włoska - 3159 przepisów (strona:43/211)

Muffiny orzechowe z kremem mascarpone 178

Składniki na około 12 sztuk: 85 g włoskich orzechów, zmielonych 4 łyżki miękkiego masła 80 g drobnego cukru do wypieków otarta skórka z połowy cytryny 70 g mąki pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka, roztrzepane orzechy włoskie do dekoracji Do zmielonych orzechów dodajemy masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 189

Pizza jest daniem powszechnie uznawanym za włoskie, jednak niewiele osób wie, że potrawa ta pochodzi ze starożytnej Grecji, gdzie podawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 r., kiedy(...)barwom Włoch. Nazwano ją margheritą i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Osobiście jestem zwolenniczką zasady, że im mniej dodatków do pizzy, tym lepiej. Klasyczne włoskie danie prezentuję dzisiaj w nieco innej odsłonie. Tradycyjny sos pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami rzodkiewki

Smakowity Blog Kulinarny
Polędwiczka wieprzowa QAFP z farszem orzechowo-figowym 149

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa QAFP sól, pieprz 2 łyżki klarowanego masła Farsz: garść łuskanych orzechów włoskich 1 świeża figa garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka roztopionego masła Sos: 1 szalotka 4 suszone figi 200 ml porto 200 ml bulionu 1 łyżka masła Dodatkowo: 1 szklanka kaszy jaglanej garść młodych listków szpinaku 1 łyżka masła Przygotowanie: Farsz: Siekamy orzechy włoskie

Smakowity Blog Kulinarny
Gołąbki z soczewicą 177

pieczarkami.  Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża cebula 300 g wędzonego boczku (pomijamy w wersji wegetariańskiej) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko główka włoskiej kapusty sól, pieprz 1 szklanka bulionu Przygotowanie: Soczewicę gotujemy około 12 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni, a gdy wytopi się tłuszcz(...)wegetariańskiej cebulę i czosnek smażymy na oliwie). W misce mieszamy wszystkie składniki farszu, tj. soczewicę, boczek z cebulą i czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy. Główkę kapusty włoskiej gotujemy w osolonej wodzie, do momentu, aż będzie można z niej zdejmować pojedyncze liście. Farsz zawijamy w ugotowane liście kapusty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przed zapieczeniem gołąbki podlewamy szklanką

Smakowity Blog Kulinarny
Lebkuchen 335

wyraźną cytrusową nutą, delikatnie ciągnące się w środku. Nie wymagają długiego leżakowanie, chociaż najlepiej smakują po kilku dniach.   Składniki: 250 g mąki pszennej 85 g mielonych orzechów laskowych, włoskich i migdałów 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła skórka otarta(...)mieszamy mikserem. Ciasto będzie bardzo lepkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wtedy ciasto zgęstnieje. Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w dużych odległościach od siebie. Każdą kulkę spłaszczamy łyżką. Ciasto jest bardzo klejące, dlatego przed formowaniem kulek dobrze jest zwilżyć dłonie wodą. Łyżkę którą

Smakowity Blog Kulinarny
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i peperoncino czyli Aglio e olio 184

lubisz czosnek, to jest danie dla Ciebie. Nie poznałam do tej pory nikogo, kto by nie zachwycał się prostotą i smakiem tego dania. Typowo włoska propozycja, tam nauczyłam się je przyrządzać, jest to tradycyjne i bardzo popularne zestawienie składników. Dla dwóch osób - 250 g spaghetti Barilla (jeden z najlepszych na rynku) - 8-10 dużych ząbków czosnku - 2-3 pomidory

Pasje Jolki
Przedzapach świąteczny - domowa przyprawa do piernika 175

oczywiście domowa przyprawa do piernika - każdy szanujący się bloger ma taką u siebie. Mieszanki są najróżniejsze - z wanilią, ze skórkami cytrusowymi, z dodatkiem lub bez anyżu, kardamonu czy kopru włoskiego... Czytając te wpisy jeden za drugim, zdecydowałam się przygotować swoją własną przyprawę - z tym, co lubię, z tym, co chcę w niej mieć. Świadomie zrezygnowałam z cytrynowych skórek i anyżu(...)mielonego imbiru 5 g czarnego pieprzu 5 g goździków 5 g gałki muszkatołowej 5 g ziaren kolendry 5 g ziarenek wanilii 3 g ziela angielskiego 2 g kopru włoskiego Przyprawy utłuc w moździerzu bądź zmielić w młynku do kawy na pył. Dokładnie wymieszać, przesiać przez sitko. Przesypać do szczelnego słoiczka. Smacznego! Pierniczki będą dopiero w grudniu. Ale teraz podam przepisy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z kasztanami. Miodowe 143

ciasto. Miodowe, a więc najlepsze po dwóch - trzech dniach, kiedy nieco zmięknie. Niesamowicie chrupiące od kasztanów i orzechów, z nieco specyficzną w smaku posypką, bo z solą i koprem włoskim. Muszę przyznać, że na początku nie byłam przekonana co do tego połączenia, ale po spróbowaniu stwierdziłam, że to dobrze, że nie zrezygnowałam. Smak jest wyjątkowy i zupełnie inny - wiem(...)średnicy 20 cm) 225 g masła 250 g miodu 100 g jasnego brązowego cukru 4 jajka 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 150 g upieczonych, obranych kasztanów dodatkowo: 50 g upieczonych, obranych kasztanów 20 g orzechów piniowych 1 łyżeczka soli Masło, miód i cukier podgrzewać w garnku na średniej mocy palnika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa nie tylko zimowa 172

którą uwielbiam. Czosnek rozgrzewa, subtelna nuta rozmarynu nadaje zupie charakteru. Nam bardzo smakowała, z pewnością powtórzę ją jeszcze nie raz - na szybki obiad w tygodniu jest po prostu idealna! Włoska zupa krem z ciecierzycy Składniki: (na 4 porcje) 2 puszki ciecierzycy (2x400 g) 1 puszka pomidorów (400 g) 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 500 ml bulionu 1 łyżka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Złoto, które nie jest złotem, i lekki deser 296

smaku, jadłam na wakacjach we Włoszech. Gdy na straganie zobaczyłam ostatnie już pudełeczko, nie potrafiłam się oprzeć. Dostałam je w dodatku za pół ceny. A smakowały wybornie! Wyhodowane we włoskim słońcu, były wyjątkowo słodkie i soczyste. Poezja... Ostatnio, spacerując z Ptysią, natrafiliśmy na poziomkową polanę, czyli właśnie kopalnię złota . Nie była duża, ale czerwone korale poziomek kiwały się na gałązkach(...)raczej gęsto. Nie tak słodkie jak włoskie, ale równie czerwone i takie dobre ... Nie mogłam przestać się uśmiechać, wkładałam do buzi jedną po drugiej i cieszyłam się tym niepowtarzalnym smakiem. Do głowy mi nawet nie przyszło, żeby pozbierać je do woreczka i zabrać do domu - zbyt dużą przyjemnością było zjadanie świeżych i pachnących słońcem. Z pewnością jeszcze to miejsce odwiedzimy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jeszcze trochę letnia focaccia z jeżynami 154

muszę go czym prędzej wypróbować. Tak naprawdę następnego dnia pobiegłam nazbierać jeżyn, i zabrałam się za pieczenie (pozostałe składniki zawsze mam w domu). Wyszło coś fantastycznego - focaccia, czyli włoski, płaski chlebek, wytrawny, delikatnie rozmarynowy, soczysty od jeżyn. Smakuje wyśmienicie zanurzony w oliwie, lub - mniej tradycyjnie - przekrojony na pół i posmarowany cienką warstwą ulubionego dżemu. Ja się w tym pieczywie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie ciasto z cynamonem i budyniem. I o tym, jak łatwo stracić kawałek palca 227

chwilę. Wrócił ostatnio z pracy, pokazuje mi palec, a ja prawie odpłynęłam z wrażenia. Mój Tato kiedyś załatwił się podobnie talerzem - cały płat skóry wisiał, że tak powiem, na włosku. U C. to samo, tylko jeszcze pół paznokcia stracił. I ponieważ wypadek miał miejsce w pracy, od razu zabrali go na izbę przyjęć i potraktowali przeciwtężcowo. Co oznacza

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Konfitury z dzikiej róży i głogu z kokosową nutką 196

jednej cytryny, 100 ml Malibu. Przygotowanie:  Owoce umyć, osuszyć, włożyć do zamrażarki na min. jeden dzień. Rozmrozić, ostrym nożykiem usunąć szypułki, nasiona, z róży także włoski. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Owoce włożyć do rondla zalać wodą, rozgotować (ok. 30 minut), zmiksować blenderem (ewentualnie przetrzeć przez sito). Dodać cukier, sok z cytryny i Malibu, gotować

SzczyptaSmaQ
Grahamowa skakiewka w towarzystwie avokado, łososia wędzonego z mascarpone obsypanymi orzechami z nutą sosu pomarańczowego z 181

orzechami z nutą sosu pomarańczowego z rozmarynem. Czas przygotowania 40 min porcja na 3-4 osoby  SKŁADNIKI: - avokado 1szt - pomarańcza 1szt - łosoś wędzony (1op łososia norweskiego) - orzechy w włoskie ok 10szt - mąka graham 1 szklane - mąka pszenna 3/4 szklanki - mleko 1 szklane ' - woda 1/2 szklanki - jajko 2szt - sól 1/4 łyżeczki -  cukier brązowy 2 łyżki - pieprz świeżo zmielony - oliwa(...)oraz masę do naleśnika  - do miski wkładam serek mascarpone, pokrojonego w kostki łososia oraz avokado pieprzę oraz solę do smaku( dodaję więcej pieprzu) - na suchej patelni prażę orzechy włoskie ok 10 szt po czym kroje je i dodaję do masy mascarpone - masę wkładam do lodówki aby przeszła smakiem - rozgrzewam patelnię z cukrem brązowym po karmelizacji cukru dodaję masło

Basia w kuchni
Jajko w koszulce pod pierzynką sosu holenderskiego 164

się za śniadanie dla dorosłych:) Dziś dzień zaczęłam tak.. Czas przygotowania: 25min SKŁADNIKI: 2 osoby - jajka 2 szt - boczek wędzony w plastrach 4szt -  ser pleśniowy kawałeczek - orzechy włoskie 4szt - kiełki (dałam  rzodkiewki) - ocet jabłkowy 2 łyżki  SOS HOLENDERSKI - 2 żółtka - masło 100 g - sok z cytryny 1 łyżkę - woda 1,5 łyżki - sól - biały pieprz(...)każde jajko po kolei, gdy jest gotowe wykładam je na ręcznik papierowy aby się odsączyło od wody. - rozgrzewam patelnię teflonową i układam na niej plastry boczku oraz prażę orzechy włoskie - do większego pojemnika wrzucam umyty szpinak, obrane owoce sharon i wlewam nektar bananowy wszystko miksuję blenderem i wlewam do szkanek - gotowe jajka, boczek, ser, kiełki, orzechy układam na talerzu polewam

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania