z suszonymi śliwkami - 1000 przepisów (strona:34/67)

jabłka nadziane bakaliami 177

zalewie miodowo – cytrynowej z cynamonem. Dla mnie super! SKŁADNIKI 4 szt. dużych jabłek 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych 3 łyżki posiekanych migdałów 8 szt. pokrojonych śliwek suszonych łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny cynamon PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzać do 180º. Jabłka umyć, ściąć górną część. Wydrążyć pozostałą, większą, zostawiając

zabawa smakiem
granola 151

dwóch zdań! SKŁADNIKI 400 g płatków owsianych np. górskie ( nie błyskawiczne! ) 100 g żurawiny suszonej 100 g pestek słonecznika 100 g białego sezamu 100 g pokrojonych suszonych śliwek 100 g rodzynek 100 g posiekanych orzechów – pełna dowolność w wyborze, ja akurat miałam orzechy nerkowca 1 szklanka soku jabłkowego, najlepiej świeżo wyciśniętego 6 łyżek miodu 1 łyżka cukru

zabawa smakiem
Śliwki w czekoladzie z winem i Blow 163

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: około 20 suszonych śliwek 1 gorzka czekolada dobrej jakości (np. Wedel) 1/3 filiżanki czerwonego wina (lub mniej) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

Qlinarnie i Qlinarnie
Czekoladowe placuszki i Miasteczko Twin Peaks 204

łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2-3 łyżki słodkiego syropu, np. z agawy, daktyli, itp. ¾ szklanki ulubionego mleka kilka kostek gorzkiej czekolady, drobno pokrojonych kilka drobno pokrojonych suszonych śliwek 2-3 łyżki płatków migdałowych 1 drobno pokrojony banan 2 łyżki oleju do smażenia: olej Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Masa powinna być dość gęsta. Rozgrzej olej na patelni. Smaż

Qlinarnie i Qlinarnie
Chleb z soczewicowym pasztetem, Jestem miłością 203

ugotowanej kaszy jaglanej 100 ml oleju 4 - 5 łyżek sosu sojowego  3/4 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki cząbru 1 szczypta gałki muszkatołowej  sól i czarny pieprz 10 suszonych śliwek Pokrój cebulę w kostkę. Podsmaż ją na oleju (aż się zeszkli) razem z liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami i jałowcem. Po kilku minutach wyjmij zioła i przyprawy. Następnie dodaj

Qlinarnie i Qlinarnie
21. Keks napakowany bakaliami 134

gdyż można przechowywać go bardzo długo. Najlepszy jest po 2-3 dniach, gdyż nabiera wilgoci i aromatu. 150 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 150 g orzechów, śliwki suszonej, żurawiny 100 ml rumu 200 g masła 150 g cukru pudru 4 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Rodzynki zalać rumem, najlepiej dzień wcześniej. Masło

Jadło i czytadło
166. Wątróbka drobiowa z bakłażanem i nie tylko 158

pojawia się w mojej kuchni. Tym razem wylądował obok wątróbki i było to lądowanie całkiem udane. 1 średni bakłażan 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1 jabłko kilka suszonych śliwek wątróbka drobiowa (trudno mi powiedzieć ile wagowo) sól, pieprz, olej do smażenia Bakłażana, jabłko i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Bakłażana lekko posolić i popieprzyć

Jadło i czytadło
Pasztet z wątróbki z żurawiną na słodką nutę 195

smak wątróbki był tylko lekko wyczuwalny, a skarmelizowana cebulka i miód nadały pasztetowi słodki posmak, żurawina zaś lekkiej kwaskowości. Następnym razem zrobię ten sam pasztet z suszonymi śliwkami i jabłkami.   1 kg wątróbki drobiowej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być) 4 jajka 150 g bułki tartej 2 łyżki miodu płynnego

Jadło i czytadło
Kutia z kaszy gryczanej 174

szklanki kaszy gryczanej 1/2 szklanki posiekanych na drobno orzechów laskowych 1/2 szklanki posiekanych na drobno orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynków zalanych wrzątkiem i odcedzonych 1/2 szklanki suszonych śliwek drobno posiekanej 1/3 szklanki skórki pomarańczowej 1/3 szklanki płatków lub słupków migdałów 1/2 szklanki maku sparzonego i zmielonego 2-3 łyżki płynnego miodu można dodać cukier waniliowy do smaku Kaszę ugotować

Jadło i czytadło
Omlet 141

szklanki mleka 1 łyżka oleju arganowego 1 łyżka sezamu 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka masła orzechowego (min 90 % orzechów) 2 czubate łyżki otrąb orkiszowych dodatki: orzechy i suszone śliwki Składniki wymieszać i przelać do misy multicookera. ustawić program CAKE i czas 30 minut

ClauditteMissCooking
Pieczone mięsa: karczek, boczki, schab ze śliwką 247

główki czosnku 1/2 szklanki oliwy sól  pieprz majeranek czerwona papryka w proszku ziele angielskie liść laurowy goździki         Dodatkowo    : laska białej kiełbasy suszone śliwki 2 łyżki smalcu rękaw foliowy Sposób przygotowania : Mięso umyłam, osuszyłam.Goździki i ziele zmieliłam, połączyłam z pozostałymi przyprawami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodałam olej i porządnie wymieszałam

Gosia gotuje
Kapusta z grzybami 163

goździki 5-6  ziaren  czarnego pieprzu  2 liście laurowe  2-3 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka majeranku 15 dkg suszonych podgrzybków 10 szt suszonej śliwki sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na dnie garnka układany  kiszoną kapustą, zalewamy wodą, tak aby była przykryta. Gotujemy około 30 minut i dodajemy zszatkowana kapustę słodką, przyprawy

Gosia gotuje
Domowe curry z królika 200

Królik, jak już wspominałam w przepisie  Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami , to wyjątkowe i bardzo chude mięso. Najczęściej ląduje w zawiesistych sosach ze śmietaną, masłem i mąką gubiąc swoje dietetyczne właściwości. Zamiast kalorycznego sosu można przygotować domowe curry  pełne aromatów i smaków  (kolejna inspiracja kuchnią tajską ;) ). W sezonie do przygotowania ze świeżych pomidorów, poza

SzczyptaSmaQ
Blok czekoladowy 131

herbatników ulubione bakalie-orzechy, migdały, rodzynki, suszone owoce Jeśli chodzi o bakalie-rodzaj oraz ilość żeleżą od Waszych upodobań. Ja najczęściej dodaję do bloku tylko suszone śliwki. Jeśli robię go na świeta, wtedy dodaję różne rodzaje orzechów i migdały, na bogato ;) Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy je w dużym naczyniu razem z mlekiem w proszku, kakao

Zawsze głodna!
Jedzmy kaszę jaglaną! 193

Polecam włączyć ją do swojego jadłospisu, bo naprawdę warto! Składniki  (2 porcje): 120 g kaszy jaglanej 1 jabłko 1 gruszka łyżeczka cynamonu kilka borówek/jagód kilka suszonych śliwek woda opcjonalnie miód do posłodzenia Kaszę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą kilka cm ponad wysokość kaszy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut, dorzucamy pokrojone jabłko i gruszkę, gotujemy

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania