ukochaną zupę. Dzisiaj z przepisu Nigelli, z książki "Kuchnia". Prosta, łagodna w smaku, u nas z makaronem w kształcie Dory, u mnie na talerzu zabielona i z natką. Włoska zupa pomidorowa z makaronem 550 g pomidorów (obranych i bez gniazd nasiennych, posiekanych
Dzieje kuchennej WiewióryKolejna piekarnia. Tym razem piekłyśmy włoski chleb z semoliny. Przepis wybrała Łucja z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji , tłumaczenie przepisu zawdzięczamy Renacie i właśnie na jej blogu Forks’N’Canvas możecie zobaczyć przepiękne chlebki. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Bread & Companatico . Warto też obejrzeć poleconą przez Amber stronę ( Link ) gdzie można zobaczyć jak formować Pane Ibleo. przepis kopiuję
Stare GaryŚledzie z suszonymi pomidorami i rukolą - nie sądziłam, że to połączenie okaże się tak pyszne. Jeśli lubicie włoskie smaki - spróbujcie ich w towarzystwie śledzika :) SKŁADNIKI Kilka śledzi w oleju Suszone pomidory w zalewie Garść rukoli 1/2 czerwonej cebuli PRZYGOTOWANIE Śledzie odsączamy na papierowym ręczniku. Na każdym filecie kładziemy kilka listków rukoli, suszonego pomidora i kilka piórek cebuli. Ciasno zawijamy
Moje Kuchenne RewelacjePokusiłam się o nowy smak chleba z kuchni włoskiej. Jest aromatyczny i przepyszny, po kilku dniach jest nadal świeży, przepis wart dalszego przekazania:) Składniki: 1 i 1/5 kg mąki pszennej 2 łyżeczki soli 2 łyzki cukru 4 dag świeżych drożdży 400 ml ciepłego mleka łyżka puree z pomidorów 5 łyżek oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami 5 łyżek oliwy
Apetyczna babeczkaWłoska mieszanka legumi + orzo, to wspaniała kompozycja różnego rodzaju drobnych grochów i groszków , w Polsce noszących nazwę BOBOWATE.To liczna rodzina samych rarytasów potrzebnych do prawidłowego rozwoju każdego z nas. We Włoszech, szczególnie na Sycylii takie legumi jada się do 2 razy w tygodniu, a w okresach pory deszczowej- u nas zima- nawet do 4 razy w tygodniu
Z Kuchni Do Kuchnikilku latach przebywania w słonecznej Italii, nauczyłam się podglądać i modyfikować oraz...uwaga- robić wiele rzeczy na oko i z przeczuciem! Dziś zrobimy kopytka, ale po włosku . Polega to na tym ...ale po kolei... Składniki- -1 kg ugotowanych ziemniaków -25 dag mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 jajko -3 łyżki oliwy z oliwek -sól -dodałam do ciasta ziemniaczanego
Z Kuchni Do KuchniCHLEBOWE- dawne receptury( patrz prawa strona). Są mieszanki na pizzę oraz chleby np. drwala, alpejski, pasterski, razowy, wiejski.W sklepie dostępne są też mąki i mieszanki ziaren. Składniki na pizzę włoską: gotowa mieszanka ciasta (450 g) dodatki- u mnie : ananasy, pomidory suszone w oleju, rukola, żółty ser, keczup, koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Mieszankę przygotowałam według przepisu na torebce ( są dwie wersje- uproszczona(...)wygodniej jadłoby się gdyby była pokrojona na drobniejsze kawałki :) Po upieczeniu pizza wyglądała apetycznie, a co ważne była smaczna. Ze spokojem mogę polecić tę gotową mieszankę pizzy włoskiej. Nie trzeba stresować się tym czy ciasto się uda...Udało się wspaniale
Proste Potrawykilka truskawek. Nie ma ich już zbyt wiele, ale szkoda, by się zmarnowały:) Miałam jeszcze kawałek pysznej babki, do tego truskawki, śmietanka i odrobina amaretto. Powstała taka moja wersja włoskiego deseru Trifle... Składniki: 300g świeżych truskawek, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/4 szklanki likieru amaretto, dowolne ciasto biszkoptowe (u mnie babka) lub biszkopty, 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru
Z miłości do słodkościCoś na szybko, coś na ciepło. Coś, co z pewnością wszystkim posmakuje. Inspirowana słoneczną Italią moja wariacja na temat klasycznej włoskiej przekąski, jaką jest bruschetta. Każdemu się uda, a efekt w postaci ochów i achów ze strony konsumentów jest murowany. Do dzisiejszej wyprawy użyłem: 2 bułek typu ciabatta, puszki pomidorów w puszce, 150 gram sera mozarella, 1 szalotki, 2 dużych
Wyprawy kulinarnePudliszki - Pomidorowe inspiracje Dzisiaj wspięłam się na wyżyny swojej kreatywności, puściłam wodze fantazji i powstał najlepszy FischBurger jaki jadłam. Prawdziwie włoskie bułeczki, upiekłam z dodatkiem koncentratu pomidorowego Pudliszki, świeżego rozmarynu, podprażonego na oliwie z oliwek- czosnku i dodatku czarnych oliwek. Hmmmm mniamii..... Łososia przygotowałam w marynacie tajskiej z dużą ilością chili i zestawiłam go z obłędnym sosem pomidorowym przygotowanym(...)czerwonym winie z dodatkiem świeżej pietruszki. Smak burgera uzupełniłam o chipsy z młodego buraczka i kapary! Kochani Szaleństwo się opłaca! NIEBO W GĘBIE! POLECAM!!! ZACZNIJMY OD POCZĄTKU: NA WŁOSKIE POMIDOROWE BUŁECZKI ZE ŚWIEŻYM ROZMARYNEM POTRZEBUJEMY: -500g mąki - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego - czosnek uprażony na oliwie - 4 łyżki oliwy z oliwek - świeży rozmaryn -listki -3 łyżki kefiru naturalnego
SMYKWKUCHNIPewnie wszyscy znają to proste, włoskie danie. A w sumie nawet nie danie, tylko prostą przystawkę z pysznej grzanki, pachnącej czosnkiem i oliwą, podanej ze świeżymi pomidorami. Ja tradycyjną wersję wzbogaciłam o mozzarellę i zielone oliwki. Składniki: 4 średniej długości bagietki 8 ząbków czosnku 8 łyżek oliwy (lub wg uznania) 1 mozzarella 4 pomidory garść listków bazylii sól, pieprz kilka
Pasja Smakuodegrali żywą scenę narodzenia. Franciszek pragnął w ten sposób przybliżyć prostym ludziom tajemnicę zbawienia. Tradycja szopek bożonarodzeniowych przetrwała do dzisiaj i jest obok choinki najważniejszym elementem w każdym włoskim domu. Włosi ubierają choinkę i przygotowują szopkę już 8 grudnia, w Święto Zwiastowania Najświętszej Maryii Panny( ustawowo dzień wolny od pracy). W budowie szopki biorą udział wszyscy domownicy(...)proces tworzenia często poprzedzony jest poszukiwaniem i zakupem nowych elementów, bowiem włoskie szopki tworzone są przez lata. Rodzice z reguły przygotowują krajobraz szopki: góry, zabudowę czy strumyk. Dzieci natomiast, ustawiają postacie, zwierzęta, zagrody czy stragany. Nasza szopka, za sprawą moich córek jest w „ciągłym ruchu”, postacie zaglądają na stragany, a zwierzęta wychodzą z zagrody. We Włoszech, wiele parafii organizuje wśród
Mia Cucina SofietaCoś mnie włoskie smaki w głowie. I pewnie ta sałatka nie ma nic wspólnego z Włochami, ale dla mnie taka jest. Pomidory i mozzarellą plus solidna garść ulubionej sałaty. Do tego pyszny dressing i mamy super sałatkę do pracy czy szkoły. Idealna także na kolację. U mnie z bułką z pestkami dyni. Składniki : * sałata roszponka * kulka mozzarelli * 2 pomidory(...)łyżki oliwy z oliwek * łyżeczka musztardy Przygotowanie : Na dnie naczynia połączyć oliwę z musztardą i przyprawami. Przykryć sos sałatą, pokrojonym pomidorem i tartą mozzarellą. Ja wykorzystałam ser typu włoskiego. Całość posypać pokrojonym korniszonem. Przed jedzeniem wymieszać. U mnie z pieczywem, ale sama sałatka jest pyszna i da się nią najeść. Można dodać różne pestki uprażone na suchej patelni
Magiczne Życie MartyWłoska mąka do pizzy 00 to podstawa. Teraz już wiem, że ta jest najlepsza! Pizza wyszła delikatnie chrupiąca - idealna - taka jaką lubimy. Dodałam dużo sosu pomidorowego oraz plasterki szynki. Zjedzona została w mig, a to coś znaczy! Składniki : Ciasto : * 15dag świeżych drożdży * szklanka letniej wody * łyżeczka cukru * szczypta soli * 3 łyżki oliwy z oliwek * 3 szklanki mąki
Magiczne Życie MartyPost Sos włoski do sałatek pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeNie jest to typowy przepis śniadaniowy. Słodki chlebek bananowy jaki proponuje Nigella w "Nigellisimie" (TAK!!! mam ją od kilku dni!) jest pachnącym, wilgotnym wypiekiem jak dla
Dzieje kuchennej WiewióryKolejny przepis wypatrzony na stronie " Zapach Chleba". Ciabatta wyszła pyszna! Jest wymagająca czasowo, ale warto! Bardzo! Ciasto, mimo że takie płynne, okazało się całkiem przyjazne w
Stare GaryCebulę siekamy bardzo drobno w kosteczkę. Cały boczku kroimy w cienkie paski. 300 g makaronu gotujemy w osolonej wodzie. Małym nożem wycinamy różyczki brokułu
Kredowe MenuW związku z tym, że nie miałam siły zrobić kolacji... upiekłam pizzę :D A to wszystko przez mojego Ukochanego. Miał mnie wyręczyć, jednak skwitował krótko, że
My Culinary ArtDzisiaj zrobimy i pojemy włoskiego chlebka. Chleba popularnego w Monfalcone w prowincji Friuli Wenecja Julijska. Tam spożywa się dość duże ilości ziaren, jeśli chodzi o chleb. Wynika to z tego, iż Monfalcone położone jest na granicy ze Słowenią – mieszkałam tam trzy lata, na Słowenię miałam rzut beretem. A Słoweńcy jak my, kochają chleb i ziarna. I ogólnie dobre jedzenie
Z Kuchni Do KuchniMinestrone to bardzo prosta, ale za razem smaczna zupka pochodzenia włoskiego. Jest gęsta od ilości warzyw i sycąca, ale jednocześnie lekka i niskokaloryczna, gdyż nie zawiera śmietany, zasmażki, żadnych wędlin ani mięsa. Nie ma dokładnego przepisu na minestrone, w każdym rejonie Włoch urozmaicana jest innymi, zazwyczaj regionalnymi warzywami. To taka trochę "zupka śmietnik", do której pasują wszystkie
Walijskie Pichcenienawet siemię lniane! Tak więc możemy poszaleć i zrobić swoją wersję tego pysznego ciacha. Składniki: 6 dużych jab łek 1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szkl orzechy włoskie + 1/4 rodzynki) 3 całe jajka 2 szkl mąki szczypta soli 1 szklanka cukru 1 płatka łyżeczka proszku do pieczenia 1 plaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta c ynamonu Polewa: 100g płatków migdałów
Walijskie Pichcenieskładników, mąki, wody, oliwy z oliwek, sóli i drożdży.Wyobrażacie sobie leniwy jesienny wieczór z lampką wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny… Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia
Anioły w kuchniSporo lat temu mój T. pracował we włoskiej restauracji. Nauczył się tam robić sałatkę, która z czasem, zmieniana i udoskonalana, stała się Jego popisowym numerem :) Składniki: sałata tuńczyk w oleju jajka marchewka cebula szczypior ogórek pomidor sos: 100 ml oleju 25 ml wody pół łyżeczki musztardy, najlepiej sarepskiej pół łyżeczki octu szczypta soli Sałatę dzielimy na mniejsze kawałki, pomidora
chwile dla mnieTaką oto przystawkę zmajstrowałam - myślę, że przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni włoskiej :) SKŁADNIKI (na 4 szaszłyki
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki ; dowolnej wielkości główka włoskiej kapusty, ale wystarczy taka około 40 -50 dag masło , bułka tarta , sól , cukier Przygotowanie ; Kapustę obrać ze zwiędłych liści , umyć i przekroić na pół Do garnuszka wlać wodę, posolić oraz wsypać płaską łyżeczkę cukru Gdy zacznie wrzeć , włożyć przekrojoną kapustę do garnka z wrzątkiem Gotować do lekkiej miękkości Podawać polane masłem z bułką tartą Jeśli
Proste PotrawyKanapek nie jadam zbyt często, ale jak już zjem - to porządnie ;) A co wybieram zazwyczaj do smarowania pieczywa ? Zazwyczaj masło, lecz bywa i tak, że używam
kolorowotorcikowoJak zjadłyśmy już Fit śniadanie, to kolej na obiad w wersji dietetycznej. Kolejny pomysł na szybki i prosty lunch box do pracy, który możecie przygotować rano
SMYKWKUCHNICaprese to pochodząca z południowych Włoch sałatka, która miała odzwierciedlać włoską flagę - czerwony - pomidory, biały - mozzarella i zielony - bazylia. Sałatkę polewamy delikatnie oliwą z oliwek. Chyba nigdy nie zapomnę caprese w Złotych Tarasach w Warszawie. Postanowiłyśmy z koleżanką coś zjeść... Kawałek bagietki, sałata i po 5 plasterków pomidora i mozarelli. Wiecie ile mnie to kosztowało? 13 złotych!! Załamałam się
Kraina Tysiąca Smakówniedawno odkryłam i zachwyciłam się porem w zapiekance, tak teraz padło na kapustę włoską; do tej pory taka kapusta w ogóle dla mnie nie istniała. Ostatnio jadłam ją ugotowaną, a dzisiaj wrzuciłam do garnka na parę i zjadłam z dodatkami w charakterze obiadu:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPostny piątek to możliwość wypróbowania kolejnego przepisu z rybą w roli głównej. Przepis wyszukała jakiś czas temu w internecie siostra, ale nie jest w stanie teraz
Pasja SmakuSzybki w przygotowaniu, może niekoniecznie piękny z wyglądu, ale bardzo smaczny. Uwielbiam taki makaron i jego prostotę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
Pasja SmakuOstatnim naszym super odkryciem jest soczewica.Trochę wstyd się przyznać ale wcześniej nigdy jej nie jadłam. To warzywo trochę chyba niedoceniane w naszej
Smaczne Zdroweobchodzone są sagry, czyli święta smakoszy, organizowane na cześć jakiegoś produktu żywnościowego, np. wina, trufli, kasztanów, dyni czy sera. Dzięki tego typu jarmarkom, można lepiej poznać dany region i włoskie specjały. Według mnie, im mniejsze miasteczko i mniejsza skala danego święta, tym lepiej, gdyż łatwiej jest poobserwować Włochów, to jak się bawią i skosztować miejscowych specjałów. Parę tygodni temu miałam
Mia Cucina Sofietapostanowiłam upiec jeden bochenek zamiast dwóch i skróciłam wyrastanie chleba o etap wyrastania w koszyczku. Przepis podaje ze swoimi zmianami, a tutaj znajdziecie oryginalny przepis do włoskiego chleba czekoladowego. No cóż powiem ze smak chleba to zaskoczenie, bo niecodziennie się je chleb z czekoladą ale z dobrym dżemem albo bitą śmietaną jest rewelacyjny. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik