonej Bakalland50 g śliwek suszonych80 g rodzynek Wykonanie:Herbatę zalać 80 ml wrzątku - odstawić na 5 minut. Odsączyć torebki z herbatą.Miękkie masło pokroić w kawałki, ucierać dodając po jednym jajku.Dodać cukier i napar herbaciany - ucierać
kolorowotorcikowoSkładniki: 4 kwadratowe wafle- andruty, 375g masła lub margaryny, galaretka wiśniowa, szklanka cukru, 3 łyżki kakao, garść suszonej żurawiny, garść suszonych śliwek (użyłam Kresto), garść suszonych moreli (użyłam Kresto), garść rodzynek (użyłam Kresto), 200g herbatników. Przygotowanie Na wilgotnej ściereczce ułożyć wafle, jeden na drugim. Przykryć drugą wilgotną
Z miłości do słodkościJeszcze jedna wersja zrazów/roladek schabowych. Zamiast tradycyjnego nadzienia ( ogórek kiszony, cebulka, skórka razowca, wędzonka itd. ) nadziałam roladki suszonymi śliwkami bez pestek i grzybami suszonymi. Dodałam do sosu gałązkę rozmarynu . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnisezamu 1/2 szklanki poppingu z amarantusa 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mieszanki fit (pestki dyni, rodzynki, migdały, słonecznik) 5 śliwek suszonych 1 białko Mieszankę rozdrabniamy, śliwki kroimy drobno, mieszamy z pozostałymi składnikami. Wylewamy do keksówki (lub niewielkiej innej formy) wyłożonej papierem do pieczenia, bardzo dokładnie ugniatamy łyżką
Powiedz dietom niewigilijnej.Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutąSkładniki:Ciasto:3 szklanki mąki krupczatki200 g masła3/4 szklanki drobnego cukru1 cukier waniliowy1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ½ laski wanilii2 łyżeczki proszku do pieczenia6 żółtekBeza:6 białekszczypta soli½ szklanki cukru pudruDo przełożenia:słoik powideł śliwkowychokoło 50 g wędzonych śliwekokoło 50 g tradycyjnych suszonych śliwek1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernikaPrzygotowanie(...)wykładamy papierem do pieczenia. Nieco ponad połowę ciasta odkrajamy i kruszymy na spód tortownicy, następnie lekko ugniatamy. Resztę odstawiamy do lodówki.Wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Śliwki kroimy w malutką kosteczkę, podsmażamy w rondelku przez około 4 minuty, dodajemy do nich powidła i przyprawę. Mieszamy, podgrzewając jeszcze wszystko razem przez około minutę. Odstawiamy do przestygnięcia. Białka ubijamy
Mania Gotowaniapompki i kilka skłonów. Ale warto było, są pyszne! Składniki: SKŁADNIKI SUCHE: 2 jabłka, obrane, starte na tarce o dużych oczkach 2 śliwki, pokrojone w kostkę 7 suszonych śliwek, pokrojonych na pół 50 gram mąki typu 550 70 gram mąki pełnoziarnistej typu 1850 2 łyżki siemienia lnianego 50 gram płatków owsianych 50 gram otrębów pszennych 3 łyżki cukru brązowego
Mango Papajaproszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka kardamonu dowolne bakalie (najlepiej duża garść) : rodzynki, suszona żurawina, orzechy, morele lub śliwki suszone Jaja ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie dodajemy olej bardzo powoli, i stopniowo mąkę przesianą przez sito wraz z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Na koniec - najlepiej
Sajkofanka smaku