Cześć :)Witam w ten bardzo zimny wieczór, w sumie mogę nawet powiedzieć, że lodowaty...Mimo, że nie ma bardzo niskiej temperatury, to jaką odczuwamy sami po
Pora coś zjeśćlitry bigosu 1 kg kwaszonej kapusty 1 kg świeżej kapusty 50 dag kiełbasy śląskiej 50 dag wieprzowiny 25 dag wędzonego boczku 5 dag suszonych grzybów 2 cebule 1 opakowanie śliwek wędzonych koncentrat pomidorowy sól kilka ziaren pieprzu , ziela angielskiego i jałowca kilka liści laurowych przepis Suszone grzyby moczymy kilka godzin . Cebulę dusimy(...)Kapustę świeżą szatkujemy , podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy z uduszoną wieprzowiną kiełbasę i boczek z cebulą . Dodajemy przepłukaną kwaszoną kapustę suszone grzyby i śliwki a także ziele angielskie, pieprz , liść laurowy i jałowiec , doprawiamy solą . Wszystko mieszamy , dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy na małym ogniu
Smakowite Daniamleka- 3,5 łyżki kaszy manny - 1-1,5 łyżeczki przyprawy do piernika- płaska łyżeczka cynamonu- łyżeczka gorzkiego kakao- 1,5 łyżeczki miodu lipowego- 2-3 wędzone śliwki (można zastąpić suszonymi)Przygotowanie: Mleko podgrzać razem z przyprawami i miodem. Do gorącego mleka delikatnie wsypać kaszę(...)mannę, tak by nie powstały grudki i gotować parę minut ciągle mieszając. Gdy kaszka zgęstnieje, przełożyć ją do miseczki. Śliwki pociąć w kostkę lub paseczki i udekorować nimi wierzch kaszki. Podawać gorącą.Porada: Śliwki można zastąpić kawałkami świeżej pomarańczy lub suszoną żurawiną i orzechami laskowymi
W poszukiwaniu inspiracjibardzo smacznego:) Wróciłam pod kocyk zadowolona z siebie spałaszowałam kilka batoników i wróciłam do lektury. Byle do wiosny :) Składniki: płatki owsiane otręby płatki kukurydziane żurawina pokrojone suszone morele, śliwki, banany, jabłka puszka mleka zagęszczonego słodzonego pokrojone orzechy czekolada opcjonalnie Wykonanie: Siekamy, kroimy i szatkujemy suszone owoce i orzechy, a następnie dodajemy płatki, jakie mamy w domu
ciastkarnia na kruchym spodziewcześniej zamarynowane w przyprawach: rozmaryn, pieprz, szczypta soli- 12 godzin w lodówce) 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona 4 ząbki czosnku 50 g masła 100 g suszonych wędzonych śliwek Mięso obmyć i pokroić na kawałki (w kostkę około 2 cm kawałek). Mięso przyprawić i odstawić do lodówki na 12 godzin. Mięso przekładamy do misy multicookera i dodajemy(...)masło, pokrojona w krążki cebulę, posiekany czosnek i śliwki. Zamykamy pokrywę i wybieramy opcję FRY i czas przygotowania 10 minut. Gdy czas zacznie się odliczanie czasu, otwieramy pokrywę i mieszamy mięso tak aby obsmażyć każdy kawałek mięsa. 40 g borowików szlachetnych (suszonych) 40 g grzybów mun Grzyby zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Odstawiamy na kilka godzin
ClauditteMissCookingmatjasów bez skóry pół słoiczka musztardy sarepskiej cebula biała-czosnkowa (ewentualnie zwykła) orzechy włoskie około 30 dag śliwki kalifornijskie suszone około 30-40 dag biały pieprz Moczymy śledzie do 20 minut (trzeba próbować), osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy po obu stronach musztardą, kroimy na kawałki, przyprawiamy białym pieprzem. Śledzie wkładamy do wyższego półmiska Cebulę kroimy w kosteczkę dodajemy na śledzie(...)następnie kładziemy śliwki uprzednio pokrojone w kostkę, potem pokrojone orzechy, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy przynajmniej dwie warstwy. Można więcej. Ostawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
Humanistka w kuchnicukru. Na wierzch kładziemy po 2 łyżki dżemu lub powideł (u mnie dżem dyniowy i powidła śliwkowe). Wierzch ponownie posypujemy granolą i układamy na niej owoce (u mnie śliwki i suszone morele). Smacznego
Zapiski Młodej Żonyindyk, schab)– wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające)– nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina, śliwki i morele),– ugotowane na sypko kasze ( np. kuskus, quinoa, pęczak),– sery: np. żółty, feta lub mni mozzarella.Należy pamiętać:– o kolejności wkładania składników: jako pierwsze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętego też względu nie powinno zabraknąć go na świątecznym stole. Powiem nieskromnie tak: udał mi się tegoroczny kompot. Był idealny! Kompot z suszu 2 litry wody suszone owoce (śliwki, morele, rodzynki, pomarańcze) 1 jabłko2 mandarynki2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny goździki 1 łyżka przyprawy do grzańca Owoce zagotowałam w 2 litrach wody. Następnie dodałam miód
bastalenaCzarna fasola brzmi absurdalnie? Jako że króluje u nas fasola "Piękny jaś" nie zaprzątamy sobie głowy egzotycznymi odmianami. Tracimy wiele, bo czarna fasolka to kopalnia żelaza
Kuchnia PROzdrowotnarenklody i kliku "węgierek" - wszystko z mojego sadu :p cukier kryształ do posypania owoców - w oryginale, ja wybrałam jednak cukier brązowy; masło i bułka tarta do wysmarowania formy. Śliwki myjemy, suszymy i pozbywamy się pestek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Masło ucieramy na puszystą masę, powoli dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, sok z cytryny(...)szczyptą soli - łatwiej :)). Dodajemy po jednej łyżce piany do pozostałej masy i bardzo delikatnie mieszamy. Do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, przekładamy ciasto. Na wierzch układamy połówki śliwek skórką do dołu, posypujemy owoce cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy około 1 godziny; do suchego patyczka. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Miksturownikdlatego, że nie jadłam ich na Święta. Mając wspaniałe wędzone śliwki postanowiłam zrobić kilka pierożków.ciasto na pierogi:ok. 400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli dodatkowośliwki wędzone suszone Skworcu1 łyżka brązowego cukru2-3 łyżki stopionego masła1 łyżeczka cynamonuNa stolnicę(...)ściereczką.W tym czasie przygotowujemy nasze wędzone sliwki. Wsypujemy do miseczki i dosypujemy cukru,obtaczamy dokładnie w cukrze.Teraz rozwałkowujemy dość cienko ciasto.Wycinamy szklaną kółka.Nakładamy do środka naszą śliwkę i dobrze zaklejamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski. Masło topimy, dodajemy
Z Kuchni Do Kuchnikapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej) 2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka 15 dag boczku wędzonego 15 dag grzybów suszonych kilka śliwek wędzonych 4 liście laurowe 4 ziaren rozgniecionego jałowca 10 ziaren pieprzu czarnego 5 ziarenek ziela angielskiego pieprz, sól koncentrat pomidorowy (mały słoiczek) Dzień wcześniej, min. kilka godzin
Humanistka w kuchniniepełna szklanka mleka 50 g masła nadzienie (na 800 g masy makowej) 200 g suchego maku wrząca woda lub mleko 250-300 g bakalii (różnorodne orzechy; suszone daktyle/śliwki) 50 g rodzynek 150 g miodu 2 białka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka cukru z wanilią ewentualnie kilka kropelek aromatu migdałowego lukier 1 szklanka cukru pudru kilka(...)rodzynki. Ponownie wszystko ze sobą połączyć. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę. Następnie delikatnie połączyć je z masą makową. Do miski dodać mąkę i suszone drożdże. Za pomocą łyżki składniki wymieszać ze sobą. Następnie wbić 2 jajka, dodać roztopione (letnie!) masło i wsypać cukier. Ponownie za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Przygotowane ciasto
UgotowaćJak niy mołcie ciyrpliwojści 1 do pieczynia, to ani tego niy czytejcie To niy torta z tych, co to sie pieke biszkopt, wciepnie na niego trocha
Chop w kuchni