RZEŻUSZANKA...jak to wdzięcznie brzmi :) nie uwierzycie, ale jest to oryginalna włoska zupa podawana zimą lub wiosną, której głównym składnikiem jest... rzeżucha, spożywana na ciepło lub na zimno :) Ze względu na to, że własnie są święta Wielkiej Nocy postanowiłam do zupy dodać kilka polskich akcentów takich jak: śmietana, bulion na boczku, chrzan oraz sposób podania(...)Zupę tę możecie przygotować zaraz po świętach jak nie będziecie wiedzieli co zrobić z rzeżuchą? :) Zapraszam Was także na inną włoską zupę ACQUACOTTĘ : przepis składniki: 2 - 3 garści posiekanej rzeżuchy + trochę do dekoracji koperek (dodatek polski) 1 seler naciowy 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 łyżka mąki
Bon Appetit Małgorzatyjedno z warzyw dodawanych do rosołu. Próbowaliście kiedyś faszerować włoską kapustę? Nie? No to dzisiaj zapraszam Was do spróbowania takiego własnie sposobu na włoską kapustę. Składniki: niezbyt duża włoska kapusta , masa mięsna na gołąbki w ilości odpowiedniej do wielkości kapusty (jeśli nie macie swojego ulubionego przepisu na farsz do gołąbków, to zapraszam do >tego przepisu
Codzienna kuchnia niecodziennabloga Da leccarsi le dita ... Szaszłyki po włosku czyli bruschetta na patyku - Małgorzata Chyla z bloga Moje kuchenne rewelacje Uova tonnate czyli jajka nadziewane tuńczykiem po włosku - Beatrice Gallerani z bloga I dare you to cook it! Sałatki: Caprese z małych kolorowych pomidorków - przepis z bloga Zapach apetytu Obiadowa sałatka z łososiem w roli(...)Pappa al pomodoro) - Kasia J z bloga Pełny talerz Makarony: Bucatini all'Amatriciana - Kasia J z bloga Pełny talerz Bucatini z pesto z awokado, rukoli i orzechów włoskich - mikimama z bloga Czerwień i błękit Cannelloni z brokułami i mozzarellą - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Dietetyczna lasagna z cukinią i beszamelem na maślance bez masła - Paulina Gruszecka
Chilli Czosnek i Oliwadobrze przetłumaczona. Dodatkowo zilustrowana bardzo przyzwoitymi zdjęciami, dzięki czemu całość robi naprawdę dobre wrażenie. Duża część przepisów została dokładnie krok po kroku zilustrowana: Tytuł: "Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku" Cena: 59 zł na stronie Wydawnictwa Książkę otrzymałam dzięki uprzejmości
Kraina Tysiąca Smakówcałą zimę cieszyć się wspomnieniem lata, pod postacią aromatycznych pomidorów. Jest kilka sposobów przetwarzania pomidorów, przedstawię chyba najbardziej popularną passate z warzywami i solo. Passata czyli sos pomidorowy po włosku Składniki na około 20 słoiczków 0,5 lt: 20 kg dojrzałych pomidorów 9 łyżeczek grubej soli 20 listków bazylii( wypłukanych i osuszonych) 2-3 cebule
Mia Cucina Sofietawłoską crostatę - z włoskim boczkiem - panccetta, dużą ilością sera i ... kurek:) Danie bardzo przypomina pizzę, różni ją jedynie to, że nie zawiera drożdży. Dodatek serka mascarpone w cieście podkreśla włoski charakter potrawy, zaś zimna woda sprawia, że ciasto jest puszyste i zarazem chrupiące. A natka pietruszki nadaje daniu wspaniały aromat i ziołową nutę... Ciasto: 1 i 1/2 szklanki
Z miłości do słodkościSpaghetti z klopsikami po włosku... Cienkie, długie nitki makaronu spaghetti. Pachnące oregano i czosnkiem klopski z dodatkiem parmezanu. Całość zatopiona w aromatycznym, ziołowym sosie pomidorowym. Prawdziwie włoska uczta! Bon appetit! Składniki: Klopski: 800 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 duże jajo lub 2 małe; 3 czubate łyżki bułki tartej; 1 ząbek czosnku; 2 płaskie
Gospodyni Miejskadobry, Dziś chciałam Was zaprosić na ciąg dalszy podróży po Toskanii. Byliśmy już u producenta oliwy oraz na toskańskim targu , tym razem mam dla Was relację z lekcji gotowania włoskiej kuchni . Mniej więcej dwa lata temu na pewnym kanale podróżniczym obejrzałam program, w którym prowadzący zamieszkali w agroturystyce w Toskanii. Bardzo spodobał mi się panujący tam sielsko-anielski klimat - stary(...)toskański dom otoczony winnicami i gajami oliwnymi, ale najbardziej w pamięci utkwiła mi lekcja przygotowywania prawdziwej włoskiej pizzy. Od tamtej pory wyjazd do Toskanii stał się moim marzeniem, zaś punktem obowiązkowym tej podróży miał być udział w lekcji gotowania z włoskim kucharzem. Okazuje się, że zorganizowanie takiej lekcji nie jest problemem - można przebierać w wielu ofertach - od zajęć
Chilli Czosnek i OliwaEfekty przyjazdu męża na weekend ;-). Muszę Wam powiedzieć, że wreszcie znalazłam idealny przepis na pizzę. Było to prostsze niż sądziłam... Udałam się do delikatesów włoskich (mam akurat pod nosem, miejsce gdzie sprowadza się produkty prosto z Italii w rozsądnych cenach) po mąkę do pizzy. Ekspedientka pomogła w wyborze, i udało mi się kupić prawdziwą mąkę włoską robioną specjalnie do pizzy(...)robieniu zaczynu jakby taka bardziej ciągnąca się. Ciasto jest obłędne wreszcie takie w smaku jak we Włoszech. Znalazłam swój ideał, polecam! Ciasto zrobiłam według przepisu na opakowaniu mąki włoskiej tj. SKŁADNIKI NA 2 PIZZE ŚREDNIE: - 500G mąki typ 00 - 5 g świeżych drożdży - 5 g soli - 1 łyżeczka cukru - 300ml wody letniej Na stolnicę wysyp mąkę, wymieszaj z solą
SMYKWKUCHNIobiad gotowy J Kurczak jest pyszny i soczysty. Polecam!! Piersi z kurczaka po włosku Składniki: 2 piersi z kurczaka 6 plastrów szynki włoskiej ser mozzarella w kulce lub w kostce zioła prowansalskie 2 pomidory tymianek 1 łyżka sosu sojowego czosnek granulowany papryka ostra pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka przekrajmy wzdłuż, tak aby uzyskać z każdej(...)kotlety. Przyprawiamy i odstawiamy na bok. Pomidory oraz ser kroimy w plastry. Szynkę włoską podsmażamy na patelni aby się zarumieniła. Na tej samej patelni (na tłuszczu wytopionym z szynki) smażymy piersi z kurczaka. Kiedy będą gotowe na każdą nakładamy dwa plastry pomidora, szynkę oraz ser. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i smażymy do momentu, aż ser się rozpuści. Podajemy
Mania Gotowaniapestek) kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miseczki. Szalotkę, czosnek i bazylię również siekamy bardzo drobno i mieszamy z pomidorem. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżką oliwy z oliwek. Włoska część gotowa. Czas na tosty francuskie. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Masło rozpuszczamy na patelni wraz z łyżką oliwy. Kromki chleba maczamy w masie jajeczno-mlecznej
Mango Papajawszystkim przepyszny włoski deser. Robię go bardzo często, jednak jakoś tak wyszło, że do tej pory nie zamieściłam przepisu na blogu:) Czas to nadrobić;) Co prawda w oryginalnym włoskim przepisie są podłużne biszkopty, ja jednak, w związku z tym, że robiłam je w pucharkach, użyłam zwykłych okrągłych biszkoptów. Składniki: 2 żółtka, 350g serka mascarpone, 250g okrągłych biszkoptów, szklanka śmietanki
Z miłości do słodkościwolni... Do przygotowania tradycyjnego tiramisu nie potrzebujemy wielu składników, jednak niezwykle istotna jest ich jakość - to ona sprawia, że prosta receptura zyskuje światową sławę! Tiramisu i Lavazza - włoski duet Składniki: 3 jajka 500 gr mascarpone 1/2 szklanki cukru 3/4 filiżanki kawy espresso 2-3 kieliszki amaretto biszkopty: podłużne lub okrągłe (ok 1 i1/2 paczki) kakao
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałączący te dwa światy. A oba te miejsca obfitujące w pyszności zwiedzamy my. Matka i córka. Wyciągamy wszystko co najlepsze i mieszamy to w garze. A powstały związek azjatycko-włoski (który jeszcze się lepszej nazwy nie dorobił) pożeramy z uśmiechem. Co wychodzi z połączenia Azjatki z Włochem? Coś PYSZNEGO. SKŁADNIKI: - cebulki, małe, czerwone. - oliwki zielone, - oliwki czarne, - indyk/w
Wypisz Wymalujczęść do stworzenia kratownicy na tartaletkach. Jaja roztrzepujemy w misce, łączymy z serkiem, solą, dodajemy posiekaną botwinkę, buraczki i czosnek, wlewamy do tartaletek. Zapiekamy 35 minut w piekarniku. SAŁATKA WŁOSKA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI: - 2 pomidory - 1 mała papryka - 20 oliwek zielonych nadziewanych papryczką - garść świeżej bazylii - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka soku z cytryny - sól morska, pieprz kolorowy
SMYKWKUCHNIPost Włoska, szybka tarta na cieście francuskim, z pomidorami i mozzarellą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojedania z jej wykorzystaniem mają zapewnić dobrobyt w nadchodzącym roku. Co rok staram się przygotować soczewicę troszkę inaczej; tym razem dodałam liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Włoska potrawka z soczewicy na Nowy Rok Składniki na 6 porcji: 250 g zielonej soczewicy 2 średnie marchewki ½ cebuli 1 gałązka selera ½ szklanki białego wina 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka
Mia Cucina SofietaPost Chleb włoski z suszonymi pomidorami i czarnuszką pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeukochaną zupę. Dzisiaj z przepisu Nigelli, z książki "Kuchnia". Prosta, łagodna w smaku, u nas z makaronem w kształcie Dory, u mnie na talerzu zabielona i z natką. Włoska zupa pomidorowa z makaronem 550 g pomidorów (obranych i bez gniazd nasiennych, posiekanych
Dzieje kuchennej WiewióryKolejna piekarnia. Tym razem piekłyśmy włoski chleb z semoliny. Przepis wybrała Łucja z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji , tłumaczenie przepisu zawdzięczamy Renacie i właśnie na jej blogu Forks’N’Canvas możecie zobaczyć przepiękne chlebki. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Bread & Companatico . Warto też obejrzeć poleconą przez Amber stronę ( Link ) gdzie można zobaczyć jak formować Pane Ibleo. przepis kopiuję
Stare GaryŚledzie z suszonymi pomidorami i rukolą - nie sądziłam, że to połączenie okaże się tak pyszne. Jeśli lubicie włoskie smaki - spróbujcie ich w towarzystwie śledzika :) SKŁADNIKI Kilka śledzi w oleju Suszone pomidory w zalewie Garść rukoli 1/2 czerwonej cebuli PRZYGOTOWANIE Śledzie odsączamy na papierowym ręczniku. Na każdym filecie kładziemy kilka listków rukoli, suszonego pomidora i kilka piórek cebuli. Ciasno zawijamy
Moje Kuchenne RewelacjePokusiłam się o nowy smak chleba z kuchni włoskiej. Jest aromatyczny i przepyszny, po kilku dniach jest nadal świeży, przepis wart dalszego przekazania:) Składniki: 1 i 1/5 kg mąki pszennej 2 łyżeczki soli 2 łyzki cukru 4 dag świeżych drożdży 400 ml ciepłego mleka łyżka puree z pomidorów 5 łyżek oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami 5 łyżek oliwy
Apetyczna babeczkaWłoska mieszanka legumi + orzo, to wspaniała kompozycja różnego rodzaju drobnych grochów i groszków , w Polsce noszących nazwę BOBOWATE.To liczna rodzina samych rarytasów potrzebnych do prawidłowego rozwoju każdego z nas. We Włoszech, szczególnie na Sycylii takie legumi jada się do 2 razy w tygodniu, a w okresach pory deszczowej- u nas zima- nawet do 4 razy w tygodniu
Z Kuchni Do Kuchnikilku latach przebywania w słonecznej Italii, nauczyłam się podglądać i modyfikować oraz...uwaga- robić wiele rzeczy na oko i z przeczuciem! Dziś zrobimy kopytka, ale po włosku . Polega to na tym ...ale po kolei... Składniki- -1 kg ugotowanych ziemniaków -25 dag mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 jajko -3 łyżki oliwy z oliwek -sól -dodałam do ciasta ziemniaczanego
Z Kuchni Do KuchniCHLEBOWE- dawne receptury( patrz prawa strona). Są mieszanki na pizzę oraz chleby np. drwala, alpejski, pasterski, razowy, wiejski.W sklepie dostępne są też mąki i mieszanki ziaren. Składniki na pizzę włoską: gotowa mieszanka ciasta (450 g) dodatki- u mnie : ananasy, pomidory suszone w oleju, rukola, żółty ser, keczup, koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Mieszankę przygotowałam według przepisu na torebce ( są dwie wersje- uproszczona(...)wygodniej jadłoby się gdyby była pokrojona na drobniejsze kawałki :) Po upieczeniu pizza wyglądała apetycznie, a co ważne była smaczna. Ze spokojem mogę polecić tę gotową mieszankę pizzy włoskiej. Nie trzeba stresować się tym czy ciasto się uda...Udało się wspaniale
Proste Potrawykilka truskawek. Nie ma ich już zbyt wiele, ale szkoda, by się zmarnowały:) Miałam jeszcze kawałek pysznej babki, do tego truskawki, śmietanka i odrobina amaretto. Powstała taka moja wersja włoskiego deseru Trifle... Składniki: 300g świeżych truskawek, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/4 szklanki likieru amaretto, dowolne ciasto biszkoptowe (u mnie babka) lub biszkopty, 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru
Z miłości do słodkościCoś na szybko, coś na ciepło. Coś, co z pewnością wszystkim posmakuje. Inspirowana słoneczną Italią moja wariacja na temat klasycznej włoskiej przekąski, jaką jest bruschetta. Każdemu się uda, a efekt w postaci ochów i achów ze strony konsumentów jest murowany. Do dzisiejszej wyprawy użyłem: 2 bułek typu ciabatta, puszki pomidorów w puszce, 150 gram sera mozarella, 1 szalotki, 2 dużych
Wyprawy kulinarnePudliszki - Pomidorowe inspiracje Dzisiaj wspięłam się na wyżyny swojej kreatywności, puściłam wodze fantazji i powstał najlepszy FischBurger jaki jadłam. Prawdziwie włoskie bułeczki, upiekłam z dodatkiem koncentratu pomidorowego Pudliszki, świeżego rozmarynu, podprażonego na oliwie z oliwek- czosnku i dodatku czarnych oliwek. Hmmmm mniamii..... Łososia przygotowałam w marynacie tajskiej z dużą ilością chili i zestawiłam go z obłędnym sosem pomidorowym przygotowanym(...)czerwonym winie z dodatkiem świeżej pietruszki. Smak burgera uzupełniłam o chipsy z młodego buraczka i kapary! Kochani Szaleństwo się opłaca! NIEBO W GĘBIE! POLECAM!!! ZACZNIJMY OD POCZĄTKU: NA WŁOSKIE POMIDOROWE BUŁECZKI ZE ŚWIEŻYM ROZMARYNEM POTRZEBUJEMY: -500g mąki - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego - czosnek uprażony na oliwie - 4 łyżki oliwy z oliwek - świeży rozmaryn -listki -3 łyżki kefiru naturalnego
SMYKWKUCHNIPewnie wszyscy znają to proste, włoskie danie. A w sumie nawet nie danie, tylko prostą przystawkę z pysznej grzanki, pachnącej czosnkiem i oliwą, podanej ze świeżymi pomidorami. Ja tradycyjną wersję wzbogaciłam o mozzarellę i zielone oliwki. Składniki: 4 średniej długości bagietki 8 ząbków czosnku 8 łyżek oliwy (lub wg uznania) 1 mozzarella 4 pomidory garść listków bazylii sól, pieprz kilka
Pasja Smakuodegrali żywą scenę narodzenia. Franciszek pragnął w ten sposób przybliżyć prostym ludziom tajemnicę zbawienia. Tradycja szopek bożonarodzeniowych przetrwała do dzisiaj i jest obok choinki najważniejszym elementem w każdym włoskim domu. Włosi ubierają choinkę i przygotowują szopkę już 8 grudnia, w Święto Zwiastowania Najświętszej Maryii Panny( ustawowo dzień wolny od pracy). W budowie szopki biorą udział wszyscy domownicy(...)proces tworzenia często poprzedzony jest poszukiwaniem i zakupem nowych elementów, bowiem włoskie szopki tworzone są przez lata. Rodzice z reguły przygotowują krajobraz szopki: góry, zabudowę czy strumyk. Dzieci natomiast, ustawiają postacie, zwierzęta, zagrody czy stragany. Nasza szopka, za sprawą moich córek jest w „ciągłym ruchu”, postacie zaglądają na stragany, a zwierzęta wychodzą z zagrody. We Włoszech, wiele parafii organizuje wśród
Mia Cucina SofietaCoś mnie włoskie smaki w głowie. I pewnie ta sałatka nie ma nic wspólnego z Włochami, ale dla mnie taka jest. Pomidory i mozzarellą plus solidna garść ulubionej sałaty. Do tego pyszny dressing i mamy super sałatkę do pracy czy szkoły. Idealna także na kolację. U mnie z bułką z pestkami dyni. Składniki : * sałata roszponka * kulka mozzarelli * 2 pomidory(...)łyżki oliwy z oliwek * łyżeczka musztardy Przygotowanie : Na dnie naczynia połączyć oliwę z musztardą i przyprawami. Przykryć sos sałatą, pokrojonym pomidorem i tartą mozzarellą. Ja wykorzystałam ser typu włoskiego. Całość posypać pokrojonym korniszonem. Przed jedzeniem wymieszać. U mnie z pieczywem, ale sama sałatka jest pyszna i da się nią najeść. Można dodać różne pestki uprażone na suchej patelni
Magiczne Życie MartyWłoska mąka do pizzy 00 to podstawa. Teraz już wiem, że ta jest najlepsza! Pizza wyszła delikatnie chrupiąca - idealna - taka jaką lubimy. Dodałam dużo sosu pomidorowego oraz plasterki szynki. Zjedzona została w mig, a to coś znaczy! Składniki : Ciasto : * 15dag świeżych drożdży * szklanka letniej wody * łyżeczka cukru * szczypta soli * 3 łyżki oliwy z oliwek * 3 szklanki mąki
Magiczne Życie MartyPost Sos włoski do sałatek pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje