włoska - 3159 przepisów (strona:52/211)

Degustacja menu w La Traviacie - relacja 174

niedawnej degustacji nowych steków w Kuźni , otrzymałam wraz z innymi lubelskimi blogerkami zaproszenie do włoskiej restauracji La Traviata w Lublinie. Punktualnie o 16:30 spotkałyśmy się przy ulicy Chopina z: Martą , Angeliką , Anią , Joanną , Kariną , Dorotą i Gosią . W lokalu powitał nas szef kuchni Marcin Majcher, a po chwili zostałyśmy zaprowadzone do stolika. Jak na włoską knajpkę przystało, było

Pasja Smaku
Tylko Chuck Norris wie gdzie sie podziały tamte prywatki – buraki w kontekście idoli narodowych 143

wszystkim można pokazać, że burak jest cudownie pyszny, słodki i lubi jak się go rozpieszcza. Żeby skomponować sałatkę potrzebujemy: buraki – liczę jednego buraka na osobę rukolę garść podprażonych orzechów włoski i pestek dyni ząbek czosnku ser – koryciński, bundz, feta (ale ta prawdziwa), mozzarella – jaki lubicie łyżka miodu łyżka octu balsamicznego jabłko sól, pieprz, majeranek olej rydzowy bądź kujawski

ladykitchen
Sos pomidorowy do makaronu 208

powoli zbliża się do na jesień...  Do tej pory robiłam na zimę zwykły przecier pomidorowy, ale na blogu   Moja Toskania  wypatrzyłam przepis według, którego robi sos włoska babcia Maria . Postanowiłam go przetestować, bo razem z moimi dziewczynami lubimy makaron z  sosem pomidorowym. Sos pomidorowy do makaronu Składniki: 3 kg pomidorów 300 g marchwi

Kulinarne przygody Gatity
Caponata 164

Przepis na tę aromatyczną słodko-kwaśną włoską potrawę znalazłam chyba ze 2 lata temu w Wysokich obcasach . Agnieszka Kręglicka pisała tam o kaparach i przy okazji podała przepis właśnie na caponatę. Zawsze pojawia się ona u nas na stole we wrześniu, to taki smakowity kulinarny koniec lata. Tylko, że ja, w przeciwieństwie do Agnieszki Kręglickiej nie podsmażam bakłażana

Kulinarne przygody Gatity
Szaber u Majlertów, czyli dzień otwarty na polu 196

pyszności :)  Oto one:  burak liściowy Mangold  jarmuż zielony   jarmuż fioletowy  sałata rzymska  brokuł łodygowy karczochy  cukinia baby  radicchio    koper włoski  cykoria sałatkowa rukola  i nieobecny na zdjęciu młodziutki szpinak ! Teraz pozostało nam tylko czekać na kwiecień, kiedy to w gospodarstwie zaczyna się zbiór szparagów

Kulinarne przygody Gatity
Zielone gnocchi 146

Zielone gnocchi Postanowiłam troszkę odmienić nasze tradycyjne kopytka i dziś zachęcam Was do przygotowania włoskich kluseczek gnocchi z dodatkiem natki, czyli na zielono. Doskonale smakują po prostu posypane świeżo startym parmezanem i skropione oliwą z oliwek. Ja dodaję do nich  pesto z rukoli , ale doskonały też będzie każdy inny

Kulinarne przygody Gatity
Gnocchi z pesto z rukoli 175

Wielokrotnie już pisałam, że naszym domu uwielbiamy różnego rodzaju kluski i makarony. Dzisiaj zapraszam na klasyczne włoskie kopytka, czyli gnocchi. Podałam je z  pesto z rukoli , do tego odrobina koniecznie startego na świeżo parmezanu lub innego tego typu sera. Niego w gębie :-).    Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego

Kulinarne przygody Gatity
Buraczane gnocchi 174

Dziś kolejna wersja włoskich gnocchi, tym razem na kolorowo. Zostało mi trochę  pure z pieczonych buraków  i skoro można zrobić zielone kluseczki, to czemu nie zrobić różowych ? Wprawdzie moje córki już dawno wyrosły z lalek Barbie i różowego kolory na ubraniach, ale gnocchi zjadły chętnie. Podałam je z sosem śmietanowym. Natomiast gdyby Wam różowy kolor nie przypadł zbytnio

Kulinarne przygody Gatity
Panini z szynką 443

Dziś na blogu kolejna propozycja na chrupiąca kanapkę we włoskim stylu, tym razem z dodatkiem szynki. Oczywiście kanapki najlepiej smakują ciepłe, takie prosto z patelni. Ponieważ przygotowywanie ciasta drożdżowego zajmie nam trochę czasu, żeby sobie ułatwić pracę możemy je zagnieść na przykład z potrójnej ilości składników i przechowywać w lodówce przez

Kulinarne przygody Gatity
Grillowany łosoś z kaszą gryczaną z karmelizowaną gruszką oraz orzechami i brokuł na parze 294

Składniki (na 2 porcje): 300-350 gram filetu z łososia 250 gram brokuł 1 saszetka kaszy gryczanej 1 mała cebula, kroimy bardzo drobno w kostkę 40 gram orzechów włoskich 3/4 średniej gruszki, również kroimy w bardzo drobną kostkę 2 łyżki miodu sól pieprz sok z połowy limonki łyżka oliwy z oliwek   świeże zioła (u mnie oregano) kilka orzechów włoskich

Mango Papaja
Podryw kontrolowany 322

głowy. Chardonnay nie mam. Nie mam nawet Picolo. Ale poderwać Stwórcę spróbuję.  Ulegnie? W każdym razie fiku miku mocno kontrolowane, bo za ścianą Gizmol śpi...  ;)  Klasyczny włoski deser. Tiramisu.  Sprofanowałam. Albo inaczej. Dostosowałam do aktualnych zasobów kuchennych. Biszkopty wymieniłam na ciasto naleśnikowe. Kawę na kakao.  Od siebie dodałam truskawki. I tak oto wyszły

bastalena
Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli 177

wcześniej ich nie jadłam. Wiem, trochę wstyd jak na blogerkę prezentującą kuchnię śródziemnomorską, dlatego prędko nadrabiam moje niedociągnięcie i przedstawiam Wam dziś tę oto sałatkę z figami inspirowaną kuchnią włoską.  Mięsiste figi zostały w niej zestawione z lekką sałatą, odświeżającą miętą, chrupiącym boczkiem oraz gęstym i pełnym smaku sosem na bazie sera gorgonzola. Mamy tu kontrasty tekstur i temperatur(...)oliwy.  W misce wymieszaj sałatę, listki mięty i figi z sosem z gorgonzoli. Posyp chrupiącym boczkiem lub Prosciutto i podawaj od razu. Przepis dodaję do mojej  akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekana owsianka z bananem, jabłkiem, orzechawmi i żurawinką 176

Chyba najlepsze śniadanie jakie miałam okazję jeść. I na dodatek fit! Składniki (na dwie porcje): 9 łyżek płatków owsianych szklanka mleka 0,5 % garść suszonej żurawiny garść orzechów włoskich jabłko banan łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego pół łyżeczki cynamonu orzechy/mięta lub owoce do dekoracji Płatki owsiane mieszamy z cynamonem i żurawiną, zalewamy mlekiem i wkładamy do lodówki najlepiej na całą(...)lodówki. Chodzi o to by płatki owsiane dobrze wchłonęły mleko i były miękkie). Wyciągamy płatki z lodówki, dodajemy starte jabłko i rozgniecionego na papkę banana oraz posiekany orzechy włoskie. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy płatki, posypujemy równomiernie cukrem trzcinowym i ponownie wstawiamy do piekarnika

Mango Papaja
Dietetyczny piernik z czekoladą i orzechami 207

piernika łyżeczka kakao szklanka jogurtu naturalnego 0% 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 70% tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki wody garść posiekanych orzechów włoskich Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód oraz jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (najlepsza będzie keksówka(...)środek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem wody. Smarujemy ciasto rozpuszczoną czekoladą w miejscu, które przekroiliśmy, składamy ciasto i polewamy czekoladą ciasto również na zewnątrz. Kroimy drobno orzechy włoskie i posypujemy nimi ciasto. Odstawiamy do wystygnięcia, gotowe

Mango Papaja
Obiad. Makaron. Spaghetti a'la carbonara 2434

Pasta alla carbonara to słynne danie kuchni włoskiej. Makaron górnika jest niezwykle popularnym daniem także w Polsce, ale bardzo się różni od wersji rodem z Włoch. Oryginalny przepis zawiera sos z samych żółtek albo całych jaj, oczywiście na boczku, z dodatkiem parmezanu lub pecorino i pieprzu. Najpopularniejsza polska wersja to już sos na bazie śmietany z jajkami a są też(...)dzisiaj nasza domowa carbonara. Zwykle przyrządza ją mój Młody i to chyba jego popisowe danie. Tym razem jednak musiałam zrobić obiad sama - dałam radę ! Zobacz inne danie makaronowe kuchni włoskiej - Penne all'amatriciana ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania