włoska - 3159 przepisów (strona:22/211)

Ciasteczka orzechowe 902

szczelnym pojemniku zachowują swoje walory smakowe i nie miękną. Można je śmiało przygotować nieco wcześniej i cieszyć się ich smakiem podczas nadchodzących świąt. W przepisie użyłam drobno posiekanych orzechów włoskich, dzięki temu, że nie są one zmielone, są bardziej wyczuwalne w smaku ciasteczek. Z orzechami doskonale komponują się dodatki aromatyczne: ziarenka wanilii oraz skórka pomarańczowa. Z poniższych proporcji można przygotować(...)około 40 sztuk. Ciasteczka orzechowe Składniki: 120g mąki pszennej 20g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej 70g masła 60g cukru pudru 50g orzechów włoskich 1 żółtko 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ziarenka z 1/2 laski wanilii skórka starta z 1 pomarańczy Wykonanie: - orzechy włoskie bardzo drobno posiekać - do miski przesiać mąki, proszek do pieczenia i cukier puder - dodać zimne masło, składniki posiekać

Smakołyki Bereniki
Trochę zapomniany już smak gołąbków 243

białej kapusty i kombinowałam co by tu zrobić, żeby gołąbki jednak zjeść, a się nie narobić ;) Olśniło mnie na targu, kiedy oglądałam dorodne główki w różnych rozmiarach i kolorach. Włoska kapusta! Oczywiście! Nie wiedziałam wtedy jeszcze, że nie ja pierwsza wpadłam na ten genialny pomysł, ale ciii, co tam, kto by się wdawał w takie szczegóły ;) Zadowolona z siebie(...)naszego menu. Jesteście ciekawi co takiego wymyśliłam? Zapraszam na przepis :) Pieczone gołąbki w sosie warzywnym przepis na ok. 9 sporych gołąbków Do przygotowania gołąbków będziemy potrzebować: 9 dużych liści włoskiej kapusty (+/- kilka sztuk w zależności od wielkości docelowych gołąbków) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie drobiowe) 100 g białego ryżu 1 średnią cebulkę przyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz

Ratunku obiad
Prosty sos szpinakowo-serowy do gnocchi lub makaronu 188

rękawa cukierniczego :) Składniki (na 3 porcje sosu): 200 g szpinaku mrożonego 100 sera gorgonzola  100 ml śmietanki 30% 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej garść orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZYGOTOWANIE: Rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy zamrożony szpinak. Smażymy, aż się rozpuści i trochę odparuje (7-10 min). Dodajemy ser, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem(...)śmietankę i gotujemy około 5 minut, często mieszając. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia - sos powinien znacznie zgęstnieć. PROPOZYCJA PODANIA: Na talerz wykładamy makaron/gnocchi, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Możemy również przełożyć sos do rękawa cukierniczego z końcówką-gwiazdką i ozdobić talerz sosem; na środek wykładamy makaron.gnocchi i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego

My Culinary Art
Sernik dyniowy z orzechami 351

się z przyprawami korzennymi, wiec i tutaj znajdziecie odrobinę ich smaku w postaci cynamonu, wyczuwalnego w każdej z warstw sernika - w kruchym spodzie, masie serowej oraz warstwie orzechowej. Orzechy włoskie w słodkiej polewie współgrają z korzennym aromatem i doskonale uzupełniają całość wypieku. Kolor masy serowej jest mocno uzależniony od tego, jakiego rodzaju dyni użyjemy. Najbardziej intensywną barwę ma miąższ dyni(...)serowa 500g twarogu trzykrotnie zmielonego 250g purée z dyni 100g cukru 3 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki (30g) mąki ziemniaczanej polewa orzechowa 75g orzechów włoskich 50g cukru 60g śmietanki słodkiej (30%) 35g masła duża szczypta cynamonu Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać sól, cukier puder, cynamon oraz zimne masło, składniki razem posiekać - dodać żółtko, wyrobić

Smakołyki Bereniki
Francuska bagietka z gruszką, orzechami, serem gorgonzola i prostą sałatą 213

Łatwa, szybka, smaczna i bardzo efektowna przekąska oparta na ciekawym połączeniu kwaśnej sałaty z prostym sosem vinegrette ze słodyczą gruszki i smakiem sera gorgonzola oraz orzechów włoskich na chrupiącej francuskiej bagietce.  Do przygotowania bagietki użyłem: 2 półbagietek (ewentualnie można użyć jednej bagietki przeciętej na pół - różnią się tylko długością), 100 gram sera gorgonzola, 3 średnich gruszek, 250 gram pomidorów(...)koktajlowych, 100 gram miksu sałat, 1 cytryny, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 50 gram orzechów włoskich, oliwy, octu winnego białego, octu balsamicznego, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, tymianku. Pierwszą rzeczą było przygotowanie gruszek w ten sposób, aby nie były zbyt twarde, ani zbyt słodkie. W tym celu obrałem je ze skóry,  pokroiłem je wzdłuż na ćwiartki, a następnie usunąłem pestki

Wyprawy kulinarne
Sałatka farfalle z łososiem, grillowanymi pomidorami i jajkiem 200

gotowanie. Wszystko przygotowujemy prawie jednocześnie. W czasie gdy gotują się jajka i makaron, grillujemy pomidorki koktajlowe z czosnkiem. Do doprawienia użyłam jedną z moich ulubionych przypraw Kotanyi, zioła włoskie w młynku, oraz świeży tymianek, który rośnie u mnie na balkonie. Nie zastąpione tez jest chili w młynku. Chili znika u mnie ekspresowo, ostatnio dodaję je prawie do wszystkiego, delikatnie zaostrza(...)kolację. Ta makaronowa sałatka może być jedzona o każdej porze dnia. Składniki: garść makaronu farfalle/ kokardki 1 łyżeczka oliwy 4 pomidory koktajlowe kopiasta łyżka ugotowanego groszku zioła włoskie w młynku Kotanyi chili w młynku świeży tymianek 3 plastry wędzonego łososia z koperkiem 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Gotujemy makaron al dente z solą ok. 12 minut. Makaron odcedzamy, przelewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto krówka bez pieczenia 29806

krówek 150g masła masa mascarpone 250g mascarpone 150g masy krówkowej 2 łyżeczki żelatyny 0,25 szklanki mleka polewa 100g masy krówkowej 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 70g orzechów włoskich 150g herbatników (18sztuk) 120g masy krówkowej do rozsmarowania na herbatnikach odrobina mleka do namoczenia herbatników Wykonanie: - z 0,5l mleka odlać część, rozpuścić w niej mąki, resztę zagrzać, do gorącego(...)masy - masę krówkową na polewę przełożyć do miseczki z masłem i mlekiem i podgrzać w kuchence mikrofalowej, po wyjęciu dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, pozostawić do ostygnięcia - orzechy włoskie posiekać na kawałki - ostygniętą polewę rozsmarować na cieście, posypać orzechami - całość schłodzić ponownie w lodówce do lekkiego zastygnięcia polewy - podawać mocno schłodzone, wtedy najlepiej się kroi Do ciasta wykorzystałam zarówno

Smakołyki Bereniki
Pleśniak 383

rzepis na to ciasto jest w naszej rodzinie odkąd pamiętam. Pyszne kruche ciasto, powidła śliwkowe i beza to idealne trio. Warto dodać posiekane orzechy włoskie, bo bardzo wzbogacają smak ciasta - poza tym ja lubię jak w cieście coś chrupie. ;) Do ubitych białek dodajemy kisiel lub budyń. Ja nie przepadam za wściekłymi kolorami ciasta, dlatego wybieram budyń śmietankowy lub waniliowy, kisiel(...)cukru pudru 4 żółtka cukier waniliowy   Nadzienie powidła śliwkowe Beza 4 białka 1 budyń (np. śmietankowy, waniliowy)/1 kisiel (raczej jasny np. cytrynowy)  1 szkl. cukru orzechy włoskie Przygotowanie Składniki na ciasto posiekać i połączyć. Podzielić na 3 nierówne części, każdą porcję ciasta włożyć do torebki foliowej na 0,5 godz. do zamrażarki. Na natłuszczoną blachę zetrzeć największą

coolinarnastrefa.blogspot.com
Szarlotko-gruszkotka na kruchym cieście 225

Pora może nie jesienna, jednak szarlotka chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Dziś w wersji z gruszkami i orzechami włoskimi, w idealnie kruchym cieście. Zaskakująco udany duet! Kruche ciasto: 250 g mąki 125 g masła 50 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Środek: 2 duże gruszki 5 małych jabłek opakowanie cynamonu 5 łyżek cukru pudru(...)pół szklanki orzechów włoskich      Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko ze sobą, formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Po tym czasie od masy oddzielamy 1/3, natomiast resztę rozwałkowujemy i wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez 20 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie

sama złodycz
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe 139

Będę całkowicie szczera, jak powiem Wam, że wyszły przepyszne!!! Do ciastek dodałam to co akurat miałam pod ręką, wyszły kruche, czekoladowe i takie trochę jesienne - pewnie za sprawą orzechów włoskich. Koniecznie wypróbujcie ! Przypominam również o trwającym na blogu konkursie - > chętnych zapraszam do udziału! " Składniki : 150 g miękkiej margaryny niepełna szklanka cukru 4 łyżki cukru waniliowego 2 jajka 2 szklanki(...)mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść żurawiny 50 g posiekanej na drobno czekolady mlecznej/gorzkiej garść drobno poszatkowanych orzechów włoskich - około 40g Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 180`C. Masło utrzeć na gładką masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka i dalej  miksować. W drugiej misce połączyć suche składniki. Wsypać je partiami do ciasta

Słodkie Przyjemności
Babka pisakowa z orzechami włoskimi 159

się całkiem ciekawe, zobaczymy na jak długo:) W związku z brakiem czasu, rocznice przełożyliśmy na sobotę, ale nie mogłam się powstrzymać, by nie upiec jakiegoś romantycznego ciacha, z orzechami włoskimi - które u eM. spadają z drzewa coraz częściej :) Przepis znaleziony tu , z moimi modyfikacjami. Polecam! Wychodzi cudownie miękkie, puszyste i wilgotne. A do tego ta czekolada i chrupiące orzechy. Cudo(...)pieczenia  200 g miękkiego masła  1 szklanka cukru 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka 4 łyżeczki wanilii ziarenka z połowy laski wanilii 50g białej czekolady garść orzechów włoskich Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ziarenka wanilii, ciągle mieszając. Mąkę pszenną

Słodkie Przyjemności
Muffiny na chandrę i depresję! 192

jesienne popołudnie. Zjadanie dużych ilości orzechów polecane jest dla osób z depresją, homeopatom czy po prostu osobom  przemęczonym, dlatego śmiało polecam! Muffiny na chandrę z orzechami włoskimi!" Składniki: 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru szklanka mleka 3.2% 2 jajka 100 g margaryny 3 łyżki cukru waniliowego łyżeczka esencji waniliowej pół laski(...)wanilii szklanka orzechów włoskich garść migdałów 90 g mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Margarynę rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do niej mleko, najlepiej w temperaturze pokojowej a następnie dorzucamy jajka i wszystko lekko mieszamy. Cukier, proszek, wanilię i mąkę łączymy i dodajemy partiami do masła.  Orzechy łuskamy i zgniatamy na mniejsze kawałki ( do lnianej ściereczki przesypujemy orzechy, a następnie zbijamy

Słodkie Przyjemności
Kaczka w cydrze z karmelizowaną renetą, ziemniakami i winną kapustą włoską. 214

części. Przekładamy do foli aluminiowej, skrapiamy oliwą i dodajemy soli, pieprzu i ziół. Zamykamy w foli i pieczemy jednocześnie z kaczką ok. 45 minut. Surówka -kapusta włoska -ogórek zielony -ocet wina musującego -koperek Kapustę siekamy i zgniatamy w garści, by puściła soki, dodajemy starty ogórek odsączony z wody. Solimy, pieprzymy, dodajemy koperek i łyżeczkę octu. Mieszamy i gotowe

BaRepas
Salad. 226

balanced refreshing and healthy salad. Ta łatwa do zrobienia sałatka z roszpunki i szpinaku może być doskonałą kolacją. Świeża roszpunka delikatnie posypana szpinakiem, avocado, czerwoną papryką, serem brie, orzechami włoskim i żurawiną daje doskonały balans świeżej i zdrowej sałatki. We will need: cranberries   walnuts spinach lamb's lettuce spinach avocado red pepper brie cheese olive oil Potrzebujemy : żurawina orzechy(...)włoskie szpinak sałata roszponka szpinak avokado czerwona papryka ser brie oliwa składniki Normal 0 21 Divide the wash and drain lamb's lettuce and spinach among 3 salad plates. Top each with the remaining pilled avocado, red pepper and cheese. Heat olive oil in a pan and gently fry the walnuts. Sprinkle wal nuts on top of each plate

Kulinarna rozmowa
Batoniki-dopalacze (nie tylko dla dzieci!) 274

roztopią. Na zastygnięcie postawcie ciasto w zimnym miejscu. Najlepiej zastyga i nabiera smaku przez noc. Dacie radę!  ZDROWE BATONIKI-DOPALACZE Składniki: 2 szklanki posiekanych ( niekoniecznie super dokładnie) orzechów włoskich 150 g masła 1/2 szklanki miodu 4 łyżki dobrego kakao opakowanie płatków kukurydzianych Przygotowanie: Podpraż orzechy włoskie na patelni, odstaw do ostygnięcia.  Rozpuść masło w średnim rondelku, dodaj miód(...)kakao, wymieszaj. Dodaj masę do orzechów włoskich, wrzuć opakowanie płatków kukurydzianych, zamieszaj.  Płaską, płytką blachę (lub keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia i natłuść. Wylej na nią masę, wygładź łyżką.  Odstaw do ostygnięcia (najlepiej na noc).  Krój na batoniki, wstaw do lodówki. Smacznego! Paulina Popularne posty : Przed śniadaniem Muffinki marchewkowe na troski Zupa krem marchewkowa-lova Super prosta

Gotowanie to kochanie