z suszonymi śliwkami - 1000 przepisów (strona:44/67)

Ciasto ucierane ze śliwkami... z mojego sadu. Doskonały deser!!! 292

renklody i kliku "węgierek" - wszystko z mojego sadu :p cukier kryształ do posypania owoców - w oryginale, ja wybrałam jednak cukier brązowy; masło i bułka tarta do wysmarowania formy. Śliwki myjemy, suszymy i pozbywamy się pestek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Masło ucieramy na puszystą masę, powoli dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, sok z cytryny(...)szczyptą soli - łatwiej :)). Dodajemy po jednej łyżce piany do pozostałej masy i bardzo delikatnie mieszamy. Do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, przekładamy ciasto. Na wierzch układamy połówki śliwek skórką do dołu, posypujemy owoce cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy około 1 godziny; do suchego patyczka. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem

Miksturownik
Pierogi z suszonymi śliwkami 158

dlatego, że nie jadłam ich na Święta. Mając wspaniałe wędzone śliwki postanowiłam zrobić kilka pierożków.ciasto na pierogi:ok. 400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli dodatkowośliwki wędzone suszone Skworcu1 łyżka brązowego cukru2-3 łyżki stopionego masła1 łyżeczka cynamonuNa stolnicę(...)ściereczką.W tym czasie przygotowujemy nasze wędzone sliwki. Wsypujemy do miseczki i dosypujemy cukru,obtaczamy dokładnie w cukrze.Teraz rozwałkowujemy dość cienko ciasto.Wycinamy szklaną kółka.Nakładamy do środka naszą śliwkę i dobrze zaklejamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski. Masło topimy, dodajemy

Z Kuchni Do Kuchni
Bigos tradycyjny 460

kapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej)  2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka 15 dag boczku wędzonego 15 dag grzybów suszonych kilka śliwek wędzonych 4 liście laurowe 4 ziaren rozgniecionego jałowca 10 ziaren pieprzu czarnego 5 ziarenek ziela angielskiego  pieprz, sól koncentrat pomidorowy (mały słoiczek) Dzień wcześniej, min. kilka godzin

Humanistka w kuchni
Makowiec - rolada z ciasta drożdżowego 145

niepełna szklanka mleka  50 g masła nadzienie (na 800 g masy makowej) 200 g suchego maku wrząca woda lub mleko 250-300 g bakalii  (różnorodne orzechy; suszone daktyle/śliwki) 50 g rodzynek 150 g miodu 2 białka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka cukru z wanilią ewentualnie kilka kropelek aromatu migdałowego lukier 1 szklanka cukru pudru kilka(...)rodzynki. Ponownie wszystko ze sobą połączyć.  W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę. Następnie delikatnie połączyć je z masą makową.      Do miski dodać mąkę i suszone drożdże. Za pomocą łyżki składniki wymieszać ze sobą. Następnie wbić 2 jajka, dodać roztopione (letnie!) masło i wsypać cukier. Ponownie za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Przygotowane ciasto

Ugotować
Torta łod Kaufmanna (Tort skromności ;) ) 154

Jak niy mołcie ciyrpliwojści 1 do pieczynia, to ani tego niy czytejcie To niy torta z tych, co to sie pieke biszkopt, wciepnie na niego trocha

Chop w kuchni
Piernik staropolski 159

łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 2 x 40 g torebek przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 kg powideł śliwkowych do przełożenia piernika 200 g pokrojonych suszonych bakalii: śliwki, morele, figi, żurawina, rodzynki 100 g gorzkiej czekolady 40 g masła Orzechy i płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania: W garnuszku na małym ogniu podgrzać miód, cukier

Na słodko lub wytrawnie
Mój bigos 160

przygotowaniach pomagał mój smakosz oczywiście wyszło nam bardzo dużo, ale następnego dnia gorący włożyłam do słoików i mieliśmy na zapas :). Nie jest to bigos tradycyjny (nie ma suszonych grzybów, śliwek itd.), ale jest to mój sposób na bigos, który najbliżsi chwalą :)Ah i dałam kiedyś spróbować zarówno kapusty kiszonej jak i bigosu rodowitym Brytyjczykom, bardzo im smakowało

NA MOIM TALERZU
Batoniki owsiane bez pieczenia 2084

pieczenia...Proste i szybkie w wykonaniu.Słodkie i pyszne w smaku.Wypełnione bakaliami.Delikatnie chrupiące.Polane czekoladą.Pycha!Składniki:100 g płatków owsianych, górskich;170 g bakalii (np. suszonej żurawiny, śliwek, moreli, rodzynek, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, sezmu, orzechów, lub innych według włsnych upodobań smakowych);50 g białego cukru;50 g margaryny;30 g miodu pszczelego;1 łyżka soku

Gospodyni Miejska
Batoniki musli 189

pełnoziarnistej 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki słonecznika 0,5 szklanki orzechów ziemnych (posiekanych) 0,5 szklanki migdałów (posiekanych) 0,5 szklanki rodzynek 0,5 suszonych moreli, śliwek i daktyli Składniki "mokre": 4 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1/4 szklanki wody 2 białka 30g gorzkiej czekolady (70%) Suche składniki mieszamy w jednej misce.  W szklance mieszamy

kuchnia do kwadratu
Piernik z automatu do chleba 232

miodu [ miodowej lawendy] 2 łyżki powideł 200g cukru 500 g mąki 1 op przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody oczyszczonej garść orzechów włoskich [ nie dałam] garść rodzynek garść suszonej moreli, śliwek , daktyli Do pojemnika w automacie dodać płynne składniki, następnie sypkie.[Bakalie dodać po usłyszeniu sygnału dźwiękowego]. Ustawić na program pieczenia ciasta na proszku do pieczenia.W razie potrzeby dopiec

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka owsiane z bakaliami bez mąki i tłuszczu 165

łyżek cukru 1,5 szklanki płatków owsianych ¾ szklanki otrębów owsianych 1/3 szklanki zarodków pszennych (opcjonalnie) 10 łyżeczek mąki kukurydzianej 3 łyżki siemienia lnianego 1/3 szklanki pokrojonych w kosteczkę śliwek kalifornijskich suszonych ½ szklanki mieszanki do keksu (można zamiennie użyć żurawiny) ½  łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku po pieczenia 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ewentualnie ziemniaczanej 1/3 szklanki mleka 1 jajko

Mania Gotowania
Śliwkowe brownie 132

Cześć :) Kilka dni temu byłam na spotkaniu z Elizą Mórawską, autorką znanego bloga White Plate :) Oczywiście na spotkanie nie mogłam się wybrać bez książki Elizy. W

Pora coś zjeść
Pralinki marcepanowo-śliwkowe 88

Witam Was :)Miałam marcepan, miałam śliwki... i zaczęłam kombinować :)Co z tego wyszło? Zobaczcie sami!Zapraszam! :)Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym

Pora coś zjeść
Czekoladowy piernik najeżony bakaliami 180

Cześć!Ciasto, które dzisiaj prezentuję, to ciasto, które zaserwowałam swojej rodzince na święta.Wyborny piernik, pełen pysznych bakalii, pokryty polewą czekoladową i pokryty kolejną porcją bakalii

Pora coś zjeść