tylko na święta! Składniki na 2 małe podłużne foremki: 400 g mąki 250 g cukru 250 g masła 8 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 150 g suszonej lub wędzonej polskiej śliwki węgierki 100 g orzechów laskowych 100 g suszonych fig 100 g suszonej moreli 100 g migdałów bez skórki 100 g drobnych rodzynek 100 g kandyzowanej skórki
maniapieczenianadaje się na obiad, a po ostudzeniu jest idealnym mięsem na kanapki. Na pewno część z Was przygotowuje takie potrawy z morelą, śliwką czy orzechami. Do wersji obiadowej przygotowałam sos rozmarynowy z suszonymi pomidorami według przepisu szafa kuchni Knorr Pana Piotra Murawskiego. Otrzymałam całą torbę zakupów potrzebnych do przygotowania sosu(...)zabrałam się do działania. Okazało się, że esencje do sosów są świetną bazą smakową do waszej wyobraźni idealnego sosu. Składniki: 0,5 kg schabu 20 suszonych moreli (mogą być śliwki albo orzechy) 1 łyżka majeranku, ziół prowansalskich, tymianku 1 łyżka soli sos 50 ml oleju pęczek włoszczyzny (jedna marchewka, mała pietruszka, kawałek selera
Niezły Młynekcukru4 łyżeczki soli4 łyżeczki słodkiej papryki1 koncentrat pomidorowyZiele angielskieLiście laurowe( 5-6 szt.)PieprzSuszone owoce (morele, śliwki)4 duże cebulePrzygotowanie :Przyprawić i usmażyć rybę wg TEGO przepisuWodę, przyprawy( liście, pieprz, ziele angielskie, sol, cukier) zagotować, dodać pokrojoną w kółka cebule, owoce suszone i gotować około 30 minutOliwę, koncentrat paprykę słodką, zmiksować i dodać do gotowanego wywaru. Zagotować, zalać
Garnkowe fanaberiecytryny, by buraczki miały ładny kolor i dla złamania słodkiego smaku. Składniki: 1 kg ugotowanych buraczków (zrobiłam z 4 średnich buraków) garść orzechów włoskich 10 śliwek wędzonych (dałam suszone) 2 ząbki czosnku (dałam 1) sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny Ostudzone buraczki zetrzeć na tarce. Skropić sokiem z cytryny. Orzechy podprażyć przez kilka minut(...)suchej patelni teflonowej i drobno posiekać. Śliwki pokroić w paseczki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem
Czerwień i błękitchwili. Dlatego wspierajmy nasz organizm :) Życzę smacznego. Składniki: Dziś nie będzie dokładnie. Proporcje zależą od Waszych indywidualnych upodobań 1/2 szklanki płatków owsianych + 2 łyżki płatków jęczmiennych kilka suszonych brzoskwiń, daktyl, śliwka (i inne ulubione) garstka rodzynek garstka żurawiny 4 łyżki (lub więcej) naturalnego serka homogenizowanego 0% 2 łyżeczki płynnego miodu 1 kiwi Przygotowanie: Serek homogenizowany łączymy z miodem, tworząc
Słodkie okruszkiPrzepis przez nią podany odrobinę zmieniłam.składniki250 g wątróbki drobiowej1 jabłko typu szara reneta3-5 śliwek wędzonych ( ważne, żeby były dobre wędzone śliwki a nie suszone)1 cebula czerwonapieprz, sól, chilli lub ostra papryka, majeranekłyżka miękkiego masłaOlej do smażeniaprzygotowanieWątróbki umyć oczyścić i osuszyć, Na patelnię wlać oliwę i na gorącą wrzucić wątróbkę. Szybko usmażyć(...)stron, dodać obrane jabłko pokrojone w kawałki, pokrojone śliwki, poszatkowaną czerwoną cebulę. Przykryć i zmniejszyć ogień. Chwilę poddusić i następnie dosypać chilli, pieprz, majeranek. Skończć smażenie gdy śliwki i jabłko będą wystarczająco miękkie, posolićLekko przestudzić i zmielić na gładką masę blenderem, dodając masło. W razie potrzeby przyprawić do smaku. Smacznego
Stare Garypopsuć, a i tak dobrze, że po wieczornym pieczeniu do rana te kilka sztuk (pieczone jako ostatnie) uchowałam do zdjęć ;) W tym przepisie żurawinę można zastąpić innym suszonym owocem, np. śliwką czy morelą. Mogą to być również wiśnie z kompotu czy po prostu dżem/gęsta marmolada. Składniki: około 3 szkl. mąki 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła
Kolorowy Przepisownikprzypraw, w tym świeżego imbiru, o rozgrzewającym działaniu :) Składniki: szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki otrębów pszennych ziarna, np. siemienia lnianego, słonecznika, dyni rodzynki, ale możecie też użyć moreli, śliwek czy żurawiny suszonej owoce, np. banan, jabłko miód korzeń świeżego imbiru (on. 3 - 5 cm) cynamon sok z połowy cytryny Wykonanie: Do garnka wsypujemy płatki owsiane, otręby pszenne (możecie wykorzystać
Taste Of My Daywytrawne nie są mi obce i bardzo chętnie po nie sięgam. Zanim zrobiłam chlebek myślałam, że dzięki śliwce będzie bardziej słodszy, a jest taki ‚słodko’ idealny. Przyprawy równoważą słodkość śliwki, nadając chlebkowi ciekawy posmak. W środku jest mięciutki, wilgotny a zarazem delikatny. Bardzo Nam smakował i na pewno jest wart polecenia. Składniki: 100 g aktywnego żytniego zakwasu (dokarmionego(...)mąki żytniej jasnej, chlebowej 130 g mąki pszennej 20 g otrębów żytnich lub pszennych 1/4 łyżeczki nasion kminku 1/4 łyżeczki kopru włoskiego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 6 suszonych lub wędzonych śliwek, drobno pokrojonych 1,5 łyżeczki soli morskiej Mąkę pszenną mieszamy z mąką żytnią, dodajemy otręby, zioła i sól. Wlewamy letnią wodę, następnie zakwas i mieszamy ręką lub mikserem
Made By Mom And Sonchrupiącego jak np. krakersy. Dlatego zawsze wolę mieć pod ręką coś zdrowego do zjedzenia. Do tego przydadzą się np. suszone daktyle, mieszanki orzechów i bakalii, suszone owoce typu śliwki czy morele, a także proste w przygotowaniu batony muesli czy ciasteczka owsiane. Jeśli wolicie raczej słone przekąski, to w sezonie polecam np. bób lub popcorn przygotowany na suchej patelni(...)zagęszczania sosów, do deserów, do placków, naleśników, na kanapki i wielu innych dań - polecam gorąco! drożdże Suche lub świeże, te drugie mają krótszy termin przydatności, dlatego najczęściej korzystam z suszonych, są podstawą wielu słodkich wypieków, ale także ciasta na domową pizzę czy pyszny chlebek naan - dobrze mieć je pod ręką lody Najlepiej te prawdziwe ze śmietanki, bogate w wapń
Cooking MonsterMusli owocowe z serkiem Almette (źródło almette.pl) Wybierz ulubione składniki, np.: płatki owsiane, kukurydziane, jęczmienne lub żytnie suszone owoce: morele, śliwki lub figi – poprawiają przemianę materii różne orzechy, pestki słonecznika lub siemię lniane miód lub kawałki czekolady jako sposób na posłodzenie jogurt naturalny lub owocowy Sposób przygotowania: Mieszamy składniki musli ze sobą, a następnie dodajemy je do jogurtu
WojnaNaSmaki.plopcjonalnie) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu Ostudzone buraczki zetrzeć na tarce. Orzechy stostować przez kilka minut na suchej patelni teflonowej i drobno posiekać. Śliwki (u mnie suszone) pokroić w paseczki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem. Smacznego Post Sałatka z buraków po ukraińsku pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plwędzony mozzarella ser Renberler Blue- również pleśniowy Przygotowując deskę musimy pamiętać, że je się oczami, więc sposób w jaki podamy jest nader ważny! Trochę winogron, suszona żurawina, brzoskwinie,śliwki jakiś dip i gotowe. SMACZNEGO
Kuchnia Beatypodanych składników wyjdzie wam baardzo duża porcja bigosu, który możecie przełożyć do słoików (tak jak ja) i dłużej przechowywać w lodówce. Polecam użyć śliwek wędzonych zamiast suszonych, bigos nabiera wtedy bardzo fajnego aromatu. Ja wykorzystałam produkt firmy Skworcu . Polecam przygotować taki bigos u siebie, na pewno w takiej formie wam posmakuje :-). Post Bigos
Marta Gotujełyżki syropu klonowego 1 dużo jajko 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki sodki 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka bakalii ; ja dałam śliwki i morele suszone- pokrojone oraz ziarna słonecznika. Do kawy upiekłam c iasteczka owsiane, bogate w błonnik, a w smaku mało słodkie
Proste Potrawy