włoska - 3159 przepisów (strona:48/211)

Warzywa pieczone 271

potrzeby dodawania wody, gdy naczynie będzie przykryte jej nadmiar wyparuje i zbierze się na jego dnie samoistnie. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z mojego pieczenia, w którym udział wzięły: kapusta włoska, cukinia, seler naciowy, marchew, ziemniaki :)  Nie sugerujcie się wyglądem, po obróbce termicznej kształt i kolor różni się od tego sprzed godziny, jednak smak dosłownie POWALA

Taste Of My Day
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 159

Arla Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki olej (ja użyłam zwykłego Kujawskiego) kawałek sera bursztyn Na początek ciasto na kopytka: Dynię(...)czasie zrobiłam wałeczki, lekko spłaszczyłam i pokroiłam ukośnie na kawałki. Gotowałam w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia przez 3 minuty. Pesto z sałaty Na patelni prażymy orzechy włoskie i pestki dyni (odłóżcie trochę pestek dyni do posypania kopytek). Do misy blendera wkładamy liście sałaty poszarpana, 1,5 pęczka pietruszki i listki bazylii. Dolewamy trochę oleju i mielimy. Po zmieleniu dodajemy

ladykitchen
Cytrynowa saltimbocca z kurczaka 255

rozgrzanej patelni grillowej, podobnie jak przygotowuje się steka. Mięso wychodzi soczyste i naprawdę pyszne. Jego smak możecie dodatkowo podkręcić różnymi ziołami i przyprawami, np. mieloną wędzoną papryką, nasionami kopru włoskiego czy mielonym zielem angielskim. Takiego kurczaka przygotowałam do sałatki z pomidorów i brzoskwiń w tym przepisie . Druga metoda polega na owinięciu piersi kurczaka plasterkiem szynki lub boczku , który zapobiega wysychaniu(...)mięsa i nadaje mu apetycznego, słono-wędzonego posmaku. Dodatkowo, w czasie smażenia szynka tworzy chrupiącą skorupkę, którą wprost uwielbiam! Przygotowując dzisiejsze danie zainspirowałam się włoską potrawą pochodzącą z Rzymu, saltimbocca alla romana , która tradycyjnie składa się z cienkich sznycli cielęcych zawiniętych w roladkę z plasterkiem prosciutto i listkami szałwii. Zamiast podlewać mięso białym winem, wybrałam odświeżający sok z cytryny, który

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z wędzonym łososiem, orzechami i fetą 273

Składniki (na dwie porcje): garść rukoli 50 gram wędzonego łososia 5 pomidorków daktylowych 2 jaja 20 gram fety garść orzechów włoskich 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki czerwonej Rukolę myjemy, paprykę kroimy w kostkę, pomidorki na pół. Jaja gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki. Rukolę rozkładamy na talerze, posypujemy pokrojoną paprykę oraz pomidorkami. Dodajemy porwane kawałki wędzonego łososia oraz pokruszoną(...)fetę. Teraz całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi a na końcu układamy pokrojone w ćwiartki jaja. Gotowe

Mango Papaja
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 182

Florina. O niej dowiecie się TUTAJ RZUCIĆ OKIEM  .Brytfanna wspaniale wydobywa smak duszonych, pieczonych i smażonych na niewielkiej ilości tłuszczu potraw. Ale po kolei... Składniki na oko- kuchnia włoska jest niekiedy na prawdę na oko i na smak -dynia -masło -cebula -czosnek -seler naciowy -mleko sojowe Alpro Orginal -oliwa z oliwek -Grana Padano DOP -sos sojowy -przyprawy Skworcu

Z Kuchni Do Kuchni
Brzoskwiniowe wydmy Siostry Anastazji 12520

budyniowym na bazie soku z brzoskwiń, bakaliowy biszkopt i z galaretką. Zrobiłam małe modyfikacje wg oryginału. Składniki: Biszkopt bakaliowy 8 białek 3 żółtka 150 g cukru 100 g orzechów włoskich mielonych 100 g orzechów włoskich krojonych 50 g kokosu 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól szczypta Krem budyniowy 1 puszka brzoskwiń w puszce(sok) 2 budynie waniliowe

Ala piecze i gotuje
Zapasy na zimę - ogórki kiszone 191

litrowych, takie są najwygodniejsze. Ogórki oczywiście im mniejsze, tym lepiej. Pozostałych składników tyle, żeby wystarczyło :) Na podstawie tego przepisu możecie przygotować również pyszne ogórki małosolne . Składniki: - ogórki gruntowe - koper włoski (cały) - korzeń chrzanu - czosnek - woda - sól Ogórki myjemy i przygotowujemy słoiki. Ważne, by miały szczelne zakrętki. Do jednego litrowego słoika mnie wchodziło pięć ogórków, ale też nie były

Kulinarne zapędy Kokosa
sos sałatkowy "włoski" Prymat z jogurtem... 113

Składniki: 1 opakowanie sos sałatkowy włoski Prymat, 1 średni ogórek świeży, 1 pęczek rzodkiewki starte, 1 pęczek szczypiorek, 1 łyżeczka cukier, 1/2 łyżeczki sok z cytryny, 380 ml jogurt gęsty, 1 łyżka koperek siekany ogórek obrać ze skórki i przekroić wzdłuż usunąć pestki - nie będzie ogórek tyle soku puszczać ogórek, rzodkiewki umyte zetrzeć na tarce grubsze oczka czosnek drobniutko

W Mojej Kuchni Lubię
smaczne gołąbki z przyprawą do pieczeni wołowej... 188

Składniki: 1 sztuka kapusta włoska, 2 szklanki ryż + 1 łyżka kucharek,1/2 kg mielone z łopatki, 1 opakowanie "sztufada" przyprawa do pieczeni wołowej Royal Brand, 1 sztuka jajko, 1 łyżeczka pieprz mielony, 2 litry woda, 1 łyżka olej rzepakowy, 3 łyżeczki koncentrat pomidorowy + 3 łyżki śmietana słodka 18% + 4 łyżki mąka pszenna + 1 łyżka cukier + do smaku maggi

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto dyniowe z polewą czekoladową 234

dynią i lukrem . Ciasto dyniowe z polewą czekoladową i lukrem to kolejna moja propozycja na wykorzystanie dyni w słodkich wypiekach. 3 szkl. mąki + szczypta soli 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich 10 łyżek cukru 2 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki wody gazowanej 1 szklanka dyni(...)Ciasto dyniowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni ok. 45 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy polewą czekoladową, następnie dekorujemy lukrem, obkładamy kawałkami orzechów włoskich. polewa czekoladowa wg tego przepisu 125 g margaryny 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 3 łyżki mleka Polewę czekoladową przygotowujemy z rozpuszczonej margaryny z dodatkiem cukru, kakao i 3 łyżek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na idealne pierogi..... 430

lepimy pierogi... Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju, by pierogi nie przylepiały się do siebie. Moje pierożki podałam z sosem pomidorowym z bakłażanem i parmezanem. Tak po włosku. Smakuja wybornie. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Cieciorka ze szpinakiem 177

Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski, dla wielu znana z hummusu . Wykorzystać ją jednak w kuchni można na wiele sposobów. Proponuję Wam szybkie, łatwe w wykonaniu danie. Dobre zarówno na obiad, jak i na kolację. Nie spędzicie wiele czasu przy kuchni,  a na stole pojawi się smaczne, zdrowe i odżywcze danie. Pamiętajcie jednak, że cieciorkę dzień wcześniej należy przygotować, czyli

kolorowotorcikowo
J... JAGLANKA! [Kasza jaglana] 178

nasyci na długi czas! Składniki* : 3 łyżki kaszy jaglanej 250ml wody (lub mleka) szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżeczka rodzynek 2 suszone śliwki 1/2 jabłka 1/2 banana garść orzechów (laskowych, włoskich, migdałów) 1 łyżeczka miodu lipowego z maliną *oczywiście możecie dodać co tylko macie pod ręką ;) Przygotowanie:  Aby pozbyć się goryczki, należy wypłukać kaszę jaglaną w letniej wodzie Kaszę wrzucić

Kitchens Alphabet
P... Prosciutto di Parma! 238

wiecie, że poprzez specyficzne jej suszenie ma ona tak naprawdę lekko słodkawy smak, a mimo to nie ma zbyt dużo kalorii? Wg mnie najlepiej smakuje z gruszką, orzechami włoskimi, serem pleśniowym i sosem balsamicznym. Właśnie na taką wyprawę (no prawie ;)) zapraszam Was dzisiaj :) Składniki 2 porcje: 2 x garść sałaty 1 x pomidor 1/2 ogórka zielonego 6 plastrów cukinii(...)gruszki 5 plastrów szynki parmeńskiej  1/3 opakowanie sera feta (jednak zdecydowanie pleśniowy wygrywa!) garść orzechów (tym razem użyłam pestek dyni i słonecznika, mogą być też włoskie :)) sos vinaigrette Przygotowane: 1. Myjemy i rozdzielamy sałatkę na 2 talerze. 2. Myjemy ogórka i pomidora. Warzywa, fetę i gruszkę (obieramy!) kroimy i kładziemy na talerze. 3. Cukinię grillujemy po 2min. z każdej

Kitchens Alphabet
Gołąbki faszerowane mięsem mielonym i soczewicą 123

Mama zawsze robi je z farszem z mielonego mięsa i ryżu. Uwielbiamy gołąbki. jednak tradycyjne czasem się nudzą, dlatego znalazłam przepis z soczewicą...smacznego  Składniki: 1 kapusta włoska 450g mięsa mielonego z kurczaka  2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, posiekana i podduszona na oliwie 150g ziarna czerwonej soczewicy 1 kostka rosołowa przyprawy: sól, pieprz czarny

Anioły w kuchni