z suszonymi śliwkami - 1000 przepisów (strona:51/67)

Roladki z kurczaka nadziewane śliwką 123

suszonych oliwek 1 łyżka curry 1 łyżka ostrej czerwonej papryki świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy  z oliwek Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy. Piersi ubijamy tłuczkiem lub ręką tak by mięsko stało się płaskie jak na schabowe. Nacieramy marynatą (oliwa, curry, papryka i pieprz). Odstawiamy na godzinę do lodówki. Na początek każdej piersi kładziemy śliwki, tyle ile chcemy

ClauditteMissCooking
Sezon na przetwory 274

Dziś na  blogu będzie krótka przypominajka na temat przetworów. Sezon przetworowy  w pełni, więc kto się jeszcze nie wziął za szykowanie zapasów

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto mirabelkowe 139

śliwek. Nie ważne czy jecie na porcelanie czy paluchami. Smacznego! Po przycięciu budleja narobiła kwiatów:) Mniej niż rok temu ale za to jakie wielkie. A przy okazji mała ogrodowa prywata. Wczoraj rzuciłam się w końcu na przycięty tymianek cytrynowy. Dwa odcinki "Men at work", jeden "Downton Abbey" i "The Edible Garden" później miałam pełen słoiczek intensywnie pachnących, suszonych listków

les mirabelles
Ziemniaki po węgiersku, prezenty z Francji 182

suszone zioła, słodkie wino bio i kaki. Podziękowania dla L. i S.:). Kaki (również persymona, hebanowiec, hurma, szaron) pochodzi z Chin. Najlepiej jeść owoc na surowo (bez skórki). Jest bardzo zdrowy (bogata w witaminy A, C i karoteny). Jadłam pierwszy raz i bardzo mi smakował - jest bardzo  słodki, ma miękki i mało aromatyczny miąższ, smakuje podobnie do śliwki

Qlinarnie i Qlinarnie
Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem 215

polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 łyżka tłuszczu (smalec z gęsi, oliwa lub masło klarowane), oliwa do posmarowania patelni. Nadzienie: 1/2 szklanki drobno posiekanych śliwek, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 2 łyżki powideł śliwkowych, 1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy, 1/3 łyżeczki posiekanego tymianku, szczypta cynamonu.   Krem z batatów: 1 batat(...)serka mascarpone, 100 g startego sera żółtego Cheddar, 100 g jarmużu bez grubych nerwów, 100 ml wina białego wytrawnego, 3 jajka, 3 łyżki soku z cytryny,  1 łyża suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego, sól i pieprz do smaku,  szczypta cukru do jarmużu. Do przybrania: świeże zioła i płatki nagietka. Przygotowanie: Polędwiczkę

SzczyptaSmaQ
Pieczona Szynka z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 224

dzień, dwa lub trzy dni wcześniej. Marynuje się samo leżąc spokojnie w lodówce. Upiec można w dniu obiadowym. Połączenie pikantnego puree, z łagodnym mięsem, ostrym sosem i lekko słodkawymi śliwkami, dla mnie idealnie! Jeśli chodzi o sos, jeśli chcecie uzyskać bardziej łagodną wersję, wystarczy dodać więcej śmietany i sprawa załatwiona :) No to co? Lecimy z przepisem! Każdy czerwony wyraz(...)szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej  1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu Mięso umyłam w zimnej wodzie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przyprawy wsypałam do małej miseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Wszystko

Blondynka Gotuje
Szynka Pieczona z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 172

dzień, dwa lub trzy dni wcześniej. Marynuje się samo leżąc spokojnie w lodówce. Upiec można w dniu obiadowym. Połączenie pikantnego puree, z łagodnym mięsem, ostrym sosem i lekko słodkawymi śliwkami, dla mnie idealnie! Jeśli chodzi o sos, jeśli chcecie uzyskać bardziej łagodną wersję, wystarczy dodać więcej śmietany i sprawa załatwiona :) No to co? Lecimy z przepisem! Każdy czerwony wyraz(...)szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej  1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu Mięso umyłam w zimnej wodzie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przyprawy wsypałam do małej miseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Wszystko

Blondynka Gotuje
Gorąca czekolada bakaliowa 229

czekoladowa propozycja to idealnie gęsta i kremowa czekolada ze zdrowymi bakaliowymi dodatkami. Dzisiejsza czekolada w odróżnieniu od propozycji ze śliwką i cynamonem jest mniej gęsta ale za to bardziej niż ekstra mleczna. Jest to połączenie czekolady gorzkiej z mniejszą ilością białej. Czekolada i orzechy to świetne zdrowotne połączenie, kopalnia magnezu i wielu cennych składników odpowiadających za pracę mózgu m.i.n(...)dobry nastrój. Taka czekolada to zdrowe łakomstwo na które od czasu do czasu z czystym sumieniem można sobie pozwolić. Polecam zakupić suszoną morwę białą która prócz zdrowych właściwości ma świetny smak i warto ją dodać do czekolady! Składniki dla 2 osób Czas przygotowania 10-12 minut Składniki: 100g czekolady gorzkiej 25g czekolady białej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych pokruszone

Kuchnia PROzdrowotna
Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną 357

tradycyjną bułkę zastąpiłyśmy kaszą jaglaną. Dodałyśmy tęż znacznie więcej wywaru niż zazwyczaj. W efekcie otrzymałyśmy pyszny, delikatny, lekko wilgotny pasztet. Zdecydowanie lepiej się kroi niż chociażby pasztet ze śliwką . Swobodnie mogą go również jeść osoby na diecie bezglutenowej. Polecamy! Potrawa wolna od glutenu.     Ilość porcji: 2 keksówki Składniki: 500g mięsa z indyka 500g wątróbki drobiowej 500g wieprzowiny(...)łopatki) 300g karkówki (fajną cenę na karkówkę bez kości znajdziecie TUTAJ ) 250g wołowiny 150g surowego boczku 150g słoniny Pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka Garść suszonej żurawiny 1,5 szklanki wywaru drobiowego (lub wywar z gotowania miesa) 3/4 szklanki kaszy jaglanej Przyprawy: świeżo mielony piep rz, świeżo mielona sól, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego

Kolizje Smaków
Nie taki stary piernik z niego ... 184

powidłami ze śliwek węgierskich. Aby jeszcze bardziej uszlachetnić tradycyjny, polski wypiek :)Składniki na formę 26x12:25 dag masła3 jajka2 łyżki naturalnego miodu2 łyżki przyprawy do piernika3 łyżki kakao1 szklanka powideł śliwkowych (do ciasta + do przełożenia)2 szklanki mąki tortowej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej5 dag orzechów włoskich5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy5 dag suszonej żurawinypolewa

Bon Appetit Małgorzaty
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 349

Przepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na

Kulinarne przygody Gatity
Kuchnia gruzińska 329

orzechów włoskichSosyW Gruzji warto spróbować także kaukaskich sosów. Adżika to pasta z papryki z dodatkiem czosnku, orzechów, ziół i przypraw. Ostro-słodki sos tkemali jest natomiast robiony z czerwonych śliwek, chili i przypraw. Świetnie komponują się z mięsami. Mi do gustu szczególnie przypadła Adżika, choć tkemali też miał przy stole wielu smakoszy. Adżika - pasta z papryki oraz tkemali(...)czurczchela. Można spotkać je na każdym straganie. Są to orzechy (włoskie lub laskowe) zawieszone na nitce, a następnie oblepione gęstą zawiesiną z winogron, mąki i cukru. Następnie czurczchele są suszone. Najlepsze były te świeżutkie, krótko suszone. Czurczchele możemy kupić w różnych wariantach (np. z winogron białych, ciemnych, z dodatkiem soku z granatu, czy bezcurkową). Oprócz czurczcheli na deser

Poezja smaku
1482. Słodka pizza z owocami 227

spróbować..do tej pizzy można użyć dowolnych miękkich owoców..u mnie cukinia ananasowa i maliny ...a do tego polane pysznym syropem klonowym z Anielskich Przysmaków...no i użyłam drożdży suszonych wypiekacz. Przepis podpatrzyłam u Dorotki. Składniki na ciasto, na 4 nieduże pizze (każda o średnicy około 16 cm): 250 g mąki pszennej chlebowej 1/4 łyżeczki soli(...)drożdży świeżych 2 łyżki oliwy 150 ml wody, lekko ciepłej Ponadto: 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dowolne miękkie owoce, pokrojone (np. śliwki, mandarynki, banany, morele, brzoskwinie, nektarynki, maliny, porzeczki, figi, truskawki ...) syrop klonowy, do polania Mąkę, sól, cukier i suche drożdże wymieszać w naczyniu (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Powoli dolewać

Moje domowe kucharzenie
Odkrywamy kalifornijskie wina II 148

Region: North Coast Barwa - intensywna, rubinowa. Aromat - dominują aromaty ciemnych owoców, wiśni i cedrowych akcentów pochodzących z dębu, podkreślonych nutą przypraw. Smak - w ustach bogate, krągłe z nutą dojrzałych śliwek i malin. Wino złożone, ale dzięki miękkiej taninie na finiszu gotowe do picia już teraz. Szczepy: 84% Cabernet Sauvignon, 9% Petite Syrah, 4% Merlot, 2% Syrah, 1% Malbec. Beczka(...)Dystrybucja Louis M. Martini Cabernet Sauvignon 2010 Region: Napa Valley Wino Napa Valley Cabernet Sauvignon Louisa M. Martini charakteryzuje się głębokim burgundowym kolorem, aromatem ciemnych owoców, wędzonego cedru i suszonych ziół. Skoncentrowane smaki czarnej wiśni oraz jagody są przyjemnie zharmonizowane z nutami cedru i tostu na przyjemnym finiszu. W ustach bogate i zrównoważone, charakteryzuje się długim finiszem z bardzo

królestwo garów
Vini Torrevento w HOŻA by mondovino 118

Pampanuto (30%) wino o słomkowym kolorze z zielonkawymi refleksami. W nosie dominują aromaty białych kwiatów, egzotycznych owoców, banana, ananasa. W ustach wyraźnie wyczuwalne aromaty owoców egzotycznych, rodzynek oraz suszonych jabłek. Wino doskonałe jako aperitif. Bardzo dobrze sprawdzi się w połączeniu z gotowanymi lub grillowanymi rybami, skorupiakami, owocami morza, drobiem lub serami.   Vigna Pedale Castel del Monte(...)przez kolejne sześć lat wino to otrzymywało trzy kieliszki w przewodniku  Gambero Rosso . Kolor ciemny rubin z refleksami granatu. Zapach jest intensywny dominują aromaty czerwonych jagód, czarnej porzeczki, śliwki, dzikich wiśni i ziół. Wino jest pełne dobrze zrównoważone z pikantnymi nutami. Taniny są bardzo ładnie wtopione. Delikatne, kompletne wino. Andrea polecał je do dań z koniny, delikatnej duszonej wołowiny

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania