włoska - 3159 przepisów (strona:42/211)

Makowiec z bezą 317

łyżka miodu 1 szklanka mleka (250 ml) 3/4 szklanki cukru (120 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego namoczone w rumie rodzynki lub posiekane orzechy włoskie (można pominąć) Beza: 4 białka jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 szklanki mąki pszennej (290 g) 150 g masła(...)łyżka miodu 1 szklanka mleka (250 ml) 3/4 szklanki cukru (120 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego namoczone w rumie rodzynki lub posiekane orzechy włoskie (można pominąć) 4 białka jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej'; document.write(" "); Masa makowa: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem oraz miodem. Zalewamy mak, przykrywamy i zostawiamy

Poezja smaku
Królik po sycylijsku wg. Francesco Mazzei 314

wywaru z królika lub kurczaka 500 g mięsa z królika, pociętego na 6 w miarę równych części 30 g selera, pokrojonego w drobną kostkę 40 g kopru włoskiego, pokrojonego w drobną kostkę 30 g cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 szalotka, pokrojona w piórka 2 suszone pomidorki, pocięte w paski 40 g czarnych oliwek, pokrojonych w krążki

My Culinary Art
Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym 318

Lasagne to włoskie danie składające się z charakterystycznego makaronu o tej samej nazwie w postaci prostokątnych płatów oraz farszu. Lasagne, którą prezentuję zawiera sos pomidorowy z mięsem mielonym oraz sos beszamelowy. Jest to idealna kombinacja smaków i z czystym sercem polecam ten przepis każdemu fascynatowi włoskiej kuchni. Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Składniki : ok. 350 g makaronu

Słodka Strona
Spaghetti "Carbonara" 336

Carbonara to włoska potrawa składająca się z makaronu spaghetti oraz kremowego sosu na bazie żółtek i boczku. Mimo, że połączenie makaronu z jajkami może wydawać się dość kuriozalne, zachęcam do wypróbowania przepisu, ponieważ danie to jest niezwykłe i niejednej osobie przypadnie do gustu.  Spaghetti Carbonara -  Składniki: ok. 350 g makaronu spaghetti 300 ml słodkiej śmietanki

Słodka Strona
Placek z jabłkami i budyniem 298

Dodatkowo: 7 dużych jabłek (szara reneta lub antonówka) i uwaga, to muszą być te właśnie jabłka, bo tylko one pasują do takiej kompozycji i ciasta 125g masła 200g orzechów włoskich pokruszonych drobno 3 łyżki prażonych ziaren Słoneczne Pola od Ziarenkowo  Ziarenkowo 3 jajka (białka i żółtka osobno) pół szklanki cukru pudru Masło rozpuścić dodać orzechy i wymieszać.  Odstawić(...)wymieszać łopatką.  Jabłka obrać podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Poukładać ściśle na przygotowanym, i schłodzonym spodzie.  Zalać budyniem i wyrównać. Na wierzch wylać masę z orzechami włoskimi i ziarenkami. Wytworzy się taka super krucha i chrupiąca skorupka. Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Następnie wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce.  Przed podaniem posypac

Z Kuchni Do Kuchni
Saltim bocca 168

kuchnialidla.pl/product/Latwa-saltimbocca-z-kurczaka.  Praktycznie o każdym daniu piszę, że jest pyszne, ale umieszczam tylko potrawy, które uważam, że są naprawdę smaczne i warte spróbowania. Do takich dań należy właśnie włoskie danie - saltim bocca, którego nazwa pochodzi od włoskich salta in bocca co znaczy skacze do ust. Składniki do wykonania kurczaka: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku świeża szałwia

upichcic
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 199

jedzą lub prowadzą dietę. Przepisy były przygotowywane wraz z dietetykami , co zapewnia zbilansowaną i zróżnicowaną dietę oraz niskokaloryczność wielu dań. Dania pochodzą z wielu stron świata (kuchnia brytyjska, włoska, francuska, azjatycka i wiele innych) . Z tą książką ugotujesz zupy, dania główne, przygotujesz sałatki, przystawki, desery. Zaletą większości z dań jest łatwa dostępność składników nawet w polskich sklepach i niski

WojnaNaSmaki.pl
ROGALIKI Z ORZECHOWO-KORZENNYM NADZIENIEM /Bezglutenowe i tradycyjne. 205

Genialne wychodzą z mąki chlebowej bezglutenowej! Opis mąk jakie używamy znajdziecie tutaj: Produkty bezglutenowe . /NADZIENIE ORZECHOWE: - 1/4 szklanki mleka - 1/2 szklanki cukru trzcinowego - łyżka masła - 2 szklanki mielonych orzechów włoskich - Laska cynamonu cejlońskiego   - Kardamon, pół łyżeczki-łyżeczka  WYKONANIE: /Przygotowanie farszu: zagotować 1/4 szklanki mleka, dodać 1/2 szklanki cukru trzcinowego, łyżkę masła i 2 szklanki mielonych orzechów włoskich oraz

Wypisz Wymaluj
Czekoladowo-orzechowe brownie z... kaszy jaglanej! 376

tłuszczu   oraz  13,6g węglowodanów .  Czego chcieć więcej? Chyba tylko przepisu :) SKŁADNIKI: 200g kaszy jaglanej- przed ugotowaniem 2 jajka 1 białko 40g posiekanych orzechów włoskich 20g kakao- u mnie firmy Fresano ( do nabycia tutaj ) 70g miodu 20g płatków migdałowych cynamon kardamon PRZYGOTOWANIE: Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu, aż do całkowitego wchłonięcia wody, a następnie wystudzić(...)zblendować- ja całość zmiksowałam gdyż lubię kaszę jaglaną w takiej wersji, ale jeśli wolicie, żeby ciasto tworzyło gładki, jednolity mus to polecam blender Do masy wrzucić posiekane orzechy włoskie i dokładnie wymieszać Ciasto przełożyć do silikonowej foremki i posypać płatkami migdałowymi Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Przed wyjęciem z foremki całkowicie wystudzić Dzisiejsze brownie świetnie

peanutbuttermonster
Niezwykły tort dla niezwykłej osoby 364

tortownicę o średnicy 24 cm Potrzebujemy: 200-220 g marchewki (waga po obraniu) - ok. 2 średnie sztuki 340-350 g ananasa (świeżego lub z puszki) 120 g orzechów włoskich 120 g suszonej żurawiny 1 szklankę mąki pszennej (można zastąpić razową) 2/3 szklanki brązowego cukru demerara (używam nierafinowanego) 3 duże jajka (4 - jeśli są małe) 1/3 szklanki oleju 3 pełne łyżeczki(...)cytryny (opcjonalnie) ok. 25-30 g wiórków czekoladowych lub gorzkiej czekolady startej na drobnych oczkach tarki  (ewentualnie można użyć naturalnego kakao) kilkanaście lub nawet więcej połówek orzechów włoskich żurawinę w czekoladzie lub podobnej wielkości draże czekoladowe odrobinę białej czekolady plastycznej lub zwykłej, rozpuszczonej białej czekolady do wykonania napisu (opcjonalnie) Marchew ścieramy na drobnych oczkach tarki. Ananasa kroimy w małą

Ratunku obiad
Sałatka z roszponki, fenkułu, pomarańczy i jabłka 191

Anyżkowy smak fenkułu świetnie komponuje się ze słodką pomarańczą i kwaskowatym jabłkiem oraz jest nienarzucającym się dodatkiem do delikatnej roszponki. Kompozycja została wzbogacona o miękkie rodzynki i chrupiące orzechy włoskie. A wszystko to zostało przyprawione białym pieprzem, nadającym nutkę pikanterii. Sałatka ta stanowić może świetny dodatek do pieczonego kurczaka i białych ryb. Składniki: 150 g roszponki 1 fenkuł(...)pomarańczy 1 jabłko garść orzechów włoskich garść rodzynek biały pieprz ocet jabłkowy olej arachidowy bądź sezamowy Przygotowanie: Fenkuł obrać, przekroić na pół i wykroić głąb. Pokroić na cieniutkie plasterki. Jabłko (ze skórką) pokroić na ćwiartki, a następnie na małe kawałki. Jedną pomarańczę obrać i pokroić na kawałki. Wszystko umieścić w jednej misie. Dodać rodzynki i posiekane orzechy (można je również

Food Square
Pizza bianca z mascarpone, szparagami i prosciutto 207

Minimalistyczna pizza na jasnym i bardzo cienkim, chrupiącym cieście. A do niej pyszne dodatki - białe i zielone szparagi, włoska szynka prosciutto, szalotki i rozmaryn. Nie jest to klasyczna rzymska pizza bianca, jednak jest równie pyszna. Jej podstawą jest ciasto, zawierające dużą ilość wody, dzięki czemu po upieczeniu ma jasny kolor. No i oczywiście jak na biancę przystało próżno

Food Square
Wrocławski Bazar Smakoszy 180

odbywający się konwent, co nas trochę zasmuciło, ale i tak warto było się tam pojawić. Zapraszam więc do skromnej fotorelacji. DELICJA Deli Foods & Beverages zaproponował nam pyszne włoskie sery, oliwy oraz różne przetwory. Made in Portugal zachwycał nas jak zwykle pysznymi smakami prosto ze słonecznej Portugalii - oliwy, przetwory i konserwy. Kolejne włoskie stoisko  TP Italia  było pełne

Food Square
Szwajcarska zapiekanka serowa 293

Kuchnia szwajcarska czerpie z tradycji kuchni niemieckiej, francuskiej i włoskiej, przez co jest bardzo zróżnicowana regionalnie. Podstawą tej kuchni są sery. Te najbardziej popularne to: Sbrinz, Emmentaler, Appenzeller, Freiburger Vacherin, Gruyere. Makaron króluje we włoskojęzycznych rejonach Szwajcarii, gdzie jada się klasyczne włoskie specjały. Do przygotowania szwajcarskiej zapiekanki makaronowej wykorzystałam oryginalne sery dojrzewające: Emmentaler i Gruyere o łagodnym, słodko-orzechowym

Smakowity Blog Kulinarny