może się rozsypywać. Wszystko zależy od tego, jakich bakalii użyjecie i w jakich proporcjach. Grube bakalie, takie jak orzechy włoskie, laskowe czy nerkowce – warto pokroić. Tak samo morele, suszone śliwki czy pistacje – wszystkie użyte do ciastek dodatki powinny być mniej więcej jednakowo drobne. Jeśli nie macie ochoty na mix bakalii i nie liczycie kalorii, ale liczycie na jeszcze większą
Karo in the Kitchenkeczup, można dodawać partiami w czasie gotowania) 2 szczypty pieprzu garść świeżej bazylii łyżeczka oregano 2 łyżki oliwy 5-6 goździków kawałek (2 cm) świeżego imbiru 3-4 śliwki suszone łyżka rodzynek 2 szczypty mielonej kolendry Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Na miskę nałożyć sitko. Pomidory dzielić na kawałki nad sitkiem. W sitku zostawiamy wyjęte z pomidorów
Pociąg Do Kuchnistartej marchwi - 1 szklanka cukru - 1 szklanka oleju - 2 łyżki miodu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżeczki cynamonu - 1 szklanka bakalii (u mnie suszone śliwki, orzechy włoskie i mieszanka studencka: rodzynki, orzechy arachidowe, nerkowce, ananas kandyzowany, migdały, chipsy bananowe) dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie
Kuchnia co dniaPolecam! Pałki po cygańsku Składniki: 10 nóżek z kurczaka, 2 cebule, 1/4 szklanki ketchupu, 190 g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki octu, 2 łyżki masła, 10 suszonych śliwek, 230 g powideł śliwkowych, 1/2 szklanki wody, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra. Wykonanie: Nóżki z kurczaka obieramy ze skóry, myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków. Pałki posypujemy
paapilotkaaszklanki ciepłej wody Powyższe składniki umieściłam w misce i wymieszałam. Ciasto jest klejące i gęste. Przykrytą miskę odstawiłam na 10 minut. W tym czasie sparzyłam 80g. suszonych śliwek - 12 sztuk. Odsączyłam i pokroiłam na drobne kawałki. Po upływie 10 minut wsypałam do miski śliwki, łyżeczkę drobnej soli i 3 czubate gęstego zakwasu razowego żytniego ( dokarmionego min. 6 h przed
apetytnapieczenieSkładniki: 2 szklanki pszennej mąki razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao ¾ szklanki roślinnego mleka 10 szt. daktyli/ suszonych śliwek 2 dojrzałe banany 1 szklanka roślinnego mleka (np. z orzechów nerkowca ) ½ szklanki posiekanej ciemnej czekolady (u mnie 85%) ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich malinowa konfitura lub dżem Piekarnik rozgrzej
Roślinna - blog wegańskicukru - 1/2 szklanki cukru pudru - parę kropel aromatu waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki ciemnego kakao - niecałe pół szklanki oleju - garść słonecznika - garść owoców goji - 3 suszone śliwki (pokrojone na mniejsze kawałki) - 2 łyżki dżemu wiśniowego - 2 łyżeczki sypkiego imbiru Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (nie używałam miksera) przekładamy na blaszkę 30x25cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
upichconakacze skrzydełka, 1 szyjka, wątróbka, serce - czyli "odpady" z jednej kaczki 300 ml kaczej krwi 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora - ok. 10 cm garść suszonych śliwek węgierek 3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego ok. 8 ziaren pieprzu czarnego sól ok. 3 łyżki octu 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru Kacze mięso
Jadło i czytadłomargaryny Kasia 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 torebki proszku do pieczenia jajko 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka sok z 1 cytryny bakalie(suszone śliwki,morele,rodzynki,orzechy) Sposób przygotowania: Mieszamy w misce mąkę z mąka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.W drugiej misce ucieramy Tłuszcz na puszystą masę dodajemy ubite jajko z cukrem.Dosypujemy stopniowo mąkę
Wielki apetytdługich godzin w kuchni, aby oczarować swoich gości podczas plenerowej imprezy. Dowodem na to jest sposób podania białej, grillowanej kiełbaski. Składniki: cienkie białe kiełbaski (surowe lub parzone) papryka suszona śliwka Sposób przygotowania: Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie. Następnie pokrój kiełbasę na dość spore kawałki. Paprykę natomiast umyj, osusz i pokrój w kostkę. Nakłuj na patyczki kiełbasę na zmianę
Wielki apetytpalce i mówi do mnie: "Ciocia ja jeszcze rezerwuje to pyszniutkie mięsko, bardzo pyszniutkie wiesz?" ;-D ( 6 letni ukochany słodziak ). Zapraszam! SKŁADNIKI: - sztuka mięsa wieprzowego -karkówka - 15 śliwek suszonych - 3 łyżki suszonej żurawiny Na marynatę: - 3 łyżeczki musztardy pomarańczowej (do kupienia np. w Lidlu) - 3 łyżeczki miodu polskiego - 6 łyżek oleju - 2 łyżeczki przyprawy do karkówki - sól
SMYKWKUCHNIsię uzyskać w miarę zwartą i klejącą się masę, wy możecie zmieniać poszczególne składniki i zrobić swoją ulubioną wersję, można dodać wiórki kokosowe, ulubione orzechy, a zamiast daktyli suszoną śliwkę albo żurawinę :) Składniki : - 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych ja użyłam melvit secret family - 1/2 szklanki nasion dyni - 100 g słonecznika - 4 łyżki siemienia lnianego - 4 łyżki nasion Chia
zdrowa vege kuchniazdrowo!! Smoothie -owocowy deser z jogurtem mały ananas duży banan , lub dwa mniejsze 5 -6 owoców kiwi szklanka jogurtu owocowego – u mnie aktiwia z suszoną śliwką (KLIK) Owoce wcześniej chłodzę w lodówce, oprócz banana. Ananasa obieram i wykrawam środek , kroję na małe kawałki . Banana obieram i kroje w plastry, miksuję razem z ananasem
Takie tam pichcenieOkropne uczucie, prawda? Dlatego mam dziś dla Was pomysł na szybkie i smaczne śniadanie - bogate w błonnik, witaminy i zdrowe tłuszcze. Składniki: 5-6 garści płatków owsianych kilka suszonych śliwek jabłko 1 łyżka niesolonego masła orzechowego (można pominąć) pól filiżanki mleka 3,2% Przygotowanie: Śliwki namoczyć w gorącej wodzie, po kilku minutach wyjąc i pokroić w kawałeczki. Jabłko zetrzeć
MamaOskarkałopatka lub udziec) 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 2,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1,5 łyżeczki kurkumy, 2 cebule, 2 ząbki czosnku 200 g suszonych śliwek, 100 g migdałów, laska cynamonu, skórka z ½ cytryny, 1 łyżka miodu wielokwiatowego oliwa Migdały sparzyć obrać ze skórki i uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Śliwki przekroić
królestwo garów