Dzień dobry, Dziś chciałam pokazać Wam kanapeczki, które przygotowałam z włoskich bułeczek ziołowych . Wykorzystałam do nich ulubiony ser mojego Męża, czyli halloumi, bazyliowe pesto, świeże warzywa oraz cebulkę marynowaną w occie. Wyszły pyszne. Choć z powodzeniem można je przygotować na śniadanie czy przekąskę , takie kanapeczki w wersji mini szczególnie dobrze sprawdzą się na przyjęciu. Oczywiście włoskie bułeczki ziołowe to składnik(...)Mini-kanapeczki z grillowanym halloumi, pesto i marynowaną cebulką przepis własny na 8-10 małych kanapeczek (lub 4 większe) czas przygotowania: 20 min. Składniki: 8-10 małych bułeczek (np. włoskich bułeczek ziołowych ) lub 4 większe 8-10 łyżeczek pesto bazyliowego (można zastąpić listkami świeżej bazylii) 1 opakowanie halloumi 200 g 8 pomidorków koktajlowych 1/2 cebuli białej lub czerwonej biały
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś zapraszam Was na szybki obiad we włoskich stylu ! Lubimy takie obiady - nieskomplikowane, ale zawsze przepyszne (bo połączenie makaronu, pomidorów i parmezanu zawsze takie jest!). Moja dzisiejsza propozycja to penne z klopsikami, które zrobiłam z surowej kiełbasy . Ot taki sprytny patent, który zapożyczyłam od telewizyjnych szefów kuchni (bodajże od Nigelli). Mięso w kiełbasie jest już dobrze doprawione, odpowiednio(...)Arrighi 500 g surowej kiełbasy (takiej, z której będzie można zdjąć flak) oliwa 1 cukinia 1 czerwona papryka puszka pomidorów, u mnie marki Valfrutta 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki płatków chilli 1/4 szklanki wody 1-2 łyżki octu balsamicznego sól, piperz do podania: starty parmezan, świeża bazylia Przygotowanie: Z kiełbasek zdejmij flak. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, odrywaj
Chilli Czosnek i Oliwawakacji w Toskanii . Kto śledził mój profil na Facebooku , ten wie, ile wspaniałych miejsc miałam okazję zobaczyć, i ile pysznych potraw spróbować, choćby w czasie lekcji gotowania z włoskim kucharzem. Z wyjazdu przywiozłam prawie 2000 zdjęć! (tak bardzo chciałam wszystko uwiecznić) i jak tylko uda mi się z nimi uporać, zaproszę Was wycieczkę po toskańskich wzgórzach i do toskańskiego stołu(...)wyjazdem. Lubicie gotowaną fasolkę z dodatkiem bułki tartej? A może właśnie za nią nie przepadacie? Niezależnie od Waszej odpowiedzi, koniecznie spróbujcie sałatki z fasolką, pomidorkami i pangrattato , czyli włoską odpowiedzią na tartą bułkę. Pangrattato jest chrupiące i ma aromat czosnku - fasolka z jego dodatkiem jest po prostu przepyszna!:) Dla Włochów chleb to święty pokarm - czerstwe pieczywo nigdy nie ląduje
Chilli Czosnek i Oliwamakaronów, przygotowany z semoliny, czyli z mąki z pszenicy twardej. Ta sałatka z makaronem i grillowanymi warzywami łączy smak grillowanej cukinii, pomidorów koktajlowych i groszku, całość doprawiona jest ziołami włoskimi z młynka, do tego 1/2 ząbka czosnku i kapka oliwy z oliwek. Taka kolorowa sałatka z makaronem to wg mnie bardzo udane połączenie! Grillowane warzywa są świetnym dodatkiem nie tylko(...)warzywami - sałatka z farfalle i suszonymi pomidorami Składniki na 1 porcję: garść makaronu farfalle/ kokardki Kupiec 1/2 cukinii 1 łyżeczka oliwy 4 pomidory koktajlowe kopiasta łyżka ugotowanego groszku zioła włoskie w młynku Kotanyi świeży tymianek Przygotowanie: Gotujemy makaron al dente z solą ok. 12 minut. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Umytą cukinię kroimy w pół plastry, pomidorki kroimy na pół
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzemu ,, karbowanka,,? . Bo wiecznie mam problem z tym jak ten makaron właściwie się nazywa. Na polskich opakowaniach pisze karbowana wstążka. Na włoskich -Mafaldine- z tym, że włoski to długie proste szerokie wstążki z karbowanym brzegiem, a polski to takie trochę większe łazanki z karbowanymi brzegami. Przestałam więc kombinować i nazywam go karbowanką. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniKażdy miłośnik włoskiej kuchni zna zielony sos pesto. Ten fantastyczny sos wywodzi się z Genui, a swój kolor zawdzięcza świeżym listkom aromatycznej bazylii. Pesto można wykorzystać na wiele sposobów: do spaghetti, lasagne, jako dip lub po prostu smarowidło do chleba (np. włoskiej ciabatty). Potrzebujemy (na 2 porcje): - 15 g parmezanu - 15 g sera pecorino - 30 g świeżych listków
W mojej holenderskiej kuchniRisotto, obok makaronu i pizzy najpopularniejsza, klasyczna włoska potrawa. Z makaronem i pizzą ma jeden wspólny mianownik - można je przyrządzić na wiele sposobów. Znakomicie smakuje z mięsem, rybami, owocami morza, szybką, warzywami czy grzybami. Pomysł na risotto z grzybami i szynką dojrzewającą podpatrzyłam od Pascala, który gotował podobne w swoim programie. Risotto wyszło naprawdę pyszne, kremowe. Szynka szwardzwaldzka doskonale
Mania GotowaniaRisotto-włoska klasyka, którą możecie przyrządzić na wiele sposobów, jednak najważniejsza jest poprawnie wykonana baza, czyli ryż. Danie nie należy do najłatwiejszych, jednak jest to idealna propozycja na romantyczną kolację we dwojga. Przygotowując to danie z pewnością zrobicie wrażenie na drugiej połówce J . Risotto z pieczarkami, oliwkami i szynką szwardzwaldzką Składniki : l i 1/3 szklanka ryżu do risotto
Mania GotowaniaRisotto, czyli włoska klasyka. Tym razem zachęcam do przygotowania wersji ze szparagami. Sezon na nie jest krótki dlatego nacieszcie się nimi jak najszybciej J Risotto wyszło naprawdę pyszne, kurczaka możecie zastąpić również boczkiem lub szynką dojrzewającą, które idealnie podkreślają smak szparagów. Risotto ze szparagami i kurczakiem Składniki dla 2 osób : 1,5 szklanki ryżu do risotto (arborio
Mania GotowaniaPyszne mini serniczki z ricotty, podane ze świeżymi owocami to prawdziwe niebo w gębie! Przepis jest tak prosty i szybki, że zdecydowanie polecam wypróbować go wszystkim wielbicielom ricotty i włoskich klimatów. Przepis z bloga Facet i kuchnia —>KLIK , polecam :) 250 g ricotty 130 g jogurtu greckiego 2 małe jajka skórka starta z połowy limonki 30 ml soku
Mienta blogDodałam również niezastąpiony do sałatek -zielony groszek i ekologiczne jajka. Sałatka wyszła extra! Szczerze polecam! SKŁADNIKI: - 5 JAJA UGOTOWANYCH NA TWARDO - PUSZKA OŚMIORNIC - PUSZKA ZIELONEGO GROSZKU - MAKARON WŁOSKI Z MĄKI DURUM - 2 ŁYŻKI MAJONEZU + 2 ŁYŻKI JOGURTU GRECKIEGO - SÓL MORSKA - PIEPRZ KOLOROWY Makaron ugotuj al dente, ugotowane jaja pokrój w kostkę. Składniki wymieszaj ze sobą. Odstaw
SMYKWKUCHNIKochani dzisiaj zapraszam Was na ostatni przepis w cyklu Czas na Dynię, mianowicie pikantną zupę dyniową z orzechami włoskimi i chrupkim oscypkiem z dodatkiem sera feta. Uwielbiam zupę dyniową w każdej postaci, ze względu na jej niecodzienny smak jedyny w swoim rodzaju jak i jedwabistą konsystencję. Chrupiące orzechy włoskie uprażone w piekarniku, aromatyczny jedyny w swoim rodzaju oscypek przywieziony prosto(...)dodajemy kosteczki dyni, prażymy około 10 minut, podlewamy winem, odparowujemy około 10 minut, dodajemy pozostałe składniki i szklankę wody. Doprawiamy solą, wszytko miksujemy na gładką masę. Połówki orzechów włoskich prażymy około 15 minut w piekarniku na złoty kolor. Oscypka kroimy po ukosie i smażymy na patelni na oliwie z oliwek. Na talerz wlewamy zupę na środku układamy uprażone orzechy
SMYKWKUCHNIdodaniu zupa nabiera niesamowitego smaku! Polecam! Składniki: - 500 g żeberek, mogą być wieprzowe - kiszona kapusta wraz z sokiem - 400 g wędzonego boczku - 2 marchewki - 1 cebula - sól, pieprz - koper włoski (przyprawa) - ewentualnie 5-6 ziarenek kminku Do garnka wlewamy wodę, wkładamy wszystkie składniki oprócz kiszonej kapusty, mięso musi się ugotować i być miękkie, dodajemy kapustę kiszona
SMYKWKUCHNIomnomnom" organizowanym na portalu Durszlak.pl. Zapraszam Was na przepyszne spaghetti inspirowane typowym włoskim daniem "Spaghetti ai funghi porcini", którym miałam okazję, rozkoszować się podczas wakacji we Włoszech. Typowy włoski przepis zmodyfikowałam na rodzimą polską kuchnię. I tak o to powstał nie zapomniany w smaku, pełny bogatego aromatu, najlepszych prawdziwków, zbieranych późnym latem w polskich lasach, jak i prawdziwych
SMYKWKUCHNITiramisu to bardzo popularny włoski deser, uwielbiany w moim domu:) Najczęściej przygotowuję typowo klasyczną jego wersję, którą znajdziecie tutaj . Dzisiaj jednak postanowiłam skorzystać z dobroci natury i troszkę zmodyfikować nasz ulubiony deser, zmieniając kilka składników i wzbogacając go o wiśnie;) Zmiana okazała się strzałem w dziesiątkę! Składniki: szklanka zaparzonej mocnej kawy, opakowanie podłużnych biszkoptów, 300g świeżych wiśni
Z miłości do słodkości