z suszonymi śliwkami - 1000 przepisów (strona:37/67)

Karkówka duszona w ciemnym piwie 343

uwielbiam duszone mięsa! Są soczyste, miękkie, rozpływają się w ustach. Na moim blogu możecie znaleźć przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym , karkówkę duszoną w czerwonym winie z suszonymi śliwkami  i schab duszony w śmietanie z pieczarkami . Dzisiaj przedstawiam przepis na karkówkę duszoną w ciemnym piwie, z dodatkiem miodu i przypraw. Najlepiej smakuje z ugniatanymi ziemniakami lub pieczywem

My Culinary Art
Roladki drobiowe na dwa sposoby 181

Roladki z piersi kurczaka na dwa sposoby.Taka mała odmiana dla zwykłego kotleta drobiowego w panierce.Jedne z suszoną śliwką, pachnące wędzonym boczkiem, słodkawe i kruche.Drugie, aromatyczne, chrupiące, a jednocześnie rozpływające się w ustach. Które wolicie na niedzielny obiad?Mi smakowały obie wersje, ale ciut ciut bardziej te z zielonym środkiem :)Czytaj więcej

bistro mama
Takie trochę inne leczo... z wizytą na Węgierskiej ziemi :) 150

właśnie mam. Bardzo lubię dosypać do lecza kminek mielony. Rodowity Węgier pewnie popukałby się w czoło. Choć na pomysł dodania do tej tradycyjnej węgierskiej potrawy wiśniówki i suszonych śliwek nikt na węgierskiej ziemi się nie pukał ani w czoło, ani w inną część ciała, a jedynie klepano się po brzuchach i proszono o dokładkę :) Nie wiem czy to walory

bistro mama
Bananowe ciasteczka z ziarnami i orzechami 230

świeżość (powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku). Jeżeli nie mamy jakiegoś składnika w domu, możemy go swobodnie zastąpić innym lub dodać swoje ulubione (np. słonecznik, suszone śliwki, orzechy nerkowca...). Eksperymentujmy! Smacznego

Zakręcony Widelec
Pieczeń z szynką szwarcwaldzką 172

inaczej klops z mielonego mięsa pieczony w piekarniku, z dodatkiem ugotowanego jajka.Wersja z jajkiem jednak mnie nie przekonuje smakowo i po prostu jej nie robię, jednak czasami dodaję suszone śliwki czy morele, a najczęściej robię ją bez żadnych dodatków i taka wersja najbardziej mi smakuje :)W zależności od użytego mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym razem można wyczarować inną

Kraina Miodem Płynąca
Szynka ze śliwką 221

zarówno na ciepło - jako porcja mięsa do obiadu, jak na zimno - na kanapki.Składniki:1 kg szynki wieprzowej12 suszonych śliwek2 łyżeczki żelatynyłyżka oleju rzepakowego łyżeczka soli3 łyżeczki majerankupół łyżeczki pieprzupół cebuli pokrojonej w krążki Przygotowanie:Mięso dokładnie umyłam i osuszyłam.Śliwki zalałam gorącą wodą i moczyłam je przez 5 minut.Przez środek szynki zrobiłam nożem niewielki tunel, to którego wkładałam

Kulinarny Pamiętnik
Bajaderki orzechowe z Nutellą 375

typu „digestive” (mogą być oblane czekoladą)4 łyżki dżemu truskawkowego, marmolady lub powideł śliwkowych50 g roztopionego masła5 łyżek wódki lub alkoholu o smaku orzechowym½ szklanki ulubionych bakalii (rodzynek, śliwek suszonych, daktyli itp.)½ szklanki ulubionych orzechów, pokrojonych bardzo drobno lub zblendowanych w malakserze (na drobne kawałki, nie na mączkę)3 łyżki kakao¼ szklanki mleka4 łyżki kremu orzechowego typu Nutellaaromat orzechowy

Mania Gotowania
Hej czy Wy wiecie czyli Piernik dojrzewajacy 208

nastawionym piernikiem, nigdy go nie robiłam bo i miłośników piernika u nas jakoś nie ma ale co tam! w tym roku upiekę swój piernik, z migdałami i śliwką suszoną, a może go i przełożę czekoladowym powidłem? zobaczymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczny piernik po świętach 241

opakowanie przyprawy do piernika10 g cynamonuszczypta mielonego pieprzu czarnegociasto5 białek150 g cukru70 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniazaprawa do piernika50 g gorzkie czekolady100 g powideł100 g bakalii (migdały, śliwki suszone, orzechy włoskie) Wykonanie:Wszystkie składniki zaprawy piernikowej umieścić w garnku z grubym dnem i gotować około 5 minut. Wszystkie składniki muszą się rozpuścić i połączyć. Odstawiamy do wystudzenia.Bia

Przysmaki Karolki
Schab w cieście musztardowym 335

roku na Święta przygotowywałam schab faszerowany suszonymi śliwkami lub morelami. Tym razem znalazłam inny przepis, schab na zdjęciu prezentował się bardzo ładnie. Efekt? Idealnie wilgotny, pachnący i pyszny. Polecam - zwłaszcza na szczególne okazje. Na świątecznym stole prezentował się znakomicie. Źródło przepisu: TU.Składniki:1,2 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku3 łyżki

Pasja Smaku
Piernik staropolski - część 2, pieczenie 210

włoskimi, płatkami migdałów, czy skórką pomarańczową.Do jeszcze nieupieczonego ciasta można dodać również dowolne bakalie. Nie więcej niż 300 g. Np.: posiekane orzechy włoskie, migdały (bez skórek), rodzynki, śliwki suszone (pokrojone na paseczki). Po dodaniu bakalii ciasto należy wyrobić, by rozprowadziły się one równomiernie. Bakalie można również dodać do powideł śliwkowych podczas przekładania piernika

Food Square
Daktyle w szynce parmeńskiej 155

Idealna zakąska na karnawałowe przyjęcie. Zamiast daktyli możemy dać nasze narodowe śliwki suszone :) Składniki:kilka daktyli suszonych bez pestekkilka plasterków szynki parmeńskiej, Każdy owoc zawijamy w szynkę i podsmażamy przed samym podaniem

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety schabowe duszone w kapuście kiszonej 261

schabowe100 g boczku (pominęłam)50 g suszonych śliwek2 jabłka1 cebula2 ząbki czosnkusól, pieprzmajeranekolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Kapustę przelewamy zimną wodą, odciskamy i drobno siekamy.2. Posiekaną cebulę (i ewentualnie boczek) podsmażamy na tłuszczu. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy usmażoną cebulę (i boczek), podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem.3. Śliwki kroimy w paseczki, obrane jabłka

Kuchnia domowa Ani
Bigos z kapusty mieszanej 238

kapusty kiszonej1 główka kapusty białej3 laski kiełbasy3 cebulesól, pieprzkoncentrat pomidorowyziele angielskieliść laurowykminek10 suszonych śliwekodrobina ostrej i słodkiej paprykikilka kulek jałowcaSposób przygotowania:1. Kapustę kiszoną opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Zalać ją 2-3 szklankami wody, dodać ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i pokrojone śliwki. Gotować do miękkości, w razie potrzeby uzupełniać wodę.2. Białą kapustę poszatkować, włożyć do osobnego

Kuchnia domowa Ani
KEKS ŚWIĄTECZNY Z JABŁKIEM I BAKALIAMI. 267

pieczeniaszczypta soli2 jabłkagarść suszonych moreligarść suszonych śliwekgarść rodzynek i żurawiny50 g kandyzowanych skórekUbijam na parze jajka z cukrem. Dodaję olej oraz mąkę, wcześniej wymieszanąz proszkiem do pieczenia i solą. Jabłka obieram, jedno ścieram na grubych oczkach, a drugie kroję w kosteczkę. Na mniejsze kawałki kroję także morele i śliwki. Owoce i bakalie łączę z ciastem. Przekładam do keksówek

W kuchni Karmel-itki