włoska - 3159 przepisów (strona:50/211)

Mazurek orzechowy na białkach 245

Mazurki to słodycz, lekki orzechowy pod warstwą roztopionej czekolady i migdałów. Pyszne orzechy włoskie znajdziecie w  Owocowym Raju  .  Składniki: 10-12 białek 25 dag cukru pudru 25 dag zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki utartych biszkoptów lub herbatników laska wanilii tabliczka czekolady płatki migdałów do posypania Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier . Zmielone orzechy stopniowo dosypywać

Apetyczna babeczka
Zapiekanka w liściach kapusty 270

Domowa zapiekanka ,,ala,, lassanga, tyle tylko, że makaron wymienimy na liście włoskiej kapusty i ziemniaki. Pożywna, smaczna i bardzo energetyczna. Składniki: mała główka włoskiej kapusty 1/2 kg mielonego mięsa 6-8 ziemniaków ugotowanych w mundurach 1 duża cebula 1 jajko 1 szklanka rosołu 2 łyżki przecieru pomidorowego 10-15 dag wędzonego boczku pieprz sól majeranek bazylia garść suszonego czosnku

Apetyczna babeczka
Pomarańczowiec 185

Cytrusowe wyśmienite puszyste ciasto...rozpływa się w ustach..., a do tego orzechy włoskie...mniam...po orzechy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl Składniki na ciasto: 3 duże pomarańcze 15 jaj 1 i 1/2 szk cukru kryształu 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych Pomarańcze w całości

Apetyczna babeczka
Walijskie chleby z doniczek 141

mleka 1/2 szk wody 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1 roztrzepane jajko do posmarowania ziarna kopru włoskiego do posypania dostępnego na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Natłuścić olejem dwie gliniane doniczki, można również wyłożyć je papierem do pieczenia, wtedy mamy pewność, że bez kłopotu wyjmiemy upieczony chleb. Przesiać mąkę(...)doniczek, (powinny być wypełnione do połowy). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. 5. Rozgrzać piekarnik do tem. 200 C. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami kopru włoskiego. Piec 40-50 minut, aż bochenki się przyrumienią . Ostudzić je na metalowej kratce. Źródło ,, encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Cantucci z wiśniami 151

długo przechowywać i przez kilka tygodni są równie pyszne jak zaraz po upieczeniu. Słodkie, kruche, z bakaliami, do kawy na podwieczorek idealne!. Bardzo ciekawa propozycja rodem z kuchni Włoskiej. Po bakalie na te ciasteczka zapraszam Was na stronę www.Skworcu.com.pl . Składniki: 3 szklanki mąki 3 jaja 10 dag masła 3/4 szklanki cukru szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki esencji

Apetyczna babeczka
Engadyński tort z karmelem i orzechami 151

cukru pudru 1 jajo szczypta soli Karmel: 15 dag cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki wody, ok. 60 ml Nadzienie: 35 dag orzechów włoskich, grubo krojone 150 ml śmietany kremówki 30-36 % 10 dag cukru łyżka masła łyżka miodu Do posmarowania glazura z : 1 żółtka 2 -3 łyżek wody 1. Z agnieść szybko kruche ciasto(...)rondlu łączymy ze sobą cukier, masło, miód , śmietankę, gdy się rozpuści i zagotuje wlewamy również karmel i mieszamy wszystko razem, gotując kilka minut. Do powstałej masy wsypujemy przygotowane orzechy włoskie i odstawiamy do wystudzenia. 4. Przygotowujemy foremkę, najlepiej wyłożyć ją w całości papierem do pieczenia. Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy na spód i boki, wlewamy masę karmelowo - orzechową. Pozostałą

Apetyczna babeczka
CIASTO KRÓWKA 426

opakowania Soda -1łyżeczka Cukier -1/2 szkl. Śmietana 36% -0,5l Galaretka cytrynowa -1 szt Śmietan-fix - 1 opakowanie Cukier puder -2 łyżki Masa krówkowa-1 puszka Orzechy włoskie -200 g Etapy przygotowania CIASTO Mąka, miód, jajka, masło, 1 cukier waniliowy, soda, cukier 1/2 szkl. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i upiec osobno. Piec(...)trakcie ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy, śmietan fix. Na koniec wlać wystudzoną galaretkę i dobrze ubić. Gęstym kremem przełożyć placek. Wierzch placka posmarować masą krówkową i posypać orzechami włoskimi. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Ciasteczka orzechowo owsiane 153

ciasteczka można jeszcze ulepszyć i dodać rodzynki,lub musli z dodatkami Ciasteczka orzechowo owsiane SKŁADNIKI: orzechy włoskie -100 g płatki owsiane -2 szkl wiórki kokosowe -3/4 szkl cukier puder -3/4 szkl margaryna -3/4 kost cukier waniliowy -1 opak jajko -1 szt szczypta soli mąka -2 i 1/4 szkl soda -0,5 łyżeczki tłuszcz do wysmarowania PRZYGOTOWANIE: Orzechy(...)włoskie,pokroić w drobne kawałeczki. Do miski włożyć pokrojoną margarynę,dodać cukier puder i cukier waniliowy,dobrze utrzeć robotem. Następnie dodać jajko,utrzeć do białości. Sodę wymieszać z mąką,dodać do masy,wymieszać. Płatki owsiane,wiórki kokosowe i orzechy dodać do masy,dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem,wysmarowanym tłuszczem. Z masy formować okrągłe kuleczki, lekko spłaszczyć

Kuchnia Danusi
Sałatka Caprese 231

Klasyczna włoska sałatka caprese Sałatka Caprese   SKŁADNIKI: ser mozzarella- 150 g pomidor - 2 szt sól i pieprz oliwa z oliwek - 2 łyżki listki bazylii suszona bazylię ocet winny - 1 łyżeczka oliwki ciemne do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Pomidory umyć , osączyć. Ser mozzarella i pomidory pokroić w plastry. Na talerzu układać na przemian, pomidory i ser. Do kubka wlać oliwę

Kuchnia Danusi
Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce 175

Składniki: 180 g masła, 2 szklanki mąki, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy (16g), 2 żółtka, 3 łyżki zmielonych migdałów, 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych, 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich, dodatki: cukier puder. Przygotowanie:   Siekamy zimne masło i dodajemy przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy zmielone orzechy- włoskie, laskowe i migdały. Ponownie zgniatamy. Ciasto

Aga w kuchni
Świąteczny piernik 170

łyżeczki przyprawy do piernika, 1 szklanka miodu, 1 słoik powideł śliwkowych, ok. 300 ml, 1 łyżeczka sody, 1 szklanka cukru, 5 jajek, 125 g margaryny, 2 garści orzechów włoskich. Przygotowanie:   Mieszamy w jednej misce mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Margarynę ucieramy w drugiej misce z żółtkami i cukrem. Miód podgrzewamy w rondelku i wlewamy do utarte margaryny(...)Następnie dodajemy stopniowo mąkę i miksujemy. Ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do naszego ciasta. Dodajemy orzechy włoskie i mieszamy. Przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 80 minut w 175 stopniach. Jeszcze ciepły piernik przekrawamy w dwóch miejscach i smarujemy powidłami śliwkowymi. Cały piernik polewamy polewą zrobioną z gorzkiej czekolady i kremówki. Im dłużej stoi

Aga w kuchni
Muffinki z masłem orzechowym 137

mnie trochę za suche. Smak masła orzechowego jest dość wyraźny.  Idealnie prezentują się z gorącym kakao. Składniki: 1,5 szklanki mąki, 150 g masła orzechowego, 50 g orzechów włoskich, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 0,5 litra maślanki. Przygotowanie:  W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia(...)Następnie dodajemy jajko, masło orzechowe i mieszamy składniki by się połączyły. Wlewamy maślankę i olej. Na koniec wsypujemy kawałki orzechów włoskich i mieszamy. Masę przelewamy do papilotek albo foremek silikonowych. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Ciasteczka z białą czekoladą 162

mięciutkie ciasteczka z białą czekoladą i orzechami :) Składniki : 1 i 1/3szklanki mąki, 100 g białej czekolady, 1 łyżeczka sody, 100 g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru , 1 garść orzechów włoskich , 1 jajko. Przygotowanie:     Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i przesianą mąkę wraz z sodą. Mieszamy mikserem. Białą czekoladę łamiemy na kostki, a każdą kostkę(...)dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z orzechami do ciasta. Mieszamy łyżką. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lekko spłaszczamy dłonią). Ciasteczka układamy w odstępach ok. 3 cm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok. 20 minut

Aga w kuchni
Kotlety w orzechowej panierce 152

zbyt długo smażyć kotleta z jednej strony... Podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką. Przepis na taką surówkę znajdziecie tutaj . Składniki: 2 piersi z kurczaka, 4 garście orzechów włoskich bez skorupek, 3 łyżeczki przyprawy do drobiu, 1 jajko. Przygotowanie:      Piersi kurczaka myjemy w zimnej wodzie. Następnie kroimy na kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy przyprawą do drobiu. Orzechy(...)włoskie przepłukujemy wrzątkiem, by pozbyć się smaku gorzkiej skórki. Orzechy wkładamy do stojącego blendera i rozdrabniamy na małe kawałki. Kotlety obtaczamy w roztrzepanym jajku oraz w rozdrobnionych orzechach. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu- byle nie za długo, bo orzechy zaczną nam się przypalać

Aga w kuchni
Drożdżówki serca z chałwą 170

drożdży, 1 łyżka cukru waniliowego, 300 ml mleka, 1 jajko, kilka kropel olejku arakowego, 70 g masła, nadzienie: 200 g chałwy waniliowej, 200 g zmielonych orzechów (u mnie włoskie i migdały), 100 g posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki mleka, do posmarowania : żółtko     Przygotowanie:      Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, aż do uzyskania płynnej masy. Przelewamy

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania