przyszła kolej na ciasto z dodatkiem marchewki. W tym roku moja marchewka jest naprawdę śliczna, korzystam więc póki mogę;) Pyszne kakaowe ciasto z dodatkiem marchewek oraz zmielonych orzechów włoskich. Do tego wspaniały krem serowo-czekoladowy... Połączenie naprawdę fantastyczne! Polecam... Ciasto: 4 duże jajka, 20g kakao, 150g drobnego cukru do wypieków, 150g mąki pszennej, 180g marchewek, 50g zmielonych orzechów włoskich(...)kogel-mogel. Dodać mąkę przesianą z kakao i bardzo dokładnie wymieszać. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do ciasta. Na koniec dodać zmielone orzechy włoskie oraz olej z pestek winogron. Wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto przelać do przygotowanej formy o śr. 21cm. Piec ok. 35-40min w temp. 180st. Ostudzić
Z miłości do słodkościOstatnio bardzo popularny stał się włoski deser Panna Cotta. Nie wiem czy pamiętacie moją kawową wersję tego deseru. Jednak tym razem przygotowałam ją w bardziej tradycyjny sposób, czyli z owocami. Deser jest bardzo lekki i puszysty, dzieci go uwielbiają, szczególnie z dużą ilością owoców;) Składniki: 1 i 1/2 szklanki śmietany 12%, szklanka jogurtu naturalnego, laska wanilii, 2 czubate
Z miłości do słodkościdomowy chlebek:):) Oczywiście stale eksperymentuję, dlatego zawsze jest inny:) Tym razem upiekłam pszenno-żytni chlebek z dużą ilością ziaren i ziół oraz słodkich, suszonych moreli i odrobiny orzechów włoskich. Połączenie okazało się naprawdę bardzo smaczne;) Składniki: 250g mąki żytniej, 250g mąki pszennej pełnoziarnistej, 50g zmielonych orzechów włoskich (użyłam BackMit), 25g świeżych drożdży, 50g suszonych moreli (użyłam Kresto), 50g ziaren(...)słonecznika (użyłam Kresto), 2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso), 2 łyżki miodu, łyżeczka soli, łyżeczka kolendry, łyżeczka nasion kopru włoskiego. Przygotowanie Mąkę żytnią zmieszać ze 150ml letniej wody i odstawić na całą noc. Następnego dnia mąkę pszenną przesiać, połączyć z orzechami, pokruszonymi drożdżami, olejem, miodem i 120ml letniej wody. Dodać sól, przyprawy oraz napęczniałą mąkę żytnią. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto
Z miłości do słodkościlubię nudy na talerzu, dlatego staram się urozmaicać nasze dania. Tym razem udoskonaliłam zwykłe kotlety mielone dodając do nich orzechy włoskie, słonecznik i kukurydzę. Udało mi się przemycić zdrowe składniki a kotleciki zyskały niezwykły smak. Chłopakom bardzo smakowały:) Składniki: 1/2 kg mieszanego mięsa mielonego, cebula, 2 ząbki czosnku, 3/4 puszki kukurydzy, 1/3 szklanki orzechów włoskich(...)jajko, 3 łyżki ziaren słonecznika, sól, pieprz, 3 łyżki bułki tartej. Wykonanie: Mięso wyrobić, dodać jajko, posiekane orzechy włoskie oraz ziarna słonecznika. Dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Wsypać odsączoną kukurydzę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto, następnie
Z miłości do słodkościkuchnia włoska to koniecznie makaron! Tym razem zaserwowałam moim chłopakom lazania a'la bolognese. Jest to danie dość kaloryczne, ale raz na jakiś czas jak najbardziej wskazane;)) Delikatny makaron, mięso, grzyby i duuużo ciągnącego się sera - to główne składniki tego pysznego dania. Składniki: 350 g makaronu lazania, 500g mięsa mielonego, ząbek czosnku, duża cebula
Z miłości do słodkościrazu zrobiłam proste, kremowe i mega pyszne ze smażonymi pieczarkami. Takie risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy chcemy sobie zrobić przerwę od mięsnych posiłków. Prosta kuchnia włoska to dobry początek pysznego dnia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikminut Składniki : 2 piersi z kurczaka 2 jajka 1,5 szklanki płatków kukurydzianych naturalnych ( bez cukru i innych dodatków) 4 łyżki zmielonych orzechów nerkowca 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich kilka orzechów włoskich do dekoracji sól pieprz mielony 2 łyżki masła olej z pestek winogron 1/3 szklanki wody 1 /2 łyżeczki maggi w płynie Zmielić w malakserze oba rodzaje orzechów. Dodać(...)masłem i smażyć sznycle na rumiano. Przełożyć do garnka. Podlać wodą, skropić maggi i dusić kilka minut pod przykryciem. Sznycle podawać z ziemniakami puree i mizerią posypane orzechami włoskimi.* * Można podać z ryżem i inną surówką ale u mnie zestaw jest nie do ,, ruszenia" - ziemniaki i mizeria i już
Buniabaje w kuchniTaka mała wariacja z łazankami. Nie zawsze mamy ochotę na tradycyjne łazanki i szukamy innych przepisów. Ja zrobiłam makaron z wędliną,cukinią,pomidorem i brokułem. Do tego włoska przyprawa. Takie lekkie danie z makaronem. Składniki : * ugotowany makaron łazanki(...)łyżki oliwy z oliwek * dowolna wędlina ( u mnie dwie parówki z szynki ) * 3 małe cukinie * pomidor bez skóry * 3 różyczki ugotowanego brokuła * dowolne przyprawy ( u mnie przyprawa kuchni włoskiej , przyprawa do pizzy ) Przygotowanie : Na oliwie podsmażam wędlinę , wrzucam cukinię pokrojoną w plasterki. Duszę chwilkę,aż się zarumienią. Dodaję pokrojonego w kostkę pomidora oraz pokrojonego brokuła. Przyprawiam. Mieszam delikatnie
Magiczne Życie MartyWitajcie! Kuchnia włoska coraz częściej gości u nas, szczerze, to się chyba w niej zakochałam! Coraz częściej sięgam po książki z taką tematyką i to nie tylko typowo kulinarne, prozę o Włoszech też chętnie czytam ;-) Dzisiaj kolejny pomysł na obiad(...)inspirowany tą kuchnią - pyszne spaghetti z dodatkiem pomidorów i bakłażana (tak, ostatnio się zakochałam w tym warzywie!), pyszne, aromatyczne danie, które musicie wypróbować! Zapraszam! Przepis pochodzi z "Kuchni włoskiej" Maxine Clark. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpiekła w metalowej blaszce i jak razem z bratem kroiliśmy sobie pyszne kwadraciki, obskubywaliśmy bezy, które tworzyły gdzie niegdzie. Teraz ja często piekę to ciasto, tylko nie rzucam orzechów włoskich na powidła śliwkowe, ponieważ mój syn nie przepada za nimi. Śmiać mi się chce jak widzę syna jak stoi przy blaszce z ciastem i obskubuje bezy tak samo(...)żółtek zapach waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny do pieczenia Piana: 5 białek 2/3 szklanki cukru pudru Ponadto: powidła śliwkowe lub inny dżem garść orzechów włoskich Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Jedną rozwałkować i ułożyć na blasze, dwie pozostałe szczelnie owinięte w woreczki foliowe włożyć do zamrażalnika
Blondynka Gotujepełnoziarnistej 0,5 szkl. cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru szczypta soli 1/3 szkl. oleju z orzechów włoskich lub innego 2 jajka 0,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich 1 szkl. startej marchewki, na drobnych oczkach Krem 1 budyń śmietankowy bez cukru (na 0,5 l mleka(...)dodać do s uchy ch skł a dników. Zamiesza ć całość widelcem (nie za długo). Masę przelać do formy (u mnie tortownica ø 20cm ) wysmarowanej olej em z orzechów włoskich. Piec w temperaturze 1 80 o C przez ok. 45 min. ( do suchego patyczka ). Wyst udzić. Ugotować budyń z mniejszą ilości ą mleka niż na opakowaniu. Masło z cukrem pudrem
coolinarnastrefa.blogspot.comWspaniały przepis na włoski deser tiramisu (wariantów tego deseru jest mnóstwo). Bardzo lubię ten przepis, ponieważ nie dodaję do niego surowych jajek - czasy kiedy lubiłam kogel mogel już dawno mam za sobą. Dla mnie deser jest idealny, ma wspaniałą konsystencję (nie można tylko przesadzić z ubijaniem śmietanki by nie powstało masło ;)), a o smaku nie wspomnę - każdy kawosz(...)siódmym niebie. :-) deser banalnie prosty a efekt końcowy każdego mile zaskoczy. Deser prezentuje się elegancko i nie sprawia wrażenia, że jego przygotowanie zajęło niecałe 20 minut... ;-) Z włoskiego tir ami sù znaczy poderwij mnie . No to jak, dacie się poderwać? :) Tiramisu (wariant bez jajek) PRZEPIS {blacha: 30 x 24 cm} Składniki 500 g ser mascarpone (Piątnica) 260 g śmietanki
coolinarnastrefa.blogspot.comtwój ulubiony napój? Bardzo często lubię napic sie coli i nie ma dnia bez jednej kawki z mleczkiem. 11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz (włoska, polska itp.) ? Uwielbiam kuchnie włoską . A oto moje 11 pytań dla wytypowanych blogów : Skąd się wzięła nazwa Twojego bloga? Najbardziej ulubiona potrawa z Twojego bloga. Ciasto które mogłabys jeśc codziennie ;) Czy ktoś pomaga
Słodkości i nie tylkopamięci. Prawdziwy parmezan pochodzi z północnych Włoch, z regionu obejmującego Parmę, Reggio Emilię, Modenę, Bolonię oraz Mantuę. Produkuje się go z mleka krowiego. To chyba najbardziej znany na świecie włoski ser chociaż z powodu popularności i wysokiej ceny najczęściej podrabiany. Oryginalny parmezan dojrzewa od 18 do 36 miesięcy ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPrzyprawa włoska Kamis Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Kurczaka i warzywa pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć kurczaka. Posolić i popieprzyć. Dodać warzywa. Doprawić przyprawą włoską. Smażyć do miękkości. Placek tortilli posypać startym serem żółtym, na to położyć smażone warzywa i mięso, na to znów posypać serem. Zwijać. Kroić w szerokie paski (ok. 2cm). Układać
Fabryka pomysłów