mąki pszennej 1/2 szklanki jogurtu greckiego 100 g masła 1 czubata łyżka cukru szczypta soli zagnieść: 50 g marcepanu 1,5 łyżki siekanych rodzynek 1,5 łyżki siekanych orzechów włoskich 1,5 łyżki siekanych migdałów cukier i siekane orzechy do posypania Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną w kostkę masło i gęsty jogurt(...)wyrabiamy hakiem robota. Oczywiście ciasto można zagnieść ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, obkładamy masą marcepanowo-bakaliową, ciasno zwijamy na macie obsypanej siekanymi orzechami włoskimi (maja się przykleić do ciasta) i kroimy w plasterki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy cukrem. Pieczemy ciasteczka 15-20 minut w temp. 160 stopni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z każdej kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Dodatki: 1 opakowanie (450 g) mieszanki warzyw na patelnię po włosku Iglotex 1 puszka (150 g) łososia w sosie własnym Graal sól pieprz oregano Skworcu sos pomidorowy do pizzy sos czosnkowy do pizzy ser żółty Wykonanie: Na rozkręcony
Blondynka Gotujezjedzeniu mogę zapewnić: jest warte każdej pochłoniętej kalorii :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao orzechy włoskie + krem czekoladowy (u mnie Lindt), maliny do dekoracji Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się(...)ubitej piany dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką lub miksujemy na wolnych obrotach. Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową. Do masy dodajemy pokrojone na kawałki włoskie orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki (moja ma 20x22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto będzie miało mniej więcej taką samą wysokość jak surowa masa przelana na blaszkę
Ciastkozercynawet słodycze. Posiadają produkty takich marek jak: Olitalia, Valfrutta, DeCecco, Arrighi, Grand’Italia, Callipo, Ponti, Serpis, Limmi, Sunquick, Toblerone, Daim, Ricola, Corny i Schwartau. Bardzo lubię kuchnię włoską i z ogromną przyjemnością testuje oryginalne włoskie produkty, których dystrybutorem jest Index Food. Post Sałatka z krewetkami, mozzarellą i oliwkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujesaszetki ryżu parabolicznego Piątnica 20 dkg pieczarek 20 dkg kiełbasy 1 cebula sos słodko-kwaśny 2 łyżki pomidorów suszonych Piątnica przyprawa chińska 5 smaków sos sałatkowy włoski sos koperkowo-ziołowy Ryż ugotować w osolonej wodzie.Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać sosy sałatkowe rozrobione z 6 łyżkami wody i 6 łyżkami oleju.Mieszaj
Moje domowe kucharzeniebardzo kusić to popatrzcie czy się nie przypala. Upieczona pięknie odchodzi od blachy. Pizza zdecydowanie najbardziej nam smakuje z domowym dipem czosnkowym, który ucieka równie szybko jak ten udomowiony, włoski przysmak. Jeśli chcecie, podzielimy się z Wami niebawem przepisami na dipy m.in na idealny czosnkowy, choć nie tylko! :) :)))) No, to się podzieliłyśmy tajemną recepturą, o którą pytają nas goście
Wypisz Wymalujjednej z sieci dyskontowych panuje teraz akcja „Włoskie smaki”. Z ciekawości zgarnęłam ze sklepu ulotkę z „Włoskimi rodzinnymi przepisami”. Postanowiłam kilka z nich wypróbować i powiem szczerze, ze byłam mile zaskoczona. Efekty były bardzo aromatyczne i smaczne. Najbardziej przypadł mi do gustu przepis na „Łososia al forno” czyli filet z łososia faszerowany masłem, zapiekany z ziemniakami. Danie nie wymaga zbyt
Kolizje Smakówziołową skorupką. Rodzinka stwierdziła, że to chyba najlepsza wersja jaką jedli:) Składniki: 700g filetu z dorsza, 3 czubate łyżki bułki tartej, 3 gałązki rozmarynu, 250g orzechów włoskich, 1/2 pęczka natki pietruszki, ząbek czosnku, szczypta ostrej papryki, 1/2 cytryny, 50ml oliwy z oliwek, sól, pieprz. Wykonanie Filet oprószyć z obu stron(...)solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Orzechy włoskie drobno posiekać, dodać do bułki tartej. Dodać posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn, skórkę startą z 1/2 cytryny oraz oliwę z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i papryką, wymieszać. Kawałki ryby ułożyć w naczyniu do zapiekania, na wierzchu rozłożyć orzechową masę. Piec około 25 minut w temp. 180st. Inspiracja: Czasopismo "Gotuj krok
Z miłości do słodkościFrittata to włoska nazwa naszego popularnego omletu. Od omletu różni się chyba tylko tym, że jest dłużej zapiekana. Myślę, że każdy ma swój ulubiony przepis na omlet czy frittatę. Ważne, żeby była kolorowa i apetyczna :) a z czego ją przyrządzimy zależy tylko od naszego smaku. Ja użyłam: (porcja dla 2 męskich głodomorów) 6 jajek 4 łyżki mleka 2 łyżki
Walijskie Pichcenieprawie równie smaczne. Do tego pyszny sosik pomidorowy i obiad gotowy! Składniki: 600 g mięsa mielonego (łopatka, szynka, gulaszowe) 1/4 główki białej kapusty (równie dobrze może być włoska) 100g ryżu (1 torebka) 2 jajka 1 średnia cebula 2 łyżki kaszy manny bułka tarta majeranek sól, pieprz oliwa do smażenia Na sos: 2 łyżki mąki pszennej 500 g przecieru
Walijskie PichcenieUwielbiam wynajdować w sklepach makarony o ciekawym kształcie bądź składzie. A z tym w UK nie ma żadnego problemu, bo półki uginają się od oryginalnych włoskich makaronów o zaskakującym wyglądzie. Ostatnio odkryłam trofie. Trofie to uroczy makaron rodem z włoskiej Ligurii. Ma ciekawy kształt spiralnie zwiniętych nitek, więc oprócz smaku podnosi walory estetyczne potrawy. Najczęściej podaje się
Walijskie Pichceniejabłka 4 łyżki kaszy jaglanej ugotowanej na 1/2 szklanki mleka krowiego i 4 łyżkach mleka kokosowego 3 łyżki miodu wrzosowego 1 łyżka cukry trzcinowego, nierafinowanego garść orzechów włoskich 3/4 szklanki żurawiny 2 łyżki wody szczypta cynamonu Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, dodajemy łyżkę miodu i studzimy. Z jabłek wydrążamy gniazdo nasienne oraz prawie cały miąższ, który siekamy(...)minut, aż całkowicie zmiękną. W tym czasie gotujemy żurawinę z wodą i 2 łyżkami miodu, tak długo aż całkowicie się rozpadnie. Na suchej patelni prażymy posiekane orzechy włoskie, dodajemy łyżkę cukry trzcinowego i czekamy aż całkowicie się rozpuści i pokryje karmelem orzechy. Chrupiące i skarmelizowane orzechy ściągamy z patelni i przekładamy do miseczki. Upieczone jabłka podajemy z żurawiną oraz karmelizowanymi
Mango Papajamoich wakacji minęły 3 miesiące (!), mam jeszcze tyle zdjęć z Toskanii i tyle do opowiedzenia, że chciałabym po raz kolejny zaprosić Was w podróż do tej wspaniałej włoskiej krainy. Być może pamiętacie, skąd wziął się w mojej głowie pomysł, ab pojechać do Toskanii. Dla przypomnienia, kiedyś natrafiłam w telewizji na program podróżniczy, w którym prowadzący zatrzymali się w toskańskiej(...)deseru, serwuje sławny toskański stek, bistecca alla fiorentina. Mieszkając w toskańskiej agroturystyce wspaniale wypoczęłam, szczególnie, że na co dzień mieszkam w mieście. Miałam też okazję poczuć klimat włoskiej wsi. Podobało mi się bardzo i szczerze polecam Wam nocleg w agroturystyce, gdy będziecie wybierać się do Toskanii. Widok na Capraia e Limite z tarasu w Agroturismo Cantagallo
Chilli Czosnek i Oliwa60kcal w tym 1,7g białka , 2,7g tłuszczu oraz 6,6g węglowodanów . SKŁADNIKI: 60g ziaren amarantusa- przed ugotowaniem 80g banana obranego ze skórki 20g gorzkiej czekolady 20g orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: Amarantus ugotować według instrukcji na opakowaniu, do całkowitego wchłonięcia wody; następnie wystudzić Banana rozgnieść widelcem i wymieszać dokładnie z amarantusem Dodać drobno posiekaną czekoladę i orzechy włoskie Blachę
peanutbuttermonster