z suszonymi śliwkami - 1000 przepisów (strona:28/67)

Śliwka w trufli z białej czekolady opatulona wiórkami kokosowymi 240

 Nie za słodkie, cudownie pachnące całe śliweczki. Czyli wszystko co dobre w jednym. Ostatnio szalałam na święta z małymi cudeńkami. Więc dzisiaj znów przed wami

Moje pyszne gotowanie
Wędzona pierś z gęsi z purée z buraka z dodatkiem musu ze śliwek kalifornijskich 156

stopni. Z pomarańczy wycisnąć sok, a następnie zagotować go z gałązką rozmarynu i zredukować. Buraka obrać, wykroić kuleczki za pomocą specjalnej łyżki i dodać do sosu pomarańczowego. Suszone śliwki kalifornijskie ugotować w winie, dodać anyż i imbir. Następnie zmiksować na mus. Pozostałości z buraka zmiksować na gładkie purée z dodatkiem 3-4 łyżek musu śliwkowego. Pierś z gęsi pokroić

Pasja Smaku
Chlebek bananowy ze śliwkami 218

mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych migdałów 1/2 szklanki pokrojonych suszonych śliwek 2 jajka 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/4 szklanki miodu 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Jajka wymieszać z oliwą, jogurtem, miodem oraz ekstraktem z wanilii

Bullio
szybkowar-indycze golonki na kiszonej kapuście z marchwią... 187

Składniki: golonki indycze średnie 4 sztuki, przyprawa myśliwska do drobiu 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kapusta kiszona 1 kg, wędzone śliwki suszone 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, maggi 1 łyżka, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 1 szklanka, marchew większa 4 sztuki umyte golonki indycze osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć dobrze przyprawą na gorącym oleju(...)zrumienić golonki z każdej strony i przełożyć na talerz do tłuszczyku po golonkach wsypać drobniej pokrojoną kiszoną kapustę, śliwki wędzone pokrojone drobniej, dodać przyprawy, wlać wodę i wymieszać na kapuście ułożyć golonki a na nich obrane marchwie zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 35 minut, szybkowar otworzyć po 30 minutach - sam spuści ciśnienie a golonki

W Mojej Kuchni Lubię
Śliwka w czekoladzie z truflą 188

rumu100 g pokruszonych herbatników17 suszonych śliwektabliczka mlecznej czekoladyWykonanie:Czekoladę w kawałkach przekładamy do rondelka, dodajemy masło i rozpuszczamy nad parą.Zestawiamy i dodajemy 2 łyżki rumu.Następnie herbatniki kruszymy do miski i dodajemy do nich czekoladę. Jeżeli masa będzie za sucha to dodajemy jeszcze rumu.Następnie dobrze ugniatamy, aby wszystko dokładnie połączyć.Bierzemy śliwkę i obklejamy masą. Kiedy nasze

Moje pyszne gotowanie
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 110

zrobione w 100% ze szczepu Sangiovese wina dojrzewały 36 miesięcy w dębowych beczkach a następnie 24 miesiące w butelce. Nos jest intensywny, trwały, dominują nuty czerwonych owoców (wiśni, jeżyn) suszonych ziół, przypraw ( pieprz, jałowiec, gałka muszkatołowa). Usta są świeże, owocowe, z nutami warzywno-balsamicznymi. Wino jest gładkie, jedwabiste, eleganckie a tanimy bardzo ładnie wtopione. Bardzo smaczne wina. Według mnie(...)sałatkach ze świeżych warzyw skorpiony oliwą z pierwszego tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami  jabłkami lub gruszkami. Ten bardziej dojrzały z figami, orzechami laskowymi , suszonymi śliwkami. Do dań głównych jako dodatek do carpaccio z wołowiny, ryb lub z pieczeni wołowej. Zastosowań jest naprawdę wiele. My degustowaliśmy Parmigiano Reggiano 24 i 36 miesięczny Młodszy (o minimalnym okresie

królestwo garów
Bigos 194

boczku wędzonego - przyprawy: pieprz kolorowy, sól, papryka słodka, kminek mielony i w całości - 5 liści laurowych - 10 ziarenek ziela angielskiego - 3 cebule - 3 łyżki masła - 5 suszonych śliwek suskiej sechlońskiej ( produkt lokalny ) - czerwone wino porzeczkowe ze Stacji Winiarskiej Kapustę kiszoną przepłukujemy wodą i wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Wodę z kapusty zostawiamy żeby była do smaku. Kapustę

Kuchenne Wariacje
Bigos - wersja prosta 149

Ten bigos to tzw wersja łatwa i z tego co w domu zalega. No i kolejna próba z wolnowarem. Udana!!!! Składniki wrzuciłam wieczorem do gara, a

Stare Gary
Comber z sarny po kapitańsku. 132

Roast haunch of venison. Składniki. 60 dag combra bez kości 0,5 litra mleka 100ml wina czerwonego 5 dag śliwek suszonych 2 dag rodzynek 1łyżka smalcu przyprawy: jałowiec, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek papryka mielona, Wykonanie: Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać mlekiem i zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Mięso osuszyć, natrzeć przyprawami  i odstawić na 1 godzinę(...)Oprószyć mąką i zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ,skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać sparzone rodzynki i śliwki. Miękkie mięso pokroić  na porcje ,ukośnie, w poprzek włókien . Sos połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką

Kulinarny karnet Christophera
Śledzie w winie ----Herring in vino con 152

Składniki: 1/2 kg śledzi 2-3 cebule 2 pory (białe części) 300 ml mleka 200 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki rodzynek 2 łyżki pokrojonych śliwek suszonych 1 łyżka płaska cukru brązowego chili do smaku-na czubku noża 150 ml oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego Wykonanie Filety moczymy przez 6-12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy(...)następnie osączamy je na sicie i kroimy w niewielkie dzwonka. Cebulę kroimy w piórka, Na patelni rozgrzewamy olej,2 minuty dusimy cebulę , dodajemy umyte rodzynki i pokrojone w paski śliwki . Następnie dodajemy  wino i przecier pomidorowy.Doprawiamy  cukrem brązowym i chili. Dusimy  około 3 minuty. Pokrojone śledzie ,wymieszać z powstałą marynatą Przechowywać w lodówce dwa-trzy dni, wtedy

w mojej kuchni
Schab ze śliwką pieczony w rękawie w sosie śliwkowym 146

zdrowe i niskokaloryczne.Użycie rękawa do pieczenia może sprawić ,że staniesz sie mistrzem w pieczeniu schabu.Składniki na 6-7 porcji:80 dkg schabu6-8 śliwek suszonych2 lyżki przyprawy warzywnej bio lub np.tymiaku suszonego (wtedy dodatkowo sól i pieprz)1 lyżka oliwy2 listki laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiego1 gałązka rozmarynuwarzywa :2 marchewki,mała pietruszka,kawałek selera-opcjonalnieSkładniki(...)miodu1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznegosól,pieprz do smaku        PRZYGOTOWANIE:Schab umyć i osuszyć.Naciąć przez środek wzdłuż długim nożem ,robiąc miejsce dla śliwek.Mam patent na idealne naciecie przez środek .Schab położyć na jednej z przeciętych stron i z góry na dół powoli wbijać nóż.W wydrążony tunel wcisnąć śliwki.Mięso  natrzeć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Kulinarne Inspiracje" Kamisa. KURCZAK ZE ŚLIWKĄ. 183

jestem blogerką kulinarną, nie omieszkałam sobie coś zmienić. Zmiany zawarte w nawiasach, podaję przepis oryginalny. Kamis "KULINARNE INSPIRACJE"  - KURCZAK ZE ŚLIWKĄ 4 filety kurczaka (ok 750g ) 16 śliwek suszonych 300g boczku wędzonego nieparzonego w cienkich plastrach (u mnie 200g szynki konserwowej w plastrach) 500g pieczarek (pominęłam) 375ml śmietanki UHT 30% (zastapiłam 18%) 700g ziemniaków obranych zestaw Kulinarne Inspiracje(...)kostkę 3cm. Dodaj łyżkę oleju, rozmaryn, 1/2 czosnku i wymieszaj. Piecz ok. 40 minut w 200st. Wzdłuż każdego fileta zrób kieszeń. Wsyp po szczypcie czosnku i włóż po 4 śliwki. Posyp papryką, tymiankiem i owiń ściśle 3-4 plastrami boczku.  Filety przełóż na patelnię i obsmaż. Następnie zalej śmietanką, dodaj pokrojone pieczarki (pomijam ten etap), przykryj i duś

W kuchni Karmel-itki
Pasztet z drobiowych wątróbek 169

Pasztet z drobiowych wątróbek przygotowywałam podobnie jak Pâté z drobiowych wątróbek. A smak drobiowych wątróbek można wzbogacić na kilka sposobów. Polecam nadziać je suszoną żurawiną lub suszonymi śliwkami. Wątróbki przed smażeniem warto wymoczyć przez kilka godzin w mleku, a walory smakowe tego pasztetu najlepiej wzbogaci białe wino. Przepis na ten pasztet jest banalnie prosty i bardzo szybki(...)jednej patelni z  masłem, oraz brandy, alkohol nadaje głębszego posmaku tej  potrawie. 250 g wątróbek drobiowych 50 g masła 1 mała cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 30 ml brandy sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka siekanej natki pietruszki Na dużej patelni rozgrzewamy 50 g masła i wkładamy 250 świeżej, oczyszczonej wątróbki drobiowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik kokosowy z czekoladowym spodem i michałkowo-śliwkową polewą 209

Składniki: (temp. pokojowa)Spód1 i 3/4 szklanki krupczatki175 g margarynyjajkołyżeczka sodycukier waniliowyłyżka kakaoMasa serowa1 kg sera trzykrotnie mielonego100 g  margaryny6 jaj1/2 szklanki cukru pudrucukier waniliowy2.5

Moje pyszne gotowanie
Kasza jaglana z bakaliami i musem malinowym. 138

zbóż ma odczyn zasadowy i nie zakwasza organizmu. Dzisiaj propozycja  z bakaliami i musem malinowym.SKŁADNIKI1 szklanka kaszy jaglanej2,5 szklanki wodypo 2 łyżki bakalii: rodzynki , żurawina, śliwki suszone, płatki migdałów, orzechy włoskie siekane, daktyle1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka ksylitolu lub opcjonalnie miódNa sos:20 dag mrożonych malin( latem świeże) 1 łyżka ksylitolu1 bananWYKONANIEKasze zalewamy wodą(...)się rozklei. Na chwile nakrywamy garnek ściereczką. Kasza dobrze odparuje. Kiedyś babcie chowały garnek pod pierzynę!! Niestety teraz nie mamy takich specyfików.Orzechy i migdały prażymy chwilę na ogniu. Śliwkę kroimy w paski , daktyle również. Bakalie zalewamy chwilę gorąca wodą. Do kaszy dodajemy bakalie i prażone orzechy z migdałami. Wsypujemy cynamon i cukier Mieszamy wszystko dokładnie.Farszem napełniamy małą

W kuchennym oknie Ewy