gulasz, 5 ziaren pieprzu czarnego, 5 jagód jałowca, łyżka tymianku świeżego, sól, smalec gęsi lub wieprzowy, 2 cebule, 100 ml bulionu wołowego, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 20 suszonych śliwek, 1 winne jabłko, 100 g orzechów włoskich łuskanych Przyprawy zemleć, wymieszać z solą, natrzeć nimi mięso i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Cebule pokroić w półplasterki
królestwo garówsery podpuszczkowe krótko dojrzewające na kulturach jogurtowych. Z dodatkiem, do wyboru: lubczyku, kozieradki, czosnku, czosnku niedźwiedziego, papryki, chilli, czarnuszki, pestki dyni, mięty, płatków pomidorów, migdałów, tymianku, kolorowego pieprzu, suszonej śliwki. Koza robi też wiele innych serów (między innymi długo dojrzewające na zamówienie) i zdecydowanie nie powiedziała ostatniego słowa – możemy spodziewać się kolejnych smaków. Wszystkie sery powstają z niepasteryzowanego, ręcznie
królestwo garówodczekać 5 minut. Oprószyć solą. Podawać. Do steka polecam Merlot trocken barrique Rappemhof: Unikatowe, wytrawne, aksamitnie miękkie Merlot o rubinowej barwie i bukiecie pełnym czerwonych porzeczek i suszonych śliwek. Na finiszu pikantne akcenty z ciemną czekoladą w tle. Wino leżakowane w beczce barrique z francuskiego dębu. poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino dostępne w restauracji roku 2013 według
królestwo garówzrobić je małe. Składniki: 200 g płatków owsianych górskich 200 g mąki kukurydzianej 100 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka bakalie (rodzynki, posiekane orzechy, suszone śliwki…) Wykonanie: Suche składniki (płatki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i bakalie) wymieszać. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Z ciasta formować niewielkie kulki, spłaszczyć je i układać na blasze wyłożonej
Mama Gotujepotem przygotowywaliśmy tęczę z kryształków hydrożelowych. Tęcza powstanie pewnie dużo później w porównaniu z czasem znikania sezamków :) Składniki : 150 g amarantusa ekspandowanego szklanka (200 ml) miodu 7 suszonych śliwek 2 łyżki pokruszonych nerkowców 100 g sezamu 80 g złocistego siemienia lnianego Włączyć piekarnik na 200 stopni C. O tej porze roku miód jest skrystalizowany, więc trzeba go było
Weekendy w domu i ogrodziewyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia i przekrawamy na dwa blaty. składniki na krem: 200 g suszonych śliwek 100 ml spirytusu 3 żółtka 375 ml mleka 50 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej 275 g masła 2 łyżki kakao opcjonalnie: ok. 30 g bez wykonanie: Śliwki zalewamy
Domowy Smak Jedzeniaszklanka otrębów żytnich 1 szklanka płatów kukurydzianych 1/2 szklanki pestek z dyni 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki ziaren sezamu 1/2 szklanki pokrojonych śliwek suszonych 1/2 szklanki rodzynek 500 ml mleka skondensowanego Polewa: 1/2 kostki masła 1 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka Wykonanie: Wszystkie składniki wsypuję do miski i mieszam
Ciasteczkowy Potwórproszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu odrobina gałki muszkatołowej masa 250 g serka mascarpone 100 g cukru sok z 1 cytryny skórka z cytryny do dekoracji: orzechy, suszone śliwki i mięta Wszystkie produkty znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasto dobrze ze sobą mieszamy i przerzucamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy średnica 24 cm ( ja użyłam
Niezły Młynekpuszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę 30 g suszonych grzybów leśnych 5-6 suszonych śliwek lub 2 łyżki stołowe powideł śliwkowych pół szklanki wina śliwkowego lub 1/4 szklanki śliwowicy 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu pół łyżeczki mielonego kminku pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadługo nie leżały, moje dzieci bardzo szybko się z nimi uporały :) Składniki: 150 g ekspandowanego amarantusa 160 ml miodu z mniszka lekarskiego 2 łyżki oleju 30 g śliwki suszonej 30 g żurawiny suszonej 5 łyżki nasion (u mnie sezamu i słonecznik) Nasiona uprażyć na suchej patelni, przestudzić. Suszone owoce pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać
Delicious Titbitskostki masła 3/4 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli skórka starta z limonki skórka starta z pomarańczy (ok. pół łyżeczki) bakalie (rodzynki, suszone śliwki, żurawina itp.) Ser przepuścić przez maszynkę (najlepiej dwa razy). Rodzynki zalać wrzątkiem i po minucie odsączyć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać masło
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki : około 110 dag mięsa- karczku jabłko kilka ząbków czosnku kilka suszonych śliwek łyżka smalcu sól, pieprz czarny Przygotowanie : Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, czosnek przecisnąć przez praskę Mięso posypać pieprzem, natrzeć czosnkiem, pozostawić w przykrytej miseczce na około 12 godz. w chłodnym miejscu Po tym czasie posypać solą, nakłuć ostrym widelcem, włożyć do rękawa, obłożyć plasterkami obranego
Proste Potrawybułki.Doprawić solą, pieprzem i vegetą. Formować kotleciki. Rozpłaszczyć a na środek każdego z nich kłaść nadzienie np: 1) po grubszym plastrze ogórka konserwowanego lub kiszonego 2) z suszoną śliwką 3) z serkiem topionym 4) z żółtym serem i szynką 5) lub obtoczone w wiórkach kokosowych Kotlety usmażyć z obu stron. Można włożyć na ok. 10 min. do rozgrzanego
kulinarnajamka.blogspot.compropozycją na wielkanocny stół , ale z racji tej ,że robi się błyskawicznie i nie wymaga wymyślnych składników możecie ją zrobić do popołudniowej kawy nawet dziś. Składniki : 200g suszonych śliwek 5 łyżek rumu 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 jajka 1i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 czubate łyżeczki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Malinowa Kawiarenkaugotowanej do miękkości dyni piżmowej 1 łyżka śmietany kremówki sól i gałka muszkatołowa do smaku Dynie blenujemy dodając do niej śmietanę i przyprawy . Dekorujemy talerz. MUS ŚLIWKOWY garść śliwek suszonych gotować około 8 minut - blendujemy i dekorujemy talerz. KOZI SER 150 gram sera koziego mąka do obtaczania oliwa do smażenia Ser kroimy w plastry obtaczamy w jajku
na gazie