zalej masą jajeczną - zapiekaj 55 minut w temp 200stopni C Zapiekanka jest bardzo smaczna ja podałam z sałatą z sosem miodowo-musztardowym! Smacznego! SPRÓBUJ TAKŻE: ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM PIZZA WŁOSKA Z MOZARELLĄ SZASZŁYKI POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Zapraszam również
SMYKWKUCHNISoczyste i chrupiące szparagi zapiekane z pomidorami i kaparami z dodatkiem prawdziwej włoskiej oliwy z oliwek, jak i świeżej bazyli. Pyszota! Proste i szybkie w przygotowaniu danie! SKŁADNIKI: - kilka szparagów - 4 pomidory - 3 łyżeczki kaparów - 2 ząbki czosnku - świeża bazylia - 3 łyżki oliwy z oliwek Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą, na dnie naczynia ułóż pokrojone w ćwiartki pomidory i posiekany
SMYKWKUCHNIfetą: 100 g świeżego szpinaku baby ok. 1,5 szklanki malin 200 g greckiej fety dobrej jakości garść świeżych liści bazylii 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia szczypta soli i pieprzu Malinowy krem balsamiczny: 5 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka syropu malinowego pół łyżeczki miodu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7(...)piersi kurczaka czy ryby). Na sałatce układamy świeże maliny i ser feta pokrojony w kostkę. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni i pokrojone na mniejsze części orzechy włoskie. Posypujemy całość. Wierzch sałatki polewamy strumykami malinowego kremu balsamicznego. Post Sałatka z malinami i fetą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakususzonych śliwek ok. 13 sztuk czarnych oliwek pół słoika suszonych pomidorów 50g koziego, dojrzewającego sera (można zamienić na krowi np. grana padano lub parmigiano reggiano) garść orzechów włoskich (można zastąpić ziarnem słonecznika, migdałami etc.) garść świeżych listków mięty garść świeżych listków bazylii 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy z oliwek + do podlania wierzchu pesto 2 łyżki(...)plastikowym naczyniu od robota kuchennego umieszczamy: ostudzoną i podduszoną cukinię z czosnkiem, świeże listki mięty i bazylii, odsączone z oleju suszone pomidory, suszone śliwki, oliwki, pozbawione łupin orzechy włoskie oraz pokrojony w drobną kostkę kozi ser. Wszystkie składniki podlewamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym, doprawiamy kurkumą, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem i rozdrabniamy za pomocą blendera
Symfonia Smakówpieprz olej Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Warzywa i szynkę podsmażyć na oleju z solą i pieprzem (dałam też do nich saszetkę z biedronkowych warzyw po włosku- opcjonalnie). Sos: wymieszać ze sobą śmietanę, jajko i połowę startego sera żółtego. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, gałką i papryką słodką. Ugotowany makaron wymieszać z sosem
Fabryka pomysłówPomysł na ten makaron urodził się w mojej głowie kilka lat temu i tak raz jakiś czas wracam do przepisu. Makaron jest na prawdę przepyszny! Składniki
Brzuszki Łakomczuszkiteż dodałam trochę więcej) ok. 1 szklanki ciepłego mleko 10g drożdży 1 łyżka oliwy sól farsz: 250g boczniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka masła sól, pieprz sos: 1 jogurt nisko tłuszczowy 1 gałązka tymianku sól i pieprz Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem (uwaga nie może być
Brzuszki Łakomczuszkiposypujemy całość serem dość grubo, wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut. Teraz nasze danie jest już gotowe a nam nie pozostaje nic innego by móc cieszyć się tym włoskim, przepysznym daniem! Smacznego
Mango PapajaSpaghetti alla carbonara to włoskie danie z makaronem, boczkiem, jajkami i pietruszką. Proste w składnikach lecz mimo to każdy ma na nie swój sposób. Mój z pewnością jest jakąś modyfikacją oryginału, ponieważ dodaje do carbonary dodatkowo śmietanę. Dlatego też pragnę się z Wami podzielić tym pomysłem. Składniki: (na dwie porcje) 200 gram makaronu 2 jaja 100 gram boczku pół
Mango PapajaMięta rośnie u mnie na balkonie, kilka gatunków rośnie też u taty na działce.Uwielbiam herbatę miętową, postanowiłam przygotować na jej bazie miętową granitę. Granita to popularny mrożony włoski deser, który idealnie pasuje na upalne letnie dni. Granita ma postać na wpół zamrożonego płynu, który swoim wyglądem przypomina konsystencją lody lub sorbety. Granita jest robiona głównie z wody, cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiększych z kaszą i 9 malutkich bez kaszy. Składniki: - 1,5 kg mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielone z łopatki z małym dodatkiem karkówki) - 1 główka młodej kapusty (lub włoskiej, jest jeszcze lepsza) - 1 paczka (u mnie niecała) kaszy gryczanej białej - 2 duże cebule - 1 ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki tymianku (nie trzeba) - ok.200-300ml bulionu (u mnie mrożony własny, ale można(...)mało słony można troszkę go dosolić. Dokładnie zamknąć garnek i wstawić na palnik. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym palniku ok.50-60 minut. Taka zwykła kapusta jest twardsza od włoskiej, dlatego czas musi byc troszkę dłuższy. Po tym czasie garnek odstawiamy z palnika i zostawiamy na ok.10-15 minut. Następnie odpowietrzamy go i otwieramy. Pyszny, gęsty sos pomidorowy: W czasie
Smaczne Zdrowełzy, przerażające kłótnie, wyrzucanie dokumentów aplikujących do liceum... W tajemnicy złożyłam papiery i nie było już odwrotu. Chciałam uciec od dotychczasowego życia. W międzyczasie również małżeństwo rodziców wisiało na włosku, problemy w domu oddziaływały na mnie bardzo mocno. Stałam się nieufna, smutna i rozdrażniona. Nie miałam siły na radość. W liceum rzucił mnie chłopak, byłam w nowym mieście, pomiędzy
W kuchni Karmel-itkipesto bazyliowe jest w mojej kuchni zawsze. Przyznaję, że nie zawsze uda mi się znaleźć czas, żeby zrobić je w domu. Kiedy jednak mam dzień wolny i ochotę na włoskie danie łapię za mój moździerz i do dzieła :). Takie domowe jest o niebo smaczniejsze od kupnego. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy AleksandryTorciki są elegantszą i łatwiejszą do podania wersją klasycznego włoskiego tiramisu. Nie jestem amatorem surowych jajek w masach, więc poniżej przedstawiam przepis bez nich. Jeżeli chcesz upiec duży tort, zrób biszkopt, masę i poncz z podwójnej porcji. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy AleksandryAglio, olio e peperoncino to makaron z oliwą, czosnkiem i chilli. Jest to danie pochodzące z włoskiego regionu Abruzzo. Tradycyjnie sos podaje się ze spaghetti, ale według mnie linguine też dobrze pasuje :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze
Przepisy Aleksandry