Klasyczna włoska pizza w zdrowszej wersji. Dodatek mąki razowej nadaje jej ciekawego smaku i sprawia, że jest bardziej sycąca niż zwykła pizza. Składniki na 2 średnie pizze: 150 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej razowej 15 g drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru brązowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 150 g wody ser mozarella pomidorki koktajlowe świeża bazylia
wyzwania kuchenneKolejna włoska przekąska - tym razem ze szpinaku, który smaży się krótko z rodzynkami i podaje na chrupiących grzankach. Smak dopełniają orzechy pinii. Składniki na 6 grzanek: 250 g świeżego szpinaku duża garść rodzynek 2 ząbki czosnku sól, cukier orzeszki pinii 2 łyżki oliwy 6 kromek bagietki lub ciabatty Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić, aby spęczniały. Czosnek przecisnąć przez praskę
wyzwania kuchenneefektowna sałatka to ciekawe i sprawdzone zestawienie smaków: gruszka, ser pleśniowy gorgonzola i orzechy włoskie. Całość skropiona pysznym dressingiem z dodatkiem miodu. Składniki na porcję: sałata garść rukoli mała gruszka 100 g sera gorgonzola garść orzechów włoskich na dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu
wyzwania kuchenneWłoski wytrawny omlet - smażony krótko na patelni i dopiekany w piekarniku. Tym razem w wersji Caprese, czyli z mozarellą, pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią. Składniki na małą patelnię: 4 jajka 2 łyżki mleka 1/2 kulki mozarelli kilka pomidorków koktajlowych bazylia łyżka masła sól, pieprz, oliwa Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Jajka wbić do miski, roztrzepać widelcem, dodać mleko
wyzwania kuchenneKlasyczne spaghetti z czosnkiem, oliwą i chilli to włoski ekspresowy i jednocześnie tani pomysł na makaron z zaledwie czterech prostych składników. Łatwiej już się chyba nie da... ;) Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti 3 ząbki czosnku 2 suszone papryczki chilli 50 ml oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki sól starty parmezan - ewentualnie Makaron ugotować al dente
wyzwania kuchenneDzisiejszy obiad jest z cyklu: Z ziemi włoskiej do polskiej... bo patrząc na calzone, można tak powiedzieć. Ciasto na pizzę można wykorzystać w inny sposób niż jako rozwałkowane kółko z dodatkami. Wystarczy je zwinąć w pieróg i mamy włoskie danie w swojskiej postaci. A nadzienie pozostawiam Waszej wyobraźni. Mini calzone a'la bolognese mięso mielone Fix Spaghetti Bolognese przyprawy (ostra
bastalenaMoże arbuz? No, jadłam wczoraj, ale ma on tyle do mleka, co fontanna do mojego obiadu. Musiałabym się chyba nim wypchać. Fontanna natomiast ma całkiem sporo ;) bo dziś po włosku. Pierwsze słowa Stwórcy na widok dzisiejszego dania? "Kolejna wydumka mojej dziewczynki". I ta bezcenna mina "skazańca". Poniższa lazania od A do Z jest mojego wykonania. Czyli nawet makaron
bastalenaProsta i pyszna babka z dodatkiem mielonych orzechów Kresto, które otrzymałam w ramach współpracy z Vog .Orzechy włoskie można oczywiście zmielić, ale po co ..skoro są już gotowe mielone...ja dość często kupuję mielone orzechy lub migdały...wystarczy otworzyć paczuszkę..i gotowe....Orzechy nadały babce smaku i wyglądu oczywiście też..Ciasto można dowolnie udekorować..u mnie z braku czasu(...)tylko posypane cukrem pudrem .. 25 dkg mąki 25 dkg cukru pudru Kupiec 25 dkg masła 4 jajka 10 dkg mielonych orzechów włoskich BackMit 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka, cukier puder i cukier waniliowy.Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia i połączyć z utartą masą
Moje domowe kucharzenieodcedzonym makaronem. Połączyć z majonezem i jogurtem , doprawić. Chmieli Suneli to tradycyjna przyprawa kuchni gruzińskiej. Jest to mieszanka przypraw, w skład której wchodzą: sól, kolendra, pieprz czarny, koper włoski, goździki, imbir, gorczyca. Zioła w przyprawie Chmiel Suneli są mieszane w jednakowych proporcjach, oprócz ostrej papryki i szafranu. Mieszanka ma charakterystyczny, zielonkawy odcień. Zastosowanie w kuchni: • Chmieli Suneli to przyprawa
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 3 pomidorki koktajlowe na łodyżce 5 małych pieczarek 1 jajko 2 łyżki ricotty 2 łyżki oleju z orzechów włoskich 2 kromki chleba wiejskiego 4 plastry salami Oregano, bazylia, sól, pieprz Przepis: Na patelnię wykładamy papier do pieczenia (najlepiej wyciąć odpowiedni kształt do patelni) i polać go olejem z orzechów włoskich. Patelnię stawiamy na ogniu, układamy na niej
Emcia PichciSkładniki: 150 g serka wiejskiego lekkiego 2 łyżeczki otrąb żytnich 1 łyżka miodu lipowego 1 łyżeczka orzechów włoskich Przepis: Do serka dodajemy otręby i całość mieszamy. Następnie przekładamy do miseczki, polewamy miodem i posypujemy orzechami włoskimi. Niezwykle prosta przekąska, ale za to wyjątkowo smaczna :) Otręby żytnie Sante są źródłem cennych składników odżywczych jak: błonnik pokarmowy, białko czy węglowodany oraz składników
Emcia PichciDziś kolejne danie w stylu włoskim. Szybkie i niezwykle proste w przygotowaniu. Jeśli chcemy aby było bardziej ekspresowe możemy oczywiście dodać gotowy sos pomidorowy. Polecam boloński z firmy Łowicz J Naprawdę miła odmiana dla typowych makaronowych zapiekanek. Polecam kupno dobrej jakości tortellini, bo naprawdę warto. Ja używałam zarówno wersji świeżej jak i tych paczkowanych, które możemy znaleźć
Mania GotowaniaUwielbiam kuchnię włoską, gości ona bardzo często na moim stole. Podstawą najlepszych dań tej kuchni jest sos pomidorowy. Bardzo długo używałam gotowych sosów, np. z firmy Łowicz, które są naprawdę smaczne. Mój M. (o dziwo wielki przeciwnikiem wszelkich gotowców i fixów) wolał sos ze słoika, niż ten domowy, ponieważ ich smak jest o wiele bardziej wyrazisty. Choć nie widzę
Mania GotowaniaMożesz wybrać dowolnego mistrza kuchni, który specjalnie dla Ciebie ugotuje kolację, kto to będzie? Gordon Ramsey. Potrawa, której nigdy nie polubisz, to..? Wszystko w czym znajdują się podroby!! Kuchnia włoska czy kuchnia chińska? Kocham obie, ciężko wybrać J Wymarzona podróż kulinarna byłaby do kraju…? Tajlandia i Japonia. Ulubione warzywo, ulubiony owoc to…? Pomidor i maliny. Czy kolekcjonujesz talerzyki, szklanki
Mania Gotowania