posypała wafla dodatkowo kolorową posypką :) Garstka słonecznika, 3 kostki czekolady gorzkiej- jedna wylądowała w gorącej kawie. Pije tylko czarną kawę parzoną :D bez kawy nie zaczynam dnia. Dodatkowo suszone śliwki i na koniec orzeźwiający grapefruit. Lokowanie produktów
ClauditteMissCookingkilka gałązek tymianku łodyga selera naciowego (opcjonalnie) 1 cm korzenia imbiru sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, lubczyk 2-3 łyżki sosu sojowego, kilka kropel cytryny ok 10 suszonych śliwek pół paczki fasolki szparagowej łyżka oleju pęczek natki pietruszki 2 marchewki żółta papryka Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Polać łyżką oleju, przyprawić solą, pieprzem, ziołami,sosem
Gaździnka warzyBigos jest pyszny, nie za tłusty i bardzo aromatyczny. Serdecznie polecam;) Składniki: 1,5 litra kapusty kiszonej 3 cebule 2 marchewki dwie garści suszonych grzybów garść suszonych śliwek 1 kg kiełbasy 2 łyżki majeranku pieprz 1.5 łyżki kminku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie: Kapustę wypłukać, odcisnąć
Krakowskie smaki Anidorówna - doprawdy, dziwne te królewskie gusta.. :-) * PANPEPATO 200 g orzechów (u mnie laskowe i migdały) 200 g suszonych lub kandyzowanych owoców (morele, żurawiny, figi, suszone śliwki) 100 g kandyzowanych skórek owocowych 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta 30 ziaren pieprzu (dałam 40) 10 goździków
KUCHARNIA100g piernika pół cebuli 2 ząbki czosnku kilka suszonych śliwek 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1/2 szklanki wywaru warzywnego 2 łyżki miodu 2 łyżki masła sok z cytryny sól biały pieprz Przygotowanie: Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek zeszklić na 3 łyżkach masła. Dodać śliwki, pokruszony piernik oraz miód. Całość zalać winem i wywarem. Sałatka z kopru włoskiego
w mojej kuchnipojemnika zaczyna tworzyć się "masło") 20 g łuskanego słonecznika 20 g pokrojonych suszonych daktyli 30 g rodzynek 20 g sezamu 10 g płatków migdałowych 20 g pokrojonych suszonych śliwek Przygotowanie: 1. Namaczamy rodzynki. 2. Połowę płatków owsianych mielimy prawie na mąkę. 3. W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy płatki owsiane, miód, cukier, proszek do pieczenia, odsączone z wody rodzynki
Malowane smakiemwodą według przepisu. Na kaszy układamy kulki twarogowe, polewamy sosem czosnkowym i gotowe. Kulki z bakaliami Składniki: -ok. 25 dkg twarogu -kilka łyżek jogurtu naturalnego -bakalie: suszone śliwki i morele, rodzynki, żurawina, orzeszki ziemne -makaron "sznurki" -cukier lub miód -truskawki w syropie z naszej spiżarni Twaróg przygotowujemy tak samo, jak do poprzednich kulek z tym, że zamiast
Maminek kulinarnykawałki i dodajemy do kapusty. Wodę, w której moczyły się grzybki również wlewamy do garnka z kapustą. Jak ktoś lubi, to może dodać również suszoną śliwkę. Wszystkie składniki mieszamy co jaki czas. Po ok. 45 minutach przyprawiamy solą i pieprzem. Po tym czasie wyjmujemy z garnka wędzone nogi. Jak ostygną obieramy, kroimy i dodajemy do bigosu. Całość mieszamy. Odstawiamy
tojestpyszne.blogspot.comdominujący charakter nadzienia. SKŁADNIKI: ciasto: 150g mąki 100g masła 50g drobnego cukru 2 żółtka masa makowa: 50 g masła 45g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny) 10 suszonych śliwek 60g orzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu lub gotowa masa z puszki masa z mascarpone: 200ml śmietany
Pyry na Gazfakt, że dokładnie wiemy co do niej wkładamy i nie używamy konserwantów czy wzmacniaczy smaku. SKŁADNIKI: 50 g masła 450g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny) 10 suszonych śliwek 60g orzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu WYKONANIE: Mak wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był
Pyry na GazSkładniki: 300 g suszonych śliwek kalifornijskich BIO bez pestek Fresano , 3/4 szklanki rumu białego, 200 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka lub śmietanki kremówki. Przygotowanie: Śliwki zalewamy rumem i odstawiamy do namoczenia się. U mnie moczyły się 24 godziny, ale 12 godzin w zupełności powinno wystarczyć. Najlepiej zalać je na noc i przykryć talerzykiem
Aga w kuchnibochenek chleba na dużą keksówkę. Składniki: 550 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 120 g płatków owsianych 15 g miękkiego masła lub margaryny 2 łyżki miodu 50 g suszonych śliwek drobno pokrojonych 150 ml letniego mleka 225 ml letniej wody 2 łyżeczki suchych drożdży. Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Pozostawić
Na słodko lub wytrawniełyżka oliwy 1,5 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli *zamiast migdałów mogą być również orzechy włoskie ** jeśli ktoś lubi, warto też dodać kilka daktyli jak rodzynki czy suszona śliwka Przygotowanie : Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Fasolę odsączamy i płuczemy w zimnej wodzie. Do miski przekładamy wszystkie składniki oprócz czekolady i migdałów . Blendujemy wszystko bardzo dokładnie na jednolitą masę. Migdały
Kitchens Alphabetpłatków owsianych lub jaglanych (ilość zależy od wilgotności reszty składników) 2 garście żurawiny suszonej garść posiekanych orzechów włoskich lub orzechów nerkowca kilka wędzonych lub suszonych śliwek Czekoladę, kakao i mleko umieszczamy w rondelku i na małym ogniu rozpuszczamy na gładką masę. Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy na gładką masę i łączymy z masą czekoladową. Wsypujemy
ladykitchenAlzacka 300 g mąki 40 g cukru 1 łyżeczka soli 5 g drożdży instant 125 ml mleka 1 rozbełtane jajko 70 g miękkiego masła 70 g bakalii (rodzynki, śliwki suszone) 50 ml rumu do posmarowania 1 jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka Suche składniki mieszamy w misce mikserem. Robimy wgłębienie i wlewamy mleko z jajkiem. Mieszamy na średnich obrotach
Dzieje kuchennej Wiewióry