Składniki: 1/2 główki włoskiej kapusty 2 duże marchewki 1 cebula siekana natka pietruszki Sos: 2-3 łyżki oleju 2 łyżeczki musztardy krymskiej odrobina octu jabłkowego odrobina soku z cytryny odrobina cukru ewentualnie sól Sposób wykonania: 1. Kapustę szatkujemy, cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Składniki sosu mieszamy. 3. Warzywa łączymy z sosem, dodajemy natkę pietruszki
Kuchnia domowa Animąki pszennej chlebowa 450 g mąki pszennej razowej 4250 g wody 20 g soli 5 g drożdży instant 230 g marchewki startej i odciśniętej 230 g orzechów włoskich 310 g zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej ciasto właściwe Startą marchewkę bardzo dokładnie wycisnąć
Stare GaryPyszne, pyszne, pyszne! Długo szukałam przepisu który byłby łatwy i szybki do zrobienia a jednocześnie przynosił dobry efekt. I chyba znalazłam. Bułki są smaczne same w
Stare GaryZapiekanka do złudzenia przypomina gołąbki, ale jest prostsza w wykonaniu i mimo wszystko inaczej smakuje. Składniki: -niewielka główka włoskiej kapusty -1/2 kg mielonego mięsa -20 dkg ryżu -2 marchewki -przyprawa do bigosu -przyprawa warzywna -pieprz ziołowy i naturalny -olej do smażenia Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej i studzimy. Kapustę nacinamy przy nasadzie liści
Maminek kulinarnymąki pszennej - 1/3 szklanki startego parmezanu lub sera bursztyn - kawałeczki masła (ja ścieram na tarce o grubych oczkach) ok. 30 gr. oraz gałka muszkatułowa, bez której kopytka włoskie nie istnieją, w ilości jednej płaskiej łyżeczki od herbaty. Teraz wstawiamy garnek z posoloną wodą na gaz. Składniki na kopytka, oprócz MĄKI! !! mieszamy do jednolitej masy. I dopiero teraz
Pasje JolkiJest to przepis na gotowe danie. Wykorzystamy tutaj przepis podstawowy na włoskie kopytka http://jollowanie.blogspot.com/2014/10/gnocchi-czyli-woskie-kopytka.html Gdy już mamy ziemniaki odparowane, zmielone lub przeciśnięte przez praskę, ostudzone, dodaliśmy kolejno żółtka , ser parmezan , gałkę muszkatułową i masło oraz wymieszaliśmy wszystko razem( BEZ MĄKI ), Odkładamy troszkę ciasta do blendera lub miksera. Dokładamy bazylię w ilości jakiej chcemy, im więcej tym smak
Pasje Jolkirozmarynem, pomidorami, cebulą... Zapachy są obłędne. Kiedy robię foccacię , zawsze wracam do Genui i cieszę się, że miałam okazję próbować tych smakołyków w samym sercu jednego z największych portów Włoskich. Genua ma również wspaniałe, jedno z największych Oceanariów na świecie, skupisko wspaniałych ryb i eksponatów, tu pierwszy raz głaskałam płaszczkę i miałam rekiny na wyciągnięcie ręki. Ogromne wrażenie robi architektura
Pasje Jolkiprzepisu na opakowaniu 1/2 szklanki ciecierzycy, ugotowanej do miękkości bądź z puszki 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/4 pęczka koperku 1/4 pęczka natki pietruszki 1/2 bakłażana garść orzechów włoskich 25 gram sera feta 1/3 ogórka sól pieprz Zaczynamy od ugotowania kaszy. Bakłażana kroimy w plastry, każdy plaster doprawiamy solą oraz pieprzem i grillujemy na patelni grillowej
Mango Papajapałki kurczaka i dusić z 30 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu, na koniec dodać bazylię i koperek, gotować jeszcze z 5 minut smaczne, lekkie danie smakuje z makaronem włoskim jakim lubisz.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępokochacie pierogi jeszcze bardziej! Składniki: ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki gorącej wody farsz 300 g szpinaku posiekanego 200 g sera typu włoskiego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Składniki ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło. Między czasie przygotowujemy farsz: szpinak drobno
Niezły Młynekgram kaszy gryczanej, gotujemy w osolonej wodzie 200 gram dyni, pokrojonej w kostkę 1x1 cm, dusimy na patelni 8 minut do momentu odparowania nadmiaru wody 60 gram orzechów włoskich, posiekanych drobno 200 gram filetu z indyka, doprawiamy solą i pieprzem i grillujemy z dwóch stron sól pieprz Podane i przygotowane składniki, według opisu wyżej, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem
Mango PapajaSkładniki (na keksówkę o długości 30 cm): 200 gram soczewicy zielonej 100 gram kaszy gryczanej 500 gram dyni, ważona po obraniu 10 suszonych moreli 7-8 połówek orzechów włoskich sól pieprz gałka muszkatołowa Soczewicę i kaszę gryczaną gotujemy- osobno- w wodzie do miękkości. Dynię kroimy w kostkę i dusimy na patelni bez tłuszczu, najlepiej na łyżce wody
Mango Papajagram mąki pszennej razowej typ 1850 100 gram mąki orkiszowej 350 gram mąki żytniej typ 2000 1/4 kostki drożdży Po napisie ADD dodajemy (czyli po około godzinie): garść orzechów włoskich, grubo siekanych 10 moreli suszonych garść siemienia lnianego 40 gram otrębów owsianych W podanej kolejności wkładamy wszystko do maszyny, po napisie ADD dodajemy resztę składników. "Jeżeli nie posiadamy maszyny
Mango Papajauwielbiam:), pod każdą postacią!. Są pyszne, można z nich wyczarować wspaniałe wytworne dania, a jak smakują.... Składniki na sałatkę; 1/2 kg buraczków 10-15 dag orzechów włoskich 2 średnie cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 pęczka szczypiorku 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu sól pieprz Buraczki ugotować, obrać i pokroić w pół plasterki. Orzechy pokroić i uprażyć
Apetyczna babeczkagłównym problemem w mielonych zawsze był fakt, że dziecko sobie chomikowało mięsko na kilka godzin na policzku, bo mięso było żylaste lub trudne do pogryzienia. Podglądnęłam przepis u mojej włoskiej znajomej Francesca, która ma dwójkę dzieci, tych z rodzaju naszego Tadka Niejadka. Mielone są podobne do naszych, ale skład mają inny. Nie są smażone- jak te moje dzisiaj- ale gotowane
Z Kuchni Do Kuchni