włoska - 3159 przepisów (strona:45/211)

Caponata 172

Ponownie przenosimy się do Włoch a konkretnie na Sycylię by posmakować pysznej, prawdziwej Caponaty. Jest to rodzaj włoskiego antipasti, świetnie smakuje z kanapkami oraz jako samodzielne danie. Caponata może być również dodatkiem do dania głównego. Kolejna podróż językiem po mapie, kolejna udana... Caponata to duszone warzywa: cebula, czosnek,bakłażan, oliwki, kapary, pomidory z ziołami i przyprawami. Składniki: 1/2 czerwonej

Mango Papaja
Tort miodowy 188

wody -3 łyzki kakao - Toblerone Fruit/Nuts oraz Toblerone mleczna z nugatem migdałowym i miodem  – jako dodatek do polewy i jako pyszna chrupiąca posypka i dekoracja -garść zblenderowanych orzechów włoskich Wykonanie: Gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zaczyna wrzeć dodajemy kaszę manną . Intensywnie mieszamy, aby uniknąć powstania grudek. Jeśli takowe się pojawią można zmiksowac blenderem. Ja jak mleko(...)polewę. Roztapiamy w garnuszku wszystkie składniki i mieszamy ,aż się ładnie połączą. Dodajemy kawałek Tablerone . Polewamy placka. Kroimy drobno Toblerone i posypujemy wierzch polewy, tak samo czynimy z orzechami włoskimi. RADA Nie dodawajcie więcej niż 4 łyżki kaszy manny. Bo wyjdzie guma nie krem grysikowy. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Pesto z grillowaną papryką i parówkami 280

Składniki: 3 papryki- czerwona, zielona, żółta 250 gr makarou parmezan do starcia Pesto: Listki bazylii 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki parmezanu 2-3 łyżki orzechów sosnowych lub włoskich sol, pieprz ok 150-200 ml oliwy z oliwek Wykonanie: W międzyczasie grilujemy paprykę. Umyta paprykę kładziemy na blaszkę I wkładamy do piekarnika

Smaki Edyty
696. A na "deser" chleb czekoladowy. 96

bananowe pancakes na mleczku kokosowym z borówkami*,  z ricottą i płatkami kokosa (inspiracja) *w środku i na zewnątrz Nie ma malin, jest za to cała miska borówek i włoski chleb czekoladowy. Który do końca nie wyszedł tak jak powinien, bo książki lubią bardzo pochłaniać, ale ma czekoladę i nadal dobrze smakuje, a więc wybaczam

More food, love and dreams
Roladki z Newelli z orzechami i suszonymi owocami 163

bezwonna i bardzo delikatna, natomiast po zamarynowaniu uzyskamy całkiem inny produkt. Wszystko zależy od tego, do czego chcemy jej użyć i od inwencji twórczej kucharza Składniki: 1 szklanka orzechów włoskich 2 łyżki płynnego miodu 5 suszonych daktyli 7 suszonych moreli 1 opakowanie Newelli klasycznej szczypta cynamonu czekolada mleczna 1 łyżka sezamu Przygotowanie: Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i bardzo

Oryginalny smak
PIZZA MOTYLEK 143

wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 1/2 papryki kilka plastrów czerwonej cebuli 20 dag swojskiej wedzonej kiełbasy keczup włoski szklanka sera do pizzy sól,pieprz, oregano Wykonanie: Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce

Z Majeczką w kuchni
Chleb Cztery Zboża, na starterze Tang Zhong 216

drożdży instant) 48 g roztopionej i ostudzonej margaryny „Smakowita de Luxe" 24 g cukru 10 g słodu jęczmiennego 50 g suszonej żurawiny 30 g drobno pokrojonych orzechów włoskich  Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki orkiszowej i mleka w proporcji 60 g mąki i 300 g mleka. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej(...)mikserem kilka minut, aż do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze. Dodaj roztopiony tłuszcz, i kontynuuj wyrabianie mikserem przez około 5 minut. Dodaj do masy suszone żurawiny i posiekane orzechy włoskie (lub co tam chcesz wg Twojego gustu), i dokładnie wymieszaj, aby rozłożyły się one równomiernie w masie. Przełóż ciasto do dwóch foremek, delikatnie wygładzając od góry łyższką lub szpatułką. Ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik Benedyktynów 249

wody 8 jajek 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki oliwy 160 g bakalii ( po 40 g rodzynek, migdałów, orzechów włoskich i suszonych moreli) Przygotowanie piernika: Rodzynki namocz w gorącej wodzie, migdały podgotuj w małej ilości mleka, po czym obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo pokrój(...)mniejsze części orzechy włoskie i morele. Miód, cukier, wodę i przyprawę do piernika doprowadź do zawrzenia, na wolnym ogniu cały czas mieszając, i odstaw, aby lekko przestygły. Przesiej obie mąki do dużej miski, dodaj przestygniętą masę i dokładnie wymieszaj. Może być trudno, więc warto zaprząc mikser do robory, ale na wolnych obrotach. Możesz też już zacząć nagrzewać piekarnik do temperatury

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik litewski 180

cukru brązowego nierafinowanego 260 g maślanki lub kefiru (szklanka) 3 jajka 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka sody 200 g bakalii (po 50 g migdałów, orzechów włoskich, fig i żurawiny) Przygotowanie piernika: Migdały zalej wrzątkiem, niech się moczą co najmniej 5 minut, po czym obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo pokrój na mniejsze(...)części figi i orzechy włoskie. Bakalie możesz użyc, jakie chcesz, wg swojego gustu - byle ich było dużo. Roztop miód z masłem, i odstaw do ostygnięcia. Do miski przesiej obie mąki. Dodaj sodę, przyprawę do piernika, całość wymieszaj. W drugiej misce, znacznie wiekszej, utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując na wolnych obrotach, dodaj przestygnięty miód. Zmiejsz obroty

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik orkiszowy, długodojrzewający 266

łyżki przyprawy korzennej do piernika 3 płaskie łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki pokrojonej skórki pomarańczy w cukrze 150 g bakalii (po 50 g migdałów, orzechów włoskich, rodzynek) 400-500 g powideł do przełożenia piernika polewa  garść kruszonych orzechów laskowych do posypania Przygotowanie piernika: Do garnka włóż miód, cukier i masło, podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając(...)Rodzynki namocz w gorącej wodzie. Migdały zalej wrzątkiem, niech się moczą jakieś 5 minut, po czym obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo pokrój orzechy włoskie. Do ostudzonej masy stopniowo dodawaj przesianą mąkę, cały czas mieszając kopyścią (oczywiście możesz zaprząc do roboty mikser na małych obrotach). Następnie dodaj jajka,  sól, przyprawę korzenną i rozpuszczoną

Grahamka, weka i kajzerka
Proste ciasto bananowe z daktylami i polewą miodową 172

pieczenia) 1 łyżeczka cynamonu 100- 120g jasnego brązowego cukru 2 jajka 3 łyżki naturalnego miodu 2 bardzo dojrzałe banany (razem ze skórką 350g) 100g poszatkowanych daktyli 50g poszatkowanych orzechów włoskich Polewa: 2 łyżki naturalnego miodu 25g masła 50g poszatkowanych orzechów włoskich     Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 2. Banany rozgnieść widelcem na papkę. Mąkę

Mała Cukierenka
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 216

ryż, 100 g , - Por, 1 spory, - Papryka Czerwona, 1 - Papryka Żółta, 1 - Pomidor, 3-4, - Jajka, 3 - Zielone Oliwki, /do smaku - mało ich trzeba i i tak będą wyczuwalne/ - Włoski ser sałatkowy,  - Kukurydza, puszka, - Ziarenka "Piekło Niebo " - Sezam Czarny , - Czosnek Niedźwiedzi , - Mieszanka - Pomidor, Szczypiorek, Sól Morska , - Mieszanka - Pomidor, Czosnek, Bazylia - Masło/Oliwa z Oliwek, - Majonez /u nas domowy

Wypisz Wymaluj
SzaFran Spaghetii 158

Makaron typowo po Włosku. Szybki w przygotowaniu, ale też bardzo syty. Szafran daje taką iskierkę, charakter oraz poczucie szczęścia. Działa antydepresyjnie, zalecany jest przy migrenach, reumatyzmie i chorobach płuc. Pozyskanie szafranu jest bardzo pracochłonne i wymaga dużo cierpliwości, i to właśnie wpływa na jego wysoką cenę.Zbierany jest ręcznie z pręcików krokusa purpurowego. Jak już się zdecydowaliście to potrzebujemy

Pasje Jolki
Sos Ragout bolognese 145

Jest to typowo włoski specjał, ale świetnie odnajduje się i w naszej kuchni. Sos który doskonale pasuje do różnych rodzai makaronów, do lasagne, chleba i kopytek. Jest uniwersalny i doskonały dla mięsożerców. Łatwy w przygotowaniu, można go zawekować jak i zamrozić. - 600 g mięsa mielonego wołowego - 600 g mięsa mielonego wieprzowego - 2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego

Pasje Jolki
Sałatka jarzynowa z tuńczykiem 158

czuć, szczególnie w sklepach! Przygotuję sałatkę jarzynową, ale taka jaką się robi we Włoszech, gdyz oni do INSALATA RUSSA dodają tuńczyka w zalewie naturalnej. I dodatkowo, dlaczego będzie to włoska sałatka? Bo oni nie dodają cebuli, jabłka,ogórka kiszonego. Podróż niedaleka, gdyż Piemont leży pod Francją. To znacznie bliżej niż Sycylia na przykład! Składniki według upodobań -ziemniaki -marchewka -korzeń

Z Kuchni Do Kuchni