Małe bitki z ligawy wołowej uduszone w aromatycznym sosie ( z grzybami, rozmarynem, suszonymi śliwkami i oczywiście z dużą ilością cebuli ). Bitki to potrawa z cyklu tych , które lepiej przygotowywać w większej ilości - ale co ma zrobić gotujący jak potrzebuje małe porcje ? Zrobić na 2-3 razy i zamrozić albo zaprosić gości. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniCześć :)Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam proste, zdrowe i bardzo smaczne racuchy śniadaniowe :)Kombinacja bakalii dowolna, ja prezentuję Wam taką jaką miałam dostępną :) Racuchy zjedliśmy z miodem
Pora coś zjeśćWitam Was!Dzisiaj kolejna propozycja smacznego i zdrowego drugiego śniadania z Fitellą! Tym razem do jego wykonania wykorzystałam Fitella Musli lekkie suszona śliwka, rodzynki, słonecznik.Dla urozmaicenia dodałam również czekoladowych kropelek (groszków).Ciasteczka nie są bardzo pracochłonne, aczkolwiek dobrze upiec je wieczorem, żeby rano móc je spakować do pudełka i spałaszować w szkole, na uczelni czy w pracy.Zapraszam!Poprzednie
Pora coś zjeśćDzień dobry!Dzisiaj kolejna smaczna propozycja z użyciem truskawek. Tym razem sałatka.Nie od dzisiaj wiadomo, że boczek dobrze smakuje z owocami np. z suszoną śliwką, więc kiedy tylko usłyszałam w półfinałowym odcinku Top Chef o połączeniu truskawki ze słoniną autorstwa Adama Kowalewskiego, oczywiście musiałam go spróbować! W końcu danie z tą truskawką zaprowadziło Adama do finału programu
Pora coś zjeśćwypełnią aromaty produktów regionalnych i tradycyjnych. Wśród nich prym wiedzie królewska ryba - karp zatorski. Na trasie smakowitej podróży znalazł się także Tarnów. W jego okolicach dojrzewają najsmaczniejsze śliwki. Suszone owoce to słodka niespodzianka w składzie niezliczonej ilości tradycyjnych dań. Tutejsza kuchnia obfituje w zioła i chrzan, nadające daniom intensywny smak. Z Tarnowa przeniesiemy się do Miechowa
Pora coś zjeśćjesteśmy zabiegani. Zajmują chwilkę. Dziś, na początek, proponuję Wam malutkie kanapeczki, takie na raz. KANAPECZKI "NA RAZ". /autorski;/ ciemne pieczywo (u mnie żytni chleb) ser rokpol suszone śliwki naturalny serek kremowy kawałki kabanosa oliwki cebulka srebrna (np. Ole!) ogórek zielony serek ogórek zielony łosoś Miłej zabawy! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiCytrynowy pstrąg łososiowy.Tilapia w ziołowej panierce.Seromakowiec.Dorsz smażony panierowany. Kompot z suszu.Makowiec drożdżowy.Zupa z suszonych grzybów.Pasztet świąteczny.Sernik gotowany na herbatnikach.Barszcz wigilijny. Pierniczki z suszoną śliwką. Kapusta z grzybami. Pierniczki dla spóźnialskich. Lukier królewski. Katarzynki. Cynamonowe latte. Śledziki na dwa sposoby. Piernik z wiśniami. ****** Pozdrawiam świątecznie! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkibiałej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz można zrobić ją z dowolnymi owocami (tu w wersji z malinami), a do masy dodać bakalie i inne dodatki np. suszone śliwki, rodzynki czy smażoną skórkę pomarańczową. Przepis z niezastąpionego zeszytu babci. Składniki: 1 litr mleka (najlepiej 2% lub 3,2%) 0,5 litra śmietany kremówki 30% 4 jajka 1 niepełna
Poezja smakupysznej marynacie, podane z kaszą ugotowaną na sypko i warzywną surówką to smakowity obiad. Ja użyłam ketchupu śliwkowego, ale jeśli takiego nie macie to namoczcie 4-5 śliwek suszonych i zmiksujcie je razem z wodą, w której się moczyły a potem wymieszajcie ze swoim ulubionym ketchupem - polecam pikantny żeby danie miało charakter :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprzypalają;) Postawić gruszkę w małej miseczce, polać ciepłym sosem, posypać migdałami. Podawać z lodami.Deser sprawdza się znakomicie! W kolejnych wersjach zastosowałam nieco zmodyfikowaną recepturę. Wydrążoną gruszkę nadziałam suszoną śliwką i ugotowałam ją w grzanym winie (aromatyczne wino typu grzaniec
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamożna użyć zarówno piersi z kurczaka jak i udek. Przepis, z którego korzystałam, można znaleźć na stronie Ugotuj to. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 12 sztuk suszonych śliwek 3/4 szklanki pikantnego ketchupu pół szklanki powideł śliwkowych 3/4 szklanki wody cebula 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżki sosu sweet chili papryka słodka przyprawa do kurczaka olej do smażenia
Czerwona Porzeczkawięc na dwie dorosłe osoby jakieś 200 gram, by z reszty wyczarować coś innego :) spora garść orzechów włoskich (posiekać), spora garść rodzynek (mogą być także lub zamiast tego suszone śliwki, żurawina, figi, daktyle i co nam jeszcze do głowy przyjdzie - też można posiekać, choć niekoniecznie), w końcu miodu do polania (wg uznania),Ser pokroić w grube plastry i ułożyć
Delicious Titbitsnajprostszej postaci (same) lub z jogurtem, bez dodatku cukru. Spieszmy się nimi cieszyć, bo ich dni są policzone! :) Potrzebujemy: truskawki jogurt naturalny opcjonalnie: pestki słonecznika, siemie lniane, owoce suszone, np. śliwki Truskawki myjemy, szypułkujemy i wkładamy do miseczki. Dodajemy jogurt naturalny. Oraz dla zdrowia i urody :) pestki słonecznika, siemię lniane. i kilka suszonych owoców, ja użyłam śliwek
Taste Of My Dayprostu posmarować podgrzaną konfiturą z moreli. Ja osobiście najbardziej lubię je bez żadnych dodatków by nic nie zakłócało mi obłędnego smaku suszonych owoców i alkoholu. Moja wersja zawiera również polską nutę - śliwkę węgierkę, która fantastycznie wplata się w słodycz pozostałych bakalii, nadając ciastu niepowtarzalny smak i aromat. Najtrudniejsze w pieczeniu tego ciasta jest oparcie się pokusie zjedzenia(...)upieczeniu... dlatego zwykle piekę je na tydzień lub dwa przed świętami i ukrywam przed domownikami :-) Spróbujcie bo naprawdę warto! Ciasto: 500 g rodzynek sułtanek 300 g suszonej lub wędzonej śliwki węgierki 200 g suszonych moreli 200 g suszonych fig 100 g obranych migdałów 100 g orzechów laskowych 100 g kandyzowanej skórki z limonki 100 g kandyzowanej
maniapieczeniaŚliwki w czekoladzie z marcepanem to dla mnie połączenie idealne. Jeśli i Wy lubicie takie połączenie smaków zachęcam do zrobienia tych smakołyków. Ja wykorzystałam śliwki kalifornijskie suszone bio firmy Fresano. Takie śliwki można również ładnie zapakować i w okresie bożonarodzeniowym wykorzystać jako prezent dla naszych bliskich. Składniki: 150 g śliwek kalifornijskich bio fresano 80 g masy marcepanowej
Ala piecze i gotuje