włoska - 3159 przepisów (strona:49/211)

Fricassee z piersi kurczaka. 1238

nagrzanego piekarnika na 10 min. Resztę sosu podać w sosjerce. Ja dodałem plastry marchewki i pora uduszone  na maśle al dente, posypane przyprawą "Zantar" -mieszanka: tymianek, sezam, koper włoski, kolendra, sumak, cumin, trawa cytrynowa

Kulinarny karnet Christophera
Pide z mięsem mielonym. 144

Pide with minced meat. Tureckie pide to taka włoska pizza. Bardzo lubię takie małe domowe z różnym nadzieniem. W Turcji zazwyczaj podają długie pide, pokrojone w poprzek na małe porcje. Moje domowe to łódeczki  18cm są bardzo poręczne w jedzeniu. Składniki  -  4 sztuki. Ciasto. 225g mąki pszennej 10g drożdży 1/4 łyżeczki cukru 60ml letniej wody

Kulinarny karnet Christophera
Słowicze gniazdka z ciasta kadayif. 215

ciasto się zarumieni. Po wyjęciu z pieca, gorące gniazdka polać syropem i posypać zmielonymi pistacjami. Ciasteczka orientalne, oryginalne i smaczne. Kunafa z syropem cukrowym i orzechami włoskimi. Składniki. 2 porcje 50g ciasta kadayif 1 łyżka masła 4 łyżki wody 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 5 orzechów włoskich 1 łyżeczka pistacji mielonych Wykonanie. Z cukru i  wody

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto z patelni - Orzechowa kunafa z masą budyniową. 445

proces przygotowania tego ciasta. Wystarczy tylko płyta grzewcza i patelnia, nie potrzeba piekarnika, a efekt zaskakujący. Składniki:  200g ciasta kadayif 2 łyżki masła 2 łyżki cukru ½ szklanki orzechów włoskich połamanych Masa budyniowa. 2 budynie waniliowe ¾ l mleka 5 łyżek cukru Laska wanilii 1 śmietana w proszku-Śnieżka Wykonanie. Kunafę pociąć nożyczkami na małe kawałeczki, pobawić się nimi trochę, podrzucając(...)patelni  roztopić masło, dodać kunafę, mieszać ,aby masło się wchłonęło, dosypać cukier, wymieszać i smażyć, mieszając , aż ciasto się zarumieni około 10-15 min. Dodać pokruszone orzechy włoskie i dalej smażyć jeszcze 5 min. Ten etap jest ważny, bo orzechy nabierają właściwego smaku, który    nadaje kunafie tego interesującego orzechowego smaku. Zostawiamy, aby przestygło. Gotujemy budyń z podanych

Kulinarny karnet Christophera
Wielkanocne mazurki. 173

łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka jogurtu Wierzch. 100g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 7 śliwek świeżych lub mrożonych 1 łyżka cukru 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich orzechy włoskie orzechy laskowe migdały Wykonanie. Masło stopić, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Śliwki rozgotować i przetrzeć przez sitko. Dodać cukier zagotować, dodać połowę stopionej czekolady oraz

Kulinarny karnet Christophera
Zupa sabaudzka. 160

Soup in cabbage leaves. Składniki. 1 marchew 1 pietruszka 1/4 selera 12 cm por 70g szynka wędzona 1/2 szkl.groszku zielonego 100g sera ementaler 1/2 szkl.orzechów włoskich 1/2 szkl.śmietany 18% 2 łyżki szczypiorku 4 szkl.rosołu 100g kapusty zielonej sabaudzkiej czyli włoskiej Wykonanie. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Plaster szynki o grubości 1 cm pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. 150

mięso mielone wieprzowe 1 jajko 5 dag ryż 1 cebula przyprawa sumak czosnek niedźwiedzi przyprawa Kucharek pieprz 100 ml bulion z drobiu 1 pęczek botwinka 10 dag orzechy włoskie 10 dag ser topiony 100 ml śmietana 30% 1 łyżeczka pieprz zielony w zalewie olej do smażenia sól Wykonanie. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, cebulę pokrojoną w drobną kostkę(...)Wytworzony płyn  zlać do garnuszka, dodać ser topiony, mieszać  do uzyskania jednolitej konsystencji.  Dodać śmietanę, wymieszać i na koniec  dodać zielony pieprz i posiekane włoskie orzechy. Całość zredukować do właściwej gęstości sosu. Buraczki wyszorować szczoteczką,  przekroić na połowę, większe w grube plasterki i smażyć na oleju. Pod koniec posolić i oprószyć pieprzem. Sos rozlać

Kulinarny karnet Christophera
Hi, I am Gavrilla! 266

wywołam efekt uzależnienia u kilku osób:) SKŁADNIKI: 4 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki zmielonych migdałów 1 szklanka nasion(len, sezam, słonecznik, dynia) posiekane orzechy włoskie żurawina rodzynki cynamon imbir 3-4 łyżki miodu/syrop z agawy w wersji wegańskiej 1/4 szklanki oleju(lniany, sezamowy lub z pestek winogron) 2 szklanki wody WYKONANIE: 2 szklanki płatków owsianych(...)mielimy na mąkę, 2 bierzemy w normalnej postaci- wsypujemy do miski razem z wiórkami kokosowymi, migdałami i miksem nasion Orzechy włoskie, żurawinę, rodzynki, cynamon i imbir dodajemy według uznania Dodajemy miód/syrop, olej i mieszamy(najlepiej ręką) Na koniec dodajemy wodę- u mnie jest to najczęściej około 2 szklanek, ale wszystko zależy od ilości dodatków, więc dolewamy aż do uzyskania

peanutbuttermonster
Cieciorka w sosie pomidorowym (bez glutenu, mleka i jajek) 247

Ciecierzyca vel cieciorka, zwana też włoskim grochem jest rośliną spokrewnioną z bobem i grochem. Ma lekko orzechowy smak, który moim dzieciom bardzo odpowiada i wolą cieciorkę niż fasolę, soję czy soczewicę "po bretońsku".  Składniki: ciecierzyca 1 szklanka suchej lub 2 puszki konserwowej dojrzałe pomidory  kilka sztuk przecier / koncentrat pomidorowy 1 szklanka / mała puszka skrobia kukurydziana lub tapioka

głodny alergik
Orzechowiec 168

edna z moich ulubionych pozycji świątecznych. Od kilku lat nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Po pierwsze orzechy włoskie z domowego ogródka, po drugie krem i smak miodu. Ciacho wymaga więcej czasu i cierpliwości . Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 125g margaryny (pół kostki) 0,5 szklanki cukru pudru 2 jajka  2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa(...)orzechowa: 30dag orzechów włoskich 125 g margaryny (pół kostki) 2 łyż miodu 0,5 szklanki cukru pudru Krem: 0,5 l mleka 2 łyż. mąki pszennej 2 łyż. budyniu śmietankowego 1 kostka masła 2/3 szklanki cukru pudru . żółtko jajka Wykonanie : ciasto  Zagnieść ciasto ze wszystkich składników . Podzielić na 2 części.  polewa orzechowa Margarynę rozpuścić , dodać miód, cukier puder

Wypieki Uli
Ciasteczka orzechowe ze słonecznikiem i gorzką czekoladą (bez cukru) 223

dzisiejszej wersji ciasteczka i tak są pyszne więc gorąco zachęcam Was do ich upieczenia :) Składniki na blachę ciastek: ciasto: 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ksylitolu 100 g masła 1 jajko M/L 70 g ziaren słonecznika polewa: 50 g gorzkiej czekolady (skoro ciastka mają być(...)miękkie i wilgotne, nawet trochę klejące więc nie należy dosypywać zbyt dużo mąki. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blaszce zachowując 2-3 centymetrowe odstępy. Z tej porcji wyszło mi mniej więcej 16-18 średniej wielkości ciastek. Piec ok 15 minut aż się lekko

Ze smakiem i z pasją
Ciasto z prince polo 3569

dniach jeśli oczywiście zostanie ciasto jest tak samo smaczne a nawet nie wiem czy nie lepsze. Składniki: Beza 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100 g mielonych orzechów włoskich 100 g siekanych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g prince polo orzechowego (2 batony xxl, możecie też użyć klasycznego smaku) Biszkopt kakaowy 5 jajek 5 łyżek cukru

Ala piecze i gotuje
Chleb śliwkowy na miodzie 162

Wigilijno świąteczny chleb na miodzie, wypełniony suszonymi śliwkami, orzechami włoskimi i bakaliami jakie tylko lubicie. Można go z powodzeniem robić przez cały rok, a tuż przed świętami aż kusi żeby go zrobić:) Składniki na jedną dużą keksówkę; 40 dag suszonych lub wędzonych śliwek 1/2 litra letniej wody (do zalania śliwek) 75 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka(...)sody oczyszczonej  200 ml gorącej wody do ciasta sok z połowy cytryny 25 dag miodu płynnego 2 jajka 10 dag orzechów włoskich lub innych bakali Śliwki  zalej letnią wodą, osącz bardzo dokładnie i posiekaj. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz gorącą wodę, sok z cytryny, miód i jajka. Powoli dodawaj suchą mieszankę

Apetyczna babeczka
Ciasto jabłkowo bakaliowe 161

pszennej 3/4 szklanki mleka 1 jajko 5 dag drożdży 8 dag masła 10 dag cukru  Składniki nadzienia: 4 jabłka - ja daje szarą renetę szczypta kwasku cytrynowego  orzechy włoskie marakuja (oczyścić z pestek) kantalupa migdały  Wszystkie bakalie jakie macie i lubicie po garści, należy je drobno pokroić   2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka cynamonu Podstawą(...)jabłka i orzechy włoskie. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do nich szczyptę kwasku cytrynowego. Wszystkie bakalie pokroić, wymieszać z jabłkami, miodem i cynamonem. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać dwie łyżki mleka i 2 łyżki maki, zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. Mąkę połączyć z wyrośniętymi

Apetyczna babeczka
Ciasto marchwiowo - orzechowe 167

pyszne ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, ozdobione kwaskowatym lukrem cytrynowym. Świetnie nadaje się na podwieczorek do herbaty. Uwaga, jest tak smaczne, że można się od niego uzależnić! Składniki: 175 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g brązowego cukru 3 jajka 175 g masła 1 szk orzechów włoskich posiekanych  1/2 szk zmielonych migdałów

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania