włoska - 3159 przepisów (strona:19/211)

Grissini z solą i nasionami 181

Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, które jest produkowane według specjalnego przepisu pochodzącego z włoskiego Turynu i jego okolic. Ma postać wąskich paluszków i jest wyrabiane z drożdżowego ciasta z białej mąki pszennej. Obecnie robi się je w wersjach smakowych, np. z serem, oregano, cebulą, kminkiem, itp. Mimo iż niektórzy uważają, że receptura pochodzi z XIV w., została ona stworzona(...)bardziej rozpoznawalne przez charakterystyczne zgrubienia, zwane są rubata . Są krótsze, grubsze, o nieregularnym kształcie. Grissini rubata pochodzące z podturyńskiej miejscowości Chieri znajdują się na liście tradycyjnych produktów spożywczych włoskiego Ministerstwa Rolnictwa, Żywności i Leśnictwa. Obecnie jest to jeden z najbardziej popularnych produktów gastronomicznych z prowincji Turynu, i jeden z najbardziej znanych z kuchni włoskiej za granicą.  P.S. To moje

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto marchewkowe (bezglutenowe) 704

wykorzystanie marchewki. Świetne ciacho do popołudniowej kawy... Składniki: 200 g startej na małych oczkach marchwi 100 g mąki gryczanej 90 g brązowego cukru 80 ml oleju/oliwy 30 g orzechów włoskich 30 g wiórków kokosowych 2 jajka łyżeczka cynamonu łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli polewa: 100 g kremowego serka philadelphia(...)łyżki masła                   1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego dodatkowo: garść orzechów włoskich Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszać jajka, cukier i olej. Dodać suche składniki: mąkę gryczaną, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Przemieszać. Orzechy włoskie posiekać

wyzwania kuchenne
Cannelloni 227

Zabiorę Was dzisiaj w Region włoski Emilia Romagna. Będziemy robili cannelloni!  Istnieje wiele różnych przepisów na nadzienie cannelloni- co region to inny przepis(...)inny smak. Dziś jednak zmodyfikuję klasykę z regionu Emilia Romagna i podam typowe cannelloni ze szpinakiem..ale bez twarogu. Dodam za to masę suszonych pomidorów! Kuchnia włoska jest cudownie aromatyczna i zachęcająca tak smakiem jak orginalnością produktów. Składniki -cannelloni -pomidory z puszki- polpa di pomodoro -szpinak- u mnie szpinak mrożony z cioci ogrodu, który rósł w warunkach bio oliwa

Z Kuchni Do Kuchni
Czekoladowe tartaletki z masą karmelowo-orzechową 317

Tartaletki czekoladowe wypełnione masą karmelową z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Małe co nieco na poprawę nastroju, bo któż z nas nie lubi karmelu… Składniki: Kruche ciasto: 1 szklanka mąki 2 żółtka 120 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao Nadzienie: 1 szklanka cukru około 1/2 szklanki wody 1 szklanka orzechów włoskich 1/3 szklanki śmietanki(...)schłodzeniu wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Nadzienie: Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni i siekamy. Do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Ustawiamy dość duży ogień i mieszamy. Chwilkę gotujemy do rozpuszczenia cukru. Ustawiamy średni ogień i czekamy, aż cukier

Oryginalny smak
Grillowana szynka wieprzowa oraz kasza gryczana z gruszką i pigwą i salsa z mango i papryki 214

majeranku 100 gram kaszy gryczanej 1 gruszka 1 pigwa 1/2 dużego mango 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej rukola sok z połowy limonki łyżka oliwy z oliwek garść orzechów włoskich Szynka wieprzowa Z musztardy, majeranku, soli i pieprzu robimy marynatę i umieszczamy w niej szynkę wieprzową na około 10 godzin, po tym czasie kroimy ją w plastry i grillujemy(...)oraz gruszkę. Doprawiamy szczyptą soli. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i dokładnie mieszamy. Salsa mango-papryka Mango i papryki kroimy w kostkę, mieszamy. Doprawiamy sokiem z limonki. Prażone orzechy włoskie Orzechy włoskie siekamy i wkładamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażymy kilka minut, doprawiamy solą. Ostatni szlif... Na talerzu układamy kilka łyżek kaszy gryczanej. Grillowane plastry szynki kroimy w paski

Mango Papaja
KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH 236

owianych nutką kulinarnego dramatyzmu? Kto powiedział, że jeśli chcemy uraczyć gości czymś, po czym powiedzą 'ty to sama zrobiłaś?' musimy sterczeć przy garach? I wreszcie kto powiedział, że zasmakować włoskich smaków możemy jedynie w słonecznej Italii? Nie wiemy kto tak powiedział, przypuszczamy, że takich "mądrych" było wielu, ale dziś... Dziś my mówimy Wam, że to wszystko nie prawda! Otóż, wykwintne(...)smaki z nutką włoskich klimatów możecie zaserwować swoim gościom (nawet tym niezapowiedzianym, choć tu jest warunek, że macie przygotowaną lodówkę) bez trudu. Cały proces przygotowania nie jest ani skomplikowany, ani pracochłonny, ani czasochłonny - skończysz w sumie... zanim na dobre się rozkręcisz. A efekt? Rewelacyjny! O czym mowa? O niej! Przed Państwem Sałatka i/lub (jak kto woli) pasta (do kanapek

Wypisz Wymaluj
Kopytka / kluski leniwe z parmezanem 188

Zrobimy sobie na obiad pyszne kluski leniwe. U mnie trochę zmodyfikowane. Tak, aby miały lekko włoski smak i rozpływały się w ustach! 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g twarogu półtłustego 5 łyżek mąki pszennej + odrobinę do podsypania 4 łyżki skrobi ziemniaczanej łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki parmezanu + do posypania po wierzchu. Ugotuj ziemniaki i ostudz. Przemiel w maszynce(...)kopytka krójcie ostrym nożem i zdecydowanym ruchem. Wrzucajcie powoli na wrzątek. Gdy wypłyna gotujcie ok. 2 minut. Przelejcie zimna wodą, i polejcie masłem. U mnie leniwe miały smak włoski,zostały popruszone parmezanem dość obficie. Na drugi dzień odsmażone są równie dobre, jak nie lepsze. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Schab w cynamonie z gruszką, fenkułem, dzikim ryżem i gorgonzolą 268

Czasem nachodzi mnie ochota na kombinowanie i to danie jest jedną wielką kombinacją. Pyszną kombinacją. Składniki: 200 gram schabu 1 gruszka 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł) 100 gram gorgonzoli garść orzechów włoskich 100 ml wina białego, wytrawnego 1/2 pęczka natki pietruszki 100 gram ryżu dzikiego sól pieprz 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Schab kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem(...)oraz fenkuł siekamy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy wino, czekamy aż się zagotuje i wrzucamy posiekaną gruszkę i fenkuł, całość dusimy 6-7 minut, następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie oraz część posiekanej natki pietruszki. Gdy wino całkowicie wyparuje dodajemy grillowany schab oraz ugotowany ryż. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy

Mango Papaja
Lasagne z bakłażanem i sosem z dyni! 244

łatwo można dynię połączyć chyba z każdym składnikiem i jak pięknie się komponuje. Nadaje charakterystycznego i za razem wyjątkowego smaku. Dzisiaj na talerzu ląduje prawdziwy włoski makaron włoski lasagne, który połączyłam z bakłażanem i obłędnym sosem dyniowym. Pysznie! LASAGNE Z BAKŁAŻANEM I DYNIĄ SKŁADNIKI: - 1 dynia mała - 3 ząbki czosnku - 1 1/2 bakłażana - 5 jajek - serek śmietankowy - chili

SMYKWKUCHNI
Kapuściany pasztet. 161

tego niecodziennego pasztetu jest włoska kapusta. Pasztet smakiem przypomina brokuły i brukselkę. Jeżeli chcemy ,aby wnętrze było białe, to użyjmy białych liści, a zielonymi wyłóżmy formę. 1kg kapusty włoskiej 1 szklanka śmietany kremówki ½  szklanki mleka 1 łyżka miodu ½ -1 łyżeczka ziaren kolendry 4 jajka 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Z oczyszczonej, opłukanej kapusty zdjąć(...)innymi jeszcze pozostawionymi. Piec w kąpieli wodnej w temp 150 stop. 45min. P.S. Jeżeli rozkoszy z jedzenia samego pasztetu będzie mało, to można wzbogacić ją  sosem z orzechami włoskimi

Kulinarny karnet Christophera
Chleb oliwkowy 154

Dzięki dodaniu czarnych i zielonych oliwek oraz dobrej jakości oliwy ten włoski chleb jest naprawdę pyszny i ma niepowtarzalny smak. Składniki na jeden bochenek: 28 dag mąki pszennej, można dodać zamiennie ok 5 dag mąki razowej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonych drożdży 210 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin(...)oliwa do posmarowania bochenka 1 szklanka posiekanych oliwek, czarnych lub zielonych lub pomieszanych  Gdy zwiększymy ilość mąki razowej, chleb będzie ale wiejski. Można też dodać do ciasta orzechy włoskie lub piniowe. Mąkę przesiać, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy oprószonej mąką 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do natłuszczonej miski

Apetyczna babeczka
Pieczone nóżki kaczki z karmelizowaną pigwą, puree kalafiorowo-ziemniaczanym oraz prostą surówką 207

Składniki (na dwie porcje): dwie nóżki kacze łyżka musztardy łyżka miodu łyżka sosu sojowego łyżka posiekanych orzechów włoskich do marynaty + 2/3 łyżki posiekanych orzechów do surówki jedna, duża pigwa dwie łyżki octu jabłkowego cynamon łyżka syropu klonowego 2 duże ziemniaki pół kalafiora łyżka mleka 0,5%  1/4 sałaty lodowej łyżka nasion słonecznika łyżka jogurtu naturalnego 1/4 pęczka(...)natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa Pieczone nóżki kaczki Z musztardy, miodu, sosu sojowego oraz łyżki posiekanych orzechów włoskich robimy marynatę. Nóżki kaczki doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, następnie nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Nóżki kaczki wraz z całą marynatą pieczemy w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez

Mango Papaja
Torcik orzechowy 218

nadzieję że zniknie w mgnieniu oka, taki torcik o smaku kawy i orzechów jest przepyszny. Torcik orzechowy SKŁADNIKI: biszkopty okrągłe starte - 3 łyżki cukier -0,5 szkl orzechy włoskie tarte - 20 dkg  ( BACK MIT) jajka - 6 szt proszek do pieczenia - 1 łyżeczka bułka tarta do formy tłuszcz do formy KREM orzechy tarte laskowe -5 łyżek  ( BACK MIT) żółtko(...)kawa rozpuszczalna - 1 łyżka cukier puder - 0,5 szkl masło - 250 g Dekoracja orzechy włoskie rodzynki PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Do miski wybić dwa całe jajka, dodać cztery żółtka utrzeć z cukrem i proszkiem do pieczenia, do zgęstnienia masy. Następnie dodawać po łyżce orzechów włoskich i łyżce startych biszkoptów, zmiksować. Z pozostałych czterech białek, ubić pianę na sztywno, delikatnie wkręcić

Kuchnia Danusi
Pizza Margherita 218

Pizza tri colori, czyli taka jak włoska flaga. Biel mozzarelli, czerwień pomidora  i zieleń bazylii ! Tę najprostszą pizzę włoską nazwano imieniem królowej Margherity di Savoia, która była bardzo lubiana przez Włochów i bardzo dla Włoch zasłużona. W czasie wycieczki do Neapolu poprosiła o przygotowanie najprostszej potrawy. Pizza tak jej zasmakowała, że zezwoliła na nazwanie tego dania jej imieniem

Kulinarne przygody Gatity
Proste Potrawy na warsztatach kulinarnych 149

Arrabbiata z papryczką chili oraz Puttanesca z oliwkami i kaparami podane do makaronów przypominały w smaku i aromacie włoskie klimaty. Miałyśmy również okazje same zrobić makarony. Warsztaty poprowadził włoski kucharz Giancarlo Russo, który pokazał nam jak apetycznie przyrządzić smaczne dania z użyciem tylko makaronów i sosów, właśnie firmy Łowicz. ....a to makaron, który sama "wyprodukowałam" :) Dowiedziałyśmy się też

Proste Potrawy