łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 2 x 40 g torebek przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 kg powideł śliwkowych do przełożenia piernika 200 g pokrojonych suszonych bakalii: śliwki, morele, figi, żurawina, rodzynki 100 g gorzkiej czekolady 40 g masła Orzechy i płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania: W garnuszku na małym ogniu podgrzać miód, cukier
Na słodko lub wytrawnieprzygotowaniach pomagał mój smakosz oczywiście wyszło nam bardzo dużo, ale następnego dnia gorący włożyłam do słoików i mieliśmy na zapas :). Nie jest to bigos tradycyjny (nie ma suszonych grzybów, śliwek itd.), ale jest to mój sposób na bigos, który najbliżsi chwalą :)Ah i dałam kiedyś spróbować zarówno kapusty kiszonej jak i bigosu rodowitym Brytyjczykom, bardzo im smakowało
NA MOIM TALERZUpieczenia...Proste i szybkie w wykonaniu.Słodkie i pyszne w smaku.Wypełnione bakaliami.Delikatnie chrupiące.Polane czekoladą.Pycha!Składniki:100 g płatków owsianych, górskich;170 g bakalii (np. suszonej żurawiny, śliwek, moreli, rodzynek, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, sezmu, orzechów, lub innych według włsnych upodobań smakowych);50 g białego cukru;50 g margaryny;30 g miodu pszczelego;1 łyżka soku
Gospodyni Miejskapełnoziarnistej 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki słonecznika 0,5 szklanki orzechów ziemnych (posiekanych) 0,5 szklanki migdałów (posiekanych) 0,5 szklanki rodzynek 0,5 suszonych moreli, śliwek i daktyli Składniki "mokre": 4 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1/4 szklanki wody 2 białka 30g gorzkiej czekolady (70%) Suche składniki mieszamy w jednej misce. W szklance mieszamy
kuchnia do kwadratumiodu [ miodowej lawendy] 2 łyżki powideł 200g cukru 500 g mąki 1 op przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody oczyszczonej garść orzechów włoskich [ nie dałam] garść rodzynek garść suszonej moreli, śliwek , daktyli Do pojemnika w automacie dodać płynne składniki, następnie sypkie.[Bakalie dodać po usłyszeniu sygnału dźwiękowego]. Ustawić na program pieczenia ciasta na proszku do pieczenia.W razie potrzeby dopiec
Moje domowe kucharzeniełyżek cukru 1,5 szklanki płatków owsianych ¾ szklanki otrębów owsianych 1/3 szklanki zarodków pszennych (opcjonalnie) 10 łyżeczek mąki kukurydzianej 3 łyżki siemienia lnianego 1/3 szklanki pokrojonych w kosteczkę śliwek kalifornijskich suszonych ½ szklanki mieszanki do keksu (można zamiennie użyć żurawiny) ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku po pieczenia 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ewentualnie ziemniaczanej 1/3 szklanki mleka 1 jajko
Mania GotowaniaCześć :) Kilka dni temu byłam na spotkaniu z Elizą Mórawską, autorką znanego bloga White Plate :) Oczywiście na spotkanie nie mogłam się wybrać bez książki Elizy. W
Pora coś zjeśćWitam Was :)Miałam marcepan, miałam śliwki... i zaczęłam kombinować :)Co z tego wyszło? Zobaczcie sami!Zapraszam! :)Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćCześć!Ciasto, które dzisiaj prezentuję, to ciasto, które zaserwowałam swojej rodzince na święta.Wyborny piernik, pełen pysznych bakalii, pokryty polewą czekoladową i pokryty kolejną porcją bakalii
Pora coś zjeśćCześć :)Tak! Dzisiaj wrócił piekarnik :) Zatem trzeba było to uczcić pyszną kolacją z jego udziałem.Padło na wyborną wariację na temat pizzy... Jakich składników użyłam?Zobaczcie
Pora coś zjeśćNajlepszy kompot jaki znam, z suszonych owoców wybornie smakuje schłodzony czy podawany na ciepło. Za sprawą suszonych owoców wspomaga trawienie. Kilka goździków dodanych do napoju wspaniale rozgrzewa w zimne wieczory. Gruszki, śliwki, jabłka to tylko podstawowe składniki tego kompotu(...)zależy jak bogaty będzie smak, najlepszy jest właśnie podczas wyjątkowych okazji, świąt i innych spotkań rodzinnych. Na zdrowie! Kompot z suszonych owoców Składniki: 500 g mieszanki suszonych owoców, u mnie śliwki, jabłka i gruszki cukier kilka goździków suszonych Przygotowanie: Owoce na sitku zalewamy wrzącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i posypujemy cukrem, dodajemy goździki, gotujemy
Moja smaczna kuchniacałe mnóstwo pysznych bakalii oraz orzechów. Gotową granolę można przechowywać w słoiczku przez długi czas :) Najlepsza z jogurtem naturalnym :) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki suszonej żurawiny (;ub śliwek,rodzynek, innych ulubionych bakalii) 1/2 szklanki pokrojonej suszonej moreli 1/2 szklanki pokrojonych orzechów laskowych (lub włoskich, brazylijskich,ziemnych) 3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju 2 łyżki
Chocolate Muffin Blogużywając malin ze słoiczka :) Wersja z jabłkiem i cynamonem to też świetna opcja na nadchodzący czas, podobnie orzechowa. Od jesieni na pewno będziemy zmieniać świeże owoce na suszone morele, figi, śliwki, daktyle, rodzynki, żurawinę, więcej orzechów, sezam, mak. Suszone owoce i orzechy oczywiście wcześniej moczymy, sezam i mak mielimy. Dodatek kakao jest fajnym wykończeniem smaku w wielu opcjach
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPyszna Szynka Świąteczna z żurawiną:Pieczone mięsa jak szynka, łopatka, czy boczek goszczą na naszym świątecznym stole można powiedzieć, że od zawsze. Mięsa często faszerowane są suszonymi owocami np. śliwkami, czy morelami, natomiast przyprawy zmieniają się bardzo często. Ta szynka najpierw została nafaszerowana suszoną żurawiną, wysmarowana marynatą z miodu, sosu sojowego, oliwy i soku z pomarańczy, odrobiną suszonego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętylko na święta! Składniki na 2 małe podłużne foremki: 400 g mąki 250 g cukru 250 g masła 8 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 150 g suszonej lub wędzonej polskiej śliwki węgierki 100 g orzechów laskowych 100 g suszonych fig 100 g suszonej moreli 100 g migdałów bez skórki 100 g drobnych rodzynek 100 g kandyzowanej skórki
maniapieczenianadaje się na obiad, a po ostudzeniu jest idealnym mięsem na kanapki. Na pewno część z Was przygotowuje takie potrawy z morelą, śliwką czy orzechami. Do wersji obiadowej przygotowałam sos rozmarynowy z suszonymi pomidorami według przepisu szafa kuchni Knorr Pana Piotra Murawskiego. Otrzymałam całą torbę zakupów potrzebnych do przygotowania sosu(...)zabrałam się do działania. Okazało się, że esencje do sosów są świetną bazą smakową do waszej wyobraźni idealnego sosu. Składniki: 0,5 kg schabu 20 suszonych moreli (mogą być śliwki albo orzechy) 1 łyżka majeranku, ziół prowansalskich, tymianku 1 łyżka soli sos 50 ml oleju pęczek włoszczyzny (jedna marchewka, mała pietruszka, kawałek selera
Niezły Młynekcukru4 łyżeczki soli4 łyżeczki słodkiej papryki1 koncentrat pomidorowyZiele angielskieLiście laurowe( 5-6 szt.)PieprzSuszone owoce (morele, śliwki)4 duże cebulePrzygotowanie :Przyprawić i usmażyć rybę wg TEGO przepisuWodę, przyprawy( liście, pieprz, ziele angielskie, sol, cukier) zagotować, dodać pokrojoną w kółka cebule, owoce suszone i gotować około 30 minutOliwę, koncentrat paprykę słodką, zmiksować i dodać do gotowanego wywaru. Zagotować, zalać
Garnkowe fanaberiecytryny, by buraczki miały ładny kolor i dla złamania słodkiego smaku. Składniki: 1 kg ugotowanych buraczków (zrobiłam z 4 średnich buraków) garść orzechów włoskich 10 śliwek wędzonych (dałam suszone) 2 ząbki czosnku (dałam 1) sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny Ostudzone buraczki zetrzeć na tarce. Skropić sokiem z cytryny. Orzechy podprażyć przez kilka minut(...)suchej patelni teflonowej i drobno posiekać. Śliwki pokroić w paseczki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem
Czerwień i błękitchwili. Dlatego wspierajmy nasz organizm :) Życzę smacznego. Składniki: Dziś nie będzie dokładnie. Proporcje zależą od Waszych indywidualnych upodobań 1/2 szklanki płatków owsianych + 2 łyżki płatków jęczmiennych kilka suszonych brzoskwiń, daktyl, śliwka (i inne ulubione) garstka rodzynek garstka żurawiny 4 łyżki (lub więcej) naturalnego serka homogenizowanego 0% 2 łyżeczki płynnego miodu 1 kiwi Przygotowanie: Serek homogenizowany łączymy z miodem, tworząc
Słodkie okruszkiPrzepis przez nią podany odrobinę zmieniłam.składniki250 g wątróbki drobiowej1 jabłko typu szara reneta3-5 śliwek wędzonych ( ważne, żeby były dobre wędzone śliwki a nie suszone)1 cebula czerwonapieprz, sól, chilli lub ostra papryka, majeranekłyżka miękkiego masłaOlej do smażeniaprzygotowanieWątróbki umyć oczyścić i osuszyć, Na patelnię wlać oliwę i na gorącą wrzucić wątróbkę. Szybko usmażyć(...)stron, dodać obrane jabłko pokrojone w kawałki, pokrojone śliwki, poszatkowaną czerwoną cebulę. Przykryć i zmniejszyć ogień. Chwilę poddusić i następnie dosypać chilli, pieprz, majeranek. Skończć smażenie gdy śliwki i jabłko będą wystarczająco miękkie, posolićLekko przestudzić i zmielić na gładką masę blenderem, dodając masło. W razie potrzeby przyprawić do smaku. Smacznego
Stare Garypopsuć, a i tak dobrze, że po wieczornym pieczeniu do rana te kilka sztuk (pieczone jako ostatnie) uchowałam do zdjęć ;) W tym przepisie żurawinę można zastąpić innym suszonym owocem, np. śliwką czy morelą. Mogą to być również wiśnie z kompotu czy po prostu dżem/gęsta marmolada. Składniki: około 3 szkl. mąki 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła
Kolorowy Przepisownikprzypraw, w tym świeżego imbiru, o rozgrzewającym działaniu :) Składniki: szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki otrębów pszennych ziarna, np. siemienia lnianego, słonecznika, dyni rodzynki, ale możecie też użyć moreli, śliwek czy żurawiny suszonej owoce, np. banan, jabłko miód korzeń świeżego imbiru (on. 3 - 5 cm) cynamon sok z połowy cytryny Wykonanie: Do garnka wsypujemy płatki owsiane, otręby pszenne (możecie wykorzystać
Taste Of My Daywytrawne nie są mi obce i bardzo chętnie po nie sięgam. Zanim zrobiłam chlebek myślałam, że dzięki śliwce będzie bardziej słodszy, a jest taki ‚słodko’ idealny. Przyprawy równoważą słodkość śliwki, nadając chlebkowi ciekawy posmak. W środku jest mięciutki, wilgotny a zarazem delikatny. Bardzo Nam smakował i na pewno jest wart polecenia. Składniki: 100 g aktywnego żytniego zakwasu (dokarmionego(...)mąki żytniej jasnej, chlebowej 130 g mąki pszennej 20 g otrębów żytnich lub pszennych 1/4 łyżeczki nasion kminku 1/4 łyżeczki kopru włoskiego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 6 suszonych lub wędzonych śliwek, drobno pokrojonych 1,5 łyżeczki soli morskiej Mąkę pszenną mieszamy z mąką żytnią, dodajemy otręby, zioła i sól. Wlewamy letnią wodę, następnie zakwas i mieszamy ręką lub mikserem
Made By Mom And Son