włoska - 3159 przepisów (strona:29/211)

Szwajcarski Orzech Pie lub Bündner Nusstorte 326

także niezrównanych wartości użytkowych. Z tą opinią zgadzam się również ja. Co do mojego wypieku to jest to okrągły płaski placek z kruchego ciasta.  Wypełniony nadzieniem z orzechów włoskich i laskowych, miodu i karmelu. Ciasto jest jednym z głównych produktów eksportowych kantonu Gryzonii. Składniki: Kruche ciasto: 200 g masła 175 g cukru 2 jajka 400 g mąki pszennej sól(...)szczypta Nadzienie: 200 g orzechów włoskich 150 g orzechów laskowych 200 g cukru 200 g śmietany kremówki 4 łyżki miodu 0,5 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: masło do wysmarowania formy cukier puder do oprószenia jajko do posmarowania Przygotowanie: Masa orzechowa:  Orzechy włoskie i laskowe pokroić. Na patelni stopić i lekko  skarmelizować cukier. Dodać miód, śmietanę i mieszać do momentu

Ala piecze i gotuje
Proste Potrawy na warsztatach kulinarnych 144

Wszystkie okazały się smaczne, kolorowe i co ważne proste do wykonania. Kucharze udzielali nam wskazówek, by wszystko poszło gładko, a każda potrawa była smaczna i rzeczywiście przygotowana według włoskiej kuchni. Polski dodatek - koncentrat PUDLISZKI -w typowo włoskich daniach sprawdził się w 100 % Koncentrat jest bez konserwantów, sztucznych barwników, poprawiaczy smaku. Moim ulubionym pomidorowym koncentratem był do tej pory - łowicki(...)smaku. A oto kilka migawek z tego spotkania. Tak  pięknie udekorowany był stół przy którym mogliśmy zasiąść ... Atmosfera była miła, wszyscy mieli okazję poznać tajniki  włoskiej kuchni oraz możliwość spróbowania swoich sił  w przyrządzaniu potraw. Dziękuję organizatorom za możliwość wzięcia udziału w tych warsztatach

Proste Potrawy
Polenta 162

Polenta jest narodowa potrawą włoską...Nigdy nie miałam przyjemności spróbować oryginalnej włoskiej wersji...Przyrządza się ją z maki lub kaszki kukurydzianej... Historia jej powstania sięga czasów republiki weneckiej gdy w czasie wojny, gdzie głównymi żołnierzami byli chłopi, którzy z oczywistych względów nie mogli wówczas uprawiać roli. Jedynym rozwiązaniem była kukurydza sprowadzana z Ameryki. Do dziś polentę podaje się jako pierwsze(...)kaszy gryczanej. To by było na tyle historii ;) a oto moje osiągniecie na tym polu.... Składniki: 600 ml. bulionu 150 gram kaszki kukurydzianej u mnie średnia przyprawy kuchni włoskiej 1 łyż. masła Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy stopniowo kaszę...Mieszamy od czasu do czasu do momentu az kaszka napęcznieje...Niestety gdy juz będzie pozbawiona wody musimy ciągle mieszać około

NaKońcuJęzyka
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 197

Dzień dobry, Dziś opowiem Wam o mojej miłości do wiśni w żelu i włoskich kruchych babeczkach, które przygotowałam z ich dodatkiem. Choć lubię lody moim ulubionym letnim deserem są gofry z wiśniami w żelu. Wiąże się z nimi wiele miłych wspomnień. Kiedy byłam dzieckiem, jeździliśmy z rodzicami nad polskie morze, a ja zajadałam się goframi sprzedawanymi w budach przy plaży(...)wykorzystanie frużeliny (np. w połączeniu z jogurtem naturalnym tworzy smaczny i prosty deser) i tu dochodzimy do dzisiejszych babeczek :) Przygotowałam je razem z innymi blogerkami specjalnie na moją akcję "Włoskie smaki" .  Bocconotti to kruche babeczki pochodzące z miasta Marmanno w Kalabrii. Tradycyjnie nadziewa się je dżemem winogronowym, masą migdałowo-kakaową lub właśnie przetworami z wiśni. Ale możecie wypełnić

Chilli Czosnek i Oliwa
Gruszki w cieście francuskim 219

Bardzo efektowny, chociaż szybki i prosty w wykonaniu deser z pysznej gruszki, napełnionej włoskimi orzechami i owiniętej w maślane ciasto francuskie. Składniki: 3 gruszki płat ciasta francuskiego 30 g orzechów włoskich miód roztrzepane jajko Piekarnik nastawi na 210 stopni C. Orzechy włoskie posiekać. Gruszki obrać, zostawiając ogonek. Ostrożnie wyciąć z nich gniazda nasienne, a środek napełnić posiekanymi orzechami.  Ciasto

wyzwania kuchenne
Morelowe ciasteczka z lukrem amaretto 171

Uświadomiłam sobie, że daaawno już nie piekłam żadnych ciasteczek;) Wykorzystując  produkty jakie dostałam do testowania upiekłam ciasteczka na styl włoski. Są przepyszne, mocno owocowe, ciągnące a zarazem chrupiące z nutką bakalii. Całość dopełnia aromatyczny, migdałowy lukier... Musicie spróbować;) Składniki: 100g masła, 1/3 szklanki cukru(...)szklanki mąki pszennej, szczypta soli, łyżeczka esencji waniliowej, łyżka miodu, jajko, 1/2 szklanki suszonych moreli Kresto, 1/2 szklanki migdałów w słupkach Kresto, 1/4 szklanki tartych orzechów włoskich BackMit, 1/4 łyżeczki cynamonu.   Masło utrzeć z cukrem. Dodać szczyptę soli, miód i esencję waniliową, utrzeć chwilę do połączenia się składników. Wbić jajko. Na koniec wsypać przesianą mąkę, chwilę ucierać. Dodać pokrojone

Z miłości do słodkości
ZUPA SZPARAGOWA – KREM/PRZECIERANA – 4,75 zł 189

najlepiej drewnianą łyżką lub widelcem. Należy przecierać aż do uzyskania prawie suchej masy z obierek i „włosków od szparag”. Jest to żmudna robota, więc jeśli nie lubicie się męczyć, zalecamy użycie blendera, jednak i ten sposób ma swoje wady – w zupie będą wyczuwalne „włoski” od szparagów. 6. WYKOŃCZENIE ZUPY (5 min): do przetartej zupy dolewamy śmietanę, dodajemy gałki muszkatołowej

Nerds Kitchen
Delikatny królik duszony w cytrusach 188

Włoszech dowiedziałam się, że jest ono bardzo cenionym mięsem w Toskanii, choćby w formie duszonej z winem i warzywami, czyli królika  cacciatora, którego miałam okazję przygotowywać w czasie włoskiej lekcji gotowania. Potrawy z królika można było również zamówić w prawie każdej restauracji. Przepis na dzisiejsze danie znalazłam w książce "Dwaj łakomi Włosi". Zaciekawiło mnie połączenie cytrynowo-pomarańczowej marynaty(...)przypuszczam, że w przeszłości było ich więcej. Mogę jedynie dziękować za roztropność dyskontów i z zazdrością patrzeć na brytyjskich szefów kuchni :) Uwagi techniczne:  W czasie lekcji gotowania z Włoskim kucharzem miałam okazję zobaczyć, jak fachowo podzielić tuszkę królika na części. Nie obejdzie się bez ostrego noża i najlepiej pomocy Waszego mężczyzny, przyda się trochę siły. Polecam Wam obejrzenie tego

Chilli Czosnek i Oliwa
Weekend u Mamy: Makaron z cukinią i pomidorami 216

głąb cukinii, nadając jej wyjątkowy smak, a świeża bazylia dodaje całości charakteru. Zapraszam do wypróbowania ! Składniki (2 porcje): 1 cukinia 2 pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku zioła włoskie świeża poszatkowana bazylia (1 łyżka) świeży rozmaryn (1/2 łyżeczki) 1 łyżka oleju oliwa z oliwek (2 łyżki) makaron (tutaj: makaron szpinakowy) 1. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę i ząbek(...)momentu, aż utworzy się sos i odrobinę zgęstnieje. Dodajemy cukinię pokrojoną w krążki. Smażymy dalej, aż cukinia będzie miękka (ok. 10 minut). Często mieszamy. 2. Dodajemy szczyptę ziół włoskich, bazylię, rozmaryn i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i wyciągamy ząbek czosnku. Podajemy z makaronem, najlepiej szpinakowym

My Culinary Art
Grzanki z bobem w sosie serowym z orzechami 157

Dzisiaj chciałyśmy zaproponować nieco nietypowe grzanki. Nietypowe, gdyż w kształcie miseczek z dodatkiem bobu i sosu z niebieskiego sera pleśniowego. Całość dopełniają pokruszone orzechy włoskie. Mniam! Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 kromki chleba tostowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 20g sera z niebieską pleśnią garść ugotowanego bobu świeże zioła kilka orzechów włoskich Chleb tostowy wkładamy do tostera(...)wsypujemy nieco posiekanych ziół, mieszamy. Następnie dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy. Możemy doprawić odrobiną pieprzu. Radzimy nie solić, gdyż ser pleśniowy sam w sobie jest dość słony. Orzechy włoskie obieramy z łupinek i rozkruszamy. Na przygotowanych grzankach układamy bób, polewamy je przygotowanym sosem, a na niego wsypujemy orzechy. Gotowe

Kolizje Smaków
Przepyszne ogórki kiszone 134

sezonu ogórkowego. Poniżej prezentujemy krótki opis jak to zrobić! Ilość porcji: około 6 litrowych słoików Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 3 kg ogórków do kiszenia porcja do kiszenia: koper włoski, korzeń chrzanu i jego liście czosnek polski ziarenka gorczycy sól Na dno słoika układamy łodygi od kopru, dwa ząbki czosnku(...)kawałek chrzanu oraz jego liście. Dosypujemy również kilka ziarenek gorczycy (6-8). Następnie układamy pionowo ogórki, dość ciasno by nie wypłynęły po dolaniu wody. Na górze układamy kwiatostan kopru włoskiego. Słoiki zalewamy wodą: w 1 litrze wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli. Wycieramy brzegi słoika, układamy gumkę i zamykamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do kiszenia np. w piwnicy

Kolizje Smaków
Gołąbki na parze z sosem pomidorowym 163

gotować je w garnku to przygotowujemy na parze. Wychodzą pyszne, lekkie gołąbki o unikalnym fantastycznym smaku. Naprawdę polecamy wypróbować. Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 70 minut Składniki: Główka kapusty włoskiej 500g mięsa mielonego ½ szklanki ryżu 1 cebula 1 marchewka 3 ząbki czosnku Nieco masła Sól, pieprz Sos pomidorowy przygotowany według tego przepisu Główkę kapusty włoskiej wkładamy do wrzącej wody(...)robimy z czosnkiem. Smażymy na maśle do uzyskania złotego koloru. W misce mieszamy ryż, mięso, marchew oraz cebulę z czosnkiem. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem.   Z kapusty włoskiej wykrajamy głąb. Obieramy 8 ładnych liści. Z każdego obcinamy grubą końcówkę nerwu przy końcu liścia. Farsz rozkładamy na 8 liści. Każdy liść zawijamy w rulonik, a następnie podwijamy końcówki

Kolizje Smaków
Pesto szpinakowe 285

pesto bazyliowym nadszedł czas na pesto szpinakowe. Wykonanie bardzo podobne: wystarczy zblenderować czosnek, prażone orzechy włoskie, oliwę, odrobinę żółtego sera no i szpinak. Danie szybkie w wykonaniu, banalnie proste i niezwykle smaczne :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut   Składniki: Ok. 150 – 200g świeżych liści szpinaku* 2 garści obranych orzechów włoskich 3 ząbki czosnku Ok. 100 ml oliwy(...)twardego sera żółtego Sól, świeżo mielony pieprz Makaron spaghetti porcja dla czterech osób Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na patelni prażymy orzechy włoskie. Czosnek obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dorzucamy orzechy i blenderujemy. Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy na mniejsza części. Wrzucamy do pojemnika, ponownie blenderujemy dolewając wąskim strumyczkiem oliwę. Doprawiamy

Kolizje Smaków
Cukinie faszerowane kiełbasą, pieczoną papryką i serem Feta 188

łyżką miąższ zostawiając 1 cm przy skórce. Wydrążony miąższ drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam oliwę i wrzuciłam posiekaną kiełbasę (można ją też rozdrobnić w malakserze), dodałam miąższ cukinii, koper włoski i chilli. Wszystko przemieszałam i smażyłam ok. 7 minut, aż składniki stały się miękkie i zezłocone. W misce wymieszałam usmażoną mieszankę z pokruszonym serem Feta, posiekaną pieczoną papryką

Chilli Czosnek i Oliwa
Keftedakia - aromatyczne greckie klopsiki z piekarnika 196

ilości dodatków, przebije się szczególnie kumin, zaś mięta i anyżowy posmak ouzo grają drugie skrzypce.  Nie martwcie się, jeżeli nie macie ouzo. W zastępstwie możecie dodać nasiona kopru włoskiego, które również mają anyżowy posmak, lub po prostu pomińcie ten składnik. Zgodnie z grecką tradycją, klopsiki spożywa się w temperaturze pokojowej i należy polać je tuż przed podaniem sokiem(...)pieczenie Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 duża cebula, posiekana 75 g posiekanej świeżej mięty (duży pęczek) 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżka ouzo (lub 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub pomiń) 1 jajko 60 ml oliwy 2 łyżki octu z czerwonego wina 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz mąka do obtoczenia  Przygotowanie: Do miski włóż wołowinę, cebulę, miętę, kmin

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania