włoska - 3159 przepisów (strona:12/211)

SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. 164

czegoś na wegetariański obiad, trafiłam do niej. Poza pysznym daniem, wróciły przemiłe wspomnienia. Ach, uwielbiam jeść coś, co ma historię w tle. SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. /źródło: W Krainie Smaku ./ dla 4-6 osób 2,5 szklanki bulionu warzywnego 200 g chleba pszenno-żytniego 3 ząbki czosnku 250g orzechów włoskich sok z 1 cytryny sól, pieprz

W kuchni Karmel-itki
Makaron z kurczakiem na włoską nutę 348

dużych pieczarek 1 mała cukinia (15 dag) 25-30 dag piersi z kurczaka Pomidory w puszce 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ kostki rosołowej ½ łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej lub po ½ bazylii i oregano 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Pieczarki pokroić w półtalarki, natomiast cebulę, pierś z kurczaka(...)mięso podsmażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć. Gdy będą już miękkie dodać pomidory z puszce. Dusić do rozpadnięcia. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, kostkę rosołową oraz doprawić przyprawą włoską. Na koniec dodać ugotowany makaron. Wszystko wymieszać. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Włoskie smaki! 109

blogu znajdziecie nową kategorię Włoskie smaki, zapraszam do gotowania! Aby przeglądnąć przepisy, kliknij na zdjęcie

Moja smaczna kuchnia
Surówka z włoskiej kapusty 114

Składniki: 1/2 główki włoskiej kapusty 2 duże marchewki 1 cebula siekana natka pietruszki Sos: 2-3 łyżki oleju 2 łyżeczki musztardy krymskiej odrobina octu jabłkowego odrobina soku z cytryny odrobina cukru ewentualnie sól Sposób wykonania: 1. Kapustę szatkujemy, cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Składniki sosu mieszamy. 3. Warzywa łączymy z sosem, dodajemy natkę pietruszki

Kuchnia domowa Ani
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Hamelman'a 162

mąki pszennej chlebowa 450 g mąki pszennej razowej 4250 g wody 20 g soli 5 g drożdży instant 230 g marchewki startej i odciśniętej 230 g orzechów włoskich 310 g zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej ciasto właściwe Startą marchewkę bardzo dokładnie wycisnąć

Stare Gary
panini - włoskie bułeczki 159

Pyszne, pyszne, pyszne! Długo szukałam przepisu który byłby łatwy i szybki do zrobienia a jednocześnie przynosił dobry efekt. I chyba znalazłam. Bułki są smaczne same w

Stare Gary
Zapiekanka z włoską kapustą 154

Zapiekanka do złudzenia przypomina gołąbki, ale jest prostsza w wykonaniu i mimo wszystko inaczej smakuje. Składniki: -niewielka główka włoskiej kapusty -1/2 kg mielonego mięsa -20 dkg ryżu -2 marchewki -przyprawa do bigosu -przyprawa warzywna -pieprz ziołowy i naturalny -olej do smażenia    Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej i studzimy. Kapustę nacinamy przy nasadzie liści

Maminek kulinarny
Gnocchi, czyli Włoskie Kopytka 140

mąki pszennej  - 1/3 szklanki startego parmezanu lub sera bursztyn  - kawałeczki masła (ja ścieram na tarce o grubych oczkach) ok. 30 gr. oraz gałka muszkatułowa, bez której kopytka włoskie nie istnieją,  w ilości jednej płaskiej łyżeczki od herbaty. Teraz wstawiamy garnek z posoloną wodą na gaz. Składniki na kopytka, oprócz MĄKI! !! mieszamy do jednolitej masy. I dopiero teraz

Pasje Jolki
Bazyliowe Włoskie Kopytka "Gniocchi" w pomidorach 92

Jest to przepis na gotowe danie. Wykorzystamy tutaj przepis podstawowy na włoskie kopytka  http://jollowanie.blogspot.com/2014/10/gnocchi-czyli-woskie-kopytka.html Gdy już mamy ziemniaki odparowane, zmielone lub przeciśnięte przez praskę, ostudzone, dodaliśmy kolejno żółtka , ser parmezan , gałkę muszkatułową i masło oraz wymieszaliśmy wszystko razem( BEZ MĄKI ), Odkładamy troszkę ciasta do blendera lub miksera. Dokładamy bazylię w ilości jakiej chcemy, im więcej tym smak

Pasje Jolki
Genua, włoskie miasto 59

rozmarynem, pomidorami, cebulą... Zapachy są obłędne. Kiedy robię foccacię , zawsze wracam do Genui i cieszę się, że miałam okazję próbować tych smakołyków w samym sercu jednego z największych portów Włoskich. Genua ma również wspaniałe, jedno z największych Oceanariów na świecie, skupisko wspaniałych ryb i eksponatów, tu pierwszy raz głaskałam płaszczkę i miałam rekiny na wyciągnięcie ręki. Ogromne wrażenie robi architektura

Pasje Jolki
Kasza pęczak z warzywami, fetą, ciecierzycą i grillowanym bakłażanem oraz orzechami włoskimi- czyli Lunch Box numer 2 376

przepisu na opakowaniu 1/2 szklanki ciecierzycy, ugotowanej do miękkości bądź z puszki 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/4 pęczka koperku 1/4 pęczka natki pietruszki 1/2 bakłażana garść orzechów włoskich 25 gram sera feta 1/3 ogórka sól pieprz Zaczynamy od ugotowania kaszy. Bakłażana kroimy w plastry, każdy plaster doprawiamy solą oraz pieprzem i grillujemy na patelni grillowej

Mango Papaja
pałki kurczaka na włoską nutę... 176

pałki kurczaka i dusić z 30 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu, na koniec dodać bazylię i koperek, gotować jeszcze z 5 minut smaczne, lekkie danie smakuje z makaronem włoskim jakim lubisz.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi ze szpinakiem i serem włoskim 312

pokochacie pierogi jeszcze bardziej! Składniki: ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki  gorącej wody farsz 300 g szpinaku posiekanego 200 g sera typu włoskiego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Składniki ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło.  Między czasie przygotowujemy farsz: szpinak drobno

Niezły Młynek
Zapiekana kasza gryczana z grillowanym filetem z indyka, dynią i orzechami włoskimi 197

gram kaszy gryczanej, gotujemy w osolonej wodzie 200 gram dyni, pokrojonej w kostkę 1x1 cm, dusimy na patelni 8 minut do momentu odparowania nadmiaru wody 60 gram orzechów włoskich, posiekanych drobno 200 gram filetu z indyka, doprawiamy solą i pieprzem i grillujemy z dwóch stron sól pieprz Podane i przygotowane składniki, według opisu wyżej, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem

Mango Papaja
Pasztet z zieloną soczewicą, kaszą gryczaną, dynią oraz suszoną morelą i orzechami włoskimi 208

Składniki (na keksówkę o długości 30 cm): 200 gram soczewicy zielonej 100 gram kaszy gryczanej 500 gram dyni, ważona po obraniu 10 suszonych moreli 7-8 połówek orzechów włoskich sól pieprz gałka muszkatołowa     Soczewicę i kaszę gryczaną gotujemy- osobno- w wodzie do miękkości. Dynię kroimy w kostkę i dusimy na patelni bez tłuszczu, najlepiej na łyżce wody

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania