włoska - 3159 przepisów (strona:36/211)

Sałatka na grilla 343

zbliżający się sezon biesiadowania na świeżym powietrzu !  Składniki : 4 małe pomidory  młoda zielona sałata  4 ogórki kiszone  mała papryka czerwona  pestki dyni  orzechy włoskie  4 kromki białego pieczywa + sól Na dresing  oliwa z oliwek około 1/4 szklanki  sok z połówki cytryny  łyżeczka musztardy  ¼ łyżeczki tymianku  ¼ łyżeczki bazylii(...)kawałeczki, ogórki kiszone kroimy na cienkie plasterki-półksiężyce. Pomidory kroimy na ćwiartki, dodajemy pokrojona na małe kawałeczki paprykę i wszystko mieszamy.  Całość posypujemy pestkami z dyni i orzechami włoskimi, następnie przygotowujemy sucharki i dressing. Pokrojone na kromki pieczywo kładziemy na desce, odkrawamy skórki. Następnie kroimy na male kwadraciki i wrzucamy je na rozgrzana patelnie, posypujemy solą i ewentualnie skraplamy

Słodkie Przyjemności
Panna Cotta Waniliowa 97

miejscu. Ale przynajmniej ogród zaczyna wyglądać zacnie ;) Gdy się już coś wyklaruje, podzielę się z Wami foto-urywkami. A dziś? Na dziś Przygotowałam dla Was przepis na tradycyjny włoski deser - Waniliowa Panna Cotta. Nigdy nie przypuszczałam, że jest to tak prosty przepis. Jeżeli nigdy go nie robiliście, koniecznie go wypróbujcie!" Składniki : 340 ml śmietanki kremówki 100 ml mleka

Słodkie Przyjemności
Calzone ze szparagami 126

Ostatni w tym roku przepis ze szparagami idealny na rozpoczęcie wakacyjnego miesiąca. Mam nadzieję, że szparagi się Wam jeszcze nie znudziły ;). Tym razem bardzo włoski, pożywny i oczywiście smaczny. Przepis świetnie nadaje się na obiad albo kolację. Zapraszam na Calzone ze szparagami!" Składniki 200 g mąki + 150 g 17 g świeżych drożdży 2/3 łyżeczki soli łyżka oliwy

Słodkie Przyjemności
Jabłkowy deser z malinami 131

najczęściej wykorzystujecie dary polskiej ziemi? Może skusilibyście się na Jabłkowy deser z malinami?" Składniki na dwie porcje: maliny 300 g jogurt naturalny 200 ml duże jabłko orzechy włoskie Sposób przygotowania: Do niewielkiego pucharka na dno, wrzucamy garść malin które następnie rozgniatamy widelcem na miazgę. Naczynie oczyszczamy. Następnie wlewamy 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, tak aby nie wymieszał się z musem(...)malinowym. Na jogurtu wrzucamy pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Na wierzch deseru wrzucamy ponownie świeże maliny. Całość dekorujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.  Gotowe pucharki wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Chlebek dyniowo-marchewkowy 138

zamiast puree z dyni, możecie dodać startą dynie. Częstujcie się :)" Składniki : 300 g mąki 100 g masła 80 g cukru 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki orzechów włoskich 300 g surowego puree z dyni 2 duże starte marchewki Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy masło, dodajemy cukier i miksujemy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy kolejno po jajku - nadal miksując(...)przygotowanej masy dorzucamy puree z dyni i mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, następnie wrzucamy startą marchewkę i orzechy włoskie. Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 60 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie po wcześniejszym wyjęciu z piekarnika. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Strucla jabłkowa 134

pergaminie. Wierzch przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy jak najcieniej. Można również rozłożyć ciasto na ściereczce i rozciągać je.   Dodatkowo : 3 jabłka garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny pół łyżeczki kardamonu szczypta cynamonu Sposób przygotowania: Jabłka obieramy wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki, które następnie kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Pokrojone jabłka przekładamy do salaterki(...)następnie owoce lekko skraplamy sokiem z cytryny. Dodajemy orzechy włoskie pokrojone na drobno, żurawinę, pół łyżeczki kardamonu i szczyptę cynamonu.  Całość mieszamy i przekładamy na ciasto, które następnie wąsko zwijamy, tak aby z żadnej strony nie wypadał farsz. Boki zlepiamy i całość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy cukrem i nacinamy lekko

Słodkie Przyjemności
Orzechowiec 146

zrobienia w przyszłym roku. Jeżeli lubicie orzechowe smaki, ciasto nada się świetnie na Sylwestrową imprezę. Zapraszam na Orzechowiec, najlepszy z najlepszych! Składniki : 250 g mąki 140 g orzechów (1/2 włoskich i 1/2 laskowych) 70 g mielonych orzechów arachidowych łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 jajka (w temp. pokojowej) 50 g czekolady 150 g masła 150 g cukru łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku(...)ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy kolejno po jajku, gdy całość się połączy dolewamy mleko i ekstrakt waniliowy - dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z mielonymi orzechami arachidowymi, drobno posiekanymi orzechami włoskimi i laskowymi, poszatkowaną czekoladą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy. Gotową masę przekładamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy około

Słodkie Przyjemności
Szybki chleb z chilli 164

razem z pieczeniem :) Wiadomo, nie smakuje jak długo wyrastający bochenek na zakwasie, ale też jest niczego sobie :) Dodatki ostrych przypraw i suszonych ziół świetnie komponują się tworząc mój ulubiony włoski aromat. Jak dla mnie, jako dodatek do chleba najlepiej będzie pasowała dobra oliwa, ale jako pieczywo śniadaniowe również świetnie się sprawdzi, polecam! Składniki: 15 g świeżych drożdży 1 łyżka

Słodkie Przyjemności
Pierogi z serem i jagodami 125

samo? Składniki : 280 g mąki +/- łyżka 2 żółtka 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki masła sól Dodatkowo: 400 g jagód łyżka cukru łyżka śmietany 400 g białego sera typu włoski Sposób przygotowania: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy żółtka i zalewamy wodą. Ugniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką. W drugiej misce ugniatamy ser razem z  łyżką cukru i śmietany, następnie dorzucamy

Słodkie Przyjemności
Focaccia - chlebek na grilla 112

zaczynam wytrawnie, pytając czy znacie i dealne pieczywo na piknik czy grill? Ja znam! Jest to Focaccia! Prosty, szybki włoski chlebek, znakomity bez żadnych dodatków lub wręcz przeciwnie, smakujący idealnie z dodatkiem dipów czy sosów. Świetnie nada się na majowe grillowe weekendy czy długie letnie pikniki. Ciasto bardzo przypomina mi strukturą i smakiem ciasto na pizze, którą razem

Słodkie Przyjemności
Żurawinowo-pomarańczowe ciasto z orzechami 194

połączenie smaków? Składniki : 225 g świeżej żurawiny leśnej 200 g cukru 6 jaj 3 łyżki ekstraktu pomarańczowego 200 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g orzechów włoskich Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania puszystej piany (masa powinna potroić swoją objętość). Następnie o miski dodajemy 100 g rozpuszczonej i ostudzonego masła(...)ekstrakt pomarańczowy – mieszamy. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i świeżymi żurawinami mieszamy, dodajemy pokrojone drobno orzechy włoskie. Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut – do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pyszna włoska zupa minestrone 200

Dzisiaj zapraszam na pyszną, sycącą i zdrową włoską zupę minestrone. Przygotowanie zupy zajmuje nie więcej niż godzinę. Moim zdaniem zupa ta jest doskonałą propozycją na prosty, szybki obiad, zarówno w ciepłe letnie dni, jak i w chłodniejszym czasie, gdyż doskonale rozgrzewa. Do przygotowania zupy użyłem: 50 gram wędzonego boczku w plasterkach, 150 gram zielonej fasolki szparagowej, 3 łodyg selera naciowego

Wyprawy kulinarne
Rosół na niedzielny obiad i bulion do wykorzystania. 220

marchewek -4 pietruszki -duży seler -ząbek czosnku -8 liści laurowych -pół garści ziela angielskiego -pieprz czarny ziarnisty mała garść -suszona papryczka chili (maks cm, bez nasion) -por -kawałek kapusty włoskiej -pietruszka zielona -świeży lubczyk -białko jaja ubite -sól łyżka Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą do połowy garnka. Wstawiamy na najmniejszy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy wytworzone białko. Warzywa obieramy(...)poza cukinią i wszystkie wrzucamy do garnka. Kapustę włoską, pietruszkę zieloną, lubczyk i część zieloną pora możemy związać razem, by łatwiej było później wyciągnąć. Dolewamy gorącej wody do wysokości garnka, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem około trzech godzin. Bulion nie może wrzeć, dlatego najlepiej co jakiś czas ściągać przykrywkę, by płyn się uspokoił. Nasz rosół ma "pyrkać" nie może się

BaRepas
Bananowe ciasteczka z ziarnami i orzechami 229

bardzo dojrzałe banany 1 łyżka miodu kilka suszonych moreli 2 garści suszonej żurawiny lub rodzynek 1 łyżka płatków migdałowych 1 łyżka wiórków kokosowych 2 łyżki orzechów włoskich 10 łyżek płatków owsianych 5 łyżek błyskawicznych płatków ryżowych Przygotowanie: Żurawinę lub rodzynki oraz orzechy włoskie i morele delikatnie siekamy. Banany przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na gładką masę

Zakręcony Widelec
Zapiekana wołowina pod kołdrą z peere z kapustą włoską 166

wszystko się posypało. Cały dzień i wszystkie plany poszły do lamusa. Te kulinarne też, dlatego dziś coś na szybko. Składniki: -0,5kg wołowiny mielonej -1,5kg ziemniaków -masło -kapusta włoska ćwiartka -szczypiorek, tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz -białe wino półwytrawne -śmietana 12% -mleko -mozzarella -parmezan -pomidory koktajlowe Ziemnikaki gotujemy. Zagniatamy dodajemy łyżkę śmietany, masło i mleko; przecieramy na peere

BaRepas

Proponowane wyszukiwania